Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Vrh Polezhan

S 2851 metra vrh Poležan je četvrti najviši vrh Pirinskih vrhova Vihren, Banski Suhodol i Kutelo. Nalazi se u severnom delu Pirina, na grebenu Poležan, na kojem leže njegova manja braća – vrhovi Jangal, Malak Polezhan, Malka i Goliama Strazha, kao i Jangal kapije, Jangal greben, Ushitsite.

Врх Полезхан

Poležan je granitni vrh. Na severu su njegove padine strme i spuštaju se do Poležanskog cirkusa, a na jugu su skliske (a na njima su smeštena dva najlepša Pirinska jezera – Poležanski). Sa zapadne strane njeni obronci dosežu greben Gazei, a na istoku greben koji se završava zloglasnim vrhom Bezbog.

Do 1942. godine, vrh se zvao * Manger Tepe. Reč „jaslica“ je turska i prevodi se kao „novčić“. Danas se granitni gigant nalazi na teritoriji nacionalnog parka Pirin i deo je Iulen Reserve.

Popularne klasične rute

Najprikladnije polazište za penjanje na Poležan je koliba Bezbog. Zbog toga nije ni čudo što je ova letnja turistička ruta najpopularnija među turistima. Ako se odlučite isprobati i osvojiti jedan od najlepših vrhova Pirina, naš savet je da se krenete ovom rutom.

Koliba Bezbog – vrh Poležan

Ako odsedate u hotelu u Banskom, da biste stigli do kolibe Bezbog, prvo morate krenuti iz Banskog u pravcu u blizini Dobrinishte-a, a zatim se uputite u kolibu Gotse Delchev. Ako stignete tamo, morate parkirati automobil i otiđite do kolibe Bezbog.

Do kolibe možete doći na dva načina – liftom ili markiranom planinarskom stazom. Liftom uspon nije samo brz i lak, već ćete doslovno biti za 20 – 25 minuta ispred kolibe.

Ako se zaustavite peške, morate krenuti planinarskom stazom u zelenim oznakama koja spajaju dve kolibe. Međutim, dobro je znati da udaljenost između dve kolibe nije mala i da će vam trebati  vremena da pređete iz jedne u drugu oko 2 – 2.30 sati.

Врх Полезхан

Ruta se uslovno može podeliti u nekoliko etapa

Koliba Bezbog – čvor Bezbog / Polezhan

Početak uspona počinje od kolibe, prateći oznake za rutu do Popovog jezera.  Oznake su žute i zelene boje. Prvih nekoliko stotina metara je prilično lako za hodanje, jer je staza skoro bez pomaka. Nakon početnog laganog starta, dolazi red na uspon na prolaz bez boga, koji domaći nazivaju i borcem za dušu.

Staza od skoro ravnog postaje prilično strma i morate se malo više potruditi da biste savladali stazu. Nakon otprilike 30 minuta hoda strmom stazom, možete čestitati na uspešnom prevladavanju prve prepreke i uživati u pogledima koji otkriveni su od brane do kolibe i jezera Bezbog.

Čim pređete prelaz, put se neko vreme ulazi u visoke čučnjeve, ali nastavljate pratiti markacije, već tražeći viljušku za Poležan. Ako stignete do račve, morate krenuti neoznačenom stazom udesno.

Ponavljamo da morate ići turističkim putem desno, jer ako nastavite markiranom stazom s lijeve strane, to će vas odvesti do Popovog jezera.

Vilica – bezbožno sedlo

Ova faza je malo teža, jer se staza penje uz planinu i postaje strmija i višestruko više kamenja. Dobra vest je da je iako prilično strm, uspon relativno kratak, nakon što vas staza odvede do sedla između Bezboga i Poležana. Vrh Polezhan.

Sedlo – vrh Polezhan

Staza se nastavlja duž istočne padine vrha, prateći ivicu sedla. Staza nije obeležena, ali se sasvim jasno razlikuje, a na nekim mestima postoje piramide od kamenja, koje dalje pokazuju pravac. Na početku ove faze doći ćete do gotovo ravne livade, kroz koju ćete proći relativno brzo i gotovo bez opterećenja.

Kada stignete do ruba grebena, očekuje vas strmi i prilično naporni uspon do vrha. Ovo je najteža faza cele rute, jer će vam biti potreban ne samo strmi i dugi uspon, već i uspon, koji morate obaviti na melišću, koji su nestabilni. Zato morate biti veoma oprezni gde koračate, da ne padnete i ne povrijedite.

Što se više približite svom krajnjem cilju, to će se prelepi pogledi otvoriti pred vašim očima. Sa vaše desne strane uzdiže se prelepo Bezbožno, dole u niskom delu možete videti Desiliško jezero, ispred vas je Poležan, a malo iza njega stidljivo se pojavljuju Velika straža, Uši i Bezimena garda. Pažljivim odabirom puta dospećete vaš krajnji cilj nakon otprilike sat vremena penjanja.

