160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Vodopad Demyanski Skok

Često posjećujete Bansko jer grad ima posebnu atmosferu koju ne možete naći nigdje drugdje. Volite ga posjetiti sve sezone. Volite da prošetate njegovim krivudavim ulicama, uživate u velikoj banskoj kuhinji, istražujete znamenitosti grada i okoline, a najviše volite da uživate u potpunom opuštanju i raznim spa tretmanima u jednom od hotela u gradu.

A sada ste u Banskom ili planirate da ga uskoro posetite, ali želite da ovaj put uradite nešto drugačije … Želite da napravite kratku tranziciju oko odmarališta, da vidite neki prirodni pejzaž, da osetite pravi otkucaj srca na planini i očima uživajte u ljepoti Pirinskog kraja?

Ako je to zaista vaša želja, predlažemo vam da se provedete na jednodnevnu šetnju do prelepog vodopada Demianski skok … i još malo dalje.

Slika vodopada | Lucky Bansko

 

Gde je Demianski vodopad?

Vodopad Demianiški skok se nalazi na reci Demianica. Smještena na nadmorskoj visini od 1750 m, njene vode padaju na 11 metara i proglašene su za prirodnu znamenitost 1965. godine.

Kako do njega?

Ako ste u Banskom, morate napustiti grad i krenuti u pravcu Vihrenske kolibe. Vozite pažljivo i tražite informativne table (smireno, ima ih dovoljno). Oko 3 km. iz grada ćete videti pešačku stazu do kolibe Demianitsa. Vidite li, zaustavite se i vozite u pravcu kolibe i nakon nekoliko kilometara stići ćete do česme, a pored nje ćete videti informacioni znak koji označava putanju turističke rute „Reka Demianica govori …“

Parkirajte svoj automobil negde u blizini, stavite ranac na leđa i možete krenuti do Demianski vodopada.

Put koji vodi do vodopada je prilično širok i vrlo ugodan za šetnju, pa čak i sa malom djecom, neće vam smetati hodanje. Gotovo da nema pomaka, hodanje koje smo pomenuli je veoma lepo, a činjenica da svaki korak u drvetu postaje sve lepši i lepši je još jedan veliki bonus.

Pošto staza prati reku Demianicu, ne čudi što Demianski skok neće biti jedini vodopad na stazi, zar ne? Zato se nemojte iznenaditi ako nakon 30 – 40 minuta stignete do prvog vodopada rijeke Demianice – vodopada Iulenski skok.

Vodopad je oko 1650 m, a njegove vode padaju u kanjon reke sa visine od 9 – 10 metara. Pogled je zaista impresivan i vredi uzeti malo vremena da uživate u ovoj prirodnoj znamenitosti.

U blizini vodopada postoje posebna mjesta za odmor, pa ako imate nešto za jesti, mjesto je idealno za kratki predah i punjenje „baterija“.

Nakon kraće pauze, prelazite Iulen skok, nastavite da pratite stazu i uskoro ćete stići do Demianiške Polane, a nakon toga do njenog krajnjeg odredišta – Demjanskog skoka.

Iako je prilaz jako obrastao vegetacijom i teško se približiti, vodopad impresionira svoje olujne, pjenušave vode koje se spuštaju, nježno tapkajući svaki kamen na putu da padne zaglušujućom grmljavinom u vodama Demianice.

Ovdje možete ostati onoliko koliko želite i uživati u jedinstvenoj prirodnoj znamenitosti, koja je samo nekoliko kilometara udaljena od Banskog.

Došli ste do vodopada i šta onda?

Jedna od opcija je da se vratite i provedete kraj dana opuštajući se uz bazen hotela ili … Ili možete nastaviti vašu šetnju do kolibe Demianice.

Ako izaberete drugu opciju, samo nastavite stazom koja sledi plavu oznaku i nakon oko kilometra (15-20 minuta) stižete do kolibe Demianice.

Ovdje se možete opustiti, jesti, a ako se odlučite da vam se sviđa tranzicija i želite više, možete provesti noć i provesti sljedeći dan na sljedećem izazovu – prijelaz iz kolibe Demianitsa do jezera Tevno.

Chalet Demianitsa se nalazi na visini od 1891 m. Izgrađena je 1931. godine novcem i donacijama turističke kompanije Bansko. Danas, pored glavne zgrade u planinskoj kući, izgrađeni su i bungalovi.

Tranzicija od početka staze do Todorove Ornice do kolibe (povratak i povratak je oko 4 sata).

Demianitsa hut | Lucky Bansko

 

Turistička kuća Demianitsa – Tevno Lake

Znamo da smo rekli da ćemo vam reći kako doći do Demianishki skoka, ali zato što smo sigurni da će se šetnja svidjeti većini vas i poželjet ćete nastaviti putovanje malo dalje u prekrasnim mjestima Pirina. odlučili smo da vas upoznamo sa još jednom zanimljivom turističkom destinacijom koju možda želite istražiti.

