160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Црква „Света Богородица“

У близини готово непримећених, сасвим на крају Банског налази се једна од најљепших цркава, не само у граду, већ иу земљи.

Crkva Djevice Marije u Banskom

Богородице Црква или Претпоставка је саграђен у другој половини 18. века, тако да можемо уживати данас, и, док се црква Свете Тројице је подигнута, она је одиграла део парохијска црква за локално становништво.

Међутим, њена историја није почела у 18 веку, али давно пре тога.

Према истраживању, на месту данашње цркве, постојао је средњовековни хришћански храм, који је највероватније био срушен током отоманске инвазије у земљи. Доказ о веродостојности ове изјаве налази се и откривени камени зидови дебљине 1,2 метра (конструкцијски стил који је био типичан за период прије отоманске инвазије), као и камени блокови који су поново кориштени у згради данашњег храма.

На неким од ових камених блокова, истраживачи су пронашли натпис од година 1959, 1711, 1773, 1774 који открива много занимљивих детаља о згради архитектуре саме цркве.

Захваљујући овим натписима, који су градитељи једнособне цркве једне апсиде отишли, постаје јасно да је зграда јужног и источног зида завршена 1953. године. Из натписа између припрата и наоса ми смо нађите то зидни преградни зид је подигнут 1774. године од Хаџи Иоана. Током исте године црква је реконструисана и припрата је припрема.

Када је црква подигнута, Банско чак није постојао као насеље. У региону било је неколико малих насеља које су високо лоциране на планини, изоловане једна од друге. Само једно насеље је било на ниском и управо тамо, у Буга Махали , Црква Узнесења је пронашла своје место.

Заправо, избор места за изградњу Храма није случајан. Градитељи су једноставно изабрали место које је окружено високим, вековим дрвећем, које је прикривало Божји храм и осигурало његову заштиту у овим невољним и опасним временима.

Прича о цркви је заиста занимљива, али још занимљивија (и нестандардна) је његова архитектура.

Црква Светих Дјевица дубоко је „покопана“ на земљи (као према захтевима Турака хришћански храмови не би требало да се подижу више од џамија). Храм је једнособан, са двостраним кровом . Изграђена је од цигле и камена, а такозвана ‘ћелијска структура’ могла се видети на местима.

Crkva Uznesenja u Banskom

Зидови у дужини храма достижу висину од 2 метра, а они у ширинама достижу 4 метра. На источне и западне зидове, постоје мале рупице (ембрасурес), а једини прозори су они на јужном зиду цркве.

Улаза су два – западна и југоисточна; један од њих је направљен од чврстог гвожђа, док је други дрвени и прекривен металним тракама и украшен металним ноктима.

Апсида је мала и сузена према врху, а наос и припрати су одвојени зидом са троје врата.

Занимљива чињеница о изградњи Храма је да су градитељи прво изградили главну зграду, а тек касније је завршен олтар . Зашто је овај метод конструкције изабран, данас можемо само погађати, али највероватније, никада нећемо знати шта је подстакло ту одлуку.

Међутим, оно што највише импресионира у малу цркву јесте јединствено резбарење иконостаса бискупске столице. Орнаменти цвијећа, птица, животиња, вина и ружа испуњени су тако великом финошћу, осјећањем детаља и стрпљења које је професор Божков назвао ‘Дједа Турпена’.

Стручњаци сматрају да је ово невероватно уметничко дело Мастер Учитељске школе у Дебару, јер су у то време само представници те иконографске школе направили дрвну резбарију.

Стил непознатог мајстора, стручњаци налазе у изради иконостаса у цркви Светог Ђорђа, на подручју Пазарџика , као и на иконостасу у цркви Светог гроба у цркви Светог Луке у манастиру Рила .

Занимљиво је да се иконостас није уклапао у димензије Цркве, тако да је јужна страна морала проширити даље.

Иконе које су биле у цркви Пресвете Богородице направили су два велика мајстора из познате Школе уметности Банско – Тома Вишанов – Молера (оснивач Школе иконописникаБанско) и његов син Димитер Молеров.

Нажалост, 1958. године избио је пожар у храм, који је уништио многе иконе и део иконостаса. Након ватре, остала су само две иконе – „Ст. Иван Рилски и икона Дјевице Марије , остатак икона је требао обновити, тако да су их уклонили и замијенили својим копијама.

Постоје наводи да је 1930. године дио иконостаса на јужној страни био разрушен и тајно извезен у иностранство на продају, а затим замењен иконостасом из друге цркве, али ови наводи нису доказани.

