160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Zanati u Banskom od istorije do danas

Zanati u Banskom

 Ako vas zanima bugarski životni stil i kultura, Bansko će vas sigurno očarati, ovde možete dodirnuti razne stare bugarske zanate i običaje i saznati više o  bugarskoj istoriji.

Planinsko letovalište ima bogat program za odmor i čini se da je svaki kutak zasićen istorijom i folklorom. Definitivno je  turistička destinacija tokom cele godine i nudi širok spektar zabave za odrasle i decu. Bansko letovanje  pruža odličnu priliku turistima iz Bugarske i inostranstva da se upoznaju sa starim bugarskim zanatima.

Svaki odmor u Banskom je izuzetno živopisan i zabavan. Nastavlja se tokom nekoliko dana, gde odrasli i deca obučeni u prelepe narodne nošnje predstavljaju obnavljanje starih običaja iz regiona i pevaju narodne pesme.

Zanati u Banskom

Iako  Bansko  ima moderno lice, bugarske tradicije su i dalje žive i pričaju priče iz prošlosti. To se najjače oseti kada hodate starom gradom Banskog. Istorija grada stara je više od 10 vekova. Bansko je naselje od 10. veka.

Kulturni kalendar Banskog počinje od prvog dana u godini sa živopisnim šarenim Kuker igrama i traje do kraja jeseni, kada grad slavi Međunarodni dan, kao i brojni drugi praznici po starom i novom kalendaru.

Zanati u Banskom

Pored raznovrsnog programa odmora, prelepi planinski grad ima i vekovne zanatske tradicije koje su sačuvale bugarsku kulturu i sećanje generacijama koje dolaze.Ima hiljade tajni koje svako ko je zainteresovan za život i kulturu može da otkrije.

Zanati u Banskom

U Banskom imate priliku ne samo da se upoznate sa detaljima tradicionalnih zanata u regionu, već i da naučite neke od njih i da  izradite sopstveni zanat Neki banski zanati su već postali  porodična tradicija,  poput lokalnih remek-djela nastala od strane  vješte bugarske majstorice privlače svojom jedinstvenošću  pažnju kako bugarskih, tako i stranih turista.

Zanati u Banskom

Ovde možete videti predivne rezbarije drveta, tufnice, prostirke, krzna i mnoge druge jedinstvene kreacije lokalnih zanatlija koje izgledaju kao da prikazuju celu paletu cvetova prirode ovog kraja. Otkrićete i šta je to shushoni, bushel, pljačka  i druge zanimljive stvari iz života starih Bugara.

Ovde možete naučiti više o najpopularnijim starim regionalnim zanatima kao što su  rezbarenje drveta, tkanje tkalačkog stana, predenje, pletenje, tapiserija, kukičanje, i naučite o manje poznatim lokalnim zanatima, poput kukičanja igla za kukice, vez za suvenirne kuglice, ručno rađeni suveniri od tkanine, pletenje vune. Pored toga, svi imaju mogućnost upisati časove narodnog plesa, kao i  gajdu, tamburu ili narodno pevanje.

Gde u Banskom možemo videti stare bugarske zanate?

Ako želite da se upoznate sa  izuzetnom majstorstvom bugarskog zanata,  ne zaboravite da posetite  Izložbu etnografskog bazara i Bansku kuću umetnosti i poezije, koja je otvorena tokom cele godine. Tokom  letnje sezone, na primer, u Banskom  se održavaju razne aktivnosti koje uključuju  demonstraciju autentičnih lokalnih zanata i tradicija iz regije Bansko, što je super atraktivno za male i velike. Lokalni običaji i zanati predstavljeni su na jedinstven način.

Svake godine od početka jula do 24. septembra, Bansko organizuje program koji predstavlja različite stare zanate iz regiona. Program uključuje  demonstracije uživo  načina izrade različitih tradicionalnih bugarskih proizvoda.

Zanati u Banskom

 Ispred  Informativnog centra za posetioce  nalazi se radionica na kojoj majstori iz Banskog majstora pokazuju svoj talent. Inicijativa dobija sve veću popularnost svake godine. Drugo mesto gde se održavaju ovakvi događaji je Muzej kuće Velianova  Ovi kulturni događaji podržani su uz podršku Opštine Bansko i Centra za zajednice Nikola Nikola Vaptsarov , kako bi se raznorodio boravak gostiju u Banskom i takođe da se iz prve ruke upoznaju sa  tradicionalnim bugarskim zanatima i običajima.

