160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Vrh Todorka

Ako se nalazite u regiji Bansko  i tražite nezaboravnu letnju avanturu, predlažemo vam da se dobro opremite i krenete u Todorin Vrah.

Vrh Todorka

Geografski podaci

Vrh Todorka (vrh Todorin, Goliama Todorka)  jedan je od najimpresivnijih i prelepih granitnih vrhova u Pirinu. Visok je 2756 metara i nalazi se na bočnom grebenu Todorina, koji je kratak greben sa tri vrha – Mali, Srednja i velika Todorka.

Veliki vrh Todorka ili vrh Todorka uzdiže se u najsevernijem i najvišem delu grebena. Jugozapadno od vrha nalazi se Srednja Todorka (2706 metara), a na jugoistoku – Malka Todorka (2712 metara). proteže se Banderiška Poljana.

Da li ste znali da?

 • Vrh Todorin sa svojih 2756 metara nalazi se na 11. mestu po visini među Pirinim vrhovima.
 • Neke od najpopularnijih skijaških staza izgrađene su na padinama Goliame Todorke i upravo na njima Bansko duguje svojoj slavi svetskom skijalištu.
 • Gledajući iz Banskog, vrh Todorina ima piramidalni oblik.
 • S vrha se otkriva jedinstveni panoramski pogled. Ispod, u nizini, Bansko se može videti kao na dlanu i sa kristalnom jasnoćom. Na zapadu se vide vrhovi Vihren i Kutelo, na jugu – vrh Kamenitza, a sa istoka pogled seže sve do
 • Uz brojne legende o poreklu imena vrha, postoje i neke zanimljive studije, prema kojima ime dolazi od grčkog, znači „dar Božji“  i povezano je sa drevnim kultom.

Legende o vrhu Todorka

Postoje mnoge legende i legende o imenu vrha i možete ih čuti u različitim varijantama. Zanimljivo je, međutim, da u svim tim varijantama postoji jedan glavni lik – prelepa bugarska devojka, imenom Todorka.

Prema jednoj od najpopularnijih legendi, Todorka je bila ćerka vladara tvrđave Sitan Kale. Kada su Turci napali našu zemlju, gospodar tvrđave okupio je sve ljude iz Banskog i okoline i zaključao njegove kapije. Odbrana tvrđave trajala je danima, ali sa svakim danom je postajalo jasno da neće dugo izdržati otomansku invaziju.

Da bi preusmerio glavni deo turskih trupa koji su se nalazili kod kapije tvrđave, Todorka je okupila mali odred boraca i uputila se prema obližnjem vrhu. Na putu do vrha, njen mali odred se hrabro borio, ali bitka je bila nejednaka. Ostavljena sama, Todorka je skočila s vrha, kako ne bi pala živa u ruke osmanskih osvajača.

Druga, ne manje popularna legenda govori o tragičnoj ljubavnoj priči Todorka i Vasila. U jednoj verziji romantične priče, dvojica mladića su bila zaljubljena, ali Todorkin otac nije pristao da ona postane žena pastira Vasila. ili Vasilashki jezera.

U drugoj verziji iste legende, prelepu Todorku je oteo Murat bej. Njen ljubavnik, pastir Vasil, nije mogao da podnese pomisao da više nikada neće videti svoju voljenu i u naletu velike muke bacio se iz jedno od Vasilaških jezera.

Vrh Todorka

Popularne rute za uspon na vrh Todorka

Do vrha se može doći nekoliko puteva, od kojih je najpopularnija koliba iz kolibe Vihren. Ova je ruta takođe najslikovitija, relativno lagana za prevladavanje i veoma je pogodna za planinari koji nemaju mnogo iskustva.

Vrijeme potrebno za osvajanje vrha je oko 4 sata u jednom smjeru, a  pomak je 791 metar.

Faze uspona

Bansko – koliba Vihren

Ako odlučite da poslušate naš savet i krenete u jednodnevnu letnju avanturu do vrha Todorka, vaše polazište je Bansko.

Iz grada morate doći do kolibe Vihren, a postoji nekoliko opcija:

 • prevoz obezbeđen iz hotela u Banskom (gde odsedate)
 • Minibusom koji kreće iz Banskog i stiže do kolibe
 • automobilom

Do gradskog naselja do kolibe doći će vam između 20 i 25 minuta.

Savet: Ako putujete automobilom, dobro je otići ranije, jer je parking kolibe mali i teško će se naći slobodna mesta ako krenete kasnije ujutro.

Koliba Vihren – Žablje jezero

Iz kolibe Vihren morate krenuti stazom koja je označena zelenom bojom, koja vodi do kolibe Demianitsa. Ova faza prolazi vrlo mirnim tempom, jer nema velikog pomeranja.

Ruta prelazi drveni most izgrađen preko reke Banderice. Samo nekoliko metara od mosta nalazi se jezero Okoto, na koje vredi provesti nekoliko minuta svog vremena. Ako odlučite da propustite jezero, samo pređite most i nastavite stazom.

