Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Znamenitosti u Banskom

Bansko nije veliki grad, a pritom je kompaktan. Turiste očekuje toliko mnogo znamenitosti u Banskom, da jedan dan nije dovoljan da se sve obiđu i da se čuju sve zanimljive priče koje „pričaju”.
„Obavezna stanica” među mnogim znamenitostima u Banskom je Muzejski kompleks. To je kompleks samostalnih objekata i svaki od njih ima akcenat u turističkim obilascima.

Kompleks muzeja u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Mnoge istorijske znamenitosti u gradu stvaraju posebnu atmosferu, koja prenosi goste grada u različita istorijska vremena, pokazuje interesantan način života, duh naroda, lepu umetnost, sreće ih sa znamenitim ličnostima koje su ostavile neizbrisiv trag u razvoju Bugarske – u njenoj istoriji, veri, kulturi.

Crkva „Sveta Trojica” – najveća crkva, pre crkve „Aleksandar Nevski”

Turisti koji posećuju grad, ne treba da propuste crkvu „Sveta Trojica” – jedna od najlepših znamenitosti u Banskom. Pre nego što je sagrađena crkva „Sveti Aleksandar Nevski” u Sofiji, ova crkva u Banskom je bila najveća crkva ne samo u Bugarskoj, već i na Balkanskom poluostrvu – osim prizemlja, ima i dva sprata balkona. Na glavnom ulazu posetioci mogu da vide i krst i polumesec – kao simbol verske koegzistencije.

Gradnja crkve „Sveta Trojica” u Banskom počinje tokom 1833. godine, a tokom 1835. godine je završena. Sagradili su je samo lokalni majstori i predstavlja remek-delo doba Bugarskog preporoda – i kao arhitektonsko rešenje, i kao umetničko oblikovanje sa freskama, ikonama, rezbarijama, uređenjem.

Crkva Sveta Trojica u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Postoji mnogo interesantnih činjenica u vezi sa izgradnjom crkve. Mesto za njenu izgradnju u centru grada je lični poklon tadašnjeg gradonačelnika Lazara Germana ili deda Lazka, kako su ga još nazivali, iako tada nije imao ni 50 godina. Izgradnja je izvršena zahvaljujući mnogim donacijama – od strane 270 porodica i još 1081 osobe, koje su dale individualnu donaciju.

Zvonik visine 30 metara sa 4 zvona izdignut je kasnije – tokom 1850. godine. Na njega je tokom 1866. godine postavljen sat, izrađen od strane lokalnog samoukog majstora.

Sama izgradnja bila je praćena brojnim preprekama ali i pametnim potezima, kako bi se stiglo do uspešnog završetka. Tokom turskog ropstva, nije bilo dozvoljeno da se hrišćanske crkve dižu u visinu, kako ne bi zapadale za oči. Zbog toga su se ukopavale u dubinu, u zemlju. Osim toga, trebalo je da se nalaze izvan reprezentativnih lokacija. Da sagradiš crkvu u centru grada, i pritom toliko veliku, bilo je nezamislivo. Međutim, Banskovčani su to uspeli da urade, a turisti koji su odlučili da posete ovu crkvu mogu da saznaju i detaljno o svim preprekama kroz koje su prošli dok je nisu sagradili.

Muzejski kompleks Bansko

Memorijal Pajsija Hilandarskog

Pajsiju Hilandarskom ovde je sagrađen moderan Memorijal. Zgrada je moderna, nova, otvorena za turiste od 2008. godine. Predviđena je da može detaljno da ilustruje njegov život i izuzetno značajan za Bugarsku rad. Sagrađen je na mestu kuće, u kojoj je Pajsije rođen i živeo. Radi od utorka do subote od 09:00 do 13:00, i od 14:00 do 17:00 časova. Neradni dani su nedelja i ponedeljak.

Spomenik Pajsiju u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

U Memorijalu su napravljene rekonstrukcije događaja. Ćelija manastira Hilandar, u kojoj je Pajsije napisao epohalno značajnu „Istoriju slavenobugarsku”, je rekonstruisana kao potpuno tačna kopija. Druga rekonstrukcija je mala crkva, u kojoj je duhovnik komunicirao sa Bogom – kapela „Sveti Ivan Rilski”. Govori se i o njegovoj braći – igumanu Lavrentiju i Hadži Valčo, koji su bili sledbenici Nacionalnog preporoda.

Ne postoji nijedno drugo mesto, na kojem čovek na takav jedinstven način može da se približi životu prosvetitelja, da se potopi u vreme i atmosferu onog istorijskog trenutka.

