160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Veličanstveni Mount Musala – samo 24 km od Banskog

U Istočnoj Rili, u blizini popularnog letovališta Borovec, najviši vrh u Bugarskoj je Musala.

Na visini od 2925 m, Musala nije samo najviši vrh u Bugarskoj, već i na Balkanu, kao i na vrhu Mitikas (1917 m), koji se podiže na mitološki Olimp.

Mount Musala s snegom Lucki Bansko

Bez obzira da li se već penje Musala, ili nameravaju da uskoro napraviti tranziciju, uvek postoji nešto što vredi da se upoznaju sa ovim veličanstvenim vrhom koji je danas sve zove po imenu Musala.

Da li ste znali, na primer da se najveći spor vodi stručnjaci godinama su poreklo njegovog imena? Prema nekim stručnjacima Musala ime je arapskog porekla i znači „bliže Bogu“ i drugi kažu „Musalat“ znači „dominantna“.

Ko je u pravu a ko nije, ne možemo reći sa sigurnošću, ali činjenica je da Musala jedan od najveličanstvenijih i najviši vrh na Balkanu … i da smo dovoljno.

Ako ste već napravili tranziciju na najviši vrh u Rila, onda znate šta vas čeka, ali ako nema, ali ozbiljno razmatra tu ideju, treba da znate sledeće:

Najbolje vreme za prelazak na Musala peak je kasno proleće ili leto Divan (pogotovo ako niste iskusni planinari). Čak iu leto, međutim, idi do vrha treba da obezbedi adekvatnu opremu, koja uključuje, pored udobne cipele, kabanice i kaputu (opciono).

Mi kažemo, jer čak i tokom visokim temperaturama avgusta retko prelazi Musala +5 stepeni, što je prilično kul. Snežni pokrivač na vrhu se održava na 8 meseci, a njegova debljina može preći i metar.

To je zbog toga što, čak iu podnožju ste suviše toplo, staviti debeli kaput u ranac, vi ste spremni za bilo iznenađenja na putu.

Popularne rute

Putevi za osvajanje planine Musala su lepi, ali ćemo malo detaljnije pogledati neke od najpopularnijih, a ostatak će se brzo pominjati.

Klasična vožnja iz kolibe Iastrebets

Ovo je najlakši i najsigurniji put do vrha, ali dobro je znati da je ovo najpoželjniji put turista i lepo je unapred postaviti da ćete ići na vrh sa mnogim drugim entuzijastima koji tokom leta takođe pokušavaju da podnesu Musalu. Gomila može biti malo dosadna, ali ako niste sigurni u svoje pripreme, bolje je izabrati ovu rutu.

Ascend Mount Musala | Lucki Bansko

Trasa počinje od Borovca, odakle morate stići na lift do Iastrebetove kolibe. Vožnja je lepo i možete uživati u lepe poglede, i da će uzeti samo 30 minuta i da će sačuvati skoro 5 sati hoda.

Od početka koliba Iastrebetz pešačkih fazama, prvi Iastrebetz kolibe u kolibu Musala. Put gore je uspravan i udoban i hodanje uopšte neće teško da te otežava. Udaljenost od kolibe do kolibu Musala Iastrebetz je oko 3 km., Zapremina je +20 m., A vreme za koje ćete dobiti od jedne kolibe u drugi neće biti više od sat vremena.

Kada dođete do koliba Musala, možete se malo opustiti, udahnuti svežim planinskim vazduhom, jesti i prikupiti snagu. (U blizini koče je prekrasno jezero gde se možete diviti).

Sledeća faza rute je od kuće Musala do skloništa Ledenoto Lake. U ovoj fazi, što očekujete malo teže jer je zapremina veća (+320 m). I na tom putu i ​​lepe lokacije sa velikim kamenjem, koji može da vam otežavaju malo i usporen. Udaljenost od kolibe do ledenog jezera je nešto više od 2 KM, što po prosečnoj stopi od uspona može trajati oko jedan sat -. Sat i po. Ako dođete do skloništa, dajte sebi najmanje 10 do 15 minuta odmora, jer će vam trebati dosta napora za sledeću fazu.

Kažemo ovo kao poslednja faza je najkraća, ali je i najteže biti pokrivena, jer je velika pomeranja (: +216 m)., A put je uzak i kamenita. Udaljenost od skloništa do Musala vrha je manje od kilometar i da će trajati oko 30 minuta kako bi proslavili osvajanje najvišeg vrha u Bugarskoj i na Balkanu.

Ova ruta je potpuno sigurna, ima vrlo dobru ocjenu i lako se izvodi čak i ako imate malu decu. Vreme penjanja – 3 sata.

Zapamtite, Musala vrh se nalazi na listi sa 100 – nacionalni lokacijskom dozvolom i ako ga nosite sa sobom da stavite pečat na meteorološke stanice na vrhu.