Zanati u Banskom

Krajem septembra u Banskom se održavaju kulturne večeri pod nazivom „Tradicije i umetnost“, na kojima se mogu videti demonstracije bugarskog rezbarenja drveta i žbunja. Ovde Bugari i stranci mogu naučiti o sreći i raznim drugim zanatima iz bugarskog načina života. Sada ćemo krenuti na  istorijski izlet u Bansko  i ukratko ćemo vam reći o tamošnjim lokalnim zanatima.

Zanati u Banskom

Istorija zanata

Period renesanse

Tokom renesanse Bansko je zaista cvjetalo u mnogim aspektima. Trgovinske i zanatske aktivnosti  u regionu snažno se razvijaju. U to vreme planinski grad je bio jedan od najvažnijih  trgovačkih i zanatskih centara u severoistočnoj Makedoniji.

Zanati u Banskom

Tada je trenutak  procveta za obrte poput kože, stolarije, izrade vode, izrade udubina.  Uz reku Glazne izgrađen je veliki broj radionica. i rukotvorine vezane za obradu tkanina i kože. Zanati kao što su:

 •  rezbarenje
 •  obrada drveta
 •  kolorizam
 •  Barrel
 •  knjižica
 •  Samarijanstvo
Zanati u Banskom

U njima su majstori izradili  vrata, ormare, okrenute noge za stolove i stolice, bačve, drvene luke, čaše,  kao i popularna  korita za kupatilo.  Izrađeni su i razni alati, namenjeni poljoprivredi i šumskom oruđu. . Pravljeni su i razni predmeti za domaćinstvo:  ručno rađene mlinice, svećnjaci, vage, zvona.

Pored železare, još jedan posebno dobro razvijen zanat u regionu je  sarkastizam.  Ova vrsta zanata jedna je od najstarijih zanata u rodnom regionu  vezana za obradu kože. Siromaštvo nastaje kao rezultat pripitomljavanja konja  i kada se počinje koristiti kao životinja za sankanje, jahanje ili prevoz. Reč „sarach“ je arapskog porekla i znači sedlo.

Zanati u Banskom

Stolarija i rezbarenje

Ovi zanati su najrazvijeniji u regionu i imaju dugu tradiciju u istoriji. Postoji više od 60 radionica u Banskom. U cilju očuvanja tradicija zanatstva i postizanja kontinuiteta,  Tehnička škola za šumarstvo i drvoprerađivačku industriju izgrađena je 1946. godine u Banskom.

Zanati u Banskom

Kako su se menjale tokom godina?

Mnogi porodični praznici i tradicije su se menjali tokom godina. Neki od njih su  potpuno nestali, drugi su modifikovani i prilagođeni savremenom načinu života.

Slavne ličnosti koje doprinose zanatstvu u regiji Bansko

 Touth H. Radonov  jedno je od poznatih imena u banskom zanatstvu. Stvara  složene gvozdene mašine i takt.  Jedna od njegovih kreacija funkcioniše i danas. Njegov sat na visokoj kuli u Banskom pokazuje vreme. U manastiru Zograf možda postoji još jedan od njegovih boljih kazaljki na satu.

Koji su obrti i danas relevantni?

Zanati u Banskom

Zahvaljujući nebrojenim potomcima starih majstora današnjice, tradicionalni zanati Banske okoline ne zaboravljaju, već naprotiv, ne prestaju da se razvijaju.  Tradicije koje nasljeđuju prenose se sa starih banskih porodica na zanatlije.  Razvijaju ih i promoviraju u drugim mjestima osim Banskog. Pored očuvanja porodičnih tradicija, mnogi od ovih savremenih potomaka su trenutno specijalizovani za obradu drveta i proizvodnju nameštaja.

Zanati u Banskom

Majstori zanatlije izrađuju različite vrste rezbarenja. Izrađuju  rezbarene ploče, razne drvene suvenire, kao i obrnute suvenire  za dom, kao što su:

 •  kupujte
 •  Posude sa solju
 •  salvete
 •  ploče
 •  Vaze
 •  svećari
 •  bačve
 •  noževi za noževe
 •  olovke i drugo

Takođe, potomci starih zanatskih porodica izrađuju drvo rezbare drveta na nameštaju i etnografske modele, izradu drvenog nameštaja i suvenira od drveta po meri. Samo mali procenat njih specijalizovan je za rezbarenje nameštaja. Samo mali broj ljudi bavi se rezbarenjem, proizvodnjom raznih suvenira i umetničkih dela u Banskom.  Jedna od najstarijih rezbarija u Banskom svetu poznata je po tome što ima  neprocenjivu kolekciju ručno rađenih šoljica  različitih vrsta drveta.