160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Tvrđava Sitan Kale

Ako ste planirali da provedete nekoliko dana u Banskom, verovatno ste već planirali ono što želite da vidite dok se odmarate. Pretpostavljamo da planovi uključuju gradske znamenitosti, šetnju do popularnih mjesta kao što je Sv. Nikola, možda penjanje na vrh Vihren (ako planirate posjetiti ljeto), ili zabavu na skijaškim stazama (ako se opuštate na skijaške sezone u Banskom).

Uistinu, resort grad ima nešto za ponuditi, i neće vam biti dosadno na bilo koji način, ali zar ne mislite da vas još ništa ne može iznenaditi?

Ako uživate u prijatnim iznenađenjima, mi smo tu da dodamo još jedan odličan orijentir na vašu listu posjeta dok ste na odmoru u Banskom.

Tvrđava Sitan Kale kod Banskog | Lucky Bansko

 

Tvrđava Sitan Kalle

Nalazi se u području „Kaliata“, samo oko 5 km. jugozapadno od gradskog naselja, Sitan Kale je jedna od najvećih utvrda na tom području koje su otkrivene na ovom području.

Tvrđava je kasnoantička, a po mišljenju stručnjaka podignuta je da čuva Razlogsku dolinu, tačnije rimski put koji je kroz dolinu Meste prolazio kroz Pirin i dopirao do doline rijeke Strume.

Prve informacije o Sitanu Kalle došle su nam zahvaljujući vizantijskom hroničaru Georgiju Kedrinu, koji ga opisuje kao „izvanredan grad“, koji, prema arheolozima, govori o njenom velikom značaju i važnoj ulozi koju je odigrala u čuvanju „karavanskog puta“.

Tvrđava se nalazi na strateškoj lokaciji, što omogućava brzo kretanje, nadzor i sigurnost. Sagrađena je na brdu okruženom strmim, nepristupačnim padinama i ima oblik nepravilnog pravougaonika.

Na početku iskopavanja na području Kaliate, arheolozi su iznenađeni ne samo veličinom utvrđenog naselja, već i velikim brojem novčića, posuda, oružja različitih perioda.

S obzirom na datume pronađenih artefakata, utvrđeno je da je naselje postojalo i služilo sigurnosnim funkcijama u periodu od 3. do 14. veka.

Stručnjaci kažu da su imali informacije da je u blizini Banske postojala tvrđava, ali su mislili da se radi o malom fortifikacijskom objektu koji je lokalno stanovništvo podiglo za odbranu.

Međutim, iz iskapanja je jasno da tvrđava pokriva prilično veliku površinu od skoro 10 hektara, gdje su se nalazile mnoge stambene i javne zgrade, hramovi, odbrambene i posmatračke kule, sugestije, pa čak i zatvori i običaji.

Zidine tvrđave, koje su okružile moćnu tvrđavu, imaju debljinu i do metra i pol, a na nekoliko metara dalje se vide tragovi jarka koji okružuju Sitansku kalu.

Istraživanje tvrđave završava se 2013. godine, a ako se odlučite da ga posjetite, moći ćete vidjeti izloženu tvrđavu, dvije obrambene kule (djelomično sačuvane), zidove tvrđave izgrađene kamenjem, mortom i drobljenom opekom, ostatke mnogih građevina.

Već smo spomenuli da je u selu pronađeno mnogo artefakata iz različitih perioda, koje možete vidjeti u uređenoj izložbi u Historijsko-etnografskom kompleksu „Radonova kuća“ u Banskom.

Put za Sitan Kale iz Banskog | Lucky Bansko

 

Legenda o ban Banko

Bugarski folklor je prepun legendi i legendi, i ne čudi što svako dete u Banskom poznaje legendu o ban Banko. Ali pošto nismo svi na ovome kraju, evo šta ona kaže …

По време на османското нашествие владетел на крепостта Ситан кале бил бан Банко. Той управлявал мъдро и справедливо и се грижел за населението, което живеело разпръснато на малки, отделни махали в близост до крепостта.

Za vrijeme osmanske invazije vladar tvrđave Sitan Kale bio je Ban Bang. On je mudro i pošteno vladao i brinuo se za stanovništvo koje je živjelo u malim, zasebnim naseljima u blizini tvrđave.

Kada su osmanske horde stigle do tvrđave, stanovništvo je bilo zaštićeno i spremno da izdrži nekoliko meseci opsade. Tako se to dogodilo … Turci su opkolili Sitan Kale, ali nije bilo načina da ga uzmu silom ili da izvuku ljude.

Prošlo je nekoliko mjeseci, dok se na kraju Osmanlije nisu pojavile s idejom kako se nositi s neposlušnim Bugarima. Našli su magarca i nahranili ga nekoliko dana, a da mu nisu dali vode. Tada ga je poveo do zidina tvrđave i ostavio ga. Magarac je bio toliko žedan da je ubrzo počeo da kopa po zidu tvrđave, pa su Turci otkrili gde je prolaz vodovoda tvrđave i prekinuo ga.

