Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Vrhovi planine Pirin

Naša zemlja je blagoslovljena prekrasnim, visokim planinama, od kojih svaka ima svoju magiju i šarm. Neke planine impresioniraju svojim ravničarskim grebenima, druge sa drevnom mističnošću, dok treće šarmiraju svojim visokim vrhovima.

Imamo mnogo planina, ali postoji jedna koja objedinjuje sve – divne zelene livade, bogatu biljnu i životinjsku raznolikost i brojne visoke vrhove.

Vrhovi u planinama Pirin

Da, svaka planina ima svoj šarm, ali Pirin… planina Pirin impresionira svojim vrhovima. Na njegovoj teritoriji ima mnogo vrhova, ako moramo biti specifičniji – ukupno 96 vrhova. Tri od njih rastu na nadmorskoj visini od preko 2900 metara, osam na nadmorskoj visini od preko 2800 metara, 14 na nadmorskoj visini od 2700 metara, 32 na nadmorskoj visini od preko 2600 metara i 40 na nadmorskoj visini od preko 2500 metara.

Nemoguće je da vam ispričamo o svim tim planinskim vrhovima, ali pokušaćemo da vas upoznamo sa nekim od najpopularnijih i najimpresivnijih.

Vihren peak

Vihren je treći najviši vrh ne samo na teritoriji Bugarske, već i na Balkanu. Njena visina dostiže 2914 metara, što je samo 11 metara niže od najvišeg vrha u Bugarskoj i na Balkanu – vrha Musala (2925 metara) i samo 4 metra niže od drugog najvišeg vrha na Balkanu – planine Olimpus u Grčkoj (2918 metara).

Uprkos počasnom trećem mestu po visini, Vihren je najviši vrh u Pirinu. Nalazi se na Glavnom grebenu Pirin između dvije rijeke – Vlahinske i Banderice, a njegove padine ga povezuju s vrhom Kutela i vrhom Muratova. U podnožju ovog predivnog vrha nalaze se dva impresivna cirka – Mali i Veliki Kazan, a na severoistočno od vrha se spuštaju Džamdžijeve stene i čuveni Džamdžijev rak.

Od svih vrhova u Pirinu, Vihren je jedan od najimpresivnijih, najljepših i atraktivnih vrhova za penjanje. Pješačke staze koje možete izabrati ako se odlučite za penjanje su brojne, ali neke od najpopularnijih su:

●       Klasična ruta – kreće od grada Banskog prema Vihrenskoj kolibi, gdje je polazna točka. Penjanje na vrh traje oko 3 sata. „Kraljevska staza“, kako je još nazivaju, srednje teška i zato je za ljetnih mjeseci svakodnevno preferiraju stotine turista.

●          Iz kolibe Banderica – polazna tačka ove rute je koliba Banderica, prolazi kroz sedlo Premkate i nastavlja se stazom lijevo od Vihrena. Ova ruta je malo teža i traje oko 4 sata.

●          Dzhamdzhiev rab – njegova polazna tačka je ponovo Vihrenska koliba, koja doseže do Velikog i Malog Kazana i malo prije Velikog Kazana odstupa od raka. Ova ruta nije pogodna za neiskusne planinare.

Vrh Vihren u Pirinu

Kutelo peak

Vrh Kutela je drugi po visini posle vrha Vihrena. Nalazi se u blizini vrha Vihren i sastoji se uglavnom od mramornih stijena. Njegova visina je 2908 metara i pravi je izazov za strastvene planinare.

Vrh se nalazi na glavnom grebenu Pirina i njegove padine se spuštaju do vrha Banski Suhodol (na sjeveru), do rijeke Vlahinske (na jugozapadu) i do manjih i velikih Kazanskih cirkusa (na jugoistoku – jugu).

Iako postoje neke prilično strme i čak vertikalne dionice, a do nje nema markiranih staza, postoje i neke ne tako teške rute koje su pogodne za turiste s manje iskustva.

Neke od relativno lakih ruta su sa polaznim tačkama Vihrenska koliba i Banderitsa koliba.

●       Iz Vihrenske kolibe – ako krenete iz Vihrenske kolibe, najprije ćete šetati „Tzarskom patekom“, a onda skrenuti desno i nastaviti prema Kutelu. Trasa prolazi kroz Kazanite, sedlo Premkate i nedugo zatim stižete do vrha Kutela. Težina trase je iznad proseka i traje oko 3 sata. Postoje i opasne sekcije i ne preporučuju se osobama koje nemaju dovoljno iskustva u takvim pasažima.

●       Iz kolibe Banderica – ako se odlučite za ovu rutu, prvo morate slijediti glavnu stazu do vrha Vihren, zatim se trasa dijeli i nastaviti prema Kazanitskom sedlu Premkata i konačno stići do vrha Kutela. Težina i trajanje trase identični su onima koji se odnose na polazište Vihren koliba. Drugim riječima, ako niste sigurni da ćete se moći nositi sa strmim padinama ili ako nemate dovoljno iskustva, ne pokušavajte osvojiti vrh Kutela.

Banski suhodol

Sa svojim 2884 metra vrha Banski suhodol zauzima treće po visini među vrhovima Pirina. Nalazi se u sjevernim dijelovima glavnog grebena Pirina, a južno od njega je sedlo Končeto koje ga povezuje sa vrhom Kutela. Banski suhodol je, kao i ostala dva vrha, napravljen uglavnom od mermera, jer je najsimpresivniji njegov severoistočni nagib – to je mermerni zid od 300 metara koji se spušta do cirkulara Banski suhodol.

