160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Reke u Pirin Mountain

Ako vas sada pitamo koji su najviši vrhovi, najljepša jezera ili najpopularnija odmarališta na Pirinu , sigurni smo da ćete skoro odmah pomisliti na najmanje polovinu njih. Međutim, kada je riječ o rijekama u Pirinu, stihija se neznatno mijenja, jer su kao turistička destinacija podcijenjeni, što se čini malo nepravedno.

Jer Pirin je planina koja je blagoslovljena ne samo brojnim jezerima i jezerskim kompleksima ali i sa mnogim rijekama, prekrasnim vodopadima i kaskadama .

Reke u Pirinu | Lucky Bansko

Da li želite da saznate nešto više o rekama u Pirin Mountain?

Onda nemojmo gubiti vrijeme, već započeti našu šetnju.

Pre nego što vas upoznamo sa glavnim rekama koje se uzdižu sa planine Pirin , razjasnićemo da se sve reke koje počinju od ove planine ulivaju u Rijeke Strume ili rijeke Meste.

Važnije rijeke koje se ulivaju u rijeku Mestu su :

●       Tsar Simeon (formiran od strane Banderitsa i Demianitsa reka)

●       Disilitsa (s glavni pritoka Pleshka River)

●       Bezbozhka River

Glazne

Svako ko je bar jednom posjetio Bansko , vidio je rijeku Glazne , jer prolazi kroz cijeli grad od juga do sjevera. Reka ima dužinu 24,6 kilometara, što ga ne čini dugom rijekom, ali je jedna od najdubljih rijeka koja teče na području Pirina .

Tsar Simeon se formira ušća druga dva Pirin reke – Demianitsa i Banderitsa, koja se pridruže neznatno iznad Bansko. Kada se spoje, formiraju Glazne , dok rijeka prolazi kroz cijeli grad i kroz Razlog vallei u pravcu sela Bania , nakon čega se uliva u rijeku Iztok , koja je pritoka Meste.

Ime rijeke najvjerojatnije potiče od slovenske riječi „glaz “, što znači „ okrugli, sferni kamen “. Njegovo ime je veoma pogodno, jer ako ste u Bansko i šetnja uz obalu banke Glazne primetićete da su kamenje u njemu okrugle i veoma glatke.

Budući da je Glazne relativno kratka i prilično mirna rijeka, nije pogodna za rafting ili druge vrste vodenih sportova, ali je divno mjesto ako želite organizirati piknik u prirodi.Postoji mnogo skrivenih mesta sa malim kaskadama duž njegovog potoka , koje su savršeno mesto da se ohladite ili imate ukusan obrok u mirnoj atmosferi planine.

Banderitsa

Kao što smo već spomenuli, Banderica je jedna od rijeka koje formiraju Glazne . Rijeka izlazi iz Gornje Banderiško jezero, okuplja vode svih drugih Banderiških jezera i strmo sespušta da se ulije u rijeku Glazne .

Banderica je dugačka samo 13 kilometara, ali kako se spušta pod značajnim padinama, prilično je gruba i formira brojne slikovite vodopade i kaskade. Jedan od najlepših i najdubljih vodopada u Pirinu nalazi se u Banderici . Vodopad se zove Banderiški skok i ima visinu od 11 metara. Region oko vodopada je proglašen zaštićenim područjem 1965. godine .

Reka Banderica je veoma slikovita i ako želite da uživate u njoj, možete otići na jednodnevni izlet od Banskog do Banderice .

Demianitsa

Demjanica reka okuplja vode nekoliko jezera kompleksa. U početku se kreće ka zapadu, a zatim prolazi kroz Tiiatsite područje i ide na sever. Nakon Demianitsa kolibu, dva pritoke se ulivaju u reku, što ga čini prilično duboko.

Pošto reka Banderica teče pod značajnim padinama, formira dva prelepa vodopada neposredno ispod kolibe Demianica – Demianishki Skok vodopad (11 metara) i Ulenski LEAP vodopad (9 metara ). Put reke nastavlja da Bansko, i samo po gradu čini da Confluk sa Banderitsa reke, a oni formiraju GLAZNE reku i znate ostatak …

Demjanica ima dužinu od 13 kilometara, ali to ne sprečava da bude jedna od najpoželjnijih reka za šetnje u prirodi. Jedna od najpopularnijih ruta koja polazi od Banskog je desno uz dolinu reke Demjanice . Trasa prolazi od dva vodopada reke, nastavlja doline i dostiže Demianitsa kolibu.

Disilitsa

Rijeka Disilitsa se uzdiže iz jezera Disilishko , koje se nalazi na nadmorskoj visini od 2367 metara u podnožju Polezanskog cirkula . Reka teče nezavisno za 10 kilometara, th en it čini Confluk sa Pleshka Reka koji se uzdiže iz PLESKO jezera.

Nakon pritoka sa glavnom pritokom, rijeka teče na sjever – sjeveroistok kroz doline i šume i doseže Dobrinishte . Prolazi kroz istočni dio grada, onda ispada na istok i nakon 5 kilometara uliva u reku Mesta.

Disilitsa ima dužinu od 21 kilometra i naziva se i rijeka Dobriniška , jer je to jedini grad kroz koji prolazi.

Bezbozhka River

Rijeka Bezbožka se uzdiže iz jezera Bezbožko , koje se nalazi ispod vrha Bezbog u severnom Pirinu . Reka ima dužinu od 16 kilometara, nalazi se na nadmorskoj visini od 1375 metara i radi na severoistoku da teče u Mesta na području Lushina .

Iako je riječ o kratkoj rijeci, rijeka Bezbožka prolazi kroz vrlo lijepe šume i predstavlja divno mjesto za izlete i ribolov. Ljeti je bogata balkanskom pastrmkom, a često i lokalno stanovništvo organizira riječna ribolovna natjecanja duž riječne doline .

