Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Vodopadi kod Banskog

Vodopadi kod Banskog Lucki Bansko
Bansko je poznato kao odlična skijaška destinacija i međunarodno odmaralište koje nudi razne mogućnosti za opuštajući odmor i zimsku zabavu za sve, i za male i velike. Odmaralište je povećalo svoju popularnost poslednjih godina kao relativno jeftinu evropsku ski destinaciju koja nudi ski staze za oba skijaša, kao i napredne i profesionalne.

Bansko je zaradio svoju slavu za željenu skijašku destinaciju. Kada govorimo o nivou snežnih uslova i nivoa teškoća na skijaškim padinama, Bansko se sigurno može uvrstiti među poznate evropske skijališta, na primer Lenzerheide.

Razna zabava se može naći iu gradu iu planinama i okolini. Bansko privlači hiljade turista iz cijelog svijeta i takođe je poželjno zbog svoje povoljne lokacije (160 km južno od Sofije).

Zahvaljujući evropskim investicionim fondovima apsorbovanim odmaralištem, zimski centar raspolaže sa dobro izgrađenom infrastrukturom, dobro organizovanom transportnom i gradskom putnom mrežom, kao i dobro održavanim ski stazama, kao i jasnim oznakama i vodičima za turiste.

Ako ste već bili u Banskom, sigurno ste se uverili da je to jedno od ovih odmarališta u kojima uvek možete videti nešto novo. Program Banskog nikada nije prazan, a tokom cijele godine posetioci ovog odmarališta mogu uživati u raznim prestižnim takmičenjima u disciplinama alpskog skijanja, međunarodnim festivalima, koncertima kao i etno-festivalima koji predstavljaju jedinstvene lokalne tradicije.

Ekstremno skijanje u Banskom Lucki BanskoPlaninsko odmaralište takođe nudi bogatu ponudu noćnih klubova, kao što su klubovi, barovi, kazina, igrališta i restorani, taverne koje nude jedinstveni ambijent i ukusnu kuhinju za sve gastronomske putnike.

Bansko je poznat po svojim odličnim ski stazama i mogućnostima za zimske avanture u planinama. Ali šta ćemo da radimo tokom drugih sezona u Banskom? Slikovito planinsko odmaralište takođe nudi divne destinacije za letnji planinski turizam.

Bansko nudi mogućnosti za vežbanje različitih sportova, uključujući i ekstremne sportove tokom leta. Demianishka poliana, Todorova ornica, Šiligarnika, Čalin valog, Banderica, Vihren, Demianica, Bezbog, Gotse Delčev su jedno od najpoželjnijih mesta za tu svrhu.
Chalin Valog, na primjer, je predivno mjesto za izlete. Pored pješačenja i izleta u različite lokalitete, okruženje Banskog Banata nudi niz prirodnih, kulturnih i arheoloških obekti koje su poznate i jedinstvene ne samo za Balkan, već i za Evropu.

Na raspolaganju su planinski bicikli Bansko, tako da planinski biciklizam u Banskom može uživati u planinskom biciklizmu.

U letnjem periodu uslovi odmarališta su takođe savršeni za paraglajding, penjanje na planine, planinarenje, rafting, kajak, alpsku kolicinu, jahanje, ATV i džip ture, off road transitions, golf, paintball. Lokaliteti u regionu takođe nude odlične uslove za sportski ribolov.

 

Nacionalni park Pirin

Odmaralište može mnogo ponuditi kada su u pitanju prirodni orijentiri i posebno slikoviti vodopadi. Na jugu Banskog nalazi se Nacionalni park Pirin koji se nalazi na listi rezervi i nacionalnih parkova OON a i prirodnih i kulturnih znamenitosti UNESCO-a.

Pirinski park kombinuje bogatstvo velelepnih jezera, rijeka, vječnih stabala i pejzaža, pećina i vodopada koje ostavljaju nezaboravno sećanje svima koji su ih posjetili. Svako ko voli vodopade ili samo želi da uživa u prelepom i slikovitom planinskom okruženju u Banskom okruženju ne treba propustiti ovo veliko iskustvo.

Koji su najpoznatiji vodopadi u Banskom?

Demianski Jump Vaterfall | Lucki BanskoDemianishki skok

Ovaj vodopad se nalazi pored reke Damianitza. Visina je 11 metara i nalazi se na 1750 metara nadmorske visine istočno od donjeg poprečnog dolinskog reda reke koja formira sjevernu granicu područja Demianice.

Po prvi put je područje oko njega proglašeno prirodnim orijentirom 1965. i njegova oblast je zaštićena. 3km. iz njega se nalazi vodopad Ulenski Jump. Blizu Demjanskog skaka nalazi se šumski put Banskog do koliba Demjanica.

Zanimljiva činjenica je da u podnožju postoji evironmentalni kotao. Iako je rijeka Damianica duga samo 14 km. ona sakuplja vodu šest jezerskih grupa – Valjaviški, Vasiljashki, Gazeski, Kiršamski, Tipitski, Prevalski. Teče na nadmorskoj visini od 2400m. i konačno se spaja sa rekom Banderitsa kod Banskog, nakon čega oba izlaze iz reke Glazne.

Banderishki Jump Vaterfall Lucki BanskoBunderishki skok

To je jedan od najvećih vodopada formiranih na krevetu reke Banderice sa visinom od 30m. 1965. godine proglašen je prirodnim orijentir. Banderitsa skok nalazi se u kanjonu Banderica kod Banderitsa Chaleta i visine 1700 m. On vodi od kamene jame na Donchova karauli.

