Vreme u Banskom


Vreme u banskom – jedinstvena klima za celogodišnji atraktivan turizam

Postoje dve osnovne prirodne karakteristike, koje čine Bansko jedinstvenim resortom sa uslovima za celogodišnji turizam – reljef i klima. U praksi, vreme u Banskom omogućava dugu ski-sezonu – od decembra do aprila, a zima je ovde relativno blaga. Proleće, leto i jesen su prohladni i daju mogućnost za izlete u planinu, mnogobrojne šetnje, ribolov, lov, različite vrste sportova, ekskurzije, itd.

Lepo vreme u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Klimatske karakteristike Banskog su određene blizinom mediteranske regije, umereno kontinentalnim geografskim pojasem u kojem se grad nalazi i specifičan reljef područja.

Mediteranski cikloni imaju uticaj uglavnom tokom zimske sezone. Tople vazdušne mase iz Mediterana ovde dolaze tokom decembra i januara, što zimu čini blagom. Srednje januarske temperature u ovoj oblasti su -1,9°C.

Tokom leta, uticaj na vreme u Banskom počinju da imaju Islandski cikloni. Tada deluje i Azorski anticiklon, severozapadni vetrovi se pojačavaju, što tokom toplih meseci vreme u Banskom čini prohladnim. Tokom najtoplijih meseci, jula i avgusta, srednje temperature su od 25 do 27°C.

U ovom kontekstu, reljef ovog područja takođe utiče na vreme, tako što određuje neke lokalne osobine. Grad se nalazi u podnožju planine Pirin. Sama planina ima izrazito alpski karakter: teren je robustan, i kompaktno se menjaju nizijski delovi, visoki planinski masivi i duboke doline.

Istovremeno, postoje tri planinske zone – niska, srednja i visokogorska, dok nadmorska visina na području opštine Bansko varira između 600 m u ravnicama i zapanjujućih 2914 m na vrhu Vihren. Prirodno je da ovakve karakteristike reljefa utiču na vreme u Banskom.

Tokom leta, temperature u srednjoj planinskoj zoni su u rasponu od 19 do 23°C, a u visokim delovima od 15 do 18°C. U dolinama reka duvaju slabi lokalni vetrovi, sa padina ka podnožju, koji donose hladnoću.

Da li je moguća tačna prognoza vremena u Banskom?

Bansko svojom savremenom hotelskom bazom privlači na stotine hiljada turista godišnje – blizu pola miliona, koja omogućava udoban i opuštajući odmor u bilo koje vreme godine.

Ski lift tokom zime u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Bansko nudi brojne zabave u planini – Pirin, koja je jedinstvena i privlači mnogo ljudi za razne aktivnosti na otvorenom. Zbog toga, turisti koji kreću na odmor, masovno traže prognozu za vreme u gradu.

Uprkos mnogim uticajima – i spoljašnjim i lokalnim, na klimu u Banskom, turisti slobodno mogu da se oslone na meteorološku prognozu za vreme.

U praksi, ovi uticaji su ciklički, poznati su i kao uticaj, i kao vreme tokom kojeg se javljaju. Kao što smo spomenuli, mediteranski cikloni dolaze tokom decembra i januara, a tokom leta deluju Azorski anticiklon i Islandski ciklon.

Lokalne karakteristike klime, određene terenom, su stalne. Njihovo poznato delovanje i cikličnost unutrašnjih uticaja, olakšavaju sastavljanje vremenske prognoze za grad Bansko i okolinu.

U skladu sa planovima za odmor, može da se proveri vremenska prognoza za vreme u Banskom i okolini, prema odgovarajućim zonama – niska, srednja i visokogorska. Opština Bansko obuhvata teritoriju od oko 475 km², najvećim delom obuhvata planinu Pirin, deo Razloške kotline, delove doline reke Mesta i njenih pritoka, i proteže se i do dela planine Rodopi.

Dugogodišnja meteorološka prognoza za vreme u Banskom pokazuje, da su minimalne vrednosti dnevne temperature u toku zime oko 7-8 časova ujutru, a u toku leta između 4 i 5 časova ujutru. Maksimalne vrednosti se dostižu oko 15 časova.

Krajem meseca marta počinje zagrevanje, ali do sredine meseca maja postoji verovatnoća pojave hladnih prolećnih dana, tako da je tada potrebno pratiti kratkoročnu vremensku prognozu.

Zahlađenje počinje tokom septembra. Prema statistici meteorološke prognoze za Bansko, srednji datum početka zahlađenja je 24. septembar. Međutim, postojali su i slučajevi u kojima je zahlađenje počelo 22. oktobra.

Kakve mogućnosti pruža vreme u Banskom tokom leta

Bansko je svetski poznato skijalište tokom zime – sa obukom za početnike, i sa uslovima za napredne i profesionalce. Međutim, mnogobrojne su, ali ne i manje atraktivne, mogućnosti za aktivnosti u planini, koje pruža vreme u Banskom tokom leta.

Ovde možete izaberati različite vrste šetnji – 50-60-minutne šetnje, preko 17-satnih šetnji, do kombinovanih maršruta i ekskurzija. Vrlo su atraktivni izleti u okolini Banskog sa bogatim folklornim programom, specijalitetima likalne kuhinje i domaćim vinom i rakijom.

Konjički sportovi | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Za ljubitelje ribolova se organizuju izleti na tri čudesno lepa mesta u oblasti, sa pastrmkom, klenom i šaranom, a lokalni majstori kuvari pripremaju riblje specijalitete na žaru. Kod ovakvih izleta pruža se mogućnost za ATV ture i planinski biciklizam. Između ostalog, za potrebe biciklizma u rejonu je markirano više od 200 km maršruta.

Baze za jahanje nude jahanje na sat ili za duže planinske šetnje, može da se izabere i „adrenalinsko“ penjanje, rafting, različiti klasični sportovi.