Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Ski sezona u Banskom

Bansko – i za elitne skijaše, i za masovni turizam

Već je postalo tradicija, da svaka ski sezona u Banskom privlači turiste iz svih krajeva sveta. Pritom, nisu u pitanju samo elitni sportisti i njihove ekipe za svetska prvenstva, koja se ovde održavaju, već i vrlo razvijeni masovni turizam. Savršeni uslovi – i u ski kompleksu, i po pitanju smeštaja u odmaralištu, međunarodno su poznati već godinama.

Ljubitelji ski staza u Banskom | Lucky Bansko

Uslovi se ocenjuju od strane najuticajnijih institucija i rangiranja u branši, a takođe i od strane niza uticajnih časopisa sa analizama odmarališta, koja nude optimalne uslove za porodični odmor. Indikativno je, na primer, što je novembar 2017. godine doneo Banskom po peti put za redom godišnju nagradu FIS akademije.

Ovim, Bansko je postalo jedno od devet odmarališta, sa potpunim kompletom nagrada dosadašnjih izdanja Nagrada i uvrstao se u zvezdano društvo odmarališta, kao što su Kicbuhel, Val Thorens u Francuskoj, Ore u Švedskoj, Roza Hutor u Rusiji i dr. Ovde se mora spomenuti, da su u takmičenju za nagrade učestvovala 202 odmarališta iz celog sveta, a u onlajn glasanje se uključilo više od 1,6 miliona klijenata i profesionalnih takmičara iz više od 143 zemlje.

Osim kao najbolji ski centar u Bugarskoj, Bansko je tradicionalno na vrhu korisničkih rang listi, kao jeftino odmaralište, pogodno za porodični odmor. Izuzetno popularni britanski sajt za turizam Post Office rangirao ga je na prvo mesto. Istraživanje je sprovedeno ne samo u evropi, već i u Severnoj Americi, i obuhvaćeno je 26 poznatih destinacija.

Analiza je izvršena nakon odluke Velike Britanije da izađe iz EU i bila je citirana od strane britanskog časopisa „The Telegraph” za prošlu sezonu u Banskom. Bile su upoređene cene paketa sa uključenom opremom: karta za lift, obuka skijanja, hrana, napici. Za 6 dana u Banskom paket je iznosio 271 funtu. Na drugom mestu našao se ski centar Kranjska Goga u Sloveniji – 338 funti.

Na trećem mestu našao se ski centar Sestriere u Italiji. U Severnoj Americi najjeftiniji je kanadski ski centar Banf – 702 funte za 6 dana. Takođe, neposredno pre prošle ski sezone u Banskom, poznati časopis „Daily Mirror” proglasio je odmaralište jednim od 10 najboljih u svetu. Kriterijumi su bili kako za uslove skijanja, tako i za smeštaj i usluge koji su po razumnim cenama.

Svaka ski sezona u Banskom počinje sa super atrakcijama i iznenađenjima

Ski sezona u Banskom je dugačka – obično od decembra do kraja aprila, pa čak i do maja meseca. Osim prirodnih uslova, ovako dugačkoj sezoni pomažu i 230 mašina za veštački sneg, koje pokrivaju sve trase.

Osvojeni Audi u Banskom | Lucky Bansko

Zvanično otvaranje je sredinom decembra. Tačni datumi su različiti svake godine, ali se unapred najavljuju. Zvanično otvaranje ski sezone uvek je praćeno atrakcijama, iznenađenjima, igrama sa velikim nagradama, muzičkim programima.

Na primer, u igri lov na blago u snegu, koja se održava tokom ranog popodneva na Banderiškoj poljani, nagrada je potpuno nov automobil. Ski sezona Bansko 2017-2018 otvorena je 16. decembra, a „Audi” je osvojio posetilac iz Blagoevgrada.

Ljuben Šumerski iskopao je iz snega sanduk sa najsrećnijim brojem. Kao i svake godine, ukupan broj zakopanih sanduka u snegu je 24. Osim automobila, posetioci imaju mogućnost da osvoje i srebrne ključeve, tablete, zvučnike, karte za ski objekte. Igra je vrlo popularna, i u nju se uključuju turisti iz raznih država širom sveta.

Od ski sezone Bansko 2017-2018 u sklopu ceremonije otvaranja postoji i nova igra, u kojoj svako može da bude srećne ruke i da pronađe zlato, tako što se popne liftom na planinu. Druga tradicionalna atrakcija je uključivanje 20 gledalaca u igru dva tima, vođena od strane šampiona.