Апсолутно је вредно посетити Цркву Пресвете Богородице у Банском , тако да не пропустите уживати у својој невероватној причи и архитектури док сте у посјети граду.

Како доћи до Храма?

Споменули смо да се Црква налази у Буга Махали (насељу Буга), која је у прошлости била једино суседство у подножју планине. Данас је Буга Махала остала на крају града, а сама Црква се налази у гробљу у Банском.

Hram Uznesenja u Banskom

Ако сте гост Хотела Луки Банско , да дођете до цркве Виргин Мари, то је мање од три минута вожње аутомобилом.

Црква је отворена и функционира, тако да нећете моћи само да га видите, већ такође, можете упалити свећу, молити се Богу за здравље ваших рођака (или се обожавати мртвима).

Црква је отворена сваког дана.

Шта још можете видети у Банском?

Црква Свете Тројице

Православна црква је један од симбола града и једно од првих локација које сваког туриста обиђе. Црква је саграђена 1835. године и цијело становништво Банско је учествовало у његовом финансирању и изградњи.

Црква је псеудо-базилика са три ладице која импресионира димензије дужине 35 метара и ширине 22,5 метара.

Резбарије дрвета, украс (и највероватније амбо и иконостас) направио је Вељан Огнев , а већину икона направио је Димитар Молеров.

Црква Свете Тројице налази се у централном делу града и отворена је сваким даном од 7:30 до 17:30 часова. Нема улазне накнаде.

Кућа-музеј „Никола Ваптсаров“

Ово је једна од сјајних знаменитости Банског , које вреди посјетити. Кућа се налази на градском тргу. У два спрата смештена је изложба музеја која говори о животу и раду песника који је рођен и одрастао у овом дому.

Кућа-музеј „Никола Ваптсаров“ је отворен сваки дан, а радно време је од 8:00 до 17:30 часова. Цена карте је 3 лева за одрасле. За децу и ученике постоје попусти.

Вељанска кућа

Кућа је из ренесансне ере и има типичну архитектуру свог времена.

Поклон од становника Банског града је да поклони Вељана Огнева који је осликао Цркву Свете Тројице.

Мајстор је са захвалношћу прихватио поклон становника Банског Банака и претворио кућу у стварно уметничко дело сликајући га унутра и споља.

Радно време Вељанове куће су од 9:00 до 12:00, а од 14:00 до 17:00 часова. Субота и недеља – затворени; цена карте је 3 лева. Ако желите да знате више о архитектонском и етнографском музеју, можете платити за вођено предавање, чија цена је 2 лева.

Кућа-музеј „Неофит Рилски“

Неофит Рилски је рођен и живео у овој кући до 1811. Дом патриота је сачуван у аутентичном облику, а биће вам занимљиво да научите нешто више о његовим дјелима. Радно време архитектонског историјског споменика је од 9 до 12 часова и од 14 до 17 часова; нема Дана затварања. Улазна такса је 3 лева и вођена предавања – 2 лева.

Духовно-историјски центар ‘Паисии Хилендарски’

Иако је зграда изграђена тек 2008. године, у потпуности се ствара ћелија у којој је Паисии Хилендарски живио и написао „Славонско-бугарска историја“. Духовно-историјски центар изграђен је на месту где је био Паисиијев дом . Сајт је отворен од 9:00 до 13:00 и од 14:00 до 17:30. Нема затварања.

Ови сајтови су неке од 100 националних сајтова и ако имате туристичку књигу, можете узети печат приликом посјете. Печат Виљанових кућа и музеја Неофит Рилски налази се у кући-музеју „Никола Ваптсаров“, а печат цркве Свете Тројице можете стићи у саму цркву.

Знаменитости у близини Банског

Баикусхева Фир

Ово је најстарије дрво у Бугарској и вреди 8 километара од Банског да ужива. Столово стабло је старо 1300 година и има импресивне димензије 7,8 метара у обиму, висине 26 метара и пречника 2,48 метара.

Тхе Намелесс Товн

Ако ходате од Банског у правцу Добринисхте, скоро на пола пута између два града, видећете знак базилике Безименог града, а ако наставите на путу до локације Св. Николе, доћи ће до Намелесс Товн. Град је сасвим случајно откривен током рестаурацијских активности капеле св. Никола, који се налази на брду истог имена.

Испоставило се да је испод брда постојао велики, древни град који се налази на површини од 25 – 30 децара. Пошто археолози нису пронашли ништа тако далеко да их воде према имену града, остао је познат као Без назива града.