Skijanje u Banskom

Na skijanje u Bansko – kao na Svetskom prvenstvu, ali uz najniže cene

Kakvi su uslovi za skijanje u Banskom najbolje govore činjenice iz njegove „vizit karte”. Od 2009. godine do danas, ovde je održano šest Svetskih kupova – pet za muškarce i jedan za žene, i jedan Svetski kup u snoubordingu, tokom 2017. godine.

Profesionalni skijaš u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Do 2021. godine, Bansko će imati 5 startova Svetskog kupa u različitim disciplinama za muškarce i žene, a tokom 2018. godine biće održan Svetski kup u snoubordingu.

Izbor mesta održavanja svetskih takmičenja nije slučajan – određuje se nakon temeljne međunarodne provere staza za skijanje, objekata, hotela, itd.

U tom smislu, uslovi za skijanje u Banskom su jednaki uslovima u utvrđenim zimskim odmaralištima, kao što je na primer Lencerhajde u Švajcarskoj. Istovremeno, sve međunarodne rang liste postavljaju Bansko na prvo mesto u Evropi po niskim cenama.

Skijanje u Banskom za masovni turizam

75 km staza za skijanje u Banskom je namenjeno ne samo za profesionalne skijaše, već su usklađene za masovni turizam. Mnogi turisti dolaze u Bansko ne samo kada imaju mogućnost za duži odmor, već i tokom vikenda.

Zbog toga, 35% staza je prilagođeno za početnike; 40% staza za skijaše srednjeg nivoa i preostalih 25% za napredne skijaše. Ovde takođe može da se praktikuje i snoubording. I za skijanje i za snoubording u Banskom postoji mogućnost za slobodne stilove i noćnu vožnju.

Slika iz lifta sa kabinama, Bansko | Lucky Bansko SPA & Relax

Za turiste su u ponudi različite vrste olakšica. Na primer, ski kompleks je opremljen mobilnom aplikacijom sa aktualnim informacijama o stanju ski staza, kamere uživo itd. Aplikacija može da se koristi bilo gde i u bilo koje vreme – čak i dok ste kod kuće i planirate svoj odmor.

Obezbeđeni su ski ormari, transport do prve stanice lifta sa kabinama na svakih 15 minuta, transport autobusom do samih ski staza, vikendom i praznicima, itd.

Sezona skijanja u Banskom

Sezona skijanja u Banskom počinje još tokom decembra, a klima Banskog i 230 mašina za veštački sneg, omogućavaju sezona skijanja da se nastavi do aprila meseca. Zvanični početak sezone je tokom januara, a tačan datum se objavljuje od 2 do 3 sedmice ranije.

Ceremonija otvaranja sezone je vrlo svečana, uz prisustvo svetskih imena – olimpijskih šampiona i višestrukih pobednika Svetskog kupa. Naprimer, sezona  2016-2017 otvorena je u prisustvu Frica Štrobla, olimpijskog šampiona i Marka Đirardelija – petostrukog pobednika Svetskog kupa.

Oni su učestvovali u jednoj od tradicionalnih i atraktivnih trka prilikom otvaranja ski sezone u Banskom  – uključivanje šampiona u tim. U drugoj trci se traži blago. Jedna od nagrada je i potpuno nov automobil. Sve to je propraćeno mnoštvom koncerata i proslava do jutra.

U školu skijanja u Bansko

U Banskom možete da naučite da skijate i da se zaljubite u ovaj sport još od malih nogu – ovde čak postoji i dečije ski zabavište, dečije žičare i ski staze. U stvari, u Banskom je još pre 40 godina postojala škola skijanja u dečijim zabavištima.

Školu skijanja u Banskom mogu da pohađaju i veliki i mali. Obuka za skijanje i snoubording je moguća kako u obliku individualnih časova, tako i u obliku grupnih časova. Centara za obuku ima oko 10, i čak su učitelji skijanja osnovali i Udruženje.

