160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Saveti za skijaše početnike

Saveti za skijaše početnike

Fotografija: unsplash.com

Dugo ste želeli da naučite da skijate i većina – Onda ste odlučili da napravite svoje prve pokušaje u ovom tako lepom i uzbudljivom sportu.

Čestitamo vam na odluci i da bismo vam bili korisni nudimo nekoliko saveta za skijaše početnike , koji će vas zaštititi od grešaka i učiniti vaš spust po belim stazama nezaboravnim.

Pažljivo izaberite odredište

Ako zaista želite da naučite da skijate, odredište koje odaberete je veoma važno. Zato neka njen izbor bude prva stvar koju uradite pre nego što počnete da pripremate svoju skijašku opremu.

Pažljivo pogledajte skijališta i uputite se ka jednom koji ima dobre staze za skijaše početnike . Jedno takvo skijalište je, na primer, Bansko. Ovo nije samo naše najpopularnije zimovalište, već destinacija koja vam može ponuditi kako sjajne i dobro održavane staze za početnike, tako i brojna mesta za boravak.

Saveti za skijaše početnike

Fotografija: unsplash.com

Pripremite skijašku opremu

Dok ne počnete sa lekcijama, nećete biti sigurni da li je ovaj sport zaista za vas. Zato naš savet je da ne žurite da kupujete skije da ih iznajmite u hotelu u kojem boravite.

Skoro svi hoteli u Banskom kao što je Lucki Bansko imaju ormariće za skije , gde možete da iznajmite skije, štapove i kacige, i sve ostalo što vam je potrebno za svoje prve korake u skijanju.

Pored skijaške opreme, biće vam potrebna i topla odeća , što je dobro dobiti unapred.

Saveti za skijaše početnike

Fotografija: unsplash.com

Skijaške cipele

Možete i da iznajmite cipele u hotelu, ali nije preporučljivo da to radite, jer ski čizme treba da budu udobne i da odgovaraju dobro na nogama. Nažalost, veoma je retko naći cipele za iznajmljivanje koje su zaista udobne. Zato je dobra ideja da unapred kupite cipele za skijanje.

Skijaška jakna i ski pantalone

Dok se na planinama vreme može promeniti za nekoliko minuta, pa bi trebalo da budete obučeni u toplu i vodootpornu gornju odeću . Da biste bili spremni za svaku situaciju u planini, dobro je unapred nabaviti toplu jaknu i pantalone.

Uverite se da je vaša gornja odeća vodootporna, otporna na vetar i da održava vaše telo suvim i toplim bez obzira na uslove staze.

Saveti za skijaše početnike

Fotografija: unsplash.com

Osnovni i srednji sloj odeće

Odeća koju nosite ispod skijaške opreme je dobra da bude sintetička ili vuna, jer ovi materijali zadržavaju toplotu. Izbegavajte da nosite pamučnu odeću, jer ona ne zadržava telesnu toplotu niti je vodootporna.

Rukavice

Rukavice su veoma važan deo vaše odeće, pa štiteći ruke od promrzlina. Prilikom izbora ovog skije uverite se da možete da sklopite prste bez ikakvih problema.

Čarape

Pored ruku, održavanje stopala suvim je neophodno za dobar dan na stazi. Čarape koje kupujete treba da budu napravljene od vune ili sintetičkih materijala tako da mogu da vam stopala budu topla i suva.

Kupite bar nekoliko parova, jer nikad ne znate kada ćete možda morati da ih promenite.

Naočare

Možete iznajmiti naočare zajedno sa kacigom i iz hotelske garderobe.

Saveti za skijaše početnike

Fotografija: unsplash.com

Pridržavajte se bezbednosnih pravila

Sigurni smo da će vas instruktor kada počnete sa časovima skijanja upoznati sa pravilima bezbednosti na stazi.

Ali takođe ćemo dozvoliti sebi da vam nešto savetujemo:

  • Uvek pogledajte dole pre nego što krenete niz stazu
  • Ne zaustavljajte se na sredini numere
  • U skladu sa ostalim skijašima
  • Ne pokušavajte da vozite preko svojih mogućnosti

Pokažite poštovanje prema planini

Nikada ne zaboravite da je planina onoliko lepa koliko može biti opasna . Zato uvek proverite vremensku prognozu pre nego što krenete na stazu i ako se očekuje promena, ostanite u hotelu ili prošetajte do jedne od mnogih znamenitosti u okolini Banskog.

Ne ignorišite preporuke iskusnih skijaša i ne pokušavajte da isprobate van staze ili na stazama koje su dizajnirane za napredne skijaše.

Saveti za skijaše početnike

Fotografija: unsplash.com

Zabavite se

Nemojte praviti grešku koju čine mnogi skijaši početnici kada žele da nauče tehnike vožnje brže.  izuzetno opterećuju svoje telo.

Skijanje je nešto što ne možete naučiti sa jednom ili dve lekcije. Dakle, umesto pokušavajući ceo dan da naučite pravu tehniku jahanja, napravite pauzu s vremena na vreme uz šoljicu toplog čaja, opustite se u hotelskom spa centru i prošetajte po Banskom.