Ovaj vrh je bez sumnje jedan od najlepših vrhova sa „opasnim šarmom“, ali je i jedan od najtežih za penjanje, pogotovo ako niste iskusan planinar i nemate potrebnu opremu. Zato vam ne preporučujemo da ga pokušate popeti ako niste upoznati sa planinom i njenim hirovima.

Ali ako imate dovoljno iskustva i želite da se popnete na vrh, najpopularnija ruta koja vodi tamo počinje od kolibe Banderica. Staza do vrha počinje sjeverno od kolibe, a zelena oznaka vodi ka području Kazanita. Zatim slijedi uspon do Velikog Kazana, vrlo težak uspon na Premkasto sedlo i neposredno prije vrha Kutela trasa skreće desno u smjeru Banski suhodol.

Zatim postoji još jedno ekstremno iskustvo – prevazilaženje Končeta, a zatim možete doći do svog konačnog odredišta – vrha Banski suhodol. Težina ove rute je visoka, i biće vam potrebno oko 4 sata i pol (ako imate dobru fizičku obuku).

Todorka peak

Todorka je jedan od najimpresivnijih vrhova planine Pirin. Nalazi se na Todorinovom grebenu, jer je njegova visina 2746 metara, a za razliku od prethodnih vrhova koji su napravljeni od mermera, ovaj je napravljen od granita.

Vrhunac nije jedan od najviših u Pirinu ( 11. po visini), ali je zaista veoma lijep i jedan je od poželjnih vrhova za penjanje koji se nalaze u blizini grada Bansko.

Vrh Todorka u Pirinu

Ono što je zanimljivo kod vrha Todorke je to što ima veoma kratak greben, oon koji se nalazi na tri vrha – Mali, Veliki i Srednji Todorka. Velika Todorka se spušta na sjever u Bansko, a ako se posmatra iz grada, vrh ima zapanjujući piramidalni oblik. Tamo, na Velikoj Todorki, nalazi se jedna od najpopularnijih skijaških staza, kao i mnoga mjesta za opuštanje, koje lokalno stanovništvo iz Banskog redovito posjećuje.

Između Malog i Srednjeg Todorka nalaze se jezera Todorini, koja su povezana sa nekim od legendi za vrh Todorka. Jedna od tih legendi govori da je Todorka bio omiljeni pastir Vasil.Bili su zaljubljeni, ali Todorka je nažalost otela Muratska uvala . Vasil je bio veoma jadan zbog svoje devojke i mnogo je plakao. Njegove suze formirale su dva jezera koja danas nazivamo Todorinijevim očima.

Postoji mnogo ruta do vrha Todorka, jer su neke od njih teške, ali postoje i putevi srednje ili niske težine, i zaista su ugodni za prevazilaženje.

Jedna od najpoželjnijih pravaca polazi od staze do kolibe Demianica . Ruta vodi do sedla Premkata gdje se dijeli na dva dijela . Jedna od staza se nastavlja do kolibe, dok druga vodi do Todorka. Tokom tranzicije postoje neke strme deonice, ali one nisu toliko zastrašujuće i sa malo više pažnje možete ih lako prevazići.

Ova ruta je malo duža (oko 4 sata), jer pre nego što dođete do vrha, prvo morate proći kroz druga dva vrha, ali pomak nije tako velik da je ruta čak i prijatna.

Najlakši pristup do vrha Todorke je kroz Vrata Todorina (na južnoj strani grebena Todorina), jer je moguće doći do vrha i iz Šilingarnika, a najiskusniji planinari mogu doći do vrha Todorka sa vrha Vihrena.

Bezbog peak

Bezbog vrh se nalazi u alpskom dijelu planine Pirin. Ona se uzdiže na visini od 2645 metara, pogodno smještena na jednom od ogranaka Polezhanskog grebena . Bezbog, baš kao i vrh Todorka, napravljen je od granita, a njegove padine su strme i prekrivene patuljastim borovima.

Na severu i zapadu njeni padini dopiru do cirkulara Desilishki, na jugozapadu se spuštaju do Polezanskog bočnog grebena, na istoku – do cirkula Bezbog, a na jugu – do cirka Popovog jezera.

Vrh Bezbog u Pirinu

Prema jednoj od legendi, vrh je nazvan po bogu Bessu , koji je tu pronašao svoju smrt. Legenda kaže da je bog Perun imao veoma lijepu kćer i boga koji se zaljubio u nju. Pošto je znao da Perun neće odobriti vjenčanje, on ju je uzeo. Međutim, Džengal, brat djevojke, slijedio ih je.

Nakon duge potjere, Džangal je uhvatio i ubio boga Besa i zakopao njegovo tijelo kamenjem. Ako verujete u legendu, kada se popnete na vrh Bezboga, pogledajte i videćete veliku gomilu kamenja na samom vrhu … ispod nje (kažu) leži telo Boga Bess.

Bezbog je jedan od najdostupnijih vrhova Pirina. Postoji mnogo puteva koji vode tamo, ali najlakši (i poželjniji od mnogih turista) kreće sa vrha Bezboga. Ruta kreće od kolibe, prolazi kroz predivne šume i područja, a nakon oko 1.30 – 2.00 sati stiže se do vrha.

Upoznali smo vas sa veoma malim dijelom prekrasnih vrhova na Pirinu, ali mislimo da je dovoljno da poželite da bolje upoznate ljepote Pirina.