Zaboravili smo da pomenemo da je reka Bezbožka poznata i kao reka Duilovica .

Ove i druge manje reke u Pirinu Planina, ulijeva se u Mestu. U izvire iz Rila Mountain, zatim prolazi kroz teritorije Bugarska i Grčka i uliva se u Egejskom moru u blizini grčkogostrva Kavala.

Mesta Reka ima dužinu od 273 kilometara, kao i 126 kilometara je na bugarskoj teritoriji, što je svrstava na 20. poziciju u pogledu dužine među bugarskim rijekama.

Reke koje se ulivaju u Strumu su Vlahina, Sandanska Bistrica, Pirin Bistrica i Melnishka.

Pirin Bistritsa River

Pirin Reka Bistrica je najduža reka koja se izdiže iz Pirina i uliva se u reku Strumu. Njena dužina je 53 kilometara, što ga svrstava u 80-og među bugarskim rijekama.

Reka Bistrica u Pirinu

Pirin Bistritsa izvire iz južnog dela jezera Argirovoto , koje se nalazi na na nadmorskoj visini od 2356 metara u Demirkapiiskom cirkusu na severu Pirina . U početku, rijeka teče prema jugu, zatim skreće na jugoistok u kolibi „ Pirin “ , prolazi kroz doline i ulazi u Petritch-Sandanski dolinu.

Neposredno pre Selo Novo Hadjovo , Petrovska reka, koja je najveća pritoka Pirin Bistritsa, teče u nju, a posle drugog 7 kilometara It P kao ova es bugarsko-grčkoj granici da teče u reku Struma u selu Promahon.

Na bugarskoj teritoriji uz potok Pirin izgrađena je elektrana Bistritsa , koja snabdeva energijom naselja koja se nalaze na tom području.

Ljubitelji ribolova često posjećuju rijeku, jer je zasađena s jarbolom i pastrmkom.

Vlahina River

Vlahina ili Vlahinska izvire iz najvišeg i najvećeg jezera svih Vlahinski jezera, koji se nalazi u Vlahinski Cirkue ispod vrha Vihren. U početku, reka teče kroz ledenu dolinu, zatim okružuje greben Gredara , nastavlja se na zapad, prolazi pored Selo Vlahi i oko 300 metara od grada Kresna uliva se u rijeku Strumu.

Reka ima ukupnu dužinu od 27 kilometara i tokom letnjih meseci nije baš duboko, ali u proleće, kada sneg otopi, količina vode može značajno povećati.

Sandanska Bistritsa

Sandanska Bistritsa , koja se naziva i Bistrica i Svetivratchka Bistrica se uzdiže iz Tevnog jezera koje se nalazi u cirkusu Belmeto u sjevernom dijelu planine Pirin . Na samom početku puta, rijeka okuplja vode Malokamenishki Jezera i onda odlazi na zapad gdje je njena prva pritoka – Bashliitsa reka, protiče u njoj. Onda je pravi preokret jugozapadno, prolazi kroz Tremosht Nitsa oblasti, gde su ostali pritoke teče u njega – ovo su Tremos nitsa i Razslankovitsa Rivers . Ubrzo nakon toga, Sandanska Bistritsa dostiže gradSandanski i uliva se u rijeku Strumu.

Slapovi u Pirinu | Lucky Bansko

Reka ima dužinu od 33 kilometra i jedna je od najvećih prelepe reke u Pirinu . U njegovom gornjem dijelu nalazi se jedan od najvećih vodopada u Pirinu – Popinlashki vodopad, kao svoju vodu s padom od 15 metara.

Duž doline reke U Sandanskoj Bistrici se nalaze popularna odmarališta Popina Luka i Tremoshtnitsa , a tamo možete doći automobilom. Blizu Popinlashki vodopad se nalazi u kolibi Iane Sandanski, što čini dolinu rijeke odličnim mjestom za šetnje, turističke izlete i izletište među ljepotama Pirin Mountain.

Melnishka River

Melnishka Reka se formira od ušća dve reke – Sugar e v ska i Dolenska reka. Njegova desna pritoka – Dolenska rijeka, smatra se početkom svog putovanja , kako se diže ispod Vrh Kelio u n ortom delu Pirina. Odmah iznad grada Melnik, Dolenska reka ispunjava Sugarevska River, a obe reke čine reku Melnishka. Reka ima dužinu od 30 kilometara, a na njenom putu ka Struma River teče u jugo – smeru jugozapada.

Moguća je lep Melnik Zemlja P iramids da nas zadivljuje danas, su formirana na reke Melnishka. Ljeti, rijeke često nestanu pod zemljom, ali za vrijeme kišne sezone ili kada se snijeg topi, nivo rijeke Melniške se može dramatično povećati, što ga čini prilično opasnim.

Rijeka prolazi pored grada Melnika , a zatim nastavlja do sela Zornitsa , ulazi u Petritch – Sandanski dolina, skreće na jug i ulazi u rijeku Struma oko 2 kilometra od selaMarikostinovo.

Struma

Struma reka ima dužinu od 415. 2 kilometra, kao i 290 kilometara teku na teritoriji naše zemlje, što je šesta po dužini među bugarskim reke. Reka se uzdiže na oko 250 metara ispodČernija Vruh na planini Vitosha , zatim prolazi kroz dolinu Pernika , ulazi u Čardakska klisura, zatim ulazi u dolinu Radomira i dolinu Kiustendil , prolazi kroz Skrinskiklanac, a na Boboševu izlazi iz klisure i ulazi u Dupnica dolinu. Pre nego što pređe grčku granicu, reka prelazi mnoge druge klisure i doline, ulazi u Rilu, Pirin i Slavjanku.