Muzej Neofita Rilskog

Muzej Neofita Rilskog, koji postavlja temelje svetskog obrazovanja u Bugarskoj radi svakog dana od 09:00 do 12:00, i od 13:00 do 17:00 časova, osim utorkom. Svakog prvog ponedeljka u mesecu ulaz je besplatan.

Muzej Neofita Rilskog u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Muzej je rodna kuća Neofita Rilskog. Sama po sebi, kuća je vrlo interesantna jer pokazuje kakvo je bilo građevinarstvo u Banskom tokom perioda bugarske Renesanse – spratovi, odvojene prostorije, uključujući i skrovište. Ovde su pokazani materijali mnogobrojnih korisnih delatnosti Neofita Rilskog kao prosvetitelja – pisani i izdavani udžbenici, prevodi, pribori, kao i izdanja iz njegove lične biblioteke.

Muzej Nikole Vapcarova

Muzej istaknutog pesnika Nikole Vapcarova radi od 08:30 do 13:00, i od 14:00 do 18:00 časova, a svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu posete su besplatne. Ovaj muzej je otvoren tokom 1952. godine u vezi sa Međunarodnom nagradom za mir, koja je dodeljena Vapcarovu. Muzej je obnavljan nekoliko puta i uključene su savremene metode pružanja informacija posetiocima. Projektuju se odabrani filmovi, napravljena je efektivna rasveta i ozvučenje.

Izložba ikona

Stalna ekspozicija ikona predstavlja Bansku umetničku školu. Nastala tokom duhovnog porasta tokom doba Bugarskog preporoda, ona ima snažnu prisutnost u bugarskoj kulturi 18. i 19. veka. Banska umetnička škola ima značajan doprinos ne samo u crkvenom slikarstvu, već i u rezbarstvu i arhitekturi.

Ekspozicija uključuje originalne ikone, kopije fresaka i crkvene predmete. Izložba je postavljena na mestu bivše metohije, koja je sačuvana u svom autentičnom izgledu. Radno vreme je svakog dana od 09:00 do 12:00, i od 13:00 do 17:30 časova, osim nedelje i ponedeljka. Besplatne posete se organizuju svake druge srede svakog meseca.

Veljanova kuća

Veljanova kuća je vrlo interesantna za posetu – kombinacija stambenog i poslovnog prostora, unutrašnji raspored stambenih prostorija i povezanost između njih, ulazi, izlazi. Ona je i tipična i jedinstvena, nije samo jedna od znamenitosti u Banskom, već i nacionalni spomenik kulture. Tipična je jer pokazuje kako su se gradile kuće u Banskom tokom perioda bugarske Renesanse. Kada su se banskovčani bogatili, otvarali su se prema svetu, ali je vreme bilo nesigurno.

Veljanova kuća u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Kuće su bile kao tvrđave. Debljina zidova više od jednog metra, mali prozori sa čvrstim rešetkama, veze između prostorija zbunjujuće za nepoznate, i sklonište. Istovremeno, kuća je vrlo interesantna sa svojom jedinstvenom rezbarijom i freskama. Radno vreme je svakog dana od 09:00 do 13:00, i od 14:00 do 17:00 časova, osim nedelje i ponedeljka. Dani besplatne posete – svaka prva sreda u mesecu.

Radonova kuća

Radonova kuća je jedna od znamenitosti u Banskom, koja datira iz 19. veka, a izložbe u njoj su slikovite priče o Banskom – od nastanka grada do 1912. godine, kada je grad oslobođen od turskog ropstva. Ovde su predstavljena otkrića, pronađena prilikom arheoloških iskopavanja u rejonu. Postoje predmeti još iz doba Tračana i Srednjeg veka. Etnografska izložba sa mnogobrojnim eksponatima predstavlja život, običaje i umetnost stanovnika Banskog.

Arheološke znamenitosti u Banskom

Među mnogobrojnim znamenitostima u Banskom su i pronalasci pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja u rejonu. Posebno vredna otkrića su ona koja su pronađena tokom poslednjih 10-12 godina. Uopšteno, ovde su pronađeni ostaci više od 100 tvrđava, sela, hramova, nekropola, itd., i neki od tih pronalazaka datiraju još od davnina.

Arheološke znamenitosti u Banskom | Lucky Bansko

Istraživanja pokazuju da su mesta u okolini Banskog bila naseljavana još od 3000.-2000. godine pre nove ere. Među otkrivenim grobnicama nalazi se i grobnica iscelitelja iz 2. veka sa potrebnim priborom za njegovu delatnost, kao i grobnica rimskog legionara u kasnoj antičkoj nekropoli.

