160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Suvo jezero

Pre mnogo godina jedini način da se roba i hodočasnici stignu do manastira Rila bio je na uskoj planinskoj stazi koja je prelazila planinu.

Staza je prolazila kroz Kirilovu poljanu, stigla do Suhog jezera, nastavila do Kobilina Branishtea i stigla do Kolibe Maliovice i istoimenog vrha. Odatle se spustio i stigao do doline reke Beli Iskar.

Danas staza i dalje postoji, ali umjesto hodočasnika i karavana prolaze turisti koji žele barem na dan odvojiti se od užurbane svakodnevice i uroniti u magiju planine Rila.

Ako volite da istražujete planinu i tražite zanimljivu dnevnu rutu, nudimo vam da se okušate na jednoj od najpopularnijih turističkih ruta počevši od Kirilove poljane do Suvog jezera.

Suvo jezero u Rili | Lucky Bansko

 

Gde je jezero i zašto se zove?

Suvo jezero je jedno od najnižih jezera u Rili. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1892 metra i zauzima površinu od oko 200 metara dužine i širine 120 metara (širina i dužina variraju u zavisnosti od toga da li je jezero duboka ili ne).

Jezero je glečer, bez vode i napaja se topljenim snijegom i dva mala potoka koji izlaze iz obližnjih Kobilino Branishte i Popovokapskih jezera. Pošto je uglavnom ispunjen topljenim snijegom, jezero je ljeti često suho i stoga se zove „Suvo jezero“.

Jednodnevna ruta Kirilova poljana – Suvo jezero

Ova ruta se naziva i Botanička ruta jer prolazi ne samo kroz izuzetno lijepa mjesta, već i putem velikog broja botaničkih vrsta koje se mogu naći samo u Rili.

Kroz rutu i ​​oko Suhog jezera mogu se vidjeti Rila rabarbara, Rilski jaglac, daisivin, divlji luk, Rilski krem, Rilska ljubičica i drugi.

Kako ste došli do početka rute?

Spomenuli smo da turistička staza počinje od Kirilove poljane, ali prije toga morate doći do manastira Rila. Idite na kapiju manastira, imate dve opcije – ili prvo da vidite manastir, a zatim odete do Suvog jezera ili na kraju ostavite manastir.

Naš savet je da izaberete drugu opciju, jer će vam biti potrebno najmanje nekoliko sati da potpuno pogledate manastir. Bolje je ostaviti razgledanje manastira nakon posjete Suhom jezeru, tako da ga možete istražiti mirno i bez pritiska.

Staza koju morate odvesti do Kirilove poljane (polazeći od turističke rute do Suvog jezera) počinje iza manastira i prolazi pored pećine u kojoj je živio kao pustinjak Ivan Rilski.

Teško da postoji Bugarin koji ne zna ko je Sveti Ivan (R), ali da spomenemo … Sv. Ivan Rilski je rođen u selu Skrino 876. Od detinjstva do 20-25 godina bio je pastir, ali nakon što se njegovi roditelji odmaraju, on se odrekao svega sekularnog i materijalnog.

On deli sve što ima i odlazi u manastir „Sv. Dimitar „, gde se oblači. Njegova povezanost s prirodom i njegova nespremnost da živi u materijalnom svijetu učinila ga je da se posveti životu da se povuče i tako se nastanio u Rilskoj pećini.

Čitav život Ivan Rilski se posvećuje bolesnima i siromašnima i čini mnoga čuda. Njegovi radovi čine ga veoma poznatim tokom svog života, ali svetac ne odustaje od svog asketskog života i svog puta do poslednjeg dana.

Svako ko dođe do Rilskog manastira mora malo vremena da provede u poseti pećini Ivana Rilskog. Zato naš savet nije da ga previdimo, već da odamo počast životu i radu jednog od najznačajnijih ljudi u celoj bugarskoj istoriji.

Nakon ovog malog skretanja nastavite svojim putem i uskoro stižete u Bachkovu Češmu, a da biste tamo stigli morate pratiti oznaku koja pokazuje put do Kirilove poljane. Prolaz do livade je veoma prijatan i neudoban, a na putu možete uživati ne samo u prekrasnim pogledima na vrhove Rile, već i na razgledanje crkava „Pokrov Bogorodičen“ i „Sveti Luka“.

Slikovito mesto u Rili | Lucky Bansko

 

Do Kirilove poljane možete doći i na asfaltiranom putu, što je prilično pristojno u suhom vremenu. Put ostavlja iza manastira Rila i vodi desno do sela

Kirilova Poliana – suvo jezero

Kirilova livada (. 1500 m) je veoma lepa oblast, od kojih su drugi popularni putevi, kao što su Kirilova Poliana – Ribnjaci – Smradlivoto lake rute u obližnje kolibe „Granchar“, „Maliovitsa“ i drugi, ali sada ću vas upoznati sa ih i da će nastaviti da se osuši jezero.

