160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Uspon na vrh Muratov

Žedni ste letnjih avantura i dugo ste planirali da osvojite jedan od visokih, prelepih vrhova Pirina. Međutim, niste sigurni na koji se od vrhova blizu Bansk uputiti.

Ako niste pokušali osvojiti Muratov vrh, iskreno vam savjetujemo da to učinite.

Uspon na vrh Muratov

Zašto Muratov vrh?

Smešten na glavnom grebenu planine Pirin, koji se uzdiže do visine od 2669 m. Vrh Muratov jedan je od naj panoramskijih vrhova Pirina. Jednom kada ga popnete, nećete želeti da se spuštate. Gde god da pogledate samo je čista, prirodna lepota.

Muratovo jezero plavo je nisko ispod vrha, nasuprot se diže veličanstveni Vihren, s druge strane se vide  Dolina Banderiške i vrh Todorka. U daljini se vide kamenite ivice Straže,  a malo iza njih ponosno stoji uspravni vrh Poležan.

Legenda

Postoji mnogo legendi i legendi o ovom prelepom Pirinom vrhu. Prema jednoj od njih, tokom turskog ropstva na tim mestima je vladao Murat Bei. Beja je čula da divna lepotica po imenu Radka živi u obližnjim selima i poželi joj harem. Ali Radka je shvatila da vojnici dolaze k njoj da je uzmu za bejinu ženu i pobegne.

Trčala je, trčala i na kraju se sakrila iza jednog od Pirinih vrhova. Ali Murat ju je sledio i konačno uspeo da je uhvati. U svom besu, Turčin je izvukao košu i odsekao glavu lepoj devojci. Od tada se vrh na kome je lepotica izgubila život zove Momin vrh, a susedni – Muratov vrh.

Penjačke rute

Pirinskog giganta možete napasti na više ruta – iz kolibe Vihren, iz kolibe Sinanitsa ili preko zaklona Spano Pola. Ruta koja počinje iz kolibe Vihren najpopularnija je, pa ćemo potrošiti još malo vremena.

Koliba Vihren – vrh Muratov

Ova ruta je srednje teške i podijeljena je u nekoliko etapa:

Bansko – koliba Vihren

Iako je polazište koliba Vihren, avantura počinje nešto ranije. Jer se moraš preseliti iz Banskog do kolibe. To možete učiniti na više načina. Ako ne želite gubiti vrijeme, možete automobilom otići direktno do kolibe. Iz Banskog je pristojan, asfaltni put, koji će vas odvesti ravno.

Udaljenost je oko 16 km, ali dobro je znati da je put otvoren za prelazak samo radnim danom. Ako imate vremena i želite produžiti svoje putovanje, onda možete krenuti planinarskom stazom do vrha Vihren. Uspon će vam potrajati oko 4 sata, ali divićete se mnogim prelepim pogledom.

Koliba Vihren – Muratovo jezero

Ako dođete do kolibe Vihren, trebali biste pogledati oko sebe i pronaći plavu markaciju koja vodi do kolibe Sinanitsa. Krenite stazom i sledite markiranje. Ako slučajno izgubite plavu oznaku na putu i ugledate žutu, nastavi – u pravom si smeru. Žuta oznaka vodi do kolibe Iane Sandanski, ali odvesti će vas i do kraja prve etape uspona.

Ova faza nije veoma teška, ali nije ni malo lagana, jer na nekim mestima postoje prilično strmi i kameniti odseci. Na početku nećete videti vrh Muratov, ali što se bliže Muratovskom jezeru, to će se više otvoriti. pred vama. Nakon još nekoliko težih uspona i kratkih odmora doći ćete do Muratovo jezera.

Prva faza će vam trebati oko sat vremena da savladate. Kad stignete do obale svog jezera, odmarajte se, jer tu počinje složeniji i teži uspon.

Uspon na vrh Muratov

Muratovo ili Ovanino jezero, jer je popularnije među meštanima i turistima, izuzetno je lepo, relativno plitko planinsko jezero, koje se nalazi u podnožju istoimenog vrha. Njegova površina nije velika (oko 12,9 dekara), ali je s druge strane jedno od najlepših jezera u Pirinskim planinama.

Muratovo jezero – Banderiška kapija

Ova faza je mnogo teža, jer se samo penjete, a staza nije samo strma, već ima i velike sekcije estriha i kamenja. Uz nekoliko kratkih ili dužih pauze, staza će vas odvesti do Banderiškog sedla. Luka.

Saznaćete da ste se uspeli izboriti kada na kraju uspona vidite metalni ulog sa oznakom koja označava smer koliba Iane Sandanski i zaklonište Spano Pole. Ako stignete do Banderiške porta, dobro je biti ponovo opustite se i skupite snagu za poslednju etapu uspona. Vrijeme koje će vam trebati da prođete kroz ovu fazu je opet oko sat vremena.

