160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Stara kuća u Todevi

Ako ste na odmoru u Banskom i još niste posetili nijednu od kuća preporoda, veoma ste u krivu. Mi vam to kažemo, jer samo ovdje i ovdje možete se upoznati s jedinstvenom arhitekturom utvrđene renesansne Banske kuće.

Pojava Bansko utvrđene kuće

Ne morate biti stručnjaci da biste ostavili utisak koliko je zanimljiva arhitektura renesansnih kuća u Banskom. Dovoljno je samo prošetati starim dijelom grada, u kutiji oko crkve Svete Trojice i vidjeti ćete razne primjere banske utvrđene kuće kao što je Bunovova stara kuća, Velianova, Molerova, Beninata, Sirleshtova kuća.

Utvrđena kuća u Banskom | Lucky Bansko

 

Sve ove renesansne kuće su građene u različitim renesansnim periodima, ali sve imaju karakteristične arhitektonske karakteristike koje ih razlikuju od svih renesansnih kuća koje možete vidjeti u drugim dijelovima zemlje.

Utvrđena banska kuća nastala je kao arhitektonski stil u KSVIII veku, u vreme kada je Bansko postalo bogato naselje sa razvijenom trgovinom i zanatima. Da bi zaštitili svoje porodice i imovinu, Banskoi su počeli graditi dobro izgrađene kamene zgrade, okružene kamenim zidovima od tri metra sa zidinama.

U kućama su bile tajne i tajni prolazi koji su vodili iz jedne kuće u drugu ili na susednu ulicu. Tako je, u slučaju napada, grad postao neosvojiva tvrđava bez zidova tvrđave.

Svaka banka je izgradila svoj dom u skladu sa mogućnostima koje je imala, ali trka koja će izgraditi najveću i ličnu kuću nije stala. Neke renesansne kuće bile su oslikane i podsećale na palate sa velikim verandama (Velianova, Hadzhigorogova, Charena, Beninata, Sirleshtova, Drevna kuća Todeva / Buinovata), druge su bile skromnije. Ali ono što ih je ujedinilo bilo je to što su sve kuće izgrađene kako bi ostale generacijama koje dolaze.

Banskoi su izgradili svoje kuće jake i jako utvrđene da bi se oduprle i opsadi i napadu, ali nisu zaboravile da ih ukraše freskama, rezbarijama ili barem natpisima na kojima je istaknuto mesto ispred njihovih kuća znalo ko je koji je sagradio kuću i koja živi u njoj.

Stara kuća u Todevi

Nekako između kuća Velianove, Daskarevove, Molerove i Hadjiruske, koje impresioniraju rezbarijama i freskama i imaju visoku umjetničku vrijednost, Buinovova stara kuća ostaje malo nazad kada Bansko govori o svojim arhitektonskim znamenitostima, ali to ne znači da je ova kuća manje zanimljiva od drugih.

Stara kuća Buinov sagrađena je 1864. godine, a danas se naziva i Todeva, ime vlasnika, koji ju je sagradio za sebe i svoju porodicu.

Kao i ostale banske kuće iz tog perioda, Todevata kuća je dvospratna zgrada izgrađena u potpunosti od kamena da bi bila dugotrajna i da bi u slučaju napada mogla zadržati.

Na donjem spratu su podrum, gazdinstvo i štala u kojoj su farmeri držali stoku. Na spratu se nalaze stambeni prostori sa rezbarenim stropovima i vratima, a neki od zidova imaju freske.

Tu su i tipične prostorije za Bansko samo kao „Messinnik“ (ova prostorija se koristila samo za gnječenje kruha, koji je domaćica živjela i zarađivala sama) i „kašči“ (posebna prostorija za druge kućne aktivnosti).

Veliki utisak ostavlja drveni chardac u kojem je porodica provela najveći dio svog vremena.

Vrata kuće su masivna i metalna, a prozori su zaštićeni metalnim rešetkama i, kao i svaka kuća izgrađena u tom periodu, Buinova antička kuća ima utvrđeno kameno jezgro u kojem se nalazi dvokomorsko skrovište (plan skrovišta je sličan planu skrovišta) kuće Hadjigeorgova).

Pošto je kuća sagrađena sredinom 19. stoljeća, a arhitektonski stil se neznatno promijenio, utvrđeni dio kuće nalazi se na strani namjenski izgrađenog tornja.

Tokom ovog perioda, Banskoi su počeli da grade kamene kule uz glavnu kuću, koje su koristile i za čuvanje robe i za skloništa, kao i za dodatni pomoćni objekat za stanovanje. Kule su takođe bile masivne, potpuno kamene i vatrootporne. Na tajnom mjestu u skrovištu nalazio se topnik ako je kuća morala da se brani.

Danas je antikvarnica u Bujnovu proglašena znamenom lokalnog značaja.

Kako doći do stare kuće Todeva / Buinov?

U Banskom je sve „bacanje kamena“, kao što je rečeno, pa čak i ako nemate pojma gde je kuća, prvi banket koji ćete upoznati i pitati će vas voditi, ali ipak …

Kuća Todeva u Banskom | Lucky Bansko

 

Ako ste gost hotela Lucky Bansko i želite provesti dan, najlakši način da pronađete Buinovljevu staru kuću je da dođete do crkve Svete Trojice u centralnom delu grada. Odatle idite ulicom Neofit Rilski i za nekoliko minuta stići ćete do stare kuće.