I tako … Koliba Demianitsa – Tevno jezero

Ovo je jedna od najpopularnijih turističkih ruta, koja odstupa od područja Todorova, Ornitsa, koji se nalazi oko 8 km. preko Bansko. Nećemo opisivati detaljno put kao da Demianitza se to poklapa sa trasom do vodopada Demianishki skoka.

Tako da pođemo od Demianitza i dalje jedan od najlepših jezera u Pirin – Tevno jezera.

Iz kolibe mora da ide putem sledeće plavim oznakama. Će ići u šumu, gde možete uživati neverovatan broj i raznovrsnost drveća i biljaka će sebi naći zelene livade isprekidana s kraja na kraj sa cvećem i uskoro pred ćete naći neverovatno predivan pogled na čitav dolina.

Ne turista koji neće ćutati bar nekoliko minuta pre nego što ovaj jedinstveni lepote …

Ipak očaran znamenitosti treba da nastavi na putu, ali budite vrlo oprezni jer obeležavanje mesta nestao i nije zbuni pravac. Ako ne vidite oznake tražiti manje piramide kamena – ako ih vidite, da ste na pravom putu i ​​bezbedno može ići napred.

Bi penje trag postaje strma i kamenita, pa budite sigurni da imate udobne cipele i toplu odeću. Nakon otprilike 30-40 minuta ćete stići Prevalskite jezera gde se možete opustiti malo.

Prevalskite jezera su grupa od četiri planinska jezera, koji se nalaze u između vrhova cirkusa Prevalski Valiavishki jarebica (2664 m.) I Prevalski jarebica (2605 m.) I sedala Mozgovishki kapije i Chairska greben.

Tranzicija se nastavlja kroz Mozgovishki porta, sve vreme vam je potrebno da pratite plave oznake. Uspon je strma na mestima će morati da prevaziđe more, a staza može biti prilično klizav, pa budite veoma pažljivi.

U Mozgovishkata kapije putu sa plavim znakom Tevno jezero prelazi crvenu oznaka na stazi od kolibe Vihear, ali tiho – kako će vas odvesti do Tevno jezera.

Idite kroz kapiju Mozgovishkata treba kratak spust, onda ćete videti utočište Tevno jezera.

Tevno Lake | Lucky Bansko

 

Jezero Tev je jedno od neverovatno lepih alpskih jezera ne samo u Pirinu, već i na Balkanu. Smješteno na nadmorskoj visini od 2515 m u podnožju vrhova Valiavishki Chukar i Momin, jezero Tevno je i najveće jezero jezerske grupe u cirkusu Belemeto.

Površina jezera je 65 decare, a dubina je oko 4 metra. U blizini jezera nalazi se jedno od najpopularnijih skloništa koje turisti posjećuju tokom cijele godine – sklonište Tevno jezero.

Mislili smo da ćemo stati ovdje, ali priča o Lake Thenu neće biti potpuna ako vam ne kažemo legendu o njenom neobičnom imenu.

I legenda počinje ovako … Mnogo, pre mnogo godina bila je devojka koja je volela da dođe na jezero i pogleda je. Jednom je odražavala vode jezera i poželela da joj oči postanu plave poput voda jezera.

Sljedećeg jutra, dok je otvarala oči, vidjela je da je njena želja ispunjena i da su joj oči bile plave. Devojka je bila zadovoljna, ali nije joj zahvalila za dar jezera, već je poželjela da joj kosa postane zlatna poput sunčevih zraka. Jezero je ispunilo i svoju želju, a kosa djevojke postala je zlato. Ponovo se radovala, ali nije zahvalila jezeru, ali je nastavila da traži više i više.

Onda se jezero razljuti na nezahvalnu služavku, i njegove vode potamne od gneva. Od tada se zove Tevno jezero (tamno jezero).

Prelazak iz kolibe Demianitsa do jezera Tevno je oko 3 sata u jednom pravcu.

Ako želite upoznati izlazak sunca Tevno, možete prenoćiti u skloništu, koje je vjerojatno najpopularnije sklonište u cijelom Pirinu. Imajte na umu, međutim, da sklonište ima kapacitet od 30 mesta i zbog velike popularnosti rute, njegov kapacitet je često popunjen.

Ako imate dovoljno iskustva u planinskom trekingu, možete preći čitavu rutu od početka staze, vidjeti vodopad Demianski skok, doći do planinarskog doma Demianica i doći do Tevnog jezera na jedan dan.

Ipak, savetujemo vam da prelazite na dva dela: Prvog dana uživajte u vodopadima i dođite do kolibe Demianica, a sutradan sa novom snagom nastavite prema Tevnom jezeru.

U okolini Banskog možete vidjeti mnoge prirodne znamenitosti, od kojih su neke vrlo popularne, druge nisu toliko, ali uvijek postoji nešto što niste vidjeli i vrijedi vidjeti sada ili sljedeći put kada dođete u Bansko.