160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Старо кино у Банском

Ако сте први пут у Банском и питате локално становништво гдје можете добити више информација о културним догађајима и занимљивим мјестима за посјетити у граду, они ће вам рећи да морате отићи у Стари кино Банско .

Немојте се изненадити што вас упућују у ову зграду, јер се у њој данас налази Информативни центар за посјетиоце.

Staro kino u Banskom

Историја старог филма

Идеја о изградњи зграде, коју данас мјештани данас називају „Старо кино“, настаје почетком прошлог стољећа, када је страшан Бански народ одлучио да Банско треба мјесто за окупљање свих генерација у граду, свака генерација је индивидуалан начин забаве и опуштања .

Тако је 1929. године изграђена нова зграда у срцу Банског, недалеко од црквеСвете Тројице“ и куће Бенината (дом Неофита Рилског ), у којој је створен „Центар за развој“. .

Зграда је за своје време била изузетно модерна и пространа, а била је смјештена само у градској вијећници, али је уједно постала дом низа аматерских група које су своје пробе изводиле у Дому културе „Развој“.

У Дому, поред библиотеке и дворана за пробе, било је простора за пространу позоришну дворану, која је могла да прими више од 200 људи.

Тако је градњом зграда постала главно културно средиште Банског. Иза његових зидова одржавали су се аматери, одржавани су важни састанци везани за проблеме општине, као и серија представа аматерског позоришта, а плесови и певачке групе изводиле су концерте и представе којима су им доносиле срећу. суграђани.

Крајем тридесетих година прошлог века, Центар за развој је пронашао свој нови, пространији дом и преселио се. Тада су људи из Банског одлучили да искористе савремени позоришни салон и поново га саграде у филмској сали.

Људи из читавог града су закопчали рукаве, реновирали просторију, ставили на велики биоскопски екран, унајмили благајника, администратора, и морали су само поставити пројектор и пронаћи оператера који би могао да рукује опремом. Године 1937. модерна пројекцијска опрема је увезена из Њемачке, а кино је почео да ради пуном паром.

Старији становници Банског још памте прве запослене у биоскопу – оператера Петар Гранчев (који је “ снимио “ први филм пројициран у Старом кину у Банском), Георги Ерини , Тсане Кадиев и Иван Улевинов , карту канцеларије Георги Иовкин и Костадин Попстефанов и наравно човек који је помогао да се добију филмови – Иван Хадјирусков .

Током година постојања на великом платну у биоскопу било је изузетно велик број руских филмова, од којих су неки најупечатљивији од којих су “ Свињар и пастор“, „Седам храбрих“и многи други.

Од европских трака које су приказиване у Старом кину у Банском, најпопуларнији су били филмови са Роми Сцхнеидер , који је у то вријеме био идол млађе генерације.

Тако су пролазиле године и слава кина је почела да пада. Биоскоп је био препун народа Банског и морао се преселити, а његова лојална зграда остала је на неколико година без администратора.

Али становници Банског су људи који се веома брину о свом граду и традицији и увек проналазе начин да сачувају не само своју културну, већ и архитектонску баштину. Да би сачували зграду, 2013. године су је обновили , враћајући свој некадашњи сјај.

Данас, Старо кино Банско ради као Информативни центар за посетиоце и оживљава нови живот. И иако главна функција коју зграда обавља није везана за кино, за људе у граду зграда остаје њихова омиљена стара кинематографија.

Они познају ову зграду, они то зову тако, и тако ће наставити да је зову. Јер за Банско овај објекат је много више од зидова, врата и крова. То је мјесто гдје се може мјерити пулс града, мјесто које и данас чува традицију и културу народа Банског .

Biblioteka i kino u Banskom

Шта можете видјети и сазнати ако посјетите Информацијски центар?

Истина је да овде можете добити најсвеобухватније и најцјеловитије информације о свему што вас занима као туристу. Желите ли сазнати које су највеће атракције града и радно вријеме?Информативни центар ће вам дати ову информацију!

Или желите знати гдје су најбоља мјеста за јело, најпопуларнија мјеста за боравак, најзанимљивије туристичке руте, најпогоднија излетишта или најбоље скијашке стазе на подручју Банског и околице? Све ово, као и много других информација, биће вам пружено од стране Информативног центра за посетиоце или како га људи из Банског називају – „Старо кино“.

