160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Rezerve u Nacionalnom parku Pirin

Park Pirin ili Nacionalni park Pirin , kako je i zvanično nazvan, nastao je davne 1962. godine sa jedinim ciljem očuvanja raznolikosti biosfere i očuvanja prirodnih formacija koje su se formirale na njenoj teritoriji.

Rezerve u Pirinu | Lucky Bansko

Park se nalazi na površini od 403,3 km2, što znači da praktično zauzima gotovo cijelu teritoriju planine Pirin. Graniči se sa opštinama:

●       Bansko

●       Kresna

●       Sandanski

●       Gotse Delchev

●       Razlog, Simitli i Strumiani

●       U okviru njenih granica nalazi se ukupno šest parkovskih područja i tri rezervata: „Baiuvi dupki – Dzhindzhiritsa“, „Ulen“ i „Tisata“.

Rezerve u Nacionalnom parku Pirin

„Baiuvi dupki – Dzhindzhiritsa“

Ovo nije samo najstariji rezervat izgrađen na teritoriji Pirinskog parka, već je i jedan od prvih rezervata koji su u našoj zemlji nastali uopšte. Rezervat je nastao i proglašen kao takav 1934. godine, a na samom početku pokrivao je samo nekoliko nezavisnih i manjih rezervi. Godine 1979. na ove prostore su obuhvaćene nove, a danas je rezervat „Baiuvi dupki – Džindžiritsa“ smešten na ukupno 2873 hektara.

Zbog svoje značajne raznolikosti biosfere, rezervat je uvršten u listu zaštićenih područja UNESCO– a 1977. godine.

Gde je rezerva?

Rezervat „Baiuvi dupki – Džindzhiritsa“ nalazi se u sjeveroistočnom dijelu prekrasnog masiva Pirin. Polazi se od Glavnog grebena, uključujući i cirkume Razlozhki Suhodol, Baiuvi dupki, Okadenski i Kamenitsa. Istočno počinje iz Koteškog grebena, prolazi kroz bočni greben Pleshkog vrha i završava se pod vrhom Pirina . Najniža tačka rezervata je na nadmorskoj visini od 1490 metara, a najviša tačka je na nadmorskoj visini od 2884 metra.

Koja je jedinstvena stvar u rezervi?

U zaštićenom području rastu izuzetno rijetke vrste drveća. U najnižem delu rezervata, na primer, rastu uglavnom masivi belog i crnog bora, lešnika i bukve. Nešto više, u srednjim delovima, vide se borove smrekove i smrekove šume, au najvišim delovima su masivi crne i bele jele . Ovo je jedini rezervat na čijoj se teritoriji uzgajaju neke od najstarijih crnog bora, od kojih je najpopularniji Bajkušev bor , star 1300 godina.

„Baiuvi dupki – Dzhindzhiritsa“ štiti i crne i bele jele koje su vekovima stare. Na teritoriji rezervata mogu se videti pojedinačne bele jele, jer je starost nekih od njih preko 1000 godina.

Pored višestoljetnih dragocenih šumskih masiva, na teritoriji rezervata čuva se i više od 42 regionalne i 16 pirinskih endemskih vrsta. Ovdje možete vidjeti endemske vrste kao što su Pirin lovage, Agrostis tenius, Eufrazija, Pirin Papaver, Akuilegia aurea, Gentiana lutea, Crocus vernus, Alpine papaver, bijela i crvena karanfil, Miosotis Silvatica, edelveiss i tako dalje.

Najstariji rezervat u Nacionalnom parku Pirin je dom raznovrsnih životinjskih vrsta poput medvjeda, divljih koza, jelena, kune, divljih mačaka, vjeverica i martes-martesa. Od pernate životinjske vrste u rezervatu možete videti orlove, egipatske lešinare, divljeg gusara, Gips fulvus, jastrebove, djetliće, Monticola sakatilis, Prunella colaris, Tichodroma muraria i druge.