Trajanje obuke u školi skijanja je po želji zainteresovanih, može da bude pola dana, jedan dan, dva, tri – do dve sedmice. Prilikom grupne obuke – porodice, prijatelji, timovi fitmi, učesnici se dele prema nivou vladanja tehnikom skijanja.

Jedan instruktor obučava od 2 do 8 osoba, a obuka po individualnom zahtevu u određenoj školi skijanja biće, naravno, lična. Instruktori poseduju licencu i imaju dugogodišnje iskustvo, i većina njih su članovi odeljenja profesionalnih instruktora skijanja pri Bugarskoj skijaškoj federaciji.

Ski selfi na stazi | Lucky Bansko SPA & Relax

Za obuku dece u školama skijanja odabrani su instruktori sa pedagoškim iskustvom, jer se smatra da rad sa mališanima treba da bude zabavan – učenje treba da bude u vidu igre i specifičnije je od obuke u školama skijanja za odrasle. Naravno, osnovna stvar prilikom obuke je zadovoljstvo skijanjem.

Pri ovako ponuđenim uslovima, u školama skijanja u Banskom mogu da se nauče prvi koraci, a mogu da se usavršavaju i već dobijena znanja, do višeg nivoa.

Učenici koji se obučavaju mogu da koriste svoju opremu, ili da iznajme istu – svaka škola skijanja raspolaže sa potpunom opremom za skijanje i snoubording, kao i servisom za održavanje opreme.

Prilikom iznajmljivanja opreme, možete iskoristiti različite popuste – na primer, 10% popusta ako se izvrši onlajn rezervacija, besplatna oprema za decu do 12 godina, ukoliko roditelji iznajme opremu.

Bansko ski pass karte za decu i odrasle

U Banskom Bansko ski pass karte ce izdaju već godinama. Korist je jasna – plaća se manje novca, nego prilikom pojedinačnih plaćanja i štedi se vreme. Osim što se izbegavaju čekanja za svako plaćanje, Porodična karta, kao i Sezonska, obezbeđuju brz pristup liftu sa kabinama, putem posebnog prolaza.

Lift sa kabinama ulaz | Lucky Bansko SPA & Relax

U Banskom, ski pass karte mogu da se kupe na recepciji hotela ili u ski kompleksu, i uključuju i planinsko osiguranje. Osim Sezonske i Porodične ski pass karte, postoje i poludnevne karte, koje se prodaju od podneva; karte za učenike i studente koji dobijaju kartu uz pokazivanje overene đačke knjižice, odnosno indeksa; karte za decu do 12 godina; karte za decu do 7 godina u pratnji odrasle osobe, s tim što jedna odrasla osoba može da bude sa jednim ili dva deteta. U banskom, ski pass karte za najmlađe se izdaju za cenu od 1 BGN na dan.

U stvaru, ski pass karte u Banskom mogu da se koriste od dosta širokog kruga porodice. Postoje sezonske porodične karte za dvoje roditelja, sa jednim detetom do 16 godina, sa dvoje, troje… do petoro dece. Međutrim, za decu su potrebni Izvodi iz matične knjige rođenih. U Banskom, ski pass karta za decu do 7 godina zahteva i sliku deteta, koja se pravi na mestu, prilikom izdavanja karte na kasama.

Treba napomenuti i to, da se ski pass karte u Banskom izdaju prema dosta fleksibilnom sistemu, prema kojem u odnosu na period boravka mogu da se uvedu popusti. Tako na primer, tokom 2016/2017. godine od sredine marta do 17. aprila, kada je zvanično završena sezona, cene ski pass karata su opale.

Od 58 BGN, cena jednodnevne karte za odrasle je smanjena na 46 BGN. Cena jednodnevnih karata za učenike uzrasta od 7 do 12 godina smanjena je sa 42 na 32 BGN, a poludnevne karte koje su koštale 48 BGN, pojeftinile su za 10 BGN. Pojeftinile su i ulaznice za liftove. Karte i ulaznice u Banskom često se prodaju i po promo cenama, tokom praznika, što se unapred objavljuje.