Među obrednim objektima, je i tračansko svetilište koje se koristilo za rituale i u kasnijem periodu. Pronađene su i tri hrišćanske bazilike iz 4-5. veka nove ere, što pokazuje da hrišćanstvo ovde došlo relativno rano. Kako je poznato kroz istoriju, ove zemlje ulaze u teritoriju bugarske države tokom 864. godine, kada je potpisan ugovor sa Vizantijom da ustupi deo zemlje duž reka Struma i Mesta.

Arheološke iskopine u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Lokalitet Sveti Ivan

Osim što otkrivaju lokalnu istoriju, neke od arheoloških znamenitosti u Banskom su od nacionalnog značaja. Na lokalitetu Sveti Ivan je pronađen najveći centar za proizvodnju keramike na prostoru Bugarske. Pritom, peći iz 4-5. veka su vrlo dobro očuvane. Istraživanja se izvršavaju u otkrivenim utvrđenjima na lokalitetima Sveti Nikola i Sitan Kale. Jedan je na 4,5 kilometara od Banskog, a drugi na 3,5 km. Do objekta je obezbeđen pristup za turiste, a postoje i izgrađene zone za odmor.

Lokalitet Sveti Nikola

Istraživanja na lokalitetu Sveti Nikola počinju tokom 2003. godine. Ispostavilo se da je grad-tvrđava bio dograđivan i korišćen tokom mnogo epoha. Ovde su pronađeni novčići iz 4. veka pre nove ere do 18. veka nove ere. Otkriveni su kućni predmeti i skupoceni ukrasi iz različitih perioda, što pokazuje da je ovdašnje stanovništvo bilo bogato.

Sitan Kale

Istraživanja kasnoantičke tvrđave „Sitan Kale” počinju tokom 2013. godine. Dosadašnja otkrića pokazuju da je bila naseljena od 3. do 14. veka nove ere. Turisti mogu da se približe iskopinama, zahvaljujući posebno napravljenoj stazi.

Prirodne znamenitosti u Banskom

Bansko se nalazi u podnožju planine Pirin i ovde je planinska priroda beskrajno lepa. Osim toga, u rejonu ima i prirodnih fenomena, koji su po svojoj jedinstvenošću od nacionalnog i svetskog značaja.

Tako, ovde postoji niz zaštićenih prirodnih objekata. Među njima su vodopadi Julenski, Banderiški i Damjaniški skok, pećina Banderica, zanimljiva stenovita formacija Svadba.

Bajkuševa munika u Banskom | Lucky Bansko

Posebno mesto među prirodnim znamenitostima u Banskom zauzima Bajkuševa munika. Ona ima više od 1300 godina i u Bugarskoj ne postoji starije četinarsko drvo. Njene dimenzije su zapanjujuće: 26 metara visina, prečnik stabla – 2,48 metara i obim stabla – 7,80 metara.

Postoje mnogobrojne mogućnosti za kontakt sa prirodnim znamenitostima u nacionalnom parku Pirin, koji počinje nedaleko od Banskog. Ovde je biološka raznovrsnost velika, a postoje i izuzetne prirodne formacije. Park je uključen u program „Čovek i biosfera“ organizacije UNESCO. Ovuda prolazi i evropska maršruta E4, koja počinje u Španiji i nastavlja se kroz Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Mađarsku, Rumuniju, Srbiju, Bugarsku i Grčku.

Park ima tri rezervata. Jedan je „Bajuvi dupki – Džindžirica“. U njemu rastu mnoge biološke vrste koje su na spisku bugarske Crvene knjige, kao i na drugim evropskim i svetskim spiscima ugroženih vrsta. U rezervatu „Julen“ ima nekoliko kompleksa jezera. To su Stražiška jezera, Vasilaška, Poležanska, Tipickata i Disiliška jezera. Od otkrivenih 700 vrsta viših biljaka, 44 vrste su uvrštene u Crvenu knjigu Bugarske.  Od sisara, tipični primerci su medved, vuk, divlja koza. Rezervat Tisa je uključen u program “NATURA 2000” –  Evropska ekološka mreža. Program garantuje očuvanje najvećeg staništa divlje foje u Bugarskoj.

Nakon konsultacije sa upravom parka, moguće su posete po određenim maršrutama.

Navedene znamenitosti u Banskom su prirodna bogatstva Republike Bugarske, koja privlače kako bugare, tako i strance. Hotel Lucky Bansko se nalazi u blizini velikog dela ovih znamenitosti i jedan je od hotela u Banskom, koji će Vam pružiti udobnost tokom boravka, pretvarajući Bansko u jedinstvenu uspomenu, koje ćete se često sećati.