160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Sedam Rila jezera – komad raja u Rili

Svako ko je u Banskom regionu mora da poseti ovaj neverovatan i neverovatan prirodni pejzaž. Odlična ideja je da jedan dan posetite ovaj jedinstveni prirodni fenomen.

Najbolje je vidjeti sedam Rila jezera u ljetnim mjesecima jer su najatraktivnije u ovoj sezoni, također su odlična opcija za jednodnevni izlet u bijeg od svakodnevnice grada i velika šansa da uživate u veličanstvena priroda. Sedam Rila jezera su jedno od najznačajnijih prirodnih lokaliteta na Balkanskom poluostrvu.

Poseta ovom mestu je nezaboravno iskustvo. Neverovatna i očaravajuća lepota Rila jezera privlači ne samo bugarske turiste, već i posetioce iz celog sveta.

Sedam Rila jezera | Lucky Bansko

Zanimljivosti o sedam Rila jezera

Sedam Rila jezera je grupa jezera s glacijalnim porijeklom smještena u planini Rila . Ova jezerska grupa u Bugarskoj je najposjećenija od strane bugarskih i stranih turista i dio je stotinu nacionalnih turističkih mjesta.

Svako jezero ima svoje ime i jedinstveno je samo po sebi:

  • The Tear
  • Oko
  • The Kidnei
  • The Tvin
  • Trefoil
  • Fish Lake
  • Donje jezero

Jezera su smještena u slikovitim cirkusima na području Damgskog u sjeverozapadnoj Rili, jer su smještena amfiteatralno između 2095. i 2535 metara nadmorske visine. Cirkus u kome se nalaze okružen je vrhovima Suhih Čala, Harmijete, Otoviškog vrha. Oni zauzimaju brazde duž padine planine i pojedinačna jezera su međusobno povezana preko malih potoka.U toku vodenog toka, duž ovih vodotoka formiraju se male kaskade i vodopadi .

Prva tri jezera   (The Tear, The Eie and The Kidnei) odvodi odvojeno u Tvin, zatim voda prolazi kroz Trefoil, Ribe jezero i Donje jezero . Moćniji potok prolazi kroz poslednja dva jezera, koja pri trčanju od najnižeg jezera daje početak reke Džermana   (koja je lijeva pritoka rijeke Strume).

Zanimljive činjenice o sedam Rila jezera

Ime svakog od sedam Rila jezera predstavlja njegove specifičnosti. Jezero, koje se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini, naziva se Suza , jer je voda kristalno čista i prozirna.

Drugi po visini je jezero oko   (takođe se naziva i srce), koji ima skoro ovalni oblik. Oko je cirkusko jezero sa najvećom dubinom u Bugarskoj – njegova dubina je 37,5 metara .  

Bubreg je jezero sa najstrmijim obalama čitave grupe. Četvrto jezero je Tvin . To je najveća od čitave jezerske grupe.

Trefoil jezero ima nepravilan oblik i niske obale. Najplitkije od svih jezera je Riblje jezero, jer se na sjeveroistočnoj strani nalazi koliba „Sedam jezera“ . Najniže locirano jezero je Donje jezero, odakle reka Džerman počinje da teče.

Legende o Rilskim jezerima | Lucky Bansko

Legenda o sedam Rila jezera

Prema legendi o sedam Rila jezera, pre nekoliko hiljada godina kada Zemlju još nisu naseljavali ljudi, planina Rila je bila dom dva divova – muškarca i žene. Njihova ljubav je bila tako jaka i obožavali su lepotu i udobnost svog divnog doma.

Njihov dom je bio neverovatno lep, uvek topao, sunčan i prijatan. Svako stvorenje se zaljubilo u ovo mesto i želelo je da tamo živi. Svi elementi širom sveta podržavali su divove i njihovu ljubav.