Врх Полезхан

Ova ruta je dugačka 3,4 km, a njen pomak iznosi 611 m, a vreme koje će vam trebati da pređete je oko 2,30 do 3,00 sata (u jednom pravcu). Nivo teškoće je prosečan.

Koča Demjanica – vrh Poležan

Ovu rutu zvanično je odobrilo Ministarstvo životne sredine i vode od 2017. godine Turistička staza polazi od kolibe Demianitsa, a zatim se strmo penje prema gore prelazeći cirkus Gazei. Polezhan i Malak Polezhan.

U poređenju s prvom stazom koju smo vam upoznali, uspon na Poležan iz kolibe Demianitsa nije ni toliko popularan, niti tako siguran. Zato je naš savet da, ako niste iskusni planinar, držite se popularne letnje rute iz kolibe Bezbog.

Kombinovane letnje rute

Koliba Bezbog – vrh Poležan – vrh Malak Poležan

Ako vam uspon na Poležan nije naročito težak i još uvek imate snage da nastavite obilazak prelepih Pirinskih vrhova, onda nakon penjanja na njega (sledeći rutu koju smo vam već predstavili) možete da nastavite do Malak Polezhan. u pravcu jugozapadno od Poležana, a udaljenost između dva vrha nije veća od nekoliko stotina metara.

Koliba Bezbog – vrh Poležan – vrh Bezbog

Ako se zaustavite na ovoj ruti, imate dve mogućnosti. Prvo je od početne tačke (koliba Bezbog) slediti markiranom stazom do Popovog jezera, zatim na račvanju ići neoznačenom stazom do Poležana i Bezboga.

Jednom kada stignete do raskrsnice, umesto da idete do Poležana, skrenite na drugu stazu koja će vas odvesti do vrha Bezbog. Zatim se morate vratiti povratkom i krenuti stazom do Poležana. Druga opcija je prva da biste se popeli na Poležan, i natrag na Bezbog. Ako tražite naše mišljenje, naš savet je da odaberete drugu opciju.

Koliba Bezbog – vrh Poležan – Popovo jezero

Uz ovu rutu je bolja opcija da se prvo popnete na Poležan, a na povratku do skrenete do Popovog jezera. Staza koju morate krenuti je označena zelenom bojom. Staza je prijatna i lagana za prelazak, budući da staza nema veliku pomicanje, a kolnik na njoj je većim dijelom prljavština (kamenje i estrihi nedostaju).

Za dolazak do jezera trebaće vam ne više od 20 minuta, a kada stignete tamo, sigurno ćete želeti da ostanete još malo. Nakon zasluženog odmora kraj obale jezera samo se morate vratiti na stazu i nastaviti do kolibe Bezbog.

Врх Полезхан

Popovo jezero je najveće jezero u Pirinu i jedno je od najpopularnijih mesta za posetu u blizini Banskog i Dobriniše. Smešteno na nadmorskoj visini od 2233,5 metara, na površini od 123,6 dekara, jezero će vas impresionirati prelepim pogledom na vrhove Momini Dvori, Sivria, Jangal, Kralevi Dvori i Jano, koji ga okružuju.

Popularne zimske rute

Zimi možete da napadnete i Polezhan. Da biste to učinili, morate imati dovoljno iskustva sa zimskim planinarenjima i planinskim usponima.

Jedna od najpopularnijih zimskih ruta je opet polazište do kolibe Bezbog. Kad stignete tamo, moraćete da idete uz jezero bez boga (ili ravno kroz njega, ako je dovoljno zaleđeno), i onda krenete da se penjete po Duši.

Kako ovaj uspon nije baš lak leta, morate biti veoma oprezni i držati se levo duž patuljaka. Ako prebijete ovaj strmi deo, nastavljate stazom, pa skrenite desno na vrh Bezbog. Ako se približite vrhu, morate ga preseći i doći na sedlu do Poležana. Tada morate nastaviti da se krećete po njegovoj ivici i konačno se početi penjati na vrh.

Savet: Ako se odlučite da se oprobate i penjate se na Poležan zimi, ne idite sami. Umesto toga, zaposlite planinskog vodiča koji ima iskustvo penjanja po planinskim vrhovima u zimskim uslovima. Pored odgovarajuće zimske opreme i dovoljno vode i hrane, obavezno ponesite štapove, snežne patike i mačke (da biste se popeli poslednjim metrima do vrha).

Врх Полезхан

Pored ove zimske rute, postoji još jedna, koja je prema mišljenju stručnjaka malo sigurnija. Polazi od kolibe Bezbog, prolazi kroz sedlo i ide uz brdo koje se spušta severno od vrha Bezbog. Zatim nastavite ravno do Polezhan-a.

Iako je ova ruta malo sigurnija i njeno prevazilaženje zahteva iskustvo i vrlo dobru zimsku opremu. I ovde je obavezno opremanje planinskim motkama i snežnim patikama.