160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Tri živopisne staze oko Banskog

Možda je skoro svako od vas posetio Bansko od detinjstva. Videli ste istorijska mesta uključena u 100 turističkih mesta iz „Upoznajte domovinu da biste je voleli„, verovatno je pečat na mapi stavite.

Pojeli ste specijalitete za kupanje u malim lepim restoranima i pabovima, koji su bukvalno na svakom koraku u centru planinskog grada. I spustili ste se niz padine, jer je lepo i moderno, a u luksuznijem hotelu ste možda stali da odete u SPA

Ali ovo je jedva dovoljno da budete sigurni da ste uronjeni u istinsku suštinu prirode oko Banskog i veličanstvenog Pirina  iznad njega. Čak i ako niste skijaš ili jedan od najvatrenijih turista, ovo vas neće sprečiti u divnoj šetnji Banskim, gde započinju najpopularnije, ali i najlepše rute na Pirinskim planinama

Planirajte nedelju odmora ili možda samo vikend i pođite planinskim stazama Pirina. A kuda stignete. Ali u svakom slučaju osetićete vrtoglavicu od šarma bugarske prirode u ovom zapanjujuće lepom području.

Tri živopisne staze oko Banskog

Bansko – ulazna vrata za planinarenje Pirinskim planinama

Neke statistike: U Nacionalnom parku Pirin postoji 20 turističkih ruta, koje su označene kao pešačke. I više od polovine – 12, naznačeno je početnom tačkom Bansko! Dakle, vaš izbor je sjajan.

Zbog toga je grad Vaptsarov  poznat i kao ulazna vrata Pirina i planinarenja po ovoj prelepoj bugarskoj planini.  Rute u njemu su preko 200  – neke su lakše, druge složenije i duže, ali sa jednim zajedničkim i nespornim kvalitetom: ovo je način da se upozna lepota i veličina Pirinske planine!

Bilo da ste  iskusni turista, sezonski planinar, profesionalni penjač ili samo ljubitelj bugarske prirode,  ovo je mesto koje će vas mesecima napuniti energijom i inspiracijom. Do sledećeg odmora u Banskom.

Radi udobnosti turista većina koliba u planinama uključena je u posebno obeležene rute koje se presecaju. Prateći šarene markacije, ljubitelji planinarenja mogu lako preći ceo Pirin,  uživajući u njegovoj jedinstvenoj lepoti.

Da bismo vam olakšali, predstavićemo vam tri najpopularnije turističke rute u Pirinu, čija je polazna tačka  prelepi grad Bansko. Ako niste previše iskusni u planinarenju, odaberite tople dane u godini – kasno proleće, leto ili zlatnu jesen u septembru. I ne zaboravite da proverite da li pada kiša.

Za početak možete otići na:

Bezimeni grad

Tri živopisne staze oko Banskog

bezimeni grad i kapela Svetog Nikole

Do njega se dolazi ne baš dugačkom eko-stazom koja započinje zemljanim putem koji ćete naći između Dobriništa i Banskog.  Pratite je u smeru od Banskog do Dobriništa i na oko 1,8 km skrenite desno u smeru planine.

Posle još 1,5 km istim zemljanim putem doći ćete do uličice koja će vas odvesti do rekreacionog područja – vidikovca u kome se možete odmoriti pre nego što krenete strmom padinom. Posle 10-15 minuta penjanja videćete tvrđavu Bezimenog grada.

Zašto su je tako nazvali? Pa zato što ova mala tvrđava sa drevnom istorijom jednostavno nema ime ili jednostavno nije preživela do danas. I kako doći tamo, jer su arheolozi otkrili da ostaci datiraju iz 35 veka. Negde pre 20. i 17. veka  pre nove ere na ovim mestima je bilo veliko naselje čiji su ostaci preživeli do danas.

Naučnici su na ostatke, kao i obično, naišli slučajno. Kao rezultat iskopavanja i istraživanja, danas ovde turisti mogu videti autentične artefakte –  zidove tvrđave, ostatke kostiju i kosture džinovskih ljudi itd.. Ovi skeleti, koji su, prema antropolozima, pripadali ljudima sa dva metra džinovskog rasta, sugerisali su da pripadaju tračkom plemenu Dai, poznatom po hrabrosti njihovih ratnih divova, koje je takođe opisao Homer.

Danas je ovde podignuta nova zgrada – kapela nazvana po lokalitetu – „Sv. Nikole. “ Ispod njenih temelja su ostaci drevne bazilike vizantijskog porekla.

Do kolibe Bezbog – peške, automobilom ili liftom

Možete i da odaberete lakši put – do kolibe „Bezbožno“ i Bezbožno jezero. Namenjen je neiskusnijima i nenaviknutijima na teška planinarska pešačenja.

Planinari će ga prepoznati po zelenim oznakama. Cela ruta je kroz Dobrinište – koliba Goce Delčev – koliba Bezbog i koliba Pirin. Krajnja tačka je grad Melnik, koji takođe vredi posetiti. Za ovu šetnju moraćete da potrošite dan i po, pa planirajte da prenoćite u nekoj od koliba.

