Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Tradicije u selu Gorno Draglište

 Smešteno u severnom delu doline Razlog, 13 km od Razloga, smešteno u njedrima Rile i čuvano kao omiljeno dete Pirina i Rodopa, selo Gorno Draglište jedno je od omiljena mesta porodičnih i stranih turista poslednjih godina.

Tradicije u selu Gorno Draglište

Legenda kaže da je pre mnogo, mnogo godina pastir  Dragan,  prateći svoje stado neprimetno prešao planinu Rilu sa planine Aigidik i našao se na mestu današnjeg sela.

 Pastira su obuzeli neverovatni pogledi  koji su se otvorili pred njegovim očima i odlučio je da se naseli sa svojim stadom na ovom mestu. Nedugo zatim Dragan je osnovao porodicu i osnovao selo koje je po njemu i dobilo ime.

U počtku se selo zvalo Bogato Draglište i Draglišta, ali nakon što se jedan od nećaka pastira nastanio malo južnije, formirana su dva sela – Gorno i Dolno Draglište.

 Istorija sela je drevna, burna i puna peripetija.  Gorno Draglište je doživelo i prosperitet i propast, ali je preživelo jer njegovi stanovnici, kojih danas nema više od 1000, revno čuvaju svoju tradiciju.

Tradicije koje se i danas poštuju u Gornjem Draglištu

Gorno Draglište nije uzalud jedno od sela u kojem su bugarske tradicije najautentičnije. Meštani ne samo da čuvaju porodično sećanje, već i do danas – danas poštuju većinu rituala, izvode ih i prenose na svoju decu.

Selo je jedno od retkih gde će vas dočekati domaća jela i dok jedete slatkiše – slatkiši će vam pričati  priče koje se prenose od majke do ćerke i od oca do sina.  Među retkim je selima u kojima će meštani će biti dočekani u autentičnim kostimima, izvešće neke od svojih najomiljenijih rituala, izvedenih na velike praznike, i pevaće vam autentične pesme iz regiona Razlog.

 Magija ovog sela je neodoljiva  i svi koji ga jednom posete ostaju zarobljeni ne samo lepotom prirode, mirom i tišinom, već i nasmejanim i širokogrudnim stanovnicima.

Tradicije u selu Gorno Draglište

Nemoguće vam je reći o svim ritualima koje ljudi iz Gornjeg Draglišta nastavljaju da poštuju i izvode, jer su mnogi i zanimljiviji jedni od drugih. Ali, odabrali smo neke od najvažnijih rituala koji privlače turiste u selo.

Nikoljdan

U Gornjem Draglištu Dan Svetog Nikole obeležava se na sasvim drugačiji način. Za razliku od drugih naselja, gde se na ovaj dan priprema riba, a cela porodica sedi za stolom, u selu Razlog se izvodi drevni ritual posvećen mladim mladenkama.

 Rano na Nikoljdan, svekrva mlade neveste stavlja na glavu kapu  („fezche“), na koju pričvršćuje pletenicu satkanu od repa. Nešto kasnije, njeni prijatelji, rođaci i komšije dolaze u njenu kuću i svaka od njih donosi „pletenice” (veliku okruglu veknu od mesa). Sve žene se poredaju za stolom i svaka drži „pletenicu“ ispred sebe.

 Kuma neveste čavrlja sa ovčijim zvonom,  imitirajući okupljanje stada. Dok ona ćaska, neko u porodici „ukrade“ jedan ili više hlebova. Kuma nastavlja da zvecka i broji pogače na stolu, koje „igraju“ ulogu ovaca.

Jednom kada sazna da je „ovaca“ manje, svi počinju da ih traže u kući. Jednom kad se pronađu svi hlebovi, znači da su sve ovce sakupljene u jatu i da će u porodici doći do napretka i napretka.

 Ovaj se ritual danas ne izvodi u porodicama,  ali ako posetite Gorno Draglište, amateri u društvenom domu izvešće ga posebno za vas. A ako želite da učestvujete, žene sa sela transformisaće vas u autentičan kostim i uključiće vas u izvođenje rituala.

Badnje veče

Jedan od najcjenjenijih praznika u selu Razlog je proslava Badnjaka.  Hrana koja je tradicionalno prisutna za stolom je siromašna i sastoji se od nekoliko vrlo jednostavnih namirnica:

  • pasulj
  • oshav
  • Beli luk
  • hleb
  • kiseli krastavci.

Posebna pažnja posvećena je hlebu, koji meštani nazivaju novonastalim Bogom. To je razlog zašto se zove „Bogovitsa“. Mora biti postavljen ceo na sto.

U nekim domaćinstvima se priprema i takozvani  hleb sa večerima , koji se naziva farma.

Na ovaj dan je važno da svako domaćinstvo kupi novo jelo, koje mora biti okruglo i imati dno, kako bi se moglo „napuniti“ samo dobrim stvarima i imati prosperitet i sreću u porodici.

Pre večere porodica izgovara  molitvu , a hrana se puši tamjanom. Veoma je važno paliti tamjan zdesna nalevo, jer prema legendi, ovo je način kako odagnati zle duhove.

Još jedan ritual koji se poštuje na Badnjak je  lomljenje oraha.  Svaki član porodice uzima orah i lomi ga da bi saznao kakva će za njega biti nova godina. Ako je orah zdrav i svetao, čovek će biti zdrav i srećan, a ako je crn i razmažen – morate biti vrlo oprezni.

 Posle večere hrana se ne podiže sa stola,  jer prema verovanjima Bogorodica silazi i kuša posuđe.

Danas se na Badnjak u tortu stavlja novčić ili neka druga sreća, a Badnjak se zamenjuje ukrašenom jelkom. Za stolom mogu biti i druga jela poput posne sarme, punjene paprike sa pirinčem, bundeve, „jalove pite“ i druga.

Božić

Božić u Gornjem Draglištu počinje kolenom svinje. Ova tradicija se primećuje vekovima i nije se menjala do danas. Do podneva meso treba „pobrati“ i započeti sa pripremom božićnog stola.

 Na svečani sto meštani stavljaju sve što su proizveli tokom godine.  Tabela mora da sadrži:

  • obilje lokalnih jela
  • sitno seckana slanina
  • naflovak (jedinstveno ukusna kobasica od grubo seckane svinjetine punjene svinjskim želucem, bešikom ili cekumom)
  • jabuke ili drugo voće iz bašte.

Torta je obavezna i za božićni sto, ali umesto da se postavi cela na sto, ona se  deli na 12 komada, jer godina ima 12 meseci.

Tradicije u selu Gorno Draglište

Đurđevdan

Veče pred praznik dva velika glinena lonca (lonca) vezana su crvenim pojasom. Kopčanje kaišem imitira bračni par i vezu između njih. Posude su napola napunjene vodom i sve deveruše stavljaju u vodu zglob sa „metom“.

Posude se prenoće sa vodom i zglobovima, a sledećeg dana  upućuje se „poziv“.

Po završetku celog rituala  devojke odlaze kući , gde ih čekaju majke i iznose ceo ležaljke napolje. Distribuiraju je na ogradi kuće kako bi svi mogli da vide koliko je novca devojka sakupila.

Danas se ova tradicija više ne poštuje, ali stanovnici Gornjeg Draglišta rado izvode drevni ritual pred gostima sela.