160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Veljanova kuća

Veljanova kuća je jedan od najsjajnijih predstavnika banskih kuća – tvrđava, koje su građene za vreme bugarske renesanse, i jedan je od najjedinstvenijih radova čuvenog majstora i zografa Debarske umetničke škole – Usta Veljan Ognev.

Slika Veljanove kuće u Banskom | Lucky Bansko

Bez obzira na to da li ste na odmoru u Banskom ili samo prolazite kroz Bansko, odvojite malo vremena da posetite ovu kuću – uveravamo Vas, nećete zažaliti.

Dok dođe vreme da je i sami posetite, mi ćemo Vas upoznati sa interesantnom istorijom jedinstveno lepe Veljanove kuće.

Istorija kuće počinje sredinom XVIII veka i povezana je sa dva muškarca – Ivan Hadžiradonov i sam Veljan Ognev. Prvi je bio bogati trgovac pamukom, koji se prema jednoj od verzija mnogo obogatio i odlučio da sagradi veliku i prostornu kuću za svoju porodicu. Nažalost (a možda i ne), ubrzo nakon gradnje kuće, posao sa trgovinom pamukom počeo da opada, zbog čega je bio primoran da proda kuću opštini.

Druga verzija govori, da su prilikom jednog od službenih putovanja trgovca, razbojnici provalili u kuću i ubili njegovu ženu. Nakon tragedije, Ivan Hadžiradonov se nikada nije vratio u kuću, i nakon izvesnog vremena je prodao opštini Bansko.

Koja od ove dve verzije je istinita, ne možemo da kažemo, ali nastavljamo dalje…

Drugi muškarac, koji je povezan sa istorijom Veljanove kuće je Usta majstor Veljan Ognev. On nije bio rodom iz Banskog, ali kao majstor Debarske umetničke škole, bio je pozvan od strane tadašnjeg gradonačelnika Lazara Germana (dedo Lazo), da oslika tek sagrađenu crkvu „Sveta Trojica”.

Zograf se marljivo latio svog zanata (u šta se možete i sami uveriti, ako posetite crkvu), ali kažu, da ljubav dolazi iznenada i potpuno neočekivano… Isto se dogodilo i sa Veljanom i Sofijom Beninom (sestrom Neofita Rilskog). Upoznali se dvoje mladih, zaljubili se i oženili. Kao zahvalnost za lep rad umetnika, opština im je poklonila kuću Ivana Hadžiradonova, kao deo honorara za Veljanov rad na freskama crkve.

Čime Veljanova kuća toliko impresionira?

Arhitektura

Prva stvar koju će Vam u Banskom ispričati o kući je, da je to jedna od najstarijih kuća u Banskom i da pripada takozvanim, kućama-tvrđavama. Tokom perioda u kojem je građena (XVIII vek), Bansko je bio dosta bogat grad i veliki deo stanovnika Banskog se obogatio trgovinom.

Enterijer Veljanove kuće | Lucky Bansko

Međutim, bogate kuće neminovno privlače razbojnike, a tokom Osmanske vladavine i posebno sredinom i krajem 18. veka takvih je bilo mnogo. Da bi se zaštitili od napada, stanovnici Banskog su počeli da grade kuće sa visokim, debelim zidovima, da bi mogli da se odbrane, ako bude potrebno.

Veljanova kuća je sagrađena na isti način. Ima debele, visoke zidove od kamena, teške masivne, drvene kapije, kao i skrovišta i prolaze za bekstvo. (Skrovišta i prolazi za bekstvo su takođe bili obavezni u to vreme, zbog čega ih niko nije zanemarivao prilikom gradnje kuća).

U Veljanovoj kući ima nekoliko skrovišta, koja su projektovana na način koji daje mogućnost, u slučaju opasnosti porodica brzo da se sakrije, bez obzira na to u kojoj sobi kuće se nalaze članovi porodice u trenutku opasnosti. Iz svih soba moglo je da se izađe u predsoblje, iz kojeg, po stepenicama da se siđe u skrovište.

U sobi vlasnika kuće nalazilo se skrovište, koje vodi ka tunelima, koji izlaze pored crkve i susedne kuće – Sirleštove kuće.

Kuća je izgrađena od kamena i drveta i ima dva sprata, prostornu verandu i prizemlje sa velikim podrumom. Na prvom spratu su se nalazili ostava i radionice, a na gornjem (stambenom spratu) nalazili su se ženska soba, zajednička soba, radna soba vlasnice doma, dečija soba, gostinjska soba.

Dekoracija od fresaka

Ono, što ovu kuću čini toliko neponovljivom svakako su jedinstvene freske, oslikani plafoni i neverovatno lepe rezbarije, koje su delo talentovanog Veljana Ogneva.

Vrlo lepa kuća u Banskom | Lucky Bansko

Kada su stanovnici Banskog poklonili kuću mladencima Veljanu i Sofiji Beninoj, majstor je zasukao rukave i odlučio da je učini najlepšom kućom, dostojnom njegove voljene žene. Oslikao je skoro celu kuću, i tako ona postaje prva oslikana kuća u Banskom.

Najviše truda Veljan ulaže u oslikavanje ženske sobe, jer je u njoj njegova voljena provodila veći deo dana i dočekivala svoje prijateljice. Soba i danas impresionira isključivo finim i elegantnim freskama, koje kao da obasjavaju sve oko njih. Posebno su impresivne dve freske – iz Venecije i Isanbula, na kojima preovladava plava boja, zbog čega se ženska soba naziva još i „Plava soba”.