Na 6 km od Banskog nalazi se Dobrinište – takođe čuvena banja zbog lekovite mineralne vode u njoj. Iz Dobriništa možete da idete do kolibe Goce Delčev. Na početku će se lako kretati, jer je put asfalt. Kroz most Balev nastavljate do lokaliteta Češmata i tako ćete doći do prvog odmora – kod kolibe Goce Delčev.

Ali ne ostanite predugo. Vreme je da krenete ka pravom cilju – kolibi Bezbog. Idete do Visoke jele, pa do Tuzle kroz Sol,  I eto vas na k. „Bezbožni“. Tamo vas očekuju osvežavajući gutljaji čaja ili kafe. Možete jesti nešto značajnije.

Odmah pored kolibe nalazi se Bezbožno jezero. Prošetajte obalom, možete je zaobići koliko god možete.

Tri živopisne staze oko Banskog

Otporniji i nezasitniji za planinsku lepotu i svemir mogu da obiđu jezero na drugoj strani i da se popnu strmom, nasuprot kolibi.  Staza je strma, znate  – meštani mesto nisu slučajno nazvali Duševadkata, ali pola sata penjanja je nekako održano.

S druge strane, ogledalo bezbožnog jezera, koje će vam se otkriti, je čudesno. Dok se penjete, uživajte u jedinstvenim granitnim piramidama Orlovets,  podignite pogled na veličanstveni Bezimeni i Samodivski vrh, poznat i kao Jengala.

Ako nastavite stazom, stići ćete do drugih lepota koje će vašu šetnju učiniti nezaboravnom, a umor od puta neprimetnim.

Posle žutih i zelenih oznaka za otprilike 30 minuta nalazite se na Popovom jezeru, koje će vas zapanjiti tamnoplavom bojom svoje vode.

Posle se prostire vodeno prostranstvo Argirovo jezero. Prolazeći kroz  oblast Komitski Char, sada možete očekivati sledeći odmor – negovanu kolibu „Pirin“.

Međutim, niste zaboravili da ako želite da se pohvalite prijateljima da ste prešli celu rutu, treba da odete do  Melnika.  Nećete požaliti što ste ga posetili, jer je to jedinstveno selo – zapravo najmanji grad u Bugarskoj, o čemu uvek vredi razmisliti.

Za lenje, koje ne iskušavaju teški planinarski pohodi, ostavili smo najprijatnije informacije:

Do k. Do Bezboga takođe možete doći automobilom.  Ili se liftom od k. „Goce Delčev“, koji će vas za samo 30 minuta podići do h. „Bezbožni“. A slikoviti pogledi naći će se tik ispod nogu i koliko god pogled seže!

Dve rute – do kolibe „Banderitsa“

Tri živopisne staze oko Banskog

Za najtrajnije napustili smo treći put – do kolibe „Banderica“ kroz „Pećine“ do koliba „Vihren“ i „Iane Sandanski“, ili na kratkoj „Banderici“ – „Pesma“. Za prvi će vam trebati oko 9 sati, a za drugi 2 i po sata. Međutim, ne potcenjujte obe rute, posebno drugu! Zaista će vam trebati  snaga volje i izdržljivost!

Dakle – za „Bandericu“ kroz područje „Pećine“ moraćete da stignete od Banskog do ulaza u Nacionalni park „Pirin“, koji je od grada udaljen 16,3 km. Da biste došli do Banderishka Poliana, morate da odete do pećina, prolazeći račvanjem za ribnjak, a zatim do Dokima. Vaš cilj je koliba Banderitsa, ali znate – nalazi se na gornjem kraju livade, na levoj obali istoimene reke.

Koliba Banderica je amblematična za turiste iskušane lepotama Pirina. Kakve su se planinske pesme pevale oko nje, koliko je sudbina ispreplela! A čaj je tamo jedno od najmirisnijih planinskih biljaka.

Odmorite se dobro, jer odatle sledi težak prelaz – kroz česmu iznad Baikuševe mure za kolibu Vihren i kolibu. Bregovitsa kroz Banderishka vrata i  cirkus Goliamo Spano Pole. Ako stignete, ostaje vam samo reka Spanopolska i ovde je negovana koliba „Iane Sandanski“ – krajnja tačka rute.

Sećate se da smo vas upozorili – ova tranzicija nije za svakoga. Ako se ne osećate pripremljeno, bolje da ne odlazite, kako vam kasnije ne bi pokvarili uspomene na odmor u Banskom. Ali ako zaposlite, znajte da ćete biti zaista zadovoljni i ponosni na sebe.

Isto važi i za još više ako krenete navodno kraćom rutom do Banderice do sedla Poemkata .

Od kolibe Banderitsa ide se do račvanja do skloništa, poznatog kao  Kazana,  a odatle do sedla Poemkata. Kratko, ali … teško!

Tri živopisne staze oko Banskog

Kao i većina ruta u Pirinu, ni ova nije nimalo laka, uprkos svojoj kratkoći. Postoje stene na koje se mora popeti, strma brda itd. Kad odete do Pesme, u početku vas može zavarati da strma nije ko zna šta, ali kasnije ćete videti da nije tako. Nagibi, na račun ravnih i ravnih delova, postaju sve više. I još nešto na šta upozoravaju poznavaoci planine: ako se bojite visokog itd. akrofobija, bolje da ne ideš tim putem!