Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Sportska takmičenja u Banskom

Bansko nudi ne samo mir, tišinu i prelepe poglede, već i razne zabavne i sportske aktivnosti za amatere i profesionalce. Svake godine odmaralište je domaćin sve više državnih i međunarodnih sportskih takmičenja koja privlače interesovanje ljubitelja različitih sportova iz celog sveta.

Sportska takmičenja u Banskom

Bansko – centar brojnih sportskih takmičenja

Ako i vi volite sport i želite da prisustvujete nekom od sportskih takmičenja održanih u Banskom, upozoravamo vas da je spisak izuzetno dugačak.

Svetski kup u alpskom skijanju za muškarce

Iako je COVID pandemija zahtevala otkazivanje ili promenu početka niza svetskih sportskih događaja, FIS garantuje da će Bansko biti domaćin Svetskog skijaškog kupa za sezonu 2020/2021. Predstojeće domaćinstvo je peto po redu za Bansko, što je izuzetno priznanje za naše matično odmaralište. Manifestacija će se održati 27. i 28. februara, a očekuje se da joj prisustvuju svi svetski vrhunski skijaši.

Naši najpopularniji domaćini skijaških odmarališta započinju razne zimske sportove najvišeg ranga od 2009. godine. Tada se na njegovim belim stazama održavaju tri starta Svetskog kupa u skijanju za žene. U 2011. godini naše najpopularnije odmaralište bilo je domaćin nekoliko startova Svetskog kupa u skijanju za muškarce, a 2012. godine – početka Svetskog kupa za muškarce i žene. U 2015. godini muškarci su se ponovo takmičili na skijaškim stazama u Banskom, a 2017. i 2018. grad je bio domaćin startova za Svetski kup u snoubordu. U 2019. godini start za muški skijaški kup biće ponovo održani u Banskom, a 2020. odmaralište će biti domaćin Svetskog kupa u skijanju za žene.

Svetski kup u alpskom skijanju za mlade

Čim se takmičenje za muškarce završi, Bansko će biti domaćin omladinskih startova. FIS još uvek precizira datume početka, ali najverovatnije će se međunarodni sportski događaj održati početkom marta (između 2. i 11. marta).

Freeride

Skijanje ili bordanje u stilu freeridea postaje sve popularnije širom sveta, a Bansko ima savršene uslove za domaćinstvo takmičenja iz svetskog lanca FVT (Freeride Vorld Tour). Početkom 2020. godine izabrano je naše najbolje skijalište za domaćina takmičenja u freerideu, ali je pandemija sprečila da se takmičenje održi na vreme. Nadamo se da će 2021. godine biti obnovljena takmičenja u Freerideu i da će Bansko ponovo biti među elitnim odmaralištima domaćinima početaka takmičenja svetskog lanca FVT.

Pirin Run

Ako želite da budete ne samo posmatrači, već i učesnici sportskih događaja organizovanih u Banskom, možete učestvovati na Pirin Run-u, koji se održava nekoliko godina zaredom. Sportska manifestacija se tradicionalno organizuje u junu, a organizatori su opština Bansko i Maratonsko udruženje. Takmičenje se održava u tri discipline:

  •  planinsko trčanje
  • brdski biciklizam
  • planinski duatlon.

U Pirin Run-u nema starosnih ograničenja i za učešće u njemu jedini uslovi su da imate želju i da se registrujete unapred.

Sportska takmičenja u Banskom

Takmičenje u brdskom biciklizmu „Put u nigde“

Stvorio Englez James Hughes 2009. godine, takmičenje za brdski biciklizam „Put u nigde“ održava se svake godine i odavno je pronašlo mesto u zvaničnom sportskom kalendaru Banskog. Sportski događaj je izuzetno popularan i prisustvuju mu domoroci i bajkeri iz celog sveta. Ovogodišnja trka održana je 30. i 31. jula, a učestvovalo je više od 85 bajkera iz zemlje i inostranstva.