Kanjon Banderitsa karakteriše strm i stjenovit teren dužine 2 km. Reka nastavlja svoj put pod zemljom u podnožju planine Kutelo u sjevernom dijelu Banderishka Poljane, gdje se nalazi Banderitsa Chalet.

Dolina reke Banderice je duboka i uža (dostiže dubinu od 30 m). I ovo predstavlja poteškoće u padanju ka vodopadu. Njena voda snabdeva električnu energiju na maloj hidroelektrani kod Vihrenske kolibe. Područje oko vodopada ima površinu od 0,4, a ima bijelog, crnog jelka, bijele boje i drugih vrsta.

Upland Jump Vaterfall Lucki BanskoIulenski skok

Vodopad Skok Iulenski je formiran od strane rijeke Damjanice. I nalazi se na području Gradištahte na planini Pirin na nadmorskoj visini od 1650m. a posebno na srednjem toku rijeke Damianitza. Njegova visina je 9 m. Blizu vodopada je jula rezerva.

Uprkos svojoj lepoti, vodopad je strma mesto kada se oko njega moraju da pokažu oprez. Vodopad niz kamenih pragova, koji blokiraju korito u njegovom podnožju, kao i sa Demianishki vodopadom se dešava duboko erozije kotla (kao što je rok kazan) urezana po sili pada vode. Preko korita Damianitsa postoji osnov iz koga se vodopad se može videti. Može se postigne počevši od Banskog prema Damianitsa koliba ili jugu području „Todorova ornitsa.

Vodopad St. Nicholas Lucki BanskoVodopad Svetog Nikole

Ovaj vodopad se nalazi pored malog crnog puta između Banskog i Dobrinishte, koji je udaljen samo 8 km. u istočnom delu Pirina. Blizu dve atrakcije, privlačeći turiste tokom cele godine – Bezimenački grad i područje sv. Nikole.

Imenovan po ovoj oblasti, vodopad se nalazi na strmim stenama Sv. Nikole, sa uže i uskom stazom koja vodi do njega i visine 7 m. Najniža tačka je ne više od 5-6m. Teren oko vodopada nam omogućava da se sigurno spustimo do njega. Na nozi se nalazi jezgro. Dve njegove nekoliko stankova se čak mogu videti u podnožju Bezimenački grad. Ako ne znate, ovaj grad je sasvim slučajno otkriven tokom izgradnje kapele sv. Nikolas 2003

Skakaloto vodopad | Lucki BanskoSkakaloto vodopad

Vodopad Skakaloto, poznat i pod nazivom Vlahinski vodopad, jedan je od vodopada koji su daleko od Banskog kraja. Nalazi se na nadmorskoj visini od 550 m, samo 15 minuta ili 9 km. udaljeno od sela Vlahi, koji se nalazi na udaljenosti od 8km. iz grada Kresna.

Selo Vlahi je mesto gde se nalazi vodopad i dostupan je samo kroz grad Kresna. Nalazi se u stjenovitom delu s prelepim zelenilom. Nalazi se u donjem delu reke Kosovske reke, koja je desna pritoka reke Vlahinske.

Reka je zatvorena kamenim grebenom i formira slikovit vodopad od 20 do 25 metara koji se na dnu udara u malu stijenu i formira malo jezero. Na nozi, tok vode formirao je mali bojler.

Dostizanje samog vodopada je teško, ali i nizbrdo i nudi ekstremno iskustvo, ali je u potpunosti korisno jer je pogled ispod do vodopada neverovatan.

Vodopad je puni vode tokom cele godine i može se naći u Canioningu – tipu sporta koji je nizbrdo od vrha vodopada do stopala ispod vodenog mlaza. Vodopad Skakalato se može doći tako što se od crkve Sv. Proroka Ilije do rijeke Vlahinske odlazi.

Vodopad rijeke Popine Lucki BanskoPopinolashi vodopad

Ovaj vodopad, koji je prepoznat kao prirodni orijentir, nalazi se u lokalitetu Popina Laka u Severnom Pirinu, 18 km. iz grada Sandanskog. Vodopad se formira tokom reke Basletsa oko 100m. od mesta gde se spaja sa rijekom Surchalitsa i rijekom Sandanskom Bistricom.

Njegova lokacija je 1230 metara nadmorske visine i visina je 12 metara. Vodopad formira dva niža padova i puni se tokom cele godine. Vrlo blizu nje nalazi se Chalet Iane Sandanski, koja je najniža kuća na planinama Pirin, kao i turističko naselje „Turichka Cherkva“.

Vodopad se nalazi blizu sela Popina Laka. 1965. godine proglašen je prirodnim orijentir. Popina Laka se odlikuje prostranim zelenim livadama i čistim tokovima i pruža savršene uslove za planinarenje, planinski biciklizam.

Blizina reke Sandanke Bistrica daje dobre uslove za ribolov. Sajt je takođe pun vekovnih šumskih četinja, među kojima se mogu naći i listopadne vrste, zbog izuzetno čistog vazduha u tom području.

Dođite u Bansko i živite uzbudljiv susret sa divnom i inspirativnom prirodom Pirina. Prirodno bogatstvo regiona impresionira svakog turista i predstavlja garanciju za nezaboravne prijatne trenutke.