Kapija Banderiške – vrh Muratov

Poslednja faza je kratkog trajanja, ali najteža. Nema markiranja na putu, staza se gubi na mestima a većinu vremena penjat ćete se po stijenama i zidovima. Dobra stvar je što ne možete pogriješiti, jer iako na putu nema oznaka, postoje kamene piramide za referencu. Uspon od Banderiške kapije do Muratov Vrah će vam trebati oko 40 minuta do sat (maksimalno).

Dužina ove rute (koliba Vihren – vrh Muratov) je oko 4 sata, težina je srednja i premeštaj je 285 metara.

Pored ove klasične rute, na vrh se može doći do kolibe Sinanitsa i zaklona Spano Pole

Ako odlučite da krenete od kolibe Sinanitsa, prvo morate doći od Banskog do kolibe Vihren, a zatim uzmite kolibu Sinanitsa. Prelaz između dve kolibe će vam potrajati između 5 i 6 sati, tako da je dobro prenoćiti u kolibi Sinanitsa.

Sledećeg dana treba samo da prošetate plavom markacijom staze koja će vas odvesti do jezera Muratovo. Jednom kada dođete tamo, već znate put.

Uspon nastavlja na identičan način, počevši od zaklona Spano Pola. Prvo morate stići do Spano-pola, a zatim nastaviti kroz Banderishka Porta pa sve do vrha.

Obe rute imaju veći stepen teškoće i duže trajanje, pa je naš savet, ako nemate dovoljno iskustva da ne rizikujete, već da se popnete na vrh Muratov, sledeći početnu tačku rute do planinarske kuće Vihren.

 Nekoliko saveta za planinarenje u planinama

Ako nemate dovoljno iskustva u planinama, morate napomenuti nekoliko stvari prije napada na vrh:

·          Odeća

Za razliku od grada, gde je toplo, što se više budete uspinjali na planini, to će biti vitlo i hladnije. Zato razmislite unapred o svojoj opremi i pripremite:

  • Par dugih, udobnih pantalona
  • Majica kratkih rukava
  • Bluza s dugim rukavima
  • Topla jakna sa kapuljačom

Ne gledaj da li je tvoja odeća lepa ili da li je u skladu sa bojama. U planinama to nije važno. Još važnije, odeća vas može zaštititi i od jakog sunca i od hladnih i jakih vetrova kojima ćete biti izloženi u planinama.

·          Cipele

Ni u kojem slučaju ne idite do vrha noseći patike, tenisice ili papuče. Staze su na nekim mestima prilično strme, a kamenje glatko, a ako vam cipele nisu prikladne sigurno ćete osećati veliku nelagodu. Da biste bili dobro pripremljeni, cipele koje treba da obučete na noge su planinarske cipele sa dobrim i dubokim prianjanjem.

·          Ruksak

Pripremite se sa čvrstim ruksakom za planinarenje koji ima dovoljno pretinaca, džepova i udobnih kaiševa. Stavite u njega:

  • Dodatni par pantalona
  • Dva para čarapa
  • Potpuno napunjen telefon
  • Sunčana krema
  • Šešir
  • Naočare

Kada se počnete penjati na vrh, sigurno ćete vam čestitati da imate takve stvari u ruksaku. Veruj mi.

·         Hrana

Uspon je iscrpljujući i treba vam dovoljno vode i hrane da biste se napunili. Napravite nekoliko sendviča, stavite nešto slatko i barem jednu bocu od 1,5 vode. Ako imate turistički vrč, ulijte ga u vodu i objesite vrč na krst.

·          Turistički štapovi

Stubovi će vam biti od velike pomoći, posebno kada morate da se penjete po strmim stazama faza 3 i 4. Ne možete nositi dva štapa sa sobom, ali bar jedan je dobro imati pri ruci. Budite sigurni da će vam zaista trebati, pogotovo kada ste skoro pri kraju i čini se da više nemate snage da naravite korak do vrha.

·         Kvalitetna kamera

Da, znamo da kamera vašeg telefona pravi odlične fotografije. Ali ako imate priliku, ponesite kameru sa sobom. Postoji toliko prelepih pogleda, da ćete želeti da snimate sve, svuda i stalno. A uz fotoaparat, fotografije postaju mnogo bolje (i nema opasnosti da vam se pokvari novi pametni telefon ako se slučajno spotaknete i padnete brzinom kako biste slikali sve oko sebe).

Uspon na vrh Muratov

·          Saznajte više o prognozi

Pre odlaska na vrh proverite vremensku prognozu i ako se očekuje kiša, magla ili hladnoća, odložite prelaz. To vam kažemo zato što je u planinama opasno tokom kiše i ako niste iskusni planinari, verovatnoća da će vam se iskliznuti i povrijediti nije mala.

I poslednji. Ako niste potpuno sigurni da možete sami savladati uspon, bolje rješenje je pridružiti se nekoj od mnogih turističkih grupa koje organizuju hoteli u Banskom ili unajmiti vodiča. Na taj način nećete morati da brinete o tome da krenete pogrešnim smerom ili da ne možete da se vratite nazad. Unajmite vodiča u potpunosti možete uživati u lepotama planine i doživeti svoju ljetnu avanturu do maksimuma.