Bez sveže vode, tvrđava je uskoro pala, a mnogi njeni branitelji su ubijeni bez milosti. U neugodnoj borbi sa Osmanlijama, sam Banko Banko je pao.

Međutim, vladar je imao ćerku – Todorku, koja je do poslednjeg dana preuzela odbranu Sitan Kalea. Devojka se bijesno borila, ali su Turci mnogo puta nadmašili njen mali odred. Da ne bi pao u ruke osvajača, Todorka je uzeo konja i pojurio na planinu Pirin i skočio s visokog vrha, sada nazvanog Todorka.

Zašto smo vam rekli legendu ban Banko?

Jer, prema velikom broju Banskog, upravo je vladar Sitan Kalea njihov grad dobio ime. Da li je to istina? Ne znamo! Ali legenda je tako romantična (i dramatična) da je to greh što se ne kaže.

Kako doći do Sitan Kale?

Ako je vaša polazna tačka Bansko, morate krenuti u pravcu Vihrenske kolibe. Kada izađete iz grada, prvo skrenite desno u restoran Cave. Tiho postoje znaci. Dođite do Pećina oko kilometar i dođite do Glazeen mosta. Ovdje morate ostaviti automobil i nastaviti pješice.

Prolazite pored mosta i nakon oko 200 metara videćete znak za tvrđavu. Ti idi putem i za oko 30 minuta si tamo.

Dobra stvar je što je put koji vodi do Sitan Kalea osiguran lijepim drvenim ogradama, a za udobnost turista teren je prilagođen i napravljene su stepenice.

Udaljenost od hotela Lucki Bansko do mosta na kojem morate ostaviti automobil je oko 10 km. i trajaće oko 20 minuta. Nakon toga očekuje vas hodanje od oko 30 minuta, što znači da ćete tek nakon maksimalno nekoliko sati moći vidjeti tvrđavu i uživati u pogledu na Bansko, koje on otkriva.

Tvrđava je lako dostupna za obilazak i letnje i skijaške sezone u Banskom.

Legenda o Sitan Kaleu kod Banskog | Lucky Bansko

 

Možda ste zainteresovani da posetite Bansko

Ako vam odgovara šetnja po Pirinu ili volite da posetite arheološka nalazišta, onda će vas šetnja do Bezimenog grada na području Sv.

Bezimeni grad

Zanimljivo je da su bezimeni grad i tvrđava Sitan Kale prirodno utvrđena naselja koja su odigrala sigurnosnu ulogu.

Bezimeni grad, za razliku od Sithana Kalea, za koji su postojale neke preliminarne informacije, otkriven je sasvim slučajno u vrijeme obnove hrama svetog Nikole, koji se uzdigao na istoimenom brdu.

Iskopavanja grada počela je 2003. godine, a pod njegovom prst pred arheologa otkriva veliki grad, koji zauzima površinu od 25 hektara, koji nabubri život više od 3500 godina.

Tokom arheološka iskopavanja otkrila su masivne zidove, bosiljak, brojne zgrade i najzanimljivijih – grobnice u kojima su ljudi sahranjeni sa impresivnim za svoje vreme veličine od 1.80 do 2.00 metara.

Bi Nameless gradu možete dobiti ako od Bansko se prema Dobrinishte. Posle oko 1,8 km. videćete znak da će pokazati pravac i morate da sledite. Automobilom možete doći u podnožju arheološkog kompleksa, onda možete hodati oko 20 minuta peške.

Baikusheva fir

Bez obzira da li se opuštate ljeti ili ste došli na skijašku sezonu u Bansko, ako se niste odvojili od svog vremena da odete do veličanstvene Baikusheva jele, vrijeme je da to uradite.

Baikusheva jela je stara 1300 godina, što je drugo po starosti nakon 1650-godišnjeg granitnog hrasta u selu Granit.

Otvoren 1897. godine od čuvenog šumara Konstantina Baikusheva, zimzeleno drvo crnog bora impresionira ne samo danas svojom veličinom već i veličinom. Lestve su visoke 26 metara, prečnik je 2,2 metra, a obim je 7,8 metara.

Ako se odlučite da uključite Baikushevu jelo na vašu listu razgledanja u blizini Banskog, evo kako možete doći.

Iz Banskog idite u pravcu Hunde Banderice. Dođite tamo, ne možete propustiti veličanstveno drvo jer je samo 300 – 400 metara iznad kolibe. Udaljenost od Banskog do Baikusheva Mure je oko 10-12 km. i trajaće oko pola sata vožnje automobilom.

Okolina Banskog skriva mnoga iznenađenja i čeka velike avanture, bilo da volite da posetite letovalište tokom leta kada je sve zeleno ili želite da kombinujete skijašku sezonu u Banskom sa razgledanjem.

Šta god izabrali da odete u gradsko naselje, odvojite vrijeme i posjetite tvrđavu Sitan Kalle – definitivno se isplati. Vredi se popeti se na područje Kaliata, prošetati pored debelih utvrđenih zidova i pogledati grad koji se bukvalno širio pod nogama. Pogled je neopisiv!