160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Razlog

Ugodno smješten u Razloškoj dolini, pažljivo čuvanoj od tri najljepše i najslikovitije planine u zemlji – Rili, Rodopima i Pirinu, Razlog je pravi raj koji svojim gostima može ponuditi prekrasne poglede i povijest i znamenitosti, i gostoprimstvo.

Grad je poželjna i omiljena destinacija za sve one koji traže mirno, lijepo i raznovrsno mjesto. Takođe je snažna atrakcija za goste Banskog, koji ga moraju uključiti u svoju listu pješačkih tura.

Niste još posjetili Razlog? Vreme je da popunite ovu propusnicu, jer grad zaista vredi vidjeti!

 

Grad Razlog u dolini Razlog | Lucky Bansko

Od Meo Mia, Mahi Mia, Meomia, Mehomiia do Razlog

Pre više hiljada godina, u vreme Tračana, na teritoriji današnjeg grada formirano je naselje koje se zvalo Mehomiia.

Ime naselja prema nekim istoričarima potiče iz „mech“ (vreća za životinjsku kožu). Zvali su je zbog kanti u kojima je katran donesen u okolinu.

Prema drugim teorijama, njegovo ime nema nikakve veze ni sa izvađenom katranom niti sa slepim miševima kojima je nošeno, ali je povezano sa legendom po kojoj je veliki trakijski komandant osvojio veliku pobedu nad neprijateljskim snagama iu čast ove pobjede. formirala je naselje, prvobitno nazvano Meo Mia. (Meo Mia ili Mahi Mia u prevodu sa grčkog znači „moja pobeda„). U međuvremenu se ime preobrazilo iz Mahi Mie u Mehomiia jer je bilo lakše izgovarati.

Prvi put se ime naselja spominje u poklonu koji je potpisao Vasilij II Bugarski ubica 1019. godine. U ovom dokumentu naselje se pominje kao dio Velbojdah biskupije.

Mehomija se spominje iu Rilskom popisu iz 1378. godine, koji je kralj Ivan Šišman spomenuo u popisu podređenih naselja Rila i „Razlog kraljeva“.

Za vrijeme osmanskog jarka selo se spominje u dokumentu iz 1576. godine pod nazivom „selo Mehomiia“. Prema ovom dokumentu, selo je pripadalo Razlog causi, a tamo su živjele uglavnom djelepske porodice (ovčari).

Tokom godina, naselje je raslo, obrti su se razvili, a Mehomiia je postala dobro razvijeno i prosperitetno naselje.

Krajem XVIII veka izgrađena je prva crkvena škola u Razlogu, podignute crkve, prodavnice, a nedeljno tržište u gradu postalo je jedno od najposećenijih mesta za trgovinu u regionu.

Grad je oslobođen od turskog jarma 1912. godine, a od 1925. godine nazvan je Razlog (u ime doline u kojoj se nalazi).

Znamenitosti Razloga i okoline koje impresioniraju …

Crkva Svetog Blagovijesti

Hrišćanski hram nalazi se u samom srcu grada Razloga i jedno je od prvih mjesta za posjetiti.

Crkva nije jedna od najstarijih crkava na tom području (izgrađena u prvoj polovini 20. stoljeća), ali je vrlo impresivna kao arhitektura i jedna je od najvećih i najljepših crkava u nevrokopskoj biskupiji.

Hram impresionira zanimljivim freskama, predivnim oltarom, dobro oblikovanim dvorištem i visokim 26-metarskim zvonikom koji otkriva neverovatne predivne planine.

Crkva sv. Đorđa

Sveti Đorđe izgrađen je 1834. godine i najstarija je (i najmanja) crkva u Razlogu. Crkva je trobrodna pseudobazilica u kojoj se, osim slika nepoznatog majstorskog ikonostasa i ikona, može videti i rad Tome Višanova.

Hram se nalazi na starom razlogskom groblju i predstavlja spomenik kulture.

Istorijski muzej „Nikola Parapunov“

U Razlogu možete vidjeti preko 40 kuća renesansne arhitekture, ali ako nemate dovoljno vremena, savjetujemo vam da pogledate barem povijesni muzej u gradu, koji je smješten u kući Nikole Parapunova.

Kuća je proglašena spomenikom kulture i dat će vam ideju o tipu kuća koje su sagrađene za vrijeme renesanse u Razlogu.

Od 1957. godine, u kući Nikole Parapunova, smešten je Istorijski muzej grada, a ako se odlučite da ga posetite, moći ćete da vidite preko 5000 eksponata koji pričaju priču i život ljudi iz Razloga i regiona od antike do danas.

 

Sunčani kalendar u gradu Razlogu | Lucky Bansko

Sunni calendar

Solarni kalendar je jedna od najvećih atrakcija Razloga, pa vam savjetujemo da ne propustite posjetiti (pogotovo ako imate djecu). Kalendar se sastoji od 12 mramornih ploča sa uklesanim životinjskim figurama. Ploče su kružne i čine drevni solarni kalendar.