Ne možete ga propustiti jer je s jedne strane impresivna stara zgrada, a na drugoj strani kuće nalazi se jedna od najstarijih konoba u Banskom „Vinarija Todeva kuća„, gdje možete probati tradicionalnu bansku kuhinju i raznolik izbor lokalnih vina.

A budući da smo u potpunosti uvjereni da ćete jednom vidjeti staru kuću Buinov želite vidjeti više sličnih starih kuća u Banskom, nudimo vam da posjetite jednu od najznačajnijih utvrđenih kupališnih kuća kao što su:

Veljanovu kuću

Ono što impresionira u ovoj renesansnoj zgradi je ne samo njegova zgrada (u tipičnom arhitektonskom stilu Bansko), već i njen jedinstveni dekorativni eksterijer i enterijer.

Veljanovu kuću je Bansko poklonio slikaru Velianu Ognjevu da bi se zahvalio gradskom majstoru za učešće u slikarstvu crkve Svete Trojice. Sama zgrada je izgrađena u 18. veku i kao arhitektonski stil ima sve karakteristike utvrđenih renesansnih kuća izgrađenih u to vreme.

Nakon što ga narod Banskog pokloni majstoru Velianu, ukrašava fasade i unutrašnje prostore jedinstvenim freskama i rezbarijama. Godine 1967. Velianova kuća je proglašena spomenikom kulture od nacionalnog značaja.

Sirlestova kuća

Renesansna kuća sagrađena je u 18. i početkom 19. vijeka i tipičan je predstavnik utvrđene banske kuće sa utvrđenim jezgrom izvan kuće (u kuli).

Sagrađena od strane braće Hadžidradovi, predstavlja veliku zgradu sa tri odvojena ulaza u zajedničko dvorište. Malo kasnije, kuću je kupila bogata porodica Bansko Sirlestovi i postala je njihova imovina.

Unutrašnjost i spoljašnjost se ne razlikuju od ostalih utvrđenih kuća, osim što je, osim skrovišta u kući, početkom 19. stoljeća u kuli sagrađena nova zgrada prema kući. Sklonište u kući ima nekoliko tajnih prolaza, jedan koji izlazi u dvorište, a drugi vodi na sprat iznad kule.

Molerovu kuću

Vjeruje se da je Molerovu kuću izgradio Dimitar Molerov – sin osnivača Banske umjetničke škole Toma Višanova. Kuća je sagrađena početkom 19. stoljeća i bila je dom generacijama Molerova.

Stil gradnje tipičan je za utvrđenu kuću u Banskom, ali ono što Molerovu izdvaja od svih kuća za odmor u renesansi je samostojeći studio (ili salon), koji se nalazi u prizemlju.

U ovoj sobi generacije Molerovi su radile na svojim djelima i kao da ih još uvijek proganjaju duhovi velikih mačevalaca.

Kuća Beninata

Kuća Beninata je dom Neofita Rilskog i danas možete biti predstavnik utvrđene Banske kuće i kao muzej osnivača bugarskog obrazovanja i obrazovanja Neofit Rilski.

Muzej Neofita Rilskog u Banskom | Lucky Bansko

Stara renesansna kuća sagrađena je u KSVIII veku, a kao tipični predstavnik arhitekture Banskog jezera, nalaze se kameni zidovi sa zidinama, prizemlje sa odvojenim prostorijama, porodični sprat porodice, drvene stepenice i verande, skrovišta. Ovde je zanimljivo da je u kući bila škola u kojoj je predavao Neofit Rilski.

Samo u Benininoj kući može se vidjeti zanimljiv način povezivanja stambenih jedinica sa gospodarskim zgradama. Nema druge kuće u kojoj bi zgrade bile povezane sa velikom vanjskom terasom sa dvorištem.

Muzej, koji se nalazi u kući Beninata, je izložba koja detaljno opisuje život i prosvetljenje Neofita Rilskog.

Ovo su samo mali dio sačuvanih renesansnih utvrđenih kupatila, ali ako moramo sve nabrojati i reći nešto, nećemo imati vremena.

Pokušali smo da vam kažemo nešto o jednoj od najpoznatijih i odlučite da li želite da ih vidite sve ili ne.

Kako god se odlučili, nađite vremena da istražite staromodnu kuću u Buinovu, jer je to zaista neprocjenjivo arhitektonsko blago.

Vrlo malo je gradova u Bugarskoj koji se mogu pohvaliti takvim istorijskim nasljeđem, pa ako ste na odmoru u Banskom, ne propustite upaliti svijeću u crkvi Svetog Trojstva, obožavati spomenik Paisiju Hilendarskom, pogledati kuću – muzej „Nikola Vaptsarov“ i poseti bar neke od jedinstvenih renesansnih utvrđenih kuća kao što je staromodna kuća Todeva / Buinov.

Verujte, ponos da pripadate bugarskom narodu i vaše vene protiču iz krvi ovih neverovatno talentovanih i ponosnih graditelja je vredno testiranja.

Još bolje, nakon šetnje u prošlost, možete sjesti na verandu jedne od mnogih konoba u Banskom i kušati nevjerojatnu kuhinju u kojoj se mogu pripremiti samo tabibelski i domaći proizvodi.