Na otvaranju ski sezone u Banskom uvek prisustvuju olimpijske i svetske legende zimskih sportova. Oni održavaju javne časove, a posle predvode dva tima, u takmičenju u brzom spuštanju. Poslednji put, jedan tim je bio vođen od strane Kristijana Gedina, a drugi – od strane Marka Đirardelija. Pobedio je tim Kristijana Gedina sa boljim ukupnim vremenom, a od učesnika iz Bugarske, najbrži je bio Aleksandar Durčov.

Otkrivanje je uvek praćeno koncertima poznatih bugarskih izvođača, kao na primer Mihaele Fileve, a koncerte održavaju i poznati folklorni ansambli iz regiona. Organizuju se i šou programi, kao na primer Uti Bačvarov da „napravi” sudžuk dužine 100 metara. Proslava se nastavlja do kasnih večernjih sati i završava se žurkom u diskoteci, na kojoj gostuju popularni di-džejevi.

Svetska prvenstva u Banskom

Bansko se trajno nalazi na listi Svetskih kupova u zimskim sportovima. Iza sebe, od 2009. godine, ima održanih pet svetskih prvenstava u alpskom skijanju i jedno u snoubordingu, koje je održano tokom 2017. godine. Serija se nastavlja: ponovo Svetski kup u snoubordingu od 26. do 28 januara 2018., kao i „rezervacija” odmarališta do 2021. godine, za još 5 svetskih prvenstava u različitim disciplinama za muškarce i žene.

Snoubordista na ski stazi u Banskom | Lucky Bansko

Kao dodatak svemu, može se reći, da za takmičare u snoubordingu Bansko organizuje 10-dnevni pripremni kamp, na kojem se takmičari pripremaju kako za Svetska prvenstva, kao i za olimpijadu u Pjongčangu, koja će početi 9. februara.

O prvenstvu u snoubordingu tokom ski sezone Bansko 2017-2018 postoji nešto, koliko interesantno toliko i potvrdno o autoritetu odmarališta. Svetski poznata švajcarska firma luksuznih satova postala je partner odmarališta i obavezala prvenstvo u snoubordingu sa predstavljanjem ograničene serije od 25 satova.

Izrađeni su od titanijuma, u žutoj i plavoj boji – boje odmarališta. Sastavljeni su od 207 detalja, mehanika se vidi u potpunosti, a narukvica je od krokodilske kože.

Osim interesantnih činjenica u vezi sa Svetskim prvenstvom u snoubordingu tokom ski sezone 2017-2018 u Banskom, treba da se spomene i profesionalna priprema organizatora. Ona je počela već 15. januara sa učešćem 150 osoba, profesionalaca u alpskim disciplinama. To su vojnici Alpskog puka u Smoljanu i studenti Nacionalne sportske akademije, katedre skijanje.

Sama pista je dužine 330 metara i ima 5 sekcija. Takođe ima i 4 skoka, od kojih je poslednji 50 metara. Pista „guta” oko 40 000 m³ veštačko proizvedenog snega, a sa 10 000 m³ se poravnava oko pola kilometra piste „Tomba. Dizajner je Švajcarac – Andres Forsel, a Alberto Skiavon iz Italije je menadžer, kojeg je FIS postavio da kontroliše ispunjavanje zahteva i standarda.

Piste, liftovi, karte, škole skijanja

Osim svetskih, u Banskom se održava i niz drugih međunarodnih, regionalnih i nacionalnih takmičenja. Ovo ne treba da stvara utisak da je odmaralište samo za takmičare. Od ukupno 75 km odlično održavanih i obezbeđenih ski staza, 75% su za masovni sport – 30% za početnike i 45% za napredne, a postoje i udobni delovi staza za obuku. Ostalih 25% su staze za iskusne majstore zimskih sportova.

Skijaši na liftu u Banskom | Lucky Bansko

Osim toga, mogu da se kombinuju trase različite težine. Na taj način skijaši i snoubordisti mogu da biraju i lake maršrute i teže i duže staze za dinamična i uzbudljiva spuštanja, sa izazovima na mnogim granama i produžecima staza. Najteža je pista „Tomba” – ona podiže adrenalin i izaziva vrlo snažne emocije, ali je namenjena samo za majstore.

Sve staze su pokrivene mrežom modernih i brzih liftova i žičara. Od Banskog do visokih delova postoji i udoban ski put dužine 7 kilometara, koji je osvetljen i obezbeđen. Lift sa kabinama sa 8 mesta u kabini dugačak je 6233 metra, nalazi se na drugom mestu po dužini u Bugarskoj, i opslužuje sve piste. Postoji i 8 liftova sa sedištima (sa 4 i 6 sedišta), kao i dečija žičara.

