160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Turističke znamenitosti u okolini apart-hotela Lucky Bansko

U blizini apart-hotela Lucky Bansko se nalazi mnogo turističkih znamenitosti grada, koje možete posetiti za vreme svog odmora. Uprkos tome, što je odmaralište poznato među turistima pre svega kao ski i snoubording destinacija, grad je i sedište mnogih muzeja i arhitektonsko-istorijskih spomenika bugarske kulture, od kojih su neki od nacionalnog značaja.

Aparthotel Lucki Bansko SPA & Relax | Slika tornja u Banskom

Kuća-muzej „Nikola Vapcarov”

Na samom glavnom trgu u Banskom nalazi se rodna kuća pesnika Nikole Vapcarova. Upravo ovo je prvi muzej, koji je u gradu otvoren sredinom prošlog veka. Od tada, kuća je pretrpela tri rekonstrukcije, i trenutno u njoj može da se vidi etnografska ekspozicija, koja predstavlja život pesnika – od njegovog ranog detinjstva, do smrti.

Tokom posete muzeju, zahvaljujući modernoj multimedijalnoj opremi, možete pogledati i posebno snimljen film o životu pesnika, koji je preveden na nemački, francuski i engleski jezik. U multimedijalnoj sali je smešteno i porodično stablo porodice Vapcarovi.

Na prvom spratu kuće sačuvane su u svom autentičnom izgledu dnevna soba, gostinjska soba i radna soba njegove majke – Elene Vapcarove. Na drugom spratu se nalazi ekspozicija, koja je posvećena životu Vapcarova nakon upisa u Varnensku morsku mašinsku školu. Tamo se može videti i još mnogo dokumenata i fotografija, od kojih je definitivno je najvrednija jedina izdata zbirka pesama Vapcarova, dok je još bio živ – „Motorne pesme”. Iza prozora lepe vitrine, čuvaju se košulja, odelo i sat, koje je pesnik nosio pre streljanja.

Kuća-muzej „Neofit Rilski”

U Banskom se nalazi rodna kuća još jednog velikog Bugarina – Neofita Rilskog. Ona se nalazi u blizini crkve „Sveta Trojica u centru grada Bansko i predstavlja istorijski i arhitektonski spomenik kulture od nacionalnog značaja. Na prizemnom spratu kuće mogu se videti poslovne prostorije i posebno prilagođeno skrovište, koje se koristilo za vreme napada Turaka. Na drugom spratu se nalaze dnevna soba i učionica u kojoj je patrijarh bugarskih književnika i učitelja obučavao svoje učenike.

Drugo ime, po kojem je kuća poznata, je Beninata kuća – ime dolazi od svetskog imena Neofita Rilskog, i to – Nikola Poppetrov Benin. Ceo svoj život posvetio je bugarskoj nauci, obrazovanju i kulturi, a njegov najpoznatiji rad je prva bugarska gramatika. Zbog toga, među najvrednijim eksponatima koji se čuvaju u muzeju, je upravo izdanje „Bugarske gramatike” iz 1835. godine.

 

 

Kuća-muzej „Veljanova kuća”

Veljanova kuća se nalazi u blizini centralnog muzeja i uključena je u spisak „Sto nacionalnih turističkih objekata”. Ona je sagrađena tokom 18. veka i tada je bila u vlasništvu jedne od najbogatijih bugarskih porodica u gradu. Međutim, dok je vlasnik bio na putu, desilo se da su razbojnici napali imanje, ubili sve članove porodice i zbog toga se vlasnik nikada više nije vratio u grad. Na taj način, kuća je ostala napuštena, dok je tokom 1835. godine lokalno stanovništvo nije poklonilo kao otplatu čuvenom majstoru Veljanu Ognevu, koga su unajmili da izradi dekoraciju crkve „Sveta Trojica”.

Po završetku svog rada na dekoraciji crkve, Ognev se angažovao i oko kuće, koja je kasnije postala poznata kao Veljanova kuća. On je po plafonima kuće izradio jedinstvenu slikanu dekoraciju i neviđenu do tada u okolini rezbariju. Zbog svega toga, mesto se pretvara u prekrasno umetničko delo, u kojem i danas možemo uživati.

Crkva „Sveta Trojica”

Crkva „Sveta Trojica” se nalazi u samom centru grada Bansko i jedan je od najvećih hramova u Bugarskoj. Sagrađena je tokom 1835. godine od strane lokalnih majstora, zahvaljujući velikom broju donatora i predstavlja trokomornu pseudo baziliku. Dekoracija je izrađena od strane jednog od najistaknutijih majstora Banske škole – ima jedinstven rezbaren ikonostas i originalne freske po zidovima, a stubove i kupolu je izradio Veljan Ognev. Kasnije, njegovo delo je nastavljeno od strane njegovog sina, koji je napravio krst raspeća, ikone, velike ikonostase i presto, kao i od strane njegovog unuka koji nastavlja rad na ikonostasima i stvara i druga jedinstvena dela. Zbog svega ovoga, hram „Sveta Trojica” danas se smatra jednim od najupečatljivijih dostignuća banske kulture tokom perioda bugarske Renesanse.

Bajkuševa munika

Ljubitelji prirodnih lepota mogu posetiti i Bajkuševu muniku. To je munika, koja ima više od 1300 godina – što je automatski pretvara u jedno od najstarijih drveća na svetu. Obim stabla Bajkuševe munike je oko 8 metara, visina – 25 metara, i prečnik stabla – 2,2 metra. Dobila je ime po Kostadinu Bajkuševom, poznatom bugarskom šumaru, koji je po prvi put otkrio i opisao ovu vrstu, tokom 1897. godine.