Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Ribolov u Belici

Ribolov u Belici

Belica  je jedinstveno mesto koje impresionira bogatom prirodom i raznovrsnošću prirodnih i  kulturnih znamenitosti. Regija Belica  nudi odlične uslove za razvoj svih vrsta turizma –  tradicionalnog, eko i ruralnog .

Sa savršeno očuvanim prirodnim okruženjem i povoljnom lokacijom  Belitsa je atraktivan centar za sve koji vole prirodu, istoriju, bugarske tradicije i autentičnu bugarsku kuhinju.

Ljubiteljima ribolova preporučuje se da ne propuste  opštinu Belitsa,  gde mogu pronaći izuzetno  lepa mesta za ribolov.

Ribolov u Belici

Ribolovna delatnost u Belici

Belitsa je nesumnjivo odlično mesto za ribolov ili samo šetnju prirodom. Reke Votručka i Beliška prolaze kroz region Belice. Visoki planinski delovi ovih reka takođe nude uslove za ribolov.

Ribolov u Belici

Tu prolazi reka Mesta koja utiče na klimu u tom području. Duž reke  prodire topli mediteranski vazduh , što je zbog blaže i toplije klime u opštini u poređenju sa susednim opštinama.

Revnim ribarima se preporučuje da posete ribnjak Pešo u pravcu  sela Dolno Draglište.  Jezero je udaljeno 2 km. iz Belice kod  Dragliškog jezera.

Ribolov u Belici

Pešov ribnjak

Ako volite ribolov, onda će vas ovo mesto sigurno zaintrigirati. Jezero Pešo je udaljeno 2 km. od Belice na putu do  planinskog odmarališta „Semkovo“.

Ribnjak se nalazi na površini od 8 hektara. i uključuje  dva ribnjaka za uzgoj ribe i restoran.  Odlično mesto za bavljenje sportskim ribolovom.

Ribnjak takođe nudi i kutak za životinje (gde se drže zečevi, psi, prepelice, pilići, ćurke),  igralište, rusko kupatilo.  Južno na udaljenosti od 2 km. od ribnjaka Pešo u oblasti Trestov dol postoji  veštačko jezero sa zalihama

Regija kroz koju prolaze  6 eko-staza Belica  uključuje zonu pastrmke i mrene reka. Oni su deo  egejskog sliva .

Mogućnost ribolova nude kristalno čiste vode  reka Stankova, Gradinska, Beliška i Mesta . Oni pružaju dobru priliku svim ribarima da uživaju u svom omiljenom hobiju.

Prema podacima iz literature, na tom području trebalo bi da ima oko 13 vrsta riba, ali u najnovijim istraživanjima Nacionalnog parka Rila pronađeno je samo 5 vrsta.

Ribolov u Belici

Mogući razlog za ovo je verovatno činjenica da su do sada proučavani uglavnom srednji tokovi reka, a granica  parka prirode je preko 1000 m nadmorske visine. Rilska jezera nisu proučavana.

Svako ko želi da peca u regiji mora imati ribolovnu kartu.  Ribolov je dozvoljen samo u dozvoljenim označenim regionima i dozvoljenim godišnjim dobima.

Osim ribara, Belica ima mnogo toga da ponudi ljubiteljima  ekstremnih sportova.  Na proleće dolazi  visoka voda reke Beliške , a tada postoje uslovi za ekstremne spuštanja.

Ribolov u Belici

Na  lokalitetima Stenica i Babina Dupka  postoje stenske formacije sa vertikalnim zidovima, koje pružaju mogućnosti za uzbudljive avanture  ljubiteljima penjanja na stenu . Područje Babina Dupka nalazi se u blizini Parka prirode Belcica Dancing Bears Nature. A oni koji vole biciklizam mogu iskoristiti veliki broj velikih i malih  alpskih staza , s kojih se pruža prelep pogled.

Ribolov u Belici

Zanimljive činjenice o Belici

Sa svojih 11.400 stanovnika  Belica je jedna od najmanjih opština u  jugozapadnoj Bugarskoj.  Iako region nije jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Bugarskoj, svakom turistu sigurno ima šta da ponudi.

