Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Tvrđava Momina Kula

Bugarske zemlje su bogate istorijom i prožete mnogim nepoznatim misterijama. Na našoj teritoriji otkrivene su stotine tvrđava i naselja sa vojnom opremom. Nažalost, malo njih je izdržalo snagu prirode i vremena i preživelo.

Jedna od mnogih tvrđava je Tvrđava Momina Kula misteriozno mesto sa mnogo nepoznatih, koje se nalazi u jednom od najlepših regiona Bugarske.

Tvrđava Momina Kula

Izvor slike: commons.wikimedia.org / Autor: Ivo Filipov

Geografija i lokacija

Tvrđava Momina Kula se nalazi na planini Pirin , u jednoj od najužim delovima klisure Momine Klisure, dolinom reke Meste. Klisura povezuje Razlogsku i Goce Delčevsku kotlinu.

Jugoistočno od tvrđave je selo Bukovo i Goce Delčev, a ako krenemo pešice ka severozapadu, stići ćemo do Dobrinište, Bansko i Razlog.

Istorija i nalazi

Pretpostavlja se da je tvrđava podignuta između II-III veka i bio je napušten dugi niz godina sve do obnove u dvanaestom veku.

Tvrđava Momina Kula nije velika. Ima površinu od oko 500 do 600 kvadratnih metara , i veruje se da je bio strateški obavljao funkcije nadzora i zaštite za odbranu puta koji vodi ka drugim teritorijama. Tvrđava je služila i kao utočište za stanovnike obližnjih sela.

Najbolje očuvana je borbena kula na istočnoj strani visine oko 6 metara . Zaštitni zid sa zapada je visok 8 metara, gde se nalazio jedini ulaz u tvrđavu Momina kula.

Trenutno nema dovoljno istorijskih podataka o nameni tvrđave, ko ju je izgradio i kada , ali u njemu postoji nekoliko različitih stvari koje nas mogu navesti na pretpostavke.

Pronađeni predmeti i ostaci uključuju kućnu grnčariju iz perioda između V-VII i XII-XIV veka, gvozdeni vrhovi strela i 7 zlatnika iz vremena dinastije Komnina (vizantijskih careva) . Novčiće su otkrili lovci na blago sredinom prošlog veka.

Duboko ispod tvrđave u prošlosti postojalo je praistorijsko naselje. Ova konstatacija je uzrokovana činjenicom da je ispod tvrđave Momina kula otkrivena prirodna pećina sa nekoliko ulaza u sale i galerije, u kojoj pronađeni ostaci. Nažalost, pećina je trenutno nepristupačna jer su njeni ulazi zazidani.

Mitovi i legende

Mitovi i legende su važan deo istorije svakog mesta. Obično potiču od lokalnog stanovništva i izazivaju interesovanje turista . Dok je većina njih zasnovana na folkloru, drugi kombinuju stvarne istorijske elemente.

Postoji nekoliko različitih legendi o tome kako je tvrđava Momina kula nastala i kako se zove. Međutim, svi su zasnovani na priči o snažnoj ženskoj figuri, njenoj volji i hrabrosti.

Najpoznatija od legendi je da je car Ivan Šišman predložio Turski sultan Murad I da odvede svoju sestru Kera Tamara (Mara), nadajući se da će novouspostavljeni porodični odnosi zaštititi njene teritorije od invazija osmanskih vojnika.

Međutim, Mara je odbila da promeni veru i sultan ju je poslao u izgnanstvo u isto područje gde se nalazi i tvrđava. Legenda kaže da je tvrđavu podigla Mara tokom godina koje je tamo provela.

Prema drugoj legendi, naziv tvrđave Momina Kula potiče od priča o lepoj, buntovnoj devojci koja je skočila sa vrha da bi pobegla iz ruku turskog vladara koji ju je želeo za ženu.

Treća legenda kaže da je tvrđavu podigla sestra kralja Marka . Bila je džinovska žena i toliko jaka da je nosila kamenje za podizanje tvrđave sa obližnjeg vrha Pirina.

Obližnje znamenitosti

U oblasti između Banskog i tvrđave Momina kula nalazi se broj lepih mesta, na koja vredi obratiti pažnju ako vreme dozvoljava. Oni se kreću od prirodnih znamenitosti, kao što su vodopadi i stenovite formacije, do istorijskih i verskih turističkih mesta, kao što su manastiri i savremena sela.

Neki od njih uključuju:

 • Crkva Svete Trojice u Banskom
 • Crkva Uspenja u Banskom
 • Manastir Obidim „Sv. Pantelejmon ”
 • Kapela „Sv. Sv. Kozma i Damjan ”
 • Crkva „Sv. Georgi ”u selu Mesta
 • Crkva „Sv. Sv. Petra i Pavla ”u gradu Dobrinište
 • Arheološki kompleks Svetog Nikole
 • Tvrđava Momina Kula
 • Vodopad Svetog Nikole
 • Rock formacija „The Wedding“
 • Lepi grad Dobrinište
 • Selo Mesta
 • Klisura Momine Klisure

Klisuru Momine klisure možete videti sa puta kojim se krećete od Banskog do tvrđave Momina kula. Neposredno pored tvrđave, klisura je posebno živopisna, sa mnogo različitih stenskih formacija. Tamo se reka Mesta nalazi između strmih litica planine Pirin, sa jedne strane, i Rodopa, na drugoj strani.

Kako doći od hotela Lucky Bansko?

Ako ste odlučili da posetite zanimljivu tvrđavu Momina kula, doći do nje iz hotela Lucky Bansko je veoma brzo i lako.

Od hotela možete voziti do glavnog puta koji vodi do Dobrinište. Nakon što prođete Dobrinište stići ćete do račvanja, gde morate skrenuti desno da biste se popeli na put koji je izgrađen paralelno sa rekom Mestom i pruža neverovatan pogled.

Nakon što prođete selo Mesta možete razgledati tvrđavu koja je lako vidljiva sa glavnog puta . Neposredno ispod tvrđave Momina kula nalazi se produžetak puta koji omogućava besplatan parking.

Od mesta gde parkirate automobil, morate pronaći usku stazu koja vodi do tvrđave. Pešačenje je oko 30 minuta hoda.

Šetnja stazom je veoma prijatna, a tvrđava je divna destinacija za jednodnevnu šetnju u blizini Banskog.