160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Vrh Todorka – legendarni gigant u Severnom Pirinu

Ako idete prema Banskom, nećete se zažaliti. Područje Banskog je svjetski poznato po prekrasnim pejzažima i jedinstvenim istorijskim i etnografskim znamenitostima od nacionalnog značaja.

Zanimljive činjenice o vrhu Todorka

Todorinski vrh, poznat i kao Todorka ili Goliam Todorin, je veliki granitni vrh u Severnom Pirinu. To je najviši vrh Todorinskog bočnog grebena i nalazi se na istoimenom grebenu. Ima kamenu strukturu i izgrađena je u potpunosti od granita. Ponegdje se može vidjeti travnjak.

Na Vassilakiju Čukar greben odvaja Glavni Pirin Bilo i proteže se na severoistok. Sa juga se spuštaju do cirka Banderica, a na severu do doline reke Bunderice.

Na istoku, njegove padine formiraju mali cirkul, u kojem se nalaze jezera Todorini. Ovaj cirkus je drugi po visini nakon Vasiliskog cirkusa, gde se nalaze Vasilaški jezera.

Pošto je visok 2746 m, to ga svrstava u red 11 najviših vrhova u Pirinu. Iz nje se pruža predivan pogled na obližnja jezera sa imenom očiju Todorke ili Todorinijevih očiju, čije ime je povezano sa legendom. Todorka i Vassilahki Chukar odvojeni su od sedla Premkata.

Todorka ima veoma strme padine, koje su na sjeveroistoku prekrivene kamenim blokovima. U obliku je masivna skraćena piramida sa tri visoke tačke, koju planinari često zovu Velika, Srednja i Mala Todorka. Velika Todorka je najviša tačka na vrhu, nakon čega je Medina Todorka visine 2708m. i Malka Todorka 2693m.

Na severu je najviša tačka na vrhu. Njegov impresivan piramidalni oblik može se vidjeti iz Banskog. Na padinama je izgrađeno nekoliko padina.

Greben grebena vrha Todorina proteže se na jugozapad i dostiže visinu od 2706 m. Zatim se jugoistočno odvaja do visine od 2712 m.

Todorini jezera | Lucky Bansko

 

 

Na istoku su dva jezera Todorini (poznata i pod nazivom Todorinijeve oči) u cirkusu. Iza njih prolazi staza od Vihrenske kolibe do kolibe Demjanica koja je dobro označena. Na zapadu i jugu nalazi se dolina Banderica, čiji oblik prati obronke vrha Todorina.

Na nekim mestima vrha Todorka izgrađene su ski staze. Zahvaljujući njima, Bansko je jedno od najpoznatijih odmarališta na svetu.

Prekrasna panorama se može vidjeti sa vrha Todorka. do vrha Vihrena i Kutela na zapadu, a do orlova na istoku otkriva zapanjujući pogled. Na jugu vidimo vrh Kamenice, a na sjeveru, ako je vreme jasno, možemo vidjeti Bansko tako dobro da možemo vidjeti sve ulice i zgrade.

Vrh Todorka otkriva svoju veličanstvenu lepotu koja se vidi sa planine Hovinati i Vihren Peak sa svojom površinom lavinom. Gledajući sa juga na vrh Banderiške Čukar, vrh Todorke izgleda kao trapez. Međutim, pogled na vrh severno od Razlog doline je najmasovniji. Odatle vrh izgleda kao šiljasta piramida koja je odvojena od duboke doline sa vrha Vihrena.

Ako pogledamo planinu Todorku od grebena Polezha, to će izgledati kao lučni greben prema zapadu sa svojim najizloženijim delom. Ovaj lučni greben ima dužinu od 1400m. i tačno tri visine – Velika, Srednja i Mala Todorka. Oni se najbolje vide sa obala Muratovskog jezera i sa planine Kaimakchal.

Ovo mesto je omiljeno mesto za penjanje avanturista tokom leta. Važno je napomenuti da penjanje po ovom terenu zahtijeva fizičku obuku i motivaciju.

Između Karkomskog čala na severoistoku i vrha Todorka nalazi se denudacijska površina na sjeverozapadu. Zove se Ovčja livada i nalazi se na grebenu, koji razdvaja dva cirkusa Carcama i Vasilak. Ime dolazi od činjenice da su se ovdje u prošlosti uzgajala velika stada ovaca.