Ona (planinska staza) lenjo lebdi prema gore, a ispred vas će se otkriti jedan za drugim prelepi pogledi na obližnje vrhove. Nakon otprilike sat vremena normalne šetnje doći ćete do Žabljeg jezera sa kojeg se pruža šarmantan pogled na vrh Muratov.

Vrh Todorka

Ako dođete do jezera, dobro je napraviti dužu pauzu, jer je za sledeću fazu potrebno malo više napora da se to prebrodi.

Žablje jezero – kapija Todorina

Od jezera se staza grana na dve – jedna staza je obeležena i nastavlja se do kolibe Demjanica, a druga nije obeležena i vodi do vrha Todorka. Morate krenuti neoznačenom stazom, ali ne brinite – ne možete se izgubiti , jer iako bez markacija, put vodi samo do vrha. I na putu ćete na mnogim mestima videti piramide od kamenja koje mogu poslužiti kao vodič.

Ova faza je najduža i najteža i trebaće vam oko sat vremena da je prevaziđete (bez pauze). Staza vijuga cik-cak uzorkom, prolazi kroz nekoliko strmih presjeka, ali pogledi koji otkrivaju vrhove Vihren, Kutelo, Stražhite, Poležan, Kuklite, Kamenitza i jezera Todorini oči su vrijedni truda.

Vrata Todorina – vrh Todorka

Od Todorinove kapije ili Premkata ostalo vam je samo oko 200 m strmog uspona da biste stigli do jednog od vrhova Todorinog grebena – Malka Todorka. Ako stignete tamo, morate nastaviti i proći kroz drugi vrh. – Prosečna Todorka i tek tada možete biti sigurni da ste na završnoj liniji.

Dobra vest je da, iako prilično kamenita, staza nije premeštena i možete svim svojim čulima uživati u pogledima koji se pružaju pred vama. Ako prođete kroz dva manja vrha, doći ćete do skoro ravnog grebena, koji će vas odvesti ravno na vrh Todorka.

Vrh Todorka

Pored kolibe Vihren, vrh Todorina može se osvojiti i polaskom sa Šiligarnike. Ova ruta je mnogo kraća (oko 2 – 2,30 minuta u jednom pravcu), ali ako nemate dovoljno iskustva ne preporučujemo je.

Šta ćete videti dok se penjete na vrh Todorka?

Oko

Kao što je već pomenuto, „Oko“ nalazi se gotovo na početku rute. Pirinsko jezero je najmanje i najniže jezero u grupi Banderiških jezera. Površina koju zauzima oko 2,6 hektara, dimenzije su približno 57 do 65 metara, a visina na kojoj se nalazi je 2026 metara. Jezero je dobilo svoje zanimljivo ime zbog prelepog oblika očiju.

Žablje jezero

Žablje jezero je takođe iz grupe Banderiških jezera. Nalazi se na južnoj padini vrha Malka Todorka na nadmorskoj visini od 2032 metra. Područje koje zauzima je 5,6 hektara, dubina mu je samo 2 metra, a dimenzije su mu 138 do 68 metara.

Posebnost ovog Pirinjskog jezera je što su njegove vode tople i ima velika populacija žlica i žaba, respektivno. Upravo zbog prisustva ogromnog broja žaba i jezero dobiva naziv Žablje jezero.

Jezera Todorini oči

„Todorkine oči“ ili „Todorine oči“ su dva jezera, deo grupe Vasilaški jezera. Smješteni su na strmim padinama Srednje Todorke i Goliame Todorke. Gornje jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 2536 metara i zauzima površinu od 13,2 dekara. Dubina mu je skoro 8 metara, a dimenzije su dužine i širine 151 do 124 metra.

Donje jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 2510 metara, a površina koju zauzima je 6,7 dekara. Njegove dimenzije su: dužina 110 metara, dubina – 3,7 metara, a širina – 32 metra. Oba jezera su ledničkog porijekla i opskrbljena su pastrmkom.

Vrh Todorka

Korisno

 • Dobro se opremite pre nego što krenete na planinu. Obavezno nosite udobne cipele, duge pantalone i tanku letnju jaknu. U ruksak stavite kabanicu, dodatni par čarapa i bluzu dugih rukava. Takođe je dobro ponijeti sunčane naočare, kremu za sunčanje i šešir.
 • U ruksak nosite dovoljno vode jer nigde na putu nema ni za piće ni sipati. Donesite dovoljno hrane i nečeg slatkog.
 • Sledite vremensku prognozu nekoliko dana unapred i ako nije baš prikladno, ne odlazite.
 • Osigurajte se karticom, telefonom sa napunjenom baterijom i lampom (za svaki slučaj).
 • Pre odlaska obavestite rodbinu da idete na vrh Todorka ili obavestite planinsku službu.
 • Ako prvi put idete na Pirin, bolja opcija je da se pridružite nekoj od mnogih grupa sa planinskim vodičem, koji hoteli u Banskom organizuju tokom letnje sezone.