Biciklističko takmičenje „Tragovima Rimljana“

„Tragom Rimljana“ je jedno od najatraktivnijih sportskih takmičenja, koje se sa velikim nestrpljenjem očekuju i učesnici i gledaoci. Biciklističko takmičenje organizuje se nekoliko godina zaredom, a cilj njegovih organizatora je promocija s. Bania, Razlog i Bansko ne samo kao sezonska, već i kao cjelogodišnja turistička odredišta. Ove godine sportsko takmičenje održano je 25. i 26. jula, a u atraktivnom biciklističkom događaju učestvovali su profesionalni timovi iz Bugarske, Velike Britanije, Srbije, Poljske, Italije, Švajcarske, Grčke, Francuske, Slovenije i drugih.

„Stopama Rimljana“ je takmičenje sa međunarodnim statusom i deo je Međunarodne biciklističke turneje po Evropi. Takmičenje je krug za Kup Dolcini. Takođe je deo kalendara Evropske biciklističke unije i nosi bodove za rangiranje.

Republičko takmičenje u sportskom orijentacionom trčanju

Ako volite sportsko orijentaciono trčanje i želite da prisustvujete jednom od najpopularnijih takmičenja u ovom sportu, to možete učiniti ako posetite Bansko na jesen. Državno takmičenje u sportskom orijentacionom trčenju, čiji je domaćin Bansko, održava se svake godine krajem leta i početkom jeseni i podeljeno je u dva takmičarska dana.

U njemu možete učestvovati i ako ste registrovani takmičar i učestvujete starost od 12 do 55 godina. Ako niste, možete prisustvovati kao gledalac i uživati u veštinama takmičara i čestitati pobednicima na uspehu.

Nacionalno kanadsko takmičenje u rvanju

Svake godine, po završetku Međunarodnog džez festivala, u Banskom se održavaju regionalna takmičenja u kanadskom rvanju. Svi koji žele da učestvuju u trci mogu da učestvuju na takmičenjima. Zajedno sa mnogim regionalnim kanadskim rvačkim takmičenjima, međutim, Bansko je više puta bio domaćin Nacionalnih takmičenja u ovoj atraktivnoj i za gledaoce i za učesnike sportskoj disciplini.

Kanadska rvačka federacija ove godine izabrala je odmaralište za domaćina 24. nacionalnog kanadskog rvačkog takmičenja. Spektakularno takmičenje održano je 15. i 16. avgusta i prisustvovalo mu je više od 300 profesionalnih sportista u nekoliko različitih kategorija: muškarci, žene, dečaci, devojčice, dečaci, devojčice.

Ako ste propustili ovogodišnje takmičenje, planirajte sledeću posetu Banskom krajem leta, da biste pronašli mesto u prvim redovima sledećeg regionalnog ili nacionalnog kanadskog rvačkog takmičenja. A ako možete da se pripremite, možete i lično uđite u trku i pokažite svojim protivnicima nove tehnike u kanadskom rvanju.

Tradicionalni golf turnir za predsednički kup

Krajem jeseni na golf terenima u Pirin Golf §Countri Club održava se tradicionalni golf turnir za predsednički kup. Turnir se ove godine održao 07.11 i na njemu je učestvovalo nekoliko timova, mereći snage u formatu „butterpol“. Nadamo se da će u sledećoj 2021. godini na turniru za predsednički kup učestvovati još više više golfera.

Sportska takmičenja u Banskom

Panther`s Journal Beginners Tournament

Pirin Golf Countri Club takođe svake godine organizuje Panther`s Journal Beginners Tournament, koji okuplja VIP goste i svetske ličnosti iz sveta sporta i šou biznisa. Ovaj godišnji turnir u golfu jedna je od sportskih aktivnosti tokom kojih je U Banskom se mogu videti poznate ličnosti kao što su:

  • Thierri Mark Busten (trkač Formule 1)
  • Francis Goia (gitarista i producent)
  • rođaci su popularna ličnost
  • poznate ličnosti iz Monaka, Beneluksa, Velike Britanije, Francuske, Italije, Rusije i drugih.

Takmičenja u biatlonu

U Banskom vole biatlon i imaju dobre takmičare i u zimskom i u letnjem biatlonu. To je razlog zašto se svakog leta u letovalištu održava letnje prvenstvo u biatlonu, na kojem učestvuju neki od najuspešnijih Bugarski sportisti u ovom sportu. Ove godine grad je takođe bio domaćin letnjeg izdanja Državnog prvenstva u biatlonu, koje se održalo od 25. do 27. septembra u Banderishka Poliana.