Možete uzeti klasični put i hoda (bez lifta), a zatim od Borovec mora hodati put do Musala kolibe, a zatim u sklonište glacijalna jezera – Musala. Vreme penjanja bez lifta – 6 – 7 sati.

Ruta iz koliba Granchar

Ovo je najpopularnija ruta do Musale sa južne strane, i najudobniji je put ako osvojite vrh Banskog. Ako ste na odmoru u Banskom i odlučili ste se za prelazak, morate doći do Iakoruda, Belmeken ili Ribni jezera (kao što vam najviše odgovara), a zatim na dobro označenim stazama do staze Granchar. Ova ruta je takođe potpuno bezbedna, uživat ćete u prekrasnim pogledom, proći ćete kroz neke od najljepših vrhova u Rili (Marish Chal, Iurushki Chal, Big and Little Tvin).

Mount Musala u Rilu | Lucki Bansko

Konačna faza penjanja može vam otežati, jer je raseljavanje prilično veliko, ali napori su potpuno korisni. Vreme koje će vas odvesti do tranzicije na ovoj ruti je oko 5 sati.

Ruta iz Marica koče

Još jedan vrlo lijep put do Musale na njenoj južnoj strani. U prvim fazama tranzicija je veoma prijatna i lagana, a put je skoro bez pomaka.

Trasa prolazi kroz dolinu reke Marice, penju se pored jezera Marishka, prolazi kroz neke od najljepših vrhova Rile i jezera Marichinite. Poslednja faza jezera do vrha je malo teža zbog velikog pomeranja. Vreme penjanja – 4 sata.

Plan putovanja iz Zavarice

Ova ruta je malo teža, a ako nemate dobru pripremu, dobro je propustiti. Prelazak počinje od Borovca do Zavarčice i prolazi kroz Marishki Chal. Trasa prolazi kroz kamenje i više rasipanja i traje nešto više od 5 sati.

Pored ovih popularnih (i najsigurnijih) ruta, ima još nekoliko ruta kojima je potrebna dobra priprema. Ako još uvek želite da probate jednu od njih, dobro je da budete dobro opremljeni i da ga prati iskusan vozač. Napredni putevi su:

 • od Chakar voivode preko stepeništa do Musale;
 • od koče Musala do Muzalskog venca na južnoj strani;
 • na grebenu Mussaline venca.

Ovo su ljetne rute, ali postoje i zimske koje možete ići ako imate želju. Dobro je znati koliko ste spremni prije, jer su zimski putevi, čak i tokom leta, daleko opasniji za prolaz.

Ako planirate napraviti zimski prelaz na vrh, onda morate nužno imati vodič i imati dobru pripremu i opremu.

Jeste li znali da …

 • Veličanstveni vrh je preimenovan u sovjetskog diktatora Jozefa Visarionoviča Staljina, a od 1950. do 1962. godine plan Musala nazvan je Staljin;
 • Musala je viši 8 metara od planine Mikeas u Olimpusu (Grčka);
 • Vrh je pokriven snijegom 254 dana u godini;
 • Prema nekim specijalistima, prvi koji je osvojio planinu Musala je Filip II, otac Aleksandra Makedonaca;
 • Prva registrovana grupa podizanja Musale održana je 08.04.1923, dok je vođa grupe bio Pavel Deliradev;
 • Na Musalskom vrhu najniža temperatura u Bugarskoj bila je izmerena za sva vremena (-31,2 ° C);
 • Na vrhu je najviša metro stanica u jugoistočnoj Evropi. Stanica je jedna od najstarijih metro stanica u Evropi. Metro stanica je izgrađena 1923. godine po vlastitom naređenju Car Boris III;
 • Na početku prošlog vijeka ispostavilo se da na Balkanskom poluostrvu nema stanice radi metroloških istraživanja. Zato kralj Boris III naredi najviši vrh da izgradi „Opservatoriju“. Posle puštanja u rad, podaci prikupljeni od strane stanice prenose se preko lične telefonske linije kralja;
 • Rila je na čelu Balkana, a šesta u Evropi po kavkaskim planinama (vrh Elbrus – 5642 m), Alpe (Mont Blanc – 4807 m), Sierra Nevada (vrh Moulasena – 3482 m), Etna (3340 m.), Pirinee (vrh Annette – 3404 m).
 • Rila se naziva „vodena planina“, jer na njenoj teritoriji ima više od 200 jezera, a ne samo brojnih mineralnih izvora, već i tri naše najveće reke: Mesta, Marica i Iskar;
 • Najviše jezero u Rili je Ledeno jezero. Nalazi se 2709 metara nadmorske visine;
 • Prema legendi, u jasnim vremenima Musala pokazuje Egejsko more. Istina je da je to nemoguće jer planine u zemlji i Grčkoj ometaju direktnu vidljivost, a sam oblik planete onemogućava vidjeti takve daljine objekte. Ali legenda je veoma lepa i ako želite, niko vas ne sprečava da verujete u to.