Tako da

Čine ga na travnjak treba proveravati za obeležavanje bela – zelena – bela i da pratite. Staza prolazi kroz bukovom šumom i nakon pola sata nije naročito teško tranzicija će dostići područje Karkulitsite.

Nudimo vam malo ekstremno penjanje, ali dođete najviša tačka Karkulitsite će zaboraviti sve poteškoće koje ste otišli. Mi smo u ovom govoru kao vida, koji se otvara odatle do manastira Rila i okolnih vrhova je neverovatno.

Kada prođete kroz Karkulitsite put se nastavlja kroz borove šume i zelenim livadama i nećete primetiti kako doći do sledećeg (poslednje) brdašcu. Onda ostaje samo da se spusti u dolinu Dri Lake. Da li ste stigli u dolinu čeka još malo vremena i da proslavimo uspešnu tranziciju.

Sve što sam uživati u lepotama jezera, koji gotovo cele godine je okružen lepim poljskog cveća. Uzmi dobar odmor, radi svoj piknik i uživajte stavove koji su zaista neverovatna.

I ako imate sreće, možete videti livade oko jezera jedna od retkih botaničkoj vrste koje uspevaju samo u Rila i zbog koje ova tranzicija se naziva Botanička put.

Vreme koje je potrebno da pređe ceo put od Kirilova Poljana do Dri Lake je oko dva sata (pri normalnoj brzini) i sat i 45 minuta (u čvrstom pokretu). Raseljavanje, koje moraju prevazići tokom tranzicije je oko 400-500 m. Sniženje je srednje težine i možete putovati sa decom.

Ako imate snage (i opciono), možete nastaviti sa prelaska na „Kobilino rezervat“ sa odande istom tragu za ribe jezera, Maliovitsa, Govedartsi, Borovec i tako dalje ..

Ako je tranzicija Kirilova Polana – Suvi jezero si bio potpuno dovoljna za izlet Rila, potrebno je samo da se u suprotnom smeru i sići ​​do manastira Rila i mirno gledati.

Manastir Rila | Lucky Bansko

 

Bez obzira na to koliko puta ste posetili manastir Rila, Sveti Manastir ima nešto da vas iznenadi. Uvek postoji nešto drugo da se vidi, uvek je nešto što ste propustili ili propustili u prethodnom vremenu.

A onima koji do sada nisu posjetili Rilaški samostan, iskreno vam zavidimo jer je prvi kontakt sa najvećim manastirskim kompleksom u zemlji nešto što se nikada ne zaboravlja.

Manastir je osnovao najveći bugarski svetac Ivan Rilski da bi ga smestio i nekoliko njegovih učenika. Okupacija je bila malo dalje u planini, i bila je mala i skromna.

Danas se manastir počinje graditi oko 1335. godine. U to vrijeme izgrađena je Hreliova kula (koju možete vidjeti danas) i nekoliko manastirskih stambenih zgrada.

Manastirski kompleks, kao što vidimo danas, počinje da se gradi u devetnaestom veku, a tada je u dvorištu Velike Gospe (1834 – 1838) izgrađena centralna crkva.

Manastirski klaustar je blago koje čuva čestice iz bugarske istorije i naše hrišćanske vere. To je mjesto gdje se svatko osjeća smireno, smireno i tišinu koja dopire do svakog karika tijela.

Kako doći do Suvog jezera iz Banskog?

Ako ste na odmoru u Banskom i odlučite se za prelazak na Suvo jezero, morate se uputiti u pravcu manastira Rila iz Banskog. Udaljenost od naselja do manastira je 94 km. i da bi tamo stigli, potrebno je oko sat i po.

Ako se odlučite za šetnju do kraja, onda morate ostaviti automobil na parkiralištu ispred manastira i krenuti stazom iza nje i pratiti put koji ste spomenuli malo iznad.

Ako želite sačuvati dio puta pješice, možete nastaviti asfaltnim putem iza manastira, koji će vas odvesti direktno na područje Kirilove poljane i odatle započeti prijelaz na Suvo jezero.

Bez obzira koju opciju izaberete, nećete požaliti što ćete provesti jedan dan vašeg odmora da biste uživali u ljepotama planine Rila.

Ostale varijante

Ako se čini da je prelazak na Suvo jezero kratak i da se odlučite da nastavite do Skloništa Kobilino Branishte i Maliovice, možete prenoćiti u loži i vratiti se sledećeg dana.

Imate i mogućnost prenoćišta u manastirskom klaustru, ako želite da ga pogledate malo detaljnije i opustite se nakon tranzicije.