Takav kalendar je zapravo otkriven na teritoriji opštine Razlog 70-ih godina 20. veka i prema istoričarima služio je našim precima da se orijentišu u prostoru i vremenu vekovima

Solarni kalendar, koji je danas u gradskom parku, je kompletna kopija drevnog kalendara, a vi možete saznati kako se računaju godine i na koje godine rođenja odgovaraju.

Panoramska ulica „Koraci

„Steps“ je najnovija atrakcija u Razlogu, ali je već postala jedna od najposjećenijih znamenitosti u gradu. Ulica je izgrađena na evropskom projektu i vodi na vrh planine Golack. I tamo, na vrhu brda, tu je i glavna atrakcija uličice – toranj nazvan „Koraci“.

Staza se zove „Stepenice“ u ime jedne od najlepših i najinteresantnijih prirodnih fenomena u Pirinu – „Stepenica“, koja se može videti ako se popnete na vrh kule.

„Pisanje crkva“

„Pisanje crkva“ je jedno od obeležja u blizini razlog, koji svake godine privlače više turista.

Dnevni hram je otvoren pre nekoliko godina, prilikom razmatranja terena u potrazi za mestom u kojem se izgradi informativni centar radnika koji nailaze na ostatke manastirskog kompleksa.

Dakle, u svetlu pojavljuju ostatke ugnežđenih dva hrama – starokršćanske bazilike iz V – VI vek srednjovekovna crkva XII – XIII vek.

U neposrednoj blizini „Pisanje crkva“ su ostaci dve crkve – „Bela Crkva“ i „Sveti Nikola„, a oko njih se nalaze mnogi veliki objekti, keramika, novac nalazi i drugi predmeti koji ukazuju arheolozi su mislili da area kruške, gde je crkva postojala je velika srednjevekovna selo.

„Pisanje crkva“ je oko 7 km. Razlog sa jugozapada.

Srednjovekovna crkva „Sveti Nikola“

3 km. iz Razloga, na putu između grada i Banskog nalaze se ruševine srednjovjekovne crkve „Sv. Nikola“. Kada je hram izgrađen, nije bilo tačnih informacija, ali po mišljenju stručnjaka podignuto je otprilike u 13. veku i uništeno tokom osmanske dominacije.

Iz istraživanja crkve tokom godina, jasno je da je to trokraka, ukrštena kupola izgrađena od rečnih i kamenih kamenja.

 

Old temple in the town of Razlog | Lucky Bansko

„Murtina kupatilo“ (turska kupelj) u selu Bania

Slavno selo Bania udaljeno je samo 7 km. iz Razloga, tako da vam neće trebati dugo da odete i posjetite jednu od najzanimljivijih znamenitosti sela – Tursko kupatilo.

Kupatilo je izgrađeno u 17. stoljeću i tipično je za svoje vrijeme orijentalne arhitekture. Zgrada ima dva ulaza, jer Turci vjeruju da ulaze u kupaonicu kroz lijeva vrata kada odu u kupaonicu i prođu kroz desna vrata kada se okupaju.

Legenda kaže da je kupatilo sagradila turska porodica Murtazov sa novcem koji je zaradio na nelagodan način, a tokom mletačko-turskog rata, dva brata iz porodice su raspoređeni u vojsku i učestvovali u ratu. Jednom su poslali prijatelja na očev poklon – top sa fronta. Otac se, međutim, uvrijedio na auramanu i bacio ga u deponiju.

Dva brata su se oporavila nakon rata i pitala oca gdje mu je dar. Otac, i dalje uvrijeđen, rekao im je da ga je izbacio. Braća su otišla na deponiju, otkrila štap, a kada su ga otvorili, iz njega je izlilo zlato.

Otac je shvatio da zlato nije zasluženo iskreno, i da smiri Boga i da se smiluje njegovim momcima odlučio je da izgradi javno kupatilo sa žutim. Njegovi sinovi su se složili, tako da je selo Bania imalo moderno kupatilo za ta vremena.

Crkva Svete Katarine

Da li ste znali da u zemlji postoje samo tri crkve koje nose ime „Sveta Katarina“? A da li znate da je najstariji od njih 7 km. iz Razloga u području Katarina?

Pravoslavni hram je spomenik kulture i danas je jedna od najposjećenijih atrakcija, stoga ne propustite istražiti. Crkva je sagrađena verovatno početkom 14. veka, ali po mišljenju stručnjaka, mesto gde je podignuto bilo je sveto za Tračane.

Posvećena sv. Katarini, crkva je već nekoliko godina okupljala hrišćane, ali je nakon turske invazije uništena skoro do temelja. Ipak, domoroci ga ponovo podižu baš kao što je i bilo. Danas je mali hrišćanski hram obnovljen i možete ga videti kao što je bio kada je izgrađen.

Kako doći od Lucki Bansko Hotel do Razlog?

Ako ste među gostima hotela Lucky Bansko i odlučite da jedan dan provedete među atrakcijama Razloga, neće vam dugo trebati da stignete do grada, koji je udaljen samo oko 6 km. Na putu ima dovoljno znakova i ne možete da zbunite pravac kojim možete da krenete.