160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Zimski odmor u Banskom – jedinstveno zadovoljstvo

Kao popularno ski odmaralište, bansko privlači na hiljade ljubitelja zimskih sportova, svake zime. Odmaralište je poželjno i popularno ne samo za domaće turiste, već i za turiste iz svih krajeva sveta, koji sa nestrpljenjem čekaju početak ski sezone, kako bi uživali u njegovim belim ski stazama.

Ski staze na Banskom | Lucky Bansko

Ako ste i Vi jedan od ljubitelja zimskih sportova, verovatno ste već spremili kofere i krenuli za Bansko, da doživite svoju zimsku bajku i ove sezone.

Ako niste skijaš, onda se možda pitate da li će atrakcije u Banskom biti dovoljne, da Vas nateraju da se odlučite za ovo odmaralište za svoj zimski odmor.

Zima u Banskom ili 7 razloga da provedete odmor u ovom ski odmaralištu

Istina je da Bansko može da ponudi zabavu za sve – i za ljubitelje skijanja, i za one koji zimski odmor povezuju sa malo drugačijim vrstama zabave, kao što su kulinarske degustacije, obilazak znamenitosti, poseta spa centra i dr.

Ovaj planinski gradić je toliko jedinstven, da zaista može ponuditi po nešto za svakoga, ko je odlučio da provede nekoliko predivnih dana kao njegov gost.

Hajde na skijanje u Bansko

Ne možemo, a da ne počnemo sa skijanjem u Banskom, zar ne? Iako odmaralište nudi dovoljno atrakcija i zabava tokom svih godišnjih doba, svoju veliku popularnost (posebno tokom poslednjih godina) duguje upravo izuzetnim uslovima za zimske sportove, koje nudi.

Ski selfi na stazi | Lucky Bansko SPA & Relax

Ovo zimsko odmaralište se nalazi na 925 m nadmorske visine, a blizina tri planine – Pirin, Rila i Rodopi, čine ga savršenim mestom za ljubitelje zimskih sportova.

Sezona skijanja u Banskom je poprilično dugačka – od decembra do aprila, cene su povoljne, ima mnogo hotela koji odgovaraju svim zahtevima turista i opremljeni su svime što je potrebno za skijanje, snoubording, skijaško trčanje, biatlon i dr.

Zona za skijanje u odmaralištu počinje na 1000 m nadmorske visine, i završava se na 2560 m. Ski staze, kojima raspolaže Bansko su različitog nivoa teškoće. Ukupno ima 15 ski staza, sa ukupnom dužinom od 75 km.

Za ljubitelje noćnog skijanja postoje osvetljene staze; za skijanje, skijaško trčanje i snoubording – uređene trase; za skijaše početnike – dovoljno iskusni instruktori; a za decu u Banskom postoji čak i dečiji ski vrtić.

Ako se ne bavite skijanjem ili snoubordingom, ili jednostavno tražite i druge dobre načine da provedete svoj zimski odmor, atrakcije koje se nude u Banskom će Vam se sigurno dopasti. Postoji izuzetno mnogo atrakcija i biće potrebno da izaberete da li da vozite motorne sanke, da se kližete, da se spuštate paraglajderima ili da krenete sa vodičem putem jedne od mnogih pešačkih turističkih staza.

A možda biste probali sve atrakcije, dok ste na odmoru u Banskom? Izbor je isključivo Vaš!

Da probamo ukusnu bansku kuhinju

Osim što je (kao što smo već spomenuli) najpopularnije ski odmaralište u Bugarskoj, Bansko je vrlo popularna kulinarska destinacija i veliki deo turista dolazi u Bansko upravo zbog ukusne tradicionalne banske kuhinje.

Banska kapama - slika | Lucky Bansko

Ni na jednom drugom mestu vas neće ugostiti tako, kao u Banskom. Jedino ovde možete probati bansku kapamu, domaća predjela po receptima predavanim sa kolena na koleno, komlek, katino meze, i mnoge druga ukusna jela.

Kuhinja Banskog je toliko ukusna i jedinstvena, da se mnogi ljudi samo zbog nje odlučuju da svoj božićni odmor provedu u Banskom.

Ali, možda tražite i raznovrsnu kuhinju? bansko Vam može ponuditi dovoljan broj irskih, nemačkih, engleskih pubova, restorana sa italijanskom, grčkom, turskom, japanskom, švajcarskom, francuskom kuhinjom… postoje čak i restorani koji nude jermensku kuhinju.

Pogledajmo renesansnu arhitekturu i znamenitosti

Čak i oni, koji u Bansko dolaze posebno zbog skijanja, ne propuštaju priliku da posete znamenitosti grada i okoline. Zbog toga što Bansko nije samo moderno i popularno ski odmaralište, već i grad sa drevnom istorijom, koji ima šta da pokaže svojim gostima. Ovde se nalaze:

*Crkva „Sveta Trojica” – podignuta od strane stanovnika Banskog tokom 1835. godine, koja i danas fascinira posetioce i govori o snazi duha stanovnika Banskog, koji su crkvu sagradili svojim rukama i novcem koji je prikupljen donacijama;

*Kuća – muzej Nikole Vapcarova – rodna kuća pesnika Nikole Vapcarpova i prvi muzej koji otvara svoja vrata u Banskom, tokom daleke 1952. godine;

*Kuća – muzej Neofita Rilskog – poznata i kao Beninata kuća, u kojoj se rodio i odrastao osnivač bugarskog sekularnog obrazovanja, Neofit Rilski;

*Veljanova kuća – izuzetno impresivan arhitektonski objekat, koji govori o renesansnim tradicijama u Banskom tokom XVIII veka;

*Spomenik Pajsiju Hilandarskom – podignut tokom 1976. godine, u samom srcu grada, u znak sećanja na stanovnika Banskog koji je postavio temelje bugarskog narodnog preporoda, i narodu dao nadu kao naciji, nakon što je napisao „Istoriju Slavenobugarsku”.

