160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Sinanitsa – alpski gigant Pirina sa opasnom lepotom

Pirin | Lucky Bansko

Pirin planina ne prestaje da nas zadivljuje svojom jedinstvenom lepotom, impresivnim godišnjim turistima iz Bugarske i inostranstva. Sinanitsa je jedan od najljepših vrhova u Pirinu i Bugarskoj u cjelini. Zato ne propustite priliku da vidite jedinstveno sranje u vašim očima kada ste u Banskom regionu. Sa nje se pruža veličanstven pogled na čitavu planinu. Odatle se vide predivna smaragdno plava jezera, kristalni potoci, prostrana polja, zbijena između istaknutih belih kljunova koji kao da žele da dodirnu nebo.

Geografski podaci za Sinanitsa

Sinanica Vrh se uzdiže na nadmorskoj visini od 2516 m. Nalazi se u zapadnom predgrađu Pirina na brijegu Sinaniša. Sinanitsa je prisutna u rangiranju najviših planinskih vrhova u Bugarskoj.

Dio je jednog od najljepših planinskih masiva u Bugarskoj. Druga imena su Splitski vrh, krečnjački šunki, Chukata, Plavi vrh i karakteristična je struktura. Ime Plavi vrh pojavljuje se kao rezultat neuspješnog pokušaja preimenovanja nekih vrhova u Pirinu. Od njegovog oštrog vrha spuštamo se niz stjenovite zidove s bjelkastom bojom.

Ovi zidovi se postepeno pretvaraju u velike rasipnike na putu prema dolje. Dolaze do obala jezera Sinanishko u podnožju cirkusa. Na jednoj od njenih obala je koliba „Sinanitsa“. Gledano sa strane kolibe, mramorni vrh ima prepoznatljiv izgled.

Sinanica | Lucky Bansko

Nalazi se na bočnoj strani Sinaniša, zapadno od Momin Vraha i jugozapadno od planine Georgije. Vrh je iznad cirkusa, koji je dom istoimenog jezera Sinanishko. Zapadna i južna strana cirkusa potpuno su okružene bučnim stenovitim stijenama koje čine zid.

Početak zida počinje od kolibe „Sinanitsa“, nastavlja se strmo uzdizati prema Sinanici i postepeno smanjuje njenu visinu približavajući se sedlu Sinanishka kapija. Kroz nju prolazi staza između kolibe Vihren i Sinanica. Ima povezujuću ulogu za cirkus Goliamo Spano pol i cirkus ispod vrha.

Uprkos velikoj strmoj padini, prelazi se obronak Sinanice. To se postiže zahvaljujući prolaznoj stazi. Ovo područje je označeno kamenim piramidama i povezalo je Sinanicu sa Sinanovom kapijom. Okolina je izvanredno lijepa i ima fascinantan pogled.

Oštar vrh Sinanice, u kombinaciji sa impresivnim zidom visokih stijena, koje rastu na mjestu grmlja patuljaka čiji je odraz vidljiv u čistoj vodi jezera Sinanishka, nudi svakom turistu veliko iskustvo. Strma i zarasla južna padina na vrhu iznenada završava, a bijele i strme stijene na sjeveru okrenute su prema dolje kako bi se susrele s kristalno čistim Sinaniškim jezerom.

Vrh se uglavnom sastoji od ružičasto-sivog mermera. Sinanitsa ima tipični splitski tip, što je njegova posebnost. Njegov oblik je naročito očigledan kada se gleda sa jugozapada, na primjer iz grada Sandanskog. Kao što znamo, planina Pirin ima dinamičan reljef, a to se vidi i na Sinanici. Vrhunac nudi planinarenje izazov, ali napori su svakako isplativi. Njegov jugozapadni dio je najčešće posjećen.

Kada je vreme vedro, sa vrha se pruža prekrasan pogled na visok mramorni greben vladara Pirina – Vihren, Banski Suhodol i Kutelo. Između Kutela i Banskog Suhodola nalazi se popularna stjenovita obala sjeveroistoka Conchice.

Fascinantna panorama se proteže do Kamenice na jugoistoku. Na sjeverozapadnoj obali jezera Sinanishko nalazi se poznata Sinanica. Možemo stići tamo za sat vremena.

Na Sinanici je gomila kamenja i na njima se nalazi ploča, čiji su natpisi nažalost nezamislivi.

Vrh je dovoljno širok da okupi neke ljude i ima mjesto za sjedenje na golim zidovima. Vreme na Sinanici se veoma brzo menja i moramo se za to pripremiti. U jednom trenutku može biti jasno i jasno, au narednom trenutku vidimo kako tamni oblaci teku i čujemo munje.

 Mount Sinanitsa | Lucky Bansko

Zanimljive činjenice o planini Sinanitsa

Sa severoistoka, vrh ima vertikalni zid od 200 metara, koji je alpski objekat za penjanje kategorije „a“. Andrej Todorov i Vasil Nastev popeo se ovim zidom prvi put 12. jula 1949. godine, a prvi zimski uspon postigli su Encho Petkov i Jordan Machirski 27. aprila 1955. godine.

Mitovi i legende na vrhu

Zanimljiva legenda povezana je sa planinom Sinanitsa. Prema legendi, prelepa devojka Sinanitsa često je išla da hrani svoje stado u blizini planinskog vrha. Glasine o njenoj zadivljujućoj lepoti jednog dana stigle su do Murat Beja, poslao je svoje ljude da je traže.