U podnožju planine Todorka nalazi se područje Šiligarnika, koje je polazna tačka za liftove. Nalazi se na trasi od Banskog do Vihrenske kolibe. Rad na Gornjem i Donjem Šiligarniku. Ime mjesta potječe od činjenice da je u prošlosti u selu bilo noći.

Legenda o planini Todorka

 Vrh Todorka i Todorini jezera | Lucky Bansko

 

Ime vrha Todorka, kao i obližnja jezera, povezani su sa dve legende. Gledano odozgo, oni zaista izgledaju veoma u dva oka. Prema prvoj legendi, hrabra bugarska Todorka učestvovala je u odbrani tvrđave Sitan.

Devojka se, do poslednjeg daha, borila protiv turskih osvajača i odlučila da umre pre nego što prihvati tuđu veru. Legenda ima različite varijante, jednu verziju glumi lik Murat Bei nazvan po Muratovu.

Dok su je Turci progonili jer nije htjela biti zarobljena, Todorka se popeo na vrh tvrđave, skočio iz nje i otkrio njenu smrt.

Druga legenda govori o jednoj lokalnoj djevojci po imenu Todorka, koja nije mogla uvjeriti oca da joj da ženu svog voljenog Vasila (ili Vassilakija). Todorka je napustila očevu kuću i popela se na vrh. Kada je ustala, počela je da plače. Iz njenih tekućih suza pojavila su se dva jezera Todorini (ili još nazvana Todorini suze).

Njezin voljeni Vasil ju je dugo tražio. Tako je došao do Vashilachkog Čukara u očaju očaja i bacio se u jezero ispod vrha (što je jedno od Vasilaških jezera).

U drugoj verziji legende, Todorka nije ratnik već igra ulogu voljene žene ili sestre pastira Vasila. Smejao se njegovim očima zbog tuge, pa su se formirale lorde Todorinija. Neke legende govore da je Murat-beg, koji je dao ime Muratov vrh, kidnapovao Todorku, a to je donelo tugu pastira Vasila.

Kako da stignemo tamo?

Vrh Todorka i Vihrenska koliba | Lucky Bansko

 

Možemo se lako popeti na planinu Todorka sa sedla Prekamke (koje se nazivaju i Todorina vrata) južno od vrha. Tamo je nadmorska visina od samo 170 m, a takođe i sa sjevera, od Šiligarnika. Ovo je jedino kameno mesto na vrhu. To je uski zub koji povezuje gornje podizače sa vrhom. Druga mogućnost je da krenete putem od kolibe Vihren do kolibe Demianice.

Kada stignemo do Vihrenske kolibe, bliže smo planini. Ovde nam nisu potrebna vozila. Ako se počnemo penjati iz Vihrenske kolibe, pješačimo stazom do dna Vrata Todorine, koja se preklapa sa putem koji vodi do vrha Todorka. Izabrana staza ima raznovrstan teren, jer u osnovi ima uspon, ali ima i mjesta. Odavde možete videti sjajnu panoramu od 360 stepeni.

Do vrha Todorka idemo putem od Vihrenske kolibe. U podnožju vrha je staza koja nas vodi do kolibe Demjanica. Iako je put čak i na nekim mjestima, dok se na svakom koraku penjamo na stazu, osjetićemo da idemo sve više i više.

Na putu ćemo videti nekoliko jezera. Jedno od njih, sa znatiželjnim imenom Žaba, poznato je da ima veliki broj žaba. Nakon što prođemo, možemo početi stvarni uspon na vrh Todorka.

Ruta ide samo gore i je cik-cak. Put je relativno lako proći. Onda će proći kroz Todorku Mala i Srednja. Njihov prolaz traje oko sat vremena, jer je staza obasjana kamenim brdima, o kojima moramo biti oprezni.

Na svakom koraku pogled postaje sve impresivniji. U čistom i lijepom vremenu možemo uživati u nekim od Pirinovih pobjednika – Vihrenu i Kutelu, a ako se okrenemo na drugu stranu, možemo se diviti vrhovima Kamenice, Polejana i Stražita. Ostala mjesta koja se mogu vidjeti odavde su koliba Vihren, kao i dva prekrasna jezera Todorini.

Do 2746 m nadmorske visine odvest će nas oko 4 sata u jednom smjeru. Budući da ćemo mnogo vremena provoditi na otvorenom u prirodi, preporučljivo je uzeti hranu, vodu i toplu i udobnu odjeću.