Freske prikazuju magične pejzaže iz dva grada, koji mnogo liče na Veneciju i Istanbul. I danas jasno mogu da se vide visoke kule, skriveni zalivi, romantični mostovi, brodovi u daljini sa razapetim belim platnima

Da li je zograf Veljan zaista bio u Veneciji i Istanbulu, ili su freske plod njegove mašte, ne možemo sigurno da potvrdimo, ali je činjenica da slike koje su njegovih ruku delo, impresioniraju i danas.

Interesantan je i vrlo lep i plafon „Plave sobe”, koji je ceo oslikan u stilu u kojem su urađene i slike na plafonu crkve „Sveta Trojica”. Istoričari i istraživači su mišljenja, da je majstor Veljan prvo oslikao plafon u svojoj kući, i tek kada se uverio da su ornamenti dostojni da krase plafon hrama, naslikao ih je i tamo.

Snažan utisak ostavlja i plafon verande, koji je dekorisan jedinstvenom rezbarijom. Po tradiciji, tokom letnjih meseci, tadašnje bugarske porodice su provodile veliki deo dana na otvorenim verandama, i najverovatnije i porodica Veljana i Sofije nije bila izuzetak. Zbog toga, majstor se potrudio da baš veranda bude opremljena udobno, sa mestom za odmor, malim ognjištem za pripremu jela, a plafon je ukrašen prelepim rezbarijama, da bi ukućani i njihovi gosti uživali u njima.

Interesantno je rešenje ostave, koju je majstor od obora prepravio na veliku zajedničku sobu u kojoj se porodica okupljala tokom zime. Zajedno sa ogromnim kaminom, koji ima centralno mesto u sobi, i koji se koristio za grejanje, osvetljenje i pripremu ukusnih banskih jela, veliki utisak ostavljaju i oslikana ogledala na zidovima. Svojom dosetljivošću, genijalni zograf je zaista uspeo u pokušaju da tamnu sobu optički učini svetlijom, i soba je izgledala kao da se „otvara”.

Kada posetite Veljanovu kuću obratite pažnju na jednu vrlo posebnu fresku. Na jednom od zidova u kući naslikan je par… vukova.

Šta ovu fresku čini toliko interesantnom?

Smatra se da je, slikajući par jednog od retkih primeraka životinjskog sveta, koji stvaraju porodice za ceo život, majstor Veljan želeo da izrazi svoju duboku naklonost i ljubav prema svojoj supruzi. Ili, drugačije rečeno, par vukova simboliše porodicu i zdravu vezu između Sofije i Veljana.

Freska iz Valjanove kuće | Lucky Bansko

Malo ćemo skrenuti sa teme, da spomenemo da je Sofija Benina bila druga supruga zografa Veljana. Pre nje, on je bio ženjen Italijankom, i zajedno su obilazili celu Evropu, ali velika ljubav majstora je bila Sofija.

Nastavljamo našu šetnju kroz ostale sobe Veljanove kuće. Osim „Plave sobe”, na gornjem spratu se nalazila i radna soba vlasnice kuće. I danas se u ovoj sobi mogu videti različiti uređaji, koje je Sofija (kao i sve žene u Banskom tokom tadašnjeg vremena) koristila za pletenje, tkanje, štrikanje i šivenje. U ovoj sobi, kao i u dečijoj sobi, nema mnogo slika, što je razumljivo, imajući u vidu da su to radne ili spavaće prostorije.

Dolazi na red gostinjska soba, koja (opet po tradiciji) ne samo da je bila najveća, već i najsunčanija soba u kući. Nažalost, u ovoj sobi, zbog lošeg oslikavanja zidova od strane prethodnih vlasnika kuće, ne možete uživati u prelepim freskama, jer su one skoro potpuno izbrisane. Možemo samo da pretpostavimo koliko lepo je bila oslikana najcenjenija soba u Veljanovoj kući.

I, na kraju… kada izađete iz kuće, primetićete fino i majstorski oslikane biljne i geometrijske motive na jugoistočnoj fasadi kuće, koji će Vas ostaviti bez daha.

Gde se nalazi Veljanova kuća?

Veljanova kuća je objavljena za spomenik kulture od nacionalnog značaja tokom 1967. godine, a tokom 1977. godine je otvorena za posete.

Crkva Sv. Trojica u Banskom | Lucky Bansko

Kuća se nalazi skoro u samom centru grada, u neposrednoj blizini crkve „Sveta Trojica”. Kada dođete do crkve, videćete dovoljno tabela koje će Vas uputiti do kapije Veljanove kuće.

Ako želite da znate baš tačnu adresu – to je ulica „Veljan Ognev” br. 5. Radno vreme kuće – muzeja je svakog dana od 09:00 do 13:00 i od 14:00 do 17:30 časova, osim nedelje i ponedeljka. Cena ulaznice za odrasle je 3 BGN, za učenike i studente je 1 BGN, a ako posetite kuću tokom prve srede u mesecu, ulaz je besplatan. Kuća je deo 100 nacionalnih turističkih objekata. Veljanova kuća ima pečat, ali je dobro da znate da se on nalazi u kući-muzeju „Nikola Vapcarov”.

Ako ste gost hotela Lucky Bansko, do Veljanove kuće će Vam trebati 6 minuta automobilom, ili 12 minuta peške. Rastojanje od hotela do kuće-muzeja je 1,2 km.