Pri svakom pokušaju da ih uhvate turski vojnici, djevojka je uspjela pobjeći. Ali jednog dana, Murat Bej je prošao sa svojim podanicima na tajnim putevima koje Sinanica nije posumnjala. Zato ju je sustigao dok je stajala na samom vrhu.

Čim ona to vidi, shvata da se suočava sa dve mogućnosti: neka je uhvate osmanlijski protivnici i prihvati tuđu veru ili da joj oduzme život. Zato odlučuje da potone sa vrha, koji i danas ima svoje ime.

Činjenice o jezeru Sinanishko

Sinanishko Lake | Lucky Bansko

Jezero Sinan je glacijalno jezero na zapadnoj padini planine Severni Pirin. Koliba Sinanica je izgrađena na sjevernoj obali jezera.

Drugo ime je Veliko Sinergetsko jezero, nalazi se u dubokom cirkulu 650 m sjeveroistočno od Sinanice na 2181 m nadmorske visine.

Svojom dubinom od 11,5 m spada među 10 najdubljih jezera u Pirinu.

Jezero ima izduženi oblik: 140 do 90 m i površinu od 1,01 ha. Jezero ima podzemnu odvodnju, ali nakon 120m. njene vode dolaze na površinu i nastaje rijeka Sinanski, koja je lijeva pritoka Vlahinske rijeke i lijeve pritoke Strume.

Kako doći do vrha?

Budući da se nalazi malo dalje od ostalih lokacija i prometnih turističkih lokacija u Pirinu, Sinanitsa je manje posjećen vrh, ali je omiljen za mnoge turiste. Do planine Sinanitsa stiže se trasom iz planinskih kuća Vihren, Begovica (Kamenica), Iane Sandanski ili Sklonište Spano pole. Svaki od ovih ruta je između 2 i 6 sati.

Preporučuje se da se Sinanitsa odvede kroz Sinaničku kapiju, koja polazi od ulaza u kolibu Sinanica i saopštava se na levoj obali Sinanjičkog jezera. Staza je prilično strma i prolazi kroz obluke i grmlje patuljaka i stalno se diže dok se penjemo. Potrebno je oko 50 minuta da se stigne do vrha.

U podnožju samog vrha nalazi se najbliža polazna točka – Sinanitsa hut. Jedan od puteva koji vode do njega je od Banskog do Vihrenske kolibe. Ova ruta vas vodi oko 4 sata hoda, a ako se vozite 16 km. na asfaltnom putu. Na planini Vihren započinje staza za kolibu „Sinanitsa“ sa plavim oznakama.

Put od Doma Sinanica do Sinanishke kapije traje 20-30 minuta, a druga ruta kreće iz grada Kresna, gdje se nalazi željeznička stanica. Ova ruta je prilično duga, uglavnom je to put i prođe 9 sati.

Ako odaberemo rutu od Banskog do Vihrenske kolibe na putu ćemo vidjeti prilično zapažena mjesta iz kojih se pruža prelijepo Muratovo jezero. Staza uključuje teži uspon do podnožja Muratovog vrha i Banderiške kapije. Nakon prelaska rute, ruta postaje potpuno ravna osim određenih lokacija.

Dok prilazimo gori Sinan vidimo panoramu Sinanice i Sinanskog jezera. Putem iz Sinanove kapije stižemo do Vihrenske kolibe, Kolibe Sinanica i Spano Pola.

Sklonište „Spano Pole“ je još jedna polazna tačka za kolibu Sinanitsa, koja traje 2 sata da bi prošla ovu rutu.Ako napustimo ovo sklonište, ako napustimo Sandanski, Sklonište Tevno ezero ili planine Vihren, Begovitsa, „Iane Sandanski„, jer je svaki od ovih puteva različitog trajanja Još jedna manje poznata putanja do vrha je dobro očišćena cesta koja počinje od mermernog kamenoloma preko sela Ilindentsi koji vodi do vrha.

Za one koji žele boraviti u Kolibi Sinanica nalazi se dobro opremljena turistička baza. Gosti imaju prostranu blagovaonicu, kuhinju i čuvani parking. Kapacitet soba u planinskoj kući je 50 osoba. Ako odemo tamo ljeti, to je dobro mjesto za krstarenje šatorom u improviziranom kampu do kolibe. To je polazna tačka za šetnje do grada Kresne i sela Vlahi, kao i do skijališta Bansko.

Preporučuje se posjetiti vrhunac u lijepom vremenu u proljeće ili ljeto kada je priroda okolnog područja ravna i pogledi su još fascinantniji. Lijepo vrijeme omogućava planinarima da provedu dovoljno vremena da se opuste nakon dolaska na vrh i uživaju u veličanstvenom pogledu na Sinanski cirkus. Mogu se videti i stalni stanovnici gorskih gorskih gargala, čija „muzička“ izvedba ne treba propustiti.

Ako ste odlučili da se popnete na ovaj vrh, znajte da to nije najlakše i penjanje je izazov. Iako nije jedan od najviših vrhova u Bugarskoj, njegov uspon nije najlakši. Da bi nas nagradili svojom lepotom, moramo biti spremni da prevaziđemo njegove prepreke.

Potrebna nam je odgovarajuća oprema, fizički trening, strpljenje i spremnost da prevaziđemo poteškoće na ruti i odolimo hirovima vremena. Koraci i kamenje nam ponekad mogu izgledati beskrajno. Ali naši napori će na kraju biti nagrađeni nevjerovatnim planinskim pogledima koje otkriva Sinanitsa.