Uprkos svojoj maloj veličini, region opštine Belica je spojio  mnoštvo prirodnih kulturnih i istorijskih mesta  koja vredi posetiti.

Opština Belica se nalazi u okrugu Blagoevgrad i zauzima površinu od 293,5 kv. Km. Susedna sa opštinom Belica su sela  Dobarsko, Iurukovo, Liutovo, Babiak, Gorno Draglište.  Belitsa se graniči sa opštinama  Bansko , Samokov, Razlog, Velingrad, Iakoruda.

Teritorija opštine Belica obuhvata ukupno 12 naselja – 1 grad i 12 sela, od kojih su neka smeštena u  visoko planinskim delovima Rodopa.

Ribolov u Belici

Grad Belica, koji je glavni administrativni centar opštine, ima  3980 stanovnika . Zimi  klima u gradu je blaga, a na planinama hladna.  Letnja sezona je topla sa malo padavina.

U region Belice dolazi  mediteranski vazduh iz reke Mesta.  U stvari je dokazano da ovaj vazduh blagotvorno deluje na ljude sa  plućnim bolestima. Proleće i jesen  su godišnja doba najpogodnija za balneologiju u Belici za plućne bolesti.

Šta još možemo pronaći u Belici?

Vodopadi

Ribolov u Belici

Kotlovi

 Kazanitski vodopadi  nalaze se 2 km od istorijskog mesta Raven i 8 km. od Belice u  oblasti Stenitsi , njihova ukupna dužina je 1,5 m i nalaze se duž reke Beliške.

„Kotlovi“ se sastoje od tri grupe od nekoliko vodopada, koji po obliku  podsećaju na kotlove i ulivajući se jedan u drugi, čine lanac.  Najviši vodopad u grupi je  3,5 m.

U blizini se nalaze vodopadi Stene Beliški i područje Babina Dupka, koje gleda na dolinu  Reka Beliška.  Mesto je idealno za ljubitelje ribolova.

Ribolov u Belici

Kaskada vodopada Beliška Pastrina

 Prirodna znamenitost „Beliška Pastrina“  deo je klisure koja pokriva Beliške stene i područje Babina Dupka. To je grupa od preko osam malih vodopada sa  visinom između 2 i 7 metara.  Vodopadi nose ovo ime, jer ovde  postoje razne vrste vodopada.

Ribolov u Belici

Kaskada vodopada nalazi se u srcu guste hrastove šume na 7 km od Belice i zauzima ukupno  400 m .:

  • Prvi od vodopada koji čine kaskadu je „Babini Kazane“ visine  3 m.
  • Drugi –  „Zeleni vodopad“  visine  6 m.
  • Treće –  „Korito“ , koje je visoko  2 m.
  • Četvrti –  „Skok“  visok  2 m . peti – „Vodopad geranijuma“ takođe visok  2 m.  Odavde možete videti stene Beliški.

Šesti vodopad u kaskadi je  „Dva kamena“  (što je samo po sebi mala vodopadna grupa od dva vodopada), sedmi –  „Babino padalo“  visine  6 m.  I osmi –  „Triskoka“  visine 7 m. Koja se sastoji od tri mala vodopada.

Ribolov u Belici

Najbolje vreme za posetu vodopadima kod Belice je u proleće, jesen ili po kišnom vremenu.

Bela Ica Zimska fiesta

Svake godine krajem februara u Belici se održava  dvodnevna zimska fiesta , u kojoj učestvuju stanovnici grada.

Zimska fiesta „Bela Itza“ uključuje folklor  nastupe amatera iz opštine i regiona Blagoevgrad,  zabavne igre, sportska takmičenja. Obuhvata  turiste, studente sa Sofijskog univerziteta „Kliment Ohridski“, Tehničkog univerziteta, Novog bugarskog univerziteta i UACEG-a.

Mesto održavanja fieste je  Semkovo, što je 17 km. iz Belice.