Али центар није само мјесто гдје можете лако добити информације које су вам потребне, не! Ово је мјесто гдје се тијеком цијеле године одвија низ догађаја, који су укључени у културни програм града.

Није битно у које доба године одлучите да посетите Стари биоскоп у Банском, нађете догађај који се организује. У биоскопској сали постоје разне позоришне групе, многи концерти и балкански уметници, као и многи концерти, изложбе, кулинарска такмичења и тако даље.

Ако имате среће да посетите Банско током лета и одлучите да посетите Стари биоскоп, можете се упознати са локалним традицијама и обичајима.

Како то?

Већ неколико година, Информативни центар за посетиоце се трансформише два месеца у лето и постаје место где се сусрећу локални занатлије. Постоје и курсеви који могу укључити све оне који желе да боље упознају свет старих традиција Банског.

Ако сте љубитељ умјетности, можете уживати у умјетничким дјелима домаћих и међународних мајстора киста и длијета у дворанама Старога кина.

Током разних културних догађаја, биоскоп није празан и окупља љубитеље документараца, кратких филмова и дугометражних играних филмова .

Ако посјетите Банско и Информативни центар зими, нећете бити разочарани, јер током хладних мјесеци ВИЦ угошћује многе културне догађаје, од којих је највећа „Зимска кинотека“. У оквиру фестивала у обновљеној филмској дворани пројектовани су документарни филмови о сновбоардингу, скијању и другим зимским спортовима .

Mesta u bioskopu u Banskom

Где је Информативни центар за посетиоце?

Ако одлучите да одете у информативни центар, зграду ћете наћи веома лако. Само треба да стигнете на трг Вазразхдане и не можете га пропустити.

Информативни центар за посетиоце налази се у улици “ Бугарска“ и отворен је за посетиоце од понедељка до петка од 9.00 до 18.00, суботом од 10.00 до 18.00 и недељом од 10.00 до 14.00 часова.

Знаменитости које су у непосредној близини Старог кина у Банском

Споменик Паисију Хилендарском

Споменик се уздиже на тргу Вазразхдане, дословно неколико корака од Информативног центра. Саграђена је 1976. године на мјесту гдје је требао бити дом великог Бугара.

Ово је једно од амблематских места у граду и знаменитост коју морају посетити сви туристи који су одлучили да посете Банско

Кућа – музеј Никола Ваптсаров

Родни дом песника налази се у самом центру града, у непосредној близини зграде општине Банско и једно је од најпопуларнијих места за посету граду. Тешко да постоји домаћи становник или страни туриста који бар једном није посетио музејску кућу Николе Ваптарова . Кућа у којој је рођен Ваптсаров отворен је за посете од средине прошлог века (1952), ау организацији изложбе учествовали су најближи рођаци песника – његова мајка и сестра.

Ово је први музеј који је отворен у Банском и представља почетак музејског рада у граду. Изложба је уређена у неколико дворана и прати живот Ваптсарова од рођења до смрти.

Један савет: Не пропустите кратки документарац о песниковом животу пре почетка обиласка музеја.

Музејска кућа Неофита Рилског

Кућа Неофит Рислки , која је данас музеј, удаљена је само неколико минута хода од старог кина у Банском , и не можете пропустити да проведете неко своје вријеме истражујући га. Кућа отвара врата као музеј 1981. године и носи дух Банског у периоду препорода.

Кућа Неофит Рилски, изграђена у 18. веку, има све карактеристичне карактеристике кућа у Банском – високи зидови, добро изграђено скровиште, пространо двориште и простране и уређене дневне собе. У изложбама музеја упознаћете живот Неофита Рилског и његове породице, као и његову едукативну активност.

Црква „Свете Тројице“

Православна црква је грб Банског и изузетна је архитектонска, историјска и културна баштина. Његова изградња започета је 1810. године, а након неколико година кашњења изградња је завршена 1835. године. Свети Тројица није само још један хришћански храм који можете посјетити, већ мјесто које чува дух Бугара. Изграђени у тешким историјским временима, сви грађани Банског (и сиромашни и богати) учествовали су у његовој изградњи, а до данашњег дана овај храм је једно од најпосебнијих места сваког Бугара.

Ово је само мали дио знаменитости у близини Старог кина у Банском, које можете посјетити ако се одлучите за кратку шетњу до ВИЦ-а .