Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Šta je kanjoning u Banskom?

Kada je reč o avanturističkim sportovima, postoji ogromna raznolikost stilova koji su savršeni za svakog pojedinca. Bez obzira na oblik pejzaža, postoje aktivnosti koje vam omogućavaju da pritisnete svoju zonu udobnosti, uživajući u prirodnoj lepoti prirode.

Kanjoning je tipičan primer za to, iako u Bugarskoj nije toliko poznat. Srećom, međutim, poslednjih godina počeo je da stiče sve veću popularnost. Rekreativni sportovi omogućavaju ljudima svih starosnih grupa da istražuju mesta na koja se niko ne usuđuje kročiti.

Uz nju ćete nesumnjivo spojiti adrenalin i živopisnu lepotu. Prolazeći kroz klisure, vodopade i gigantske bazene sa stenama, aktivnost će vas dovesti licem u lice sa našom prirodom, a vi ćete to doživeti na sasvim nov način. Kanjoni se retko posećuju i poslednja su nepoznanica avanturistima.

Ono što se tamo vidi, na svoj način je jedinstveno i posebno. Stoga, ako tražite još jednu dozu akcije ili nešto raznoliko iz uobičajenog svakodnevnog života, usuđujemo se da kažemo da je određena aktivnost više nego idealna za vas. Pratite nas da saznate malo više o njoj.

Šta je kanjoning?

Ekstremni sportovi koje je teško izgovoriti zapravo su prelazak klisura ili stenskih formacija kombinacijom:

  • plivanje
  • penjanje
  • spuštanje

Generalno, aktivnost istražuje teško dostupna područja prirodnih pejzaža, prateći plovni put koji je urezan kroz kamene formacije.

Kada entuzijasti pređu staze duž različitih potoka, kao i vodopada, moraće da skaču ili se penju, često koristeći tehničku sigurnosnu opremu. Veliki procenat ljudi to smatra zabavom, dok su drugima potrebni izazovi koje predstavlja ekstremna zabava.

Navala adrenalina koji ispunjava njihova tela tokom prelaska je neuporediva i uglavnom ne zahteva vrlo napredne veštine. To zauzvrat znači da ćete, čak i ako ste novajlija, moći ponovo sve da osetite.

U stvarnosti postoji izuzetno mnogo nivoa kanjoninga, zbog čega vaše godine nisu bitne, kao što smo spomenuli na početku. Obično su broj prepreka i količina vode faktori koji određuju težinu određenog objekta.

Plastičnost sporta dolazi upravo ovde, jer se neke teže faze mogu tehnički modifikovati ili uopšte izbeći. Na ovaj način put kojim ste krenuli biće prilagodljiviji i prijatniji.

Šta je kanjoning u Banskom?

Mogu li to da praktikuju neiskusni ljudi?

Iako je sasvim moguće, stručnjaci preporučuju da imate barem malu predstavu o aktivnosti i da uvek budete u grupama. Na kraju, kanjoning može biti prilično opasan, pa nemojte sebi dozvoliti da ga potcenjujete ni sekunde. Koliko je lep planinski krajolik, toliko je i osvetoljubiv.

Sa organizovanim turističkim grupama 100% ćete osigurati siguran boravak. Međutim, kada vam je prvi put, ovo je najbolji način da osetite novo tlo, a da se ne povredite, jer će se oni na svaki način brinuti o vama.

Ako ste napredni i planirate putovanje sami, obavezno pročitajte sve o lokalnom području pre nego što ga stignete. Na taj način ćete biti upoznati sa svim neobičnostima i opasnim mestima. Druga ideja je takođe proveriti vremensku prognozu.

Najvažnije je da imate osnovni nivo kondicije, jer se hodanje klisurama pozajmljuje iz nekoliko drugih aktivnosti u jednoj. Kad uđete unutra, često ćete moći da izađete samo dovršivši put do korita, pa su snaga i energija vaši najbolji prijatelji.

Ne zaboravite da sa sobom ponesete energetske grickalice i uvek se odmorite na potreban način. Ovo nije trka i ne treba vam trka s vremenom. Gubitak koncentracije usled iscrpljenosti se ne preporučuje, jer će u nekim slučajevima definitivno dovesti do ozbiljnih povreda.

Šta je kanjoning u Banskom?

Neophodna pomagala

Postoji širok spektar objekata koji mogu biti korisni tokom avanture, u zavisnosti od toga gde se nalazite i koliko je težak prelaz. Pored svojih specifičnosti, neki od njih su više nego obavezni i savetuje se da ih imate.

Obavezno uz sebe imate sledeće tipove:

  • Kaciga
  • Čvrst konopac
  • Specijalizovani prsluk za spasavanje
  • Plivački tim
  • Ruksak
  • Komplet za prvu pomoć

Hipotetički, komplete koje smo pomenuli može vam pružiti odgovarajuća grupa ili iznajmiti na licu mesta. Međutim, moguće je da će neki programi zahtevati od učesnika da imaju svoju opremu. Stoga, što ih ranije nabavite, to bolje.

Šta je kanjoning u Banskom?

Je li opasno ?

Kanjoning deli mnoge rizike poput nekih drugih ekstremnih sportova. Veliki deo rizici se mogu ublažiti odgovarajućom obukom sa posebnom opremom. Ali nažalost postoje neke koje su neizbežne, kao što su:

  • kamenje koje pada
  • Iznenadne poplave

Čak i uz vodiča, vaše putovanje opet nije u potpunosti zagarantovano da ide po planu. Ako stvari pođu po zlu, može dugo potrajati ili se spasiti. Zbog toga je izuzetno važno shvatiti i naučiti o opasnostima koje se neprestano naziru.

U najgorem slučaju suočićete se sa sledećim problemima:

  • Jesen
  • Utapanje
  • Hipotermija
  • Kameniti ostaci
  • Iznenadne poplave
  • Gubitak orijentacije

Ne nameravamo da vas uplašimo, ali statistički gledano, skoro svake godine postoje izveštaji o žrtvama tokom aktivnosti. Do njih često dolazi zbog:

  • poplave,
  • pada,
  • druge hitne slučajeve.

Zbog udaljene i izolovane prirode sporta, spasilačke akcije je teško izvoditi.

Šta je kanjoning u Banskom?

Cene

Ipak, vaš duh je uporan i odlučni ste da isprobate izazov. Ako kojim slučajem odsednete u gradu Bansko, ne brinite, jer ste na pravom mestu.

Ovde se svake godine organizuju kanjoning obilasci, privlačeći avanturiste iz cele Bugarske. Najpopularnija tačka događaja je ruta koja vodi do reke Vlahine. Sastoji se od svih vrsta kamenitih neravnina i formacija koje su idealne za one koji traže fascinantno iskustvo.

Međutim, pre upisa savetujemo vam da se pripremite, kako mentalno, tako i fizički. Ukupna dužina rute je 2,5 km. I iako se čini kratkom, imajte na umu da ćete se kretati po svemu, ali ne i po sveže formiranoj stazi. Trajanje varira od 2 do 4 sata.

U pogledu cena, u zavisnosti od kluba u koji idete, karta za jednu osobu može da kreće od 50 do 90 BGN. Sadrži svu potrebnu dodatnu opremu i dodatne usluge. Bez obzira na sezonu, uzbuđenje se isplati, zato rezervišite kartu odmah.