160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Rute za ključne znamenitosti u Banskom i okolini

Bansko je grad prema kome niko ko ga je jednom posetio ne ostaje ravnodušan. Ovde se svaka mala ulica vraća u prošlost, svaka kuća priča priču, a svako  mesto skriva blago. Neke su priče tužne, druge su ispunjene ponosom, a druge su kao priče koje smo slušali kao deca.

Rute za ključne znamenitosti u Banskom i okolini

Da li ste bili u Banskom? Ako još niste, vreme je da razmislite o odmoru u ovom neverovatnom Pirinu. Čeka vas da vam kažete o sebi.

Znamenitosti letovališta i okoline koje morate videti vlastitim očima

Svi koji prvi put dođu u Bansko kreću u obilazak grada sa centralnog trga. Zato što se na njemu okupljaju sve male kaldrmisane ulice koje vode do najvećih znamenitosti grada

Ako je ovo vaša prva poseta gradu, verovatno ćete započeti i obilazak ovde. A prva ključna znamenitost  koja se nalazi na samom trgu je kuća u kojoj je rođen i odrastao Nikola Vaptsarov.

 Muzej Nikole Vaptsarova

Kuća u kojoj se pesnik rodio (1909) i odrastao, pretvorena je u muzej 1952. Pesnikova majka i sestra učestvuju u uređenju muzejske izložbe. Oni su takođe  prvi vodiči na sajtu.

U muzeju možete videti nekoliko izložbi,  koje govore o životu i delu pesnika. U jednoj od sala možete videti dokumente, stvari i stihove koje su pesnici napisali momenti pre nego što je 1942. godine streljan.

Spomenik „Paisii Hilendarski“

 100 – 200 metara od velikog centralnog trga  nalazi se još jedan, manji kvadrat. I tačno u sredini se uzdiže visoko, visoko spomenik „Paisii Hilendarski“.  Spomenik je podignut 1976. godine, a mesto nije izabrano slučajno. Stručnjaci sugerišu da se tu nalazila očeva kuća autora „Slavonsko-bugarske istorije“ i bugarskog prosvetnog radnika Paisija Hilendarskog.

Crkva Svete Trojice

Ako dođete do spomenika Paisiju Hilendarskom,  ne trebate nikakva uputstva o tome kako doći do ostalih znamenitosti grada. Budući da se trg nalazi u samom centru starog grada i sve značajne znamenitosti nalaze se na nekoliko koraka jedna od druge.

Prvi od njih nalazi se na samo nekoliko koraka od spomenika Paisiju Hilendarskom i jednostavno ga ne možete propustiti.

Crkva Svete Trojice najveći je simbol grada i njegovog čuvara. Trobrodna bazilika bez kupole sagrađena je 1835. godine, a u njenoj izgradnji učestvovali su svi stanovnici Banskog.

Za izgradnju hrama u samom centru grada, u vreme turskog ugnjetavanja, potrebna je velika snaga, domišljatost i snažna vera u Boga. Hram je i dalje aktivan i u njega uđete, možete mirno da ga pogledate i zapalite sveću.

Muzej Neofita Rilskog

Neposredno pored hrama nalazi se rodna kuća Neofita Rilskog. Kuća u kojoj je rođen patrijarh bugarske književnosti pretvorena je u muzej 1981. godine. Kuća, koja se još naziva i „Benina kuća“, izgrađena je u tipičnom za Bansko preporodni arhitektonski stil i izgleda kao prava tvrđava sa mnogim tajnama, ukopanim tunelima ispod kuće i visokim zidovima. Pored impresivne arhitekture, muzej „Neofita Rilskog“ govori i o književnoj aktivnosti i životu velikog Bugara.

Velianova kuća

Opet, samo nekoliko koraka dalje, u susednoj, mirnoj ulici sledeća je kultna znamenitost – čuvena Velianova kuća. Da biste stigli do kuće ne trebaju vam uputstva, samo morate da sledite znakove koji pokazuju pravac. Velianova kuća kao arhitektura prati preporodni kupaći kostim utvrđene kuće. I ovde ćete videti masivne zidove, skrovišta, otvorenu verandu i tajne prolaze za bekstvo.

Ono što ipak impresionira u ovoj kući jeste neverovatan zidni ukras. Odlikovanje je delo jednog od najboljih majstora slikara iz preporoda – Usta Veliana Ogneva, koji je ujedno i vlasnik kuće.

Velianova kuća je prva potpuno slikana kuća u Banskom, a kompozicije koje su izašle ispod majstorovog kista govore o dalekim krajevima, bajkovitim likovima i ljubavi prema njegovoj ženi Sofiji.

Rute za ključne znamenitosti u Banskom i okolini

Sitan Kale

Sitan Kale je kasnoantička tvrđava, koja je prema arheolozima bila zadužena da čuva rimski put koji je prolazio kroz čitavu dolinu Razloga. Tvrđava je prilično velika i u njoj je verovatno ključao do pada grada pod osmansku vlast.

Ako želite da vidite Sitan Kale, tvrđava je smeštena na 5 km od grada, u oblasti Kaliata. Do tvrđave se može doći tako što ćete ići iz Banskog do kolibe Vihren.