U blizini Banskog možete posetiti:

*Bezimeni grad – otkriven sasvim slučajno, tokom obnavljanja kapele „Sveti Nikola”. Iako još uvek nije otkrio sve svoje tajne, jedna šetnja do Bezimenog grada bi se svidela svakome, ko želi da pogleda što je moguće više znamenitosti, dok je na odmoru ili skijanju u Banskom;

*Bajkuševa munika – čak i tokom zime, Bajkuševa munika je među najpopularnijim atrakcijama u Banskom, koje ne treba propustiti. Drvo je staro oko 1300 godina, i drugo je po starosti drvo, posle Graniškog hrasta koji je star oko 1650 godina;

*Stenoviti fenomen „Svadba” – izuzetan prirodni fenomen, koji se nalazi na oko 30 km od Banskog, i možete ga posetiti i tokom zime. Prema jednoj od legendi, pre mnogo godina, u drevnim vremenima, zla svekrva je proklela svog sina, buduću snaju i njihove goste, koje su pozvali na svoju svadbu, i svi su se (zajedno sa svekrvom) skamenili.

Malo spa zadovoljstava?

Ne samo Velingrad može da Vam ponudi spa visoke klase. Bansko raspolaže velikim brojem spa hotela i može da zadovolji sve Vaše zahteve za miran i opuštajući odmor pored bazena, u sauni, ili na stolu za masažu.

Prekrasna banja Lucki Bansko

Ako želite nešto drugačije, samo na nekoliko kilometara od grada, možete se potopiti u mineralne bazene sela Banja. Tokom poslednjih godina selo Banja je postalo vrlo popularno, jer raspolaže sa nekoliko mineralnih bazena, gde možete da se opustite nakon aktivnog dana ski stazama.

Šetnje do obližnjih gradova

Ako Vam slučajno atrakcije u Banskom nisu dovoljne, jednodnevne šetnje do obližnjih gradova će Vam se mnogo dopasti.

Dobrinište se nalazi na samo nekoliko kilometara od Banskog, i isto kao i Bansko, može da Vam ponudi mnoge znamenitosti i restorane sa ukusnom tradicionalnom kuhinjom.

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Dobriništu je šetnja do vrha Bezbog, do kojeg možete doći ako se popnete liftom do kolibe Bezbog. Lift je dvosedi, ima jednu međustanicu, i za samo 30 minuta će Vas dovesti do kolibe. Pogledi koji se otkrivaju dok se vozite liftom su jedinstveni, a ako ste poneli i skije, možete kombinovati kratak izlet do kolibe i spuštanje po ski stazi u Dobriništu.

Razlog  je drugi renesansni grad, koji se nalazi na oko 6 km od Banskog, i do kojeg možete otići dok ste na skijanju u Banskom.

Iako i nije čak toliko popularna turistička destinacija, gradić je izuzetno prijatan za jednodnevnu šetnju. Dok ste u gradu, možete pogledati Istorijski muzej, crkvu „Sveti Georgi”, crkvu „Sveto Blagoveštenje”, postrojenje za pranje tekstila na reci Jazo i dr.

Noćni život

Zimski odmor nije samo romantična večera za dvoje, sa čašom vina u ruci, pored kamina. Nema ništa loše u tome, ako Vam se dopada, ali ako želite da se zabavljate, noćne atrakcije u Banskom neće Vam dozvoliti nijedno veče da se dosađujete.

Cocktails in a bar in Bansko | Lucky Bansko SPA & Relax

Pošto je zimska sezona najaktivnija u Banskom, lokalno stanovništvo se pobrinulo da obezbedi dovoljno noćnih zabava za goste grada. Ovde možete pronaći pubove, barove, klubove, kazina i svaka ustanova će Vam ponuditi različitu atmosferu i mnoge zabave tokom cele noći.

I šta još?

Dok ste na skijanju u Banskom i želite da doživite neku izuzetno zabavnu avanturu, možete se prepustiti rešavanju zagonetki u nekoj od escape soba u gradu. Tokom poslednjih nekoliko godina escape sobe su među najpoželjnijim atrakcijama u Banskom, tako da, ako ste avanturistički raspoloženi, savetujemo Vas da ne propuštate veliku zabavu koja Vas tamo očekuje.

Mislili ste da tokom zime ne može da se igra pejntbol? Dok ste u Banskom, sve je moguće! Ako je ovo Vaš način zabave, u gradu ima dovoljno pejntbol igrališta u kojima možete da se zabavljate, koja rade i tokom zime.

Tokom zime, u Banskom je vrlo aktivan i kulturni život. Ako imate sreće, i Vaš odmor se poklapa sa nekim od tradicionalnih zimskih praznika i festivala, koji se održavaju u gradu, doživećete nešto zaista jedinstveno, jer stanovnici Banskog vole da se zabavljaju iz sveg srca.