Rezervat Baiuvi Dupki u Pirinu

Kako posetiti rezervat „Baiuvi dupki – Dzhindzhiritsa“?

Da bi se sačuvala raznolikost životinja i biljaka, u rezervatu nije dozvoljena nikakva ljudska aktivnost. Ako želite da ga posetite, možete to učiniti rezervišući Vaše putovanje uz upravljanje parkom i unajmljujući vodiča koji će vas pratiti.

Kroz rezervat prolazi međunarodna ruta E4, kao i nekoliko turističkih ruta do kolibe „Predel“, kolibe „Iavorov“ i kolibe „Vihren“.

Najbliža naselja iz kojih možete doći do rezervata „Baiuvi dupki – Džindzhiritsa“ su Pirinski gradovi Bansko i Razlog.

Rezervat „Ulen“

„Ulen“ je najmlađi od sva tri rezervata u Pirin parku. Nastala je 1994. godine i zauzima površinu od 3156,2 hektara . Rezervat je osnovan sa ciljem očuvanja i zaštite vrijednih šumskih i biljnih ekosistema, kao i raznolikosti životinjskih vrsta, koje nastanjuju njenu teritoriju.

Koje teritorije pokriva rezervat „Ulen“?

Rezervat biosfere nalazi se sjeverno od Haiduške poline, istočno od vrha Disilice i vrha Bezbog, zapadno od rijeke Demianice , a južno od Banskih jezera, Samodivske porte i područja Tiiantsite.

Nekoliko prekrasnih jezerskih grupa nalazi se na području rezervata „Ulen“ – Vasilashki, Disilishki, Tipitski, Polezhanski i Stražhiški, kao i nekoliko odvojenih, pojedinačnih jezera, koja daju početak nekoliko manjih rijeka, od kojih neke prolaze kroz njenu teritoriju. .

Šta se može vidjeti na području rezervata „Ulen“?

Rezervat „Ulen“ je izuzetno vrijedan za očuvanje bijele jele, smreke, patuljastog bora, bijelog bora i smrekovih smrekovih šuma, koje rastu na njenoj teritoriji. Pored ovih vrsta drveća, na njenoj teritoriji raste i više od 700 biljnih vrsta, od kojih je skoro 50 uključeno u Crvenu knjigu naše zemlje. Ovdje možete vidjeti jedinstvene biljne vrste kao što su crna vrana, anemona narcisflora, sibbaldia procumbens, trollius europaeus, Akuilegia aurea, enterobius vermicularis, anthonomus i drugi.

Među najzanimljivijim predstavnicima sisara koji inhibiraju zemljište rezervata su divlja koza, medvjed, jelen, vuk i tako dalje. Životinjsku raznolikost obogaćuju i razne vrste ptica, a najznačajniji predstavnici gnjezdarice ptičjega carstva u rezervatu su alectoris graeca, nucifraga cariocatactes, tetrao urogallus, parus caeruleus, djetlić itd.

Jezera u rezervatu su puna balkanske pastrmke, a na stazama se vidi vipera berus koji leži na Suncu.

Teritorija „Ulena“ uključuje i drevnu rimsku tvrđavu. Ostaci antičke tvrđave nalaze se na oko 12 kilometara od Banskog grada i jedno je od najpopularnijih mesta za kratke jednodnevne ture za goste grada.

Ukoliko želite da vidite rezervat „Ulen“, možete to učiniti ako unajmite vodiča od najbližeg do rezervnog grada Bansko i Dobrinishte.

Kao iu ostalim prirodnim rezervatima, tu je i zabrana obavljanja bilo čega, osim u svrhu čuvanja, pa biste trebali biti vrlo oprezni i ne odstupati od definiranih turističkih ruta.