Kada dođete do prvog desnog skretanja, morate skrenuti i nastaviti prema  restoranu Pećine, i odatle nastaviti vožnju dok ne dođete do mosta Glazene. Ovde napustite automobil i nastavite pješice. Staza je dobro obeležena, sa malim stepenom teškoće i za oko 30 minuta doći ćete do zidina tvrđave.

Baikushevata mura

Ime je dobio po svom otkrića,  šumar Kostadin Baikushev, Baikusheva jela je najstarije drvo u zemlji (1300 godina). Stolećno drvo impresionira ne samo svojom starošću, već i svojom veličinom. Njegov obim  je 7,80 metara, visina – 26 metara, a prečnik – 2,48 metara.

Do prirodne znamenitosti možete doći tako što ćete ići iz Banskog do kolibe Banderitsa. Put ima puno krivina, ali je dobar i vrlo slikovit. Kada dođete do kolibe, morate napustiti automobil i nastaviti pješice mini pješačkom stazom koja će vas nakon otprilike 200 metara odvesti ravno do zida Baikusheva.

Grad bez imena

Do 2003. godine niko nije mislio da je ispod malog brda između Banskog i Dobrinishte ogroman drevni grad. Do danas nema informacija o gradu i niko ne zna kako se zvao ili tačno koje je funkcije obavljao.

Jedino što se do sada znalo je da je stari više od 3.500 godina i da su ga vekovima naseljavale različite kulture. Vjeruje se da su ga u određenom periodu naseljavali ljudi gigantske veličine iz trakijskog plemena Dai.

Iskopavanja Bezimenog grada traju do danas, a grad i dalje iznenađuje arheologe i turiste svojom veličinom i artefaktima koji se otkrivaju.

Grad bez imena nalazi se između dva susedna grada – Bansko i Dobrinishte. Orijentir se može postići bez mnogo napora ili komplikovane navigacije. Sve što trebate je da izađete iz Banskog i krenete putem prema Dobrinishteu.

Pazite na putokaze kako ne biste propustili skretanje za Bezimeni grad. Automobilom možete stići do podnožja kompleksa, a zatim se penjati uzbrdo. Šetnja nije naporna i trajat će vam ne više od pola sata.

Pisana crkva

Ovo je jedna od velikih kulturnih i arheoloških znamenitosti u blizini Banskog, koja svake godine privlači sve više interesovanja. Iskopavanja crkve započela su 2006. godine, a tokom iskopavanja arheolozi nisu otkrili jedan, već dva hrama upisana jedan u drugog. Arheološko nalazište je ranohrišćanska bazilika, sagrađena u 5. – 6. veku, u koju je u 13. veku upisana još jedna hrišćanska crkva.

Slikana crkva nalazi se na 7 km od grada Razloga, u blizini Banskog. Da biste došli do lokacije, iz Banskog morate ići do Razloga, tačnije do golf kluba Pirin Golf. Kada se približite, videćete znakove koje morate slediti da biste vas odveli do mesta.

Ostaci pisane crkve su ograđeni i trenutno ih nećete moći dobro da vidite, ali ništa vas ne sprečava da uživate u njima izvana.

Rute za ključne znamenitosti u Banskom i okolini

Manastir Obidim „Sveti Pantelejmon“

Manastir Obidim izgrađen je početkom 20. veka,  zbog čega se ne može nazvati drevnim. Međutim, činjenica da nema toliko dugu istoriju ne oduzima njen šarm ili uverenje koje daje svima koji je posete.

Istorija manastira  počinje proročkim snom, nakon čega stanovnik sela Obidim otkriva crkvene atribute skrivene u šupljini drveta. Otkriće je prihvaćeno kao znak da se na ovom mestu treba sagraditi manastir. I tako se dogodilo. Izgradnja je trajala mnogo godina, ali kada je konačno sagrađena, postala je jedno od omiljenih mesta za posetu Banskaliju i okolnim selima i gradovima.

Čudno kako se čini, do manastira se ne može doći iz sela Obidim (iako manastir nosi ime sela). Da biste posetili manastir, morate da idete iz Banskog do Dobrinishte i skrenete na put do kolibe Gotse Delchev.

Na putu do kolibe videćete malu kapelu, a ako stignete do nje, morate napustiti automobil i prošetati se do manastira. Pješačka udaljenost kojom ćete pješačiti je oko 4 km. Staza je malo teška i do manastira ćete stići za najviše sat vremena.

Formiranje venčanih stijena

Prirodna formacija je stenski fenomen, koji su vetrovi formirali u bizarnim oblicima. Nazivaju se venčanjem, jer neke od figura podsećaju na grupu svatova, a sledi ih „zla“ svekrva.

Prema legendi, zla svekrva koja nije želela mladenka je na dan venčanja proklinjala mladiće. Njeno teško prokletstvo omalovažavalo je mladenke i njihove goste.

Kameni fenomen uzdiže se iznad sela Osenovo i vidi se sa puta. Da biste stigli tamo, morate ići iz Banskog do Osenova. Odmah nakon skretanja za selo videćete kamenu formaciju „Venčanje“. Udaljenost od Banskog do prirodne pojave je oko 29 km, a do nje se može doći dobrom, asfaltnom cestom.