Jednog dana, međutim, došle su nevolje, zle sile su prošle pored njihove kuće. Kada su videli ovo divno mesto, zle sile osećale su zavist zbog sreće divova, pa su se naljutili i odlučili da zauvek unište svoj dom i svoju ljubav. Počeli su da šalju crne oblake i uništavaju vetrove prema njima. Zemlju su uzdrmali strašni zemljotresi.

Muški džin sa svom snagom branio je svaku travku, svaki mali potok ili cvijet, dok je čuvao svoju voljenu i borio se protiv napada zlih sila. Nažalost, ovo ih je samo razljutilo i odlučili su da ispune svoj zli plan u najvećoj mogućoj mjeri.

U jednoj teškoj borbi, džin je našao svoju smrt. Zadovoljne svojom pobjedom, zle sile su odlučile da odu i ostavile za sobom samo uništene stijene, livade i žalosni ženski div koji je bio uništen . Tuga mlade udovice bila je toliko jaka da su joj suze bile beskrajne dok su letjele niz planinske grebene prema dolinama. Kako su suze padale, one su se skupljale u zaleđu, tako da su formirale kristalno čista jezera sa očaravajućom ljepotom – sedam Rila jezera.

Pre nego što stignete do jezera Kidnei, vaš turistički vodič će vam pokazati ogromnu stijenu koja se nalazi u smjeru jezera Tear. Oblik stene veoma liči na figure muškarca i žene ogromne veličine. Prema legendi, ovo su dvoje zaljubljenih divova, koji će zauvijek ostati tu i štititi svoj veličanstveni dom.

Put do Rila jezera | Lucky Bansko

Kako da stignemo tamo?

Putovanje od Sofije do Sedam Rila jezera traje oko sat i po. Manje od 90 kilometara je od grada Sofije do donje stanice dvosjedne žičare „Rila jezera“. Do suze, oka, bubrega, blizanca, trolista, ribljeg jezera i Donjeg jezera može se doći nakon 4 do 5 sati hoda, od kolibe „Rila jezera“ i 4 kilometra od Paničišća. .

Odatle se nalazi sanirani asfaltni put koji se održava u dobrom stanju. Udaljenost između gradova Separeva Bania i Rila Lakes je 13.5 kilometara . Kada uđemo u Separevu Banju možemo se orijentisati uz pomoć znakova koji označavaju put do sela Paničište.

 Po ulasku u Separevu Banju vidimo znakove koji označavaju put do naselja Paničište, a na izlazu iz grada na putu se nalaze znakovi koji označavaju putanju do žičare. Na području donje stanice lifta postoji plaćena parking zona .

Koristeći dizalo stići ćete do kolibe za manje od 20 minuta, prevazilazeći razdaljinu od više od dva kilometra i pomeranje od šest stotina metara. Tokom većeg dijela vašeg putovanja sa liftom proći ćete kroz stoljetne šume borova i jele, au gornjem dijelu možete uživati u prekrasnim znamenitostima Nacionalnog parka Rila, posebno na planini Maliovici do planine istok. Gornja stanica žičare nalazi se stotinjak metara od kolibe „Rila jezera“.

Najbliža jezera nalaze se na 40 minuta hoda od kolibe „Rila jezera“. Do jezera bubrega možete stići gornjom stazom duž rute staze na rijeci Suhia . Do Ribarskog jezera možete stići starim putem prema jugoistoku. Tokom šetnje možete započeti putovanje po jednoj stazi i vratiti se na drugu.

Ruta do Rila jezera | Lucky Bansko

Rute koje vode do sedam Rila jezera

Od Separeve Banje, pratite asfaltni put do kolibe „Pionerska“. Iz kolibe „Pionerska“ dođite do žičare do Rila jezera, koja vodi do kolibe „Rila jezera“. Iz Govedaraca možete doći do jezera slijedeći asfaltni put koji vodi do kolibe Vada, a odatle do kolibe „Rila jezera“ .

Iz Govedaraca pratite asfaltni put do naselja Maliovitsa , zatim od kolibe Maliovica do kolibe „Rila jezera“.