Apart-hotel Lucky Bansko
Snow Cover
85 cm Snežni pokrivač

Meni

Dolazak
Odlazak
2 noci
2 Odrasli · 0 Deca 2 noci

2 noci

2 noci

Tradicionalna banska kuhinja

Tradicionalna banska kuhinja

Nema sumnje da je Bansko jedno od najpopularnijih bugarskih letovališta, koje je po svojoj lepoti poznato ne samo u Bugarskoj, već i šire. Ovde ćete, pored prekrasnih planinskih pogleda, obronaka zasneženih snegom i gomilu avantura, naći i bogatu kuhinju.

Jedno je sigurno, u Banskom ne možete ostati gladni. Banska kuhinja je nesumnjivo jedna od najukusnijih u zemlji i nudi raznovrsnu tradicionalnu bugarsku kuhinju za svaki ukus.

Tradicionalna banska kuhinja jedinstvena je i svako ko je želi probati savetuje se da poseti kafanu ili restoran gde se jelovnik priprema po originalnim banskim receptima.

Tradicionalna banska kuhinja

Mnogi banski specijaliteti pripremljeni su po posebnim receptima, kao i da sadrže tajne mešavine začina što je posledica njihovog jedinstvenog ukusa i arome. Zato ne propustite da posetite ovo prelepo bugarsko letovalište, što može da iznenadi posetioci sa jedinstvenom ukusnom kuhinjom koja kombinuje vekovne kulinarske tradicije. Banska kuhinja je jedinstvena kombinacija ukusa i mirisa čiji sastojci su udružili najbolje iz prirode regiona.

Banska kuhinja utjelovljuje život mještana kroz vijekove. Uključuje  jednostavan svježi proizvod  koji je bio dostupan običnim bugarskim stanovnicima u Banskom. Domaće meso sa roštilja i mesne kobasice neke su od stvari na koje su banski majstori kuvari ponosni.

Ako volite autentičnu bugarsku kuhinju, probajte specijalitete iz Banskog. Divne kombinacije začina i svežih proizvoda, kao i poseban način pripreme banskalija, garantuju odlične kulinarske rezultate. Bansko ima širok izbor apetitnih jela. Međutim, da bismo ih naveli, morat ćemo napisati knjigu, pa ćemo u ovom članku pogledati samo neke od najpoznatijih.

Sama po sebi su kulinarska remek dela bugarske narodne kuhinje i nalaze se u menijima više od kafana u Banskom. A neki od njih sastavni su deo tradicionalnog prazničnog stola u Bansalima. Sada ćemo zaroniti u dubine banske kuhinje i upoznati vas sa nekim od najpoznatijih regionalnih jela.

Tradicionalna banska jela:

Topla jela

Bansko kapama

Tradicionalna banska kuhinja

Ovo je jedno od najukusnijih jela i bogatih sastojcima u regionu, zato ga obavezno naručite. Tipično je zimsko jelo, a priprema se uglavnom na velike praznike. Kuvajte oko 5-10 sati na laganoj vatri. Služi se u kombinaciji sa chelelkom. Banana kapama kuvana u glinenoj posudi sa pirinčem, kiselom kupusom, crvenom repu (koja se još naziva i čekanje) i raznim vrstama mesa: svinjetina, piletina, teletina, zec, slanina, krv, kobasice.

Takođe se dodaju crno vino i začini poput kumina, crvene paprike, lovorovog lišća, kao i Banska kopriva – jedan od specijalnih začina Banskog. Kada gotovu kapu servirate u zasebnim porcijama, sav sadržaj govedine stavlja se u tepsiju. Kobasica se reže, a kokošje meso se odvaja tako što se svaki proizvod stavi u jednu porciju.

Katino Meze

Tradicionalna banska kuhinja

Još jedno privlačno bansko jelo za ljubitelje lokalne hrane. Potrebni proizvodi za mačje meso su svinjetina, pečurke, crni luk, luk, paprika, slani. Jelo se kuha pirjano i postaje jedinstveno ukusno.

 Chomlek

Tradicionalna banska kuhinja

Ovo jelo se smatra  elitom Pirina i s pravom je tako. Ovo jelo je obavezan deo prazničnog stola u banskaliju. Ukusno i zadovoljavajuće jelo, savršeno za hladne zimske dane. Obično se poslužuje uz crno vino. Cholmeck kuva u glinenoj posudi oko 10 sati.

Glavni sastojci chomelek su krompir, teleća rezina (ali svinjetina ako je nemamo), šargarepa, ceo krompir, luk, paradajz, razni začini: crni biber, lovorov list, paradajz pasta ili paradajz sok, beli ili crveni vino. Iako se priprema s jednostavnim proizvodima, jelo je vrlo ukusno. Jelo se peče oko 4 sata bez krompira.