Za ski sezonu Bansko 2017-2018 turisti mogu da koriste različite ski karte – za odrasle, za učenike, studente, penzionere, za decu do 7 godina, za decu od 7 do 12 godina, kao i porodične karte. U pogledu trajanja, karte su takođe različite – od 1 do 13 dana, kao i sezonske karte, poludnevne i dr.

Izbor škola za skijanje je dosta veliki. U ponudi su i oprema za skijanje i snoubording, ski ormari, servis. Instruktori su kvalifikovani profesionalci u alpskim sportovima, sa dugogodišnjim iskustvom. Sistem obuke je fleksibilan. Može da se izabere individualna obuka po osobi ili obuka za male grupe do 3 osobe. Takođe može da se organizuje obuka za grupe do 10 osoba, porodična obuka ili obuka za decu. Trajanje obuke je takođe različito – od 1 do 13 dana, i može da bude celodnevna, poludnevna ili na sat.

Ски писти в Банско

Банско разполага със 70 км перфектно поддържани и обезопасени писти, като се разделят на 3 подвида: 35% за начинаещи, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Цялото трасе е оборудвано на 90% с машини за изкуствен сняг – общо 230, което осигурява перфектни условия през целия ски сезон.

Най-дългата писта е с дължина 16 км, подходяща за средно напреднали, а в допълнение има и осветени писти с дължина 7 км, някои от които осигуряват страхотни условия за нощно каране до късно.

Ето и разделение на пистите:

Лесни:

*Банско (ски път) – с дължина 7 км, кабинков лифт

*Плато 1 – широка писта с постоянен наклон, влек-паничка

*Шилингарник 1 – разнообразна писта за начинаещи и напреднали, 4- седалков лифт

*Шилингарник 2 – отново много просторна писта, 4- седалков лифт.

Средно трудни:
*Бъндерица – 4-седалков лифт

*Балканиада – 3-седалков лифт

Aparthotel Lucki Bansko SPA & Relax | Otvorite lift

*Тодорка – 3-седалков лифт

*Стара писта – влек-котва

*Юлен – влек-котва

*Плато 2 – влек-котва

*Стражите – 4-седалков лифт

*Чалин валог 1 – 4-седалков лифт

* Чалин валог 2 – 4-седалков лифт

Трудни:

*Томба – 4-седалков лифт, най-голямото предизвикателство на ски-център Банско. За да се изправите срещу него, трябва да бъдете сигурни в уменията си и въпреки това – много внимавайте!

Общата дължина на ски-лифтовете е 22 км.

Kako da dođemo i koga da potražimo

Do Banskog postoji redovan i udoban transport, kako za bugarske turiste tako i za goste iz inostranstva. Postoje redovne autobuske linije sa svim većim gradovima u Bugarskoj, a do odmarališta se takođe može stići i automobilom. Put od Sofije do Banskog je 150 kilometara, toliko je i od Plovdiva, a od Varne – 520 kilometara.

Ski hotel fasada | Lucky Bansko SPA & Relax

Od Istanbula put je 600 kilometara, približno toliko i od Bukurešta, a od Beograda je 540 kilometara. Od Soluna treba da se pređe 220 kilometara, a nešto kraći put je od Skoplja. Za vazdušnu vezu, najbliži je aerodrom u Sofiji.

Kada stignete u Bansko, vrlo jednostavno možete doći do hotela „Lucky Bansko”. Ovo je luksuzan i udoban hotelski kompleks koji nudi čitav niz besplatnih usluga po međunarodnim standardima, koje turistima olakšavaju boravak i čine ga prijatnijim.

Hotel „Lucky Bansko” se nalazi na samo 450 m od centra Banskog. GPS koordinate su: N 41° 84.270′; E 23° 48.298′.

Rastojanje od hotela do Ski kompleksa u Banskom je 1600 metara. Za goste hotela „Lucky Bansko” svakog jutra je obezbeđen besplatan transport do ski staza – u 08:30, 09:30 i 10:30 časova.

Organizovan je i transfer do prve stanice lifta, na svakih 15 minuta. U besplatne usluge ubraja se i upotreba ski ormara i grejača za cipele za skijanje. Na recepciji se mogu kupiti ski karte – standardne ili VIP, kako bi se izbegle gužve. Hotel takođe nudi saradnju u pogledu iznajmljivanja ski opreme, obuke i dr.