Rezervat „Tisata“

„Tisata“ je proglašena rezervatom u 1949, a prvobitno se zvao „Tisova barchina“. Rezervat ima za cilj očuvanje najvećeg nalazišta kleke u zemlji, kao i očuvanje ogromne ornitološke raznolikosti koja nastanjuje ovaj kraj.

Posebnost ovog rezervata u Nacionalnom parku Pirin je da se sastoji od dva sektora, koji su uslovno podijeljeni rijekom Strumom. Osim toga, „Tisata“ je jedini rezervat u Pirinu, koji ima posebnu tampon zonu.

Gdje se nalazi rezervat „Tisata“?

Teritorija koju pokriva rezervat nalazi se u južnim delovima Kresnske klisure . Nadmorska visina rezervata „Tisata“ varira od 300 do 700 metara.

Prostor i teritorija koju je rezervat tokom godina često mijenjao, sve dok se 1991. godine nije uspostavila stalna granica, danas „Tisata“ ima površinu od 574,5 hektara , uključujući i dodatnih 420 hektara tampon zone.

Rezervat ima međunarodni status očuvanja prirode u okviru „NATURA 2000“ zbog obilnog biodiverziteta koji je sačuvan na svojim područjima.

Šta se može vidjeti u rezervatu „Tisata“?

Pored najvećih masiva smrče, koje su najveći masiva ne samo u našoj zemlji već iu Evropi, u zaštićenom prostoru možete videti i Carpinus orientalis, Kuercus pubescens, terpentin, crvena kleka, itd, kao i raznolikost zeljastih mediteranskih biljaka kao što su južni tulipan, Anemone pavonina, Colchicum bivona i drugi.

U zoni rezervata biosfere raste i više od 460 vrsta biljaka , od kojih je veliki broj ugrožen i zaštićen. (Takvi su, na primer, masivi obične tise koji su navedeni u Crvenoj knjizi kao ugrožene vrste drveća).

Na teritoriji tampon zone u rezervatu se takođe gnijezdi ogromna raznolikost ptica. Ovo je ujedno i dom za preko 109 vrsta ptica, uključujući Monticola solitarius, Monticola sakatilis, Orfej Silvia cantillans, Oenanthe hispanica, Alectoris graeca, Hippolais olivetorum, Emberiza melanocephala, Lanius nubicus, Silvia atricapilla, Sitta neumaier, Circaetus gallicus, sova i druge .

Zbog velikog broja vrsta ptica, 1997. godine rezervat „Tisata“ i njegova tampon zona proglašeni su značajnim ornitološkim područjem.

Rezervat Tisata u Pirinu | Lucky Bansko

Pored velikog broja vrsta ptica, u rezervatu se može videti 11 od 16 vrsta zmija koje žive u Bugarskoj. U granicama „Tisata“ može se videti i Telescopus fallak, Platiceps najadum, Elaphe kuatuorlineata, Zamenis situla, Tiphlops vermiculris kao i nekoliko vrsta kornjača, uključujući Testudo hermanni i Testudo graeca.

Od sisara na području rezervata mogu se vidjeti divlje koze, vukovi, jeleni, medvjedi i drugi.

Ako želite da posetite rezervat, najbliži grad iz kojeg možete da krenete je Kresna .

Ali ne zaboravite da su u sva tri rezervata Nacionalnog parka Pirin na snazi stroga pravila. Pristup rezervatu „Tisata“ moguć je, ali ograničen, zabranjena je svaka ljudska aktivnost.

Za obilazak zaštićene teritorije potrebno je rezervisati svoju turneju u Upravi Nacionalnog parka Pirin, a sjedište joj se nalazi u gradu Bansko.

Potreban vam je vodič prilikom obilaska sva tri rezervata, koji se nalaze na području Nacionalnog parka Pirin, jer će vas pratiti tokom cijelog boravka na zaštićenim područjima.Možete i sami posjetiti rezervate, ali morate slijediti određeni put (kao što smo gore spomenuli) i ni u kom slučaju ne odstupati od označenih šumskih staza.