Nakon što pečete kaselu s chomelkom, izvadite posudu za pečenje i izvadite oguljeni i narezani krompir na posudu, koji se vrati u rernu da se peče dodatnih 30 minuta.

Pasovi sa čekanjem i slanina

Tradicionalna banska kuhinja

Ovo ukusno jelo sa biftekom sa zanimljivim imenom zapravo se priprema na vrlo jednostavan način. Koristi stari pasulj koji kuva na laganoj vatri u glinenom loncu. Jednom kada prokuha, voda u pasuljima se menja i ostavlja da se ponovo prokuha sa novom vodom.

Zatim se dodaje glava crvene kisele repe, koja se naziva „čekanje„. Dodajte  suve crvene paprike opcionalno i parče slanine. Može se poslužiti sa komadom kupaćeg kostima, kao i čašom crnog vina.

Kombinuje se sa kavezima

Tradicionalna banska kuhinja

Još jedan ukusan recept izvorne banske kuhinje, pogodan za zimsku sezonu. Pravi se od kiselog kupusa (zvanog koza), krompira (zvanog kombo), crvenog paprike sa sušenim lukom, semenki kopra, bibera, soli, ulja.

Nered

Tradicionalna banska kuhinja

Ovo je vrsta kukuruznog brašna U obliku je gnezda i serviran je prepun bananine krvi, slanine, jetre.

Čuvajte se nogom i uhom

Tradicionalna banska kuhinja

Sušeni pasulj sa svinjskim nogama i ušima. Sadrži i svinjsku mast, crvenu papriku, beli luk, peršun, crni biber i so na ukus. Servirano uz crno vino.

Tradicionalne banske kulinarske delicije:

Kupaći kostim

Tradicionalna banska kuhinja

Regionalna delicija sa nezaboravnim jedinstvenim ukusom – ovo je Banji sujuk. Priprema se od teletine i svinjetine. Odnos je 7 kg. svinjetina i 3kg teletina. Ostali sastojci su svinjska jetra, por, kumin, biber, paprika, kopar. Mešani proizvodi se pune u svinjska creva i zatim suše kao i bilo koji sujuk.

Banski starac / Leptir / Babek

Tradicionalna banska kuhinja

Ova poznata regija u regiji postala je  simbol Banskog i nijedan obrok u Banskom ne može proći bez nje. Sa banskim starcem poslužuju se brojna banska jela. Napravljen je od  svinjskog fileta i bonfila.

Sastojci banskog starca:

  • svinjetina
  • slanina
  • svinjska jetra
  • svinjska kašika (za punjenje)
  • so
  • crni biber
  • kumina
  • so

Ova vrsta legendarnog sudžuka priprema se i u drugim regionima Bugarske, ali banski starac ima karakterističan ukus zahvaljujući originalnom receptu koji priprema, kao i začinima koji mu daju originalan ukus. Jednom spreman, sujuk visi negde da se osuši na prozračnom mestu. Ukusno predjelo spremno za konzumaciju nakon boravka od najmanje 6 meseci.

Crack Napravljen je od najosetljivijeg i najbojnijeg dela sušene svinjske noge.

Banana Blood

Tradicionalna banska kuhinja

Deserti:

Borek

Tradicionalna banska kuhinja

Apektivan i super brz za pripremu banskog deserta. Napravljen je od bundeve, brašna, ulja, mlevenih orašastih plodova, šećera. Proizvodi se mešaju i sve se peče u tepsiji. Može se servirati sa kuglicom sladoleda. Prema savremenoj recepturi mogu se koristiti kore od testa.

Kukuruz

Tradicionalna banska kuhinja

Ime banane ovog jela prevedeno je kao curls. Predstavlja slatku tjesteninu koja se uvija oko ivica prilikom prženja. Kako se brzo priprema i ne zahteva mnogo proizvoda, ovaj je desert omiljen u periodima gladi i siromaštva.

Cukuini se pravi od testa napravljenog od jaja, brašna, dve kašike ulja. Ostavite da testo odstoji 1 sat, a zatim razvaljajte tanku koru. Uzima se čaša i od kore se odseku krugovi. Nožem se rade rezovi od sredine svakog kruga do njegove periferije.

Krugovi testa su složeni po dva ili tri jedan preko drugog i lepljeni proteinima. Prilikom naručivanja, odeljke treba preusmjeriti, a zatim pržiti dok se u uljnoj kupelji ne pocrveni. Kad su gotove, posipaju ih šećerom u prahu i spremne su za posluživanje.

Shupla

Tradicionalna banska kuhinja

Ovo je vrsta doručka za doručak tipična za regiju Bansko i Razlog. Sastojci za njega su dva jaja, soda bikarbona, brašno, zdrobljeni sir, voda. Sastojci se mešaju da se dobije testo koje se stavlja u tepsiju i peče. Podmažite uljem pre nego što to učinite.