Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Рафтинг, вожња кајаком и кањонингом

Вријеме је за излете, бучне забаве на отвореном, шетње у природи, а зашто не и савладати екстремне спортове попут рафтинга, кајакаштва или кањона ?

Ако такође желите испробати неке од ових адреналинских активности, надамо се да ћете радо чути да су рафтинг, вожња кајаком и кањонингом неки од екстремнијих спортова које можете да тренирате у пролећној, летњој и јесењој сезони у Банском .

Рафтинг, вожња кајаком и кањонингом

Почнимо с описом заредом како бисте добили јасније информације о томе шта је сваки од ових екстремних спортова и како можете учествовати у њему ако је то заиста оно што желите.

Рафтинг

Рафтинг је врста екстремног спорта у којем учесници плове низводно чамцима на надувавајућим, каскадним ријекама. Обично су најприкладнија годишња доба за вежбање пролеће, рано лето и јесен када је ниво река највиши.

Rafting i vožnja kajakom u Banskom

У нашој земљи најбољи услови за вежбање рафтинга пружају реке Струма и Места , а ако се тренутно налазите у Банском, прилика је да испробате рафтинг у овом крају.

Ко може да се бави овим спортом?

Једини захтев који вежбате рафтинг јесте да можете пливати. Не постоје старосни услови, нити било какви захтеви за пред-тренинг, тако да ако можете да пливате и желите да откријете какав је осећај као да пребродите брзаце, можете се придружити некој од рафтинг тура која се организују у Банском.

Како се придружити рафтинг авантури?

Да ли желите да осјетите узбуђење приликом спуштања низводно с гуменим чамцем по ријекама? На рецепцији хотела у којем одседате морате једноставно да питате како да контактирате организаторе рафтинг тура. Скоро сви хотелијери раде са сличним клубовима и брзо ћете пронаћи оне који вам се највише свиђају.

Обилазак Довнстреан-а на подручју Банског може се организовати или ријеком Струма или Места. 

Сплав на Струми полази од Кресне клисуре, јер је дужина стазе око 12 км. (најдужа рута за рафтинг на територији земље) и трајање је између 2 и 3 сата. Током једрења низводно, пролази и кроз мирне воде и кроз брзаце што максимално повећава адреналин. Најбоље време за рафтинг на Струми је од марта до јуна и од августа до новембра .

Пливање низводно на реци Места опуштеније је и омогућава вам уживање у прелепим местима кроз која река тече. Трајање је између 2 и 3 сата, а најбоље време за рафтинг је од априла до јула и од октобра до новембра када је водостај највиши.

Треба ли вам опрема за вјежбање рафтинга?

Добра ствар је што не морате имати сопствену опрему за рафтинг , јер сваки рафтинг клуб има такву и обезбедиће вам је. Оног тренутка када се придружите авантури, пратиће вас инструктор који ће вас упутити и обући неопренским оделом, кацигом, појасом за спашавање, веслом, а неке од компанија нуде и неопренске ципеле.

У зависности од рафтинг клуба који ангажујете, можете искористити разне пакете за рафтинг, укључујући превоз, ручак, организовање игара, комбинацију рафтинга са кањонингом или комбинацију рафтинга са разгледањем у близини реке.

Цене рафтинга варирају у зависности од пакета, али углавном је рафтинг низводно доступан по ценама од 50 до 100 лева по особи.

Добро је знати да је рафтинг тимски спорт и не можете га сами тренирати, већ само у друштву 6 до 8 људи са којима морате заједно радити као тим.

Вожња кајаком

Иако је рафтинг тимски спорт и пливање низводно је обавезно с чамцима на надувавање, кајакаштво се може вјежбати појединачно или с партнером , а низводни чамци су ниски (готово до водостаја) и израђени су од модерних материјала.

Vožnja kajakom po reci Pirin

Овај екстремни спорт могу да тренирају и почетници и напредни, па ако до сада нисте пробали кајакаштво и желите то да урадите сада, време је да га испробате … нећете пожалити.

Ако сте у Банском и желите да се опробате у кајаку, поново можете да га обавите уз реке Струма и Места. Добра ствар је што се овај екстремни спорт може бавити од почетка априла до октобра, тако да имате више времена за уживање у њему.

Који су услови за вежбање вожње кајаком?

Да бисте вежбали кајакаштво нема ограничења (не морате чак и да пливате), па ако желите, можете се пријавити на кајакашку турнеју коју организују кајакашки клубови у Банском .

Где можете вежбати кајакаштво?

Као што смо споменули, кајакаштво се углавном практикује дуж вода река Струма и Места, јер екстремно путовање траје око 3 сата, а дужина стазе може бити 11 до 15 км .

Цена кајака креће се од 70 до 100 БГН, јер цена укључује: инструктора, опрему ( неопренско одело, кацигу, неопренске чизме, капут за спашавање, весло ), трансфер до места за кајакаштво, осигурање итд. Зависно од кајакашког клуба, додатне услуге могу бити укључене у пакет, као што су професионалне фотографије током пливања низводно, ручка, вечере или ноћења.

Цанионинг

Цанионинг је најнеобичнији од три екстремна спорта, али брзо окупља присталице јер је изузетно фасцинантно и подиже адреналинско искуство . Генерално гледано, кањонинг је екстремна вожња низбрдо, прелазак преко слапова и кањона и све то се изводи уз помоћ алпске опреме за пењање.

Kanjoning sport u Banskom

У односу на рафтинг и вожњу кајаком, кањонинг изгледа екстремније и фасцинантније, а ако сте један од људи који се не плаше нових изазова, савјетујемо вам да се придружите неким од обилазака кањона који се организују у регији Банско.

Једна од најпопуларнијих рута за кањонинг је Пут реке Влахине и вероватно ће вас инструктори тачно упутити на њу. Кањонинг на реци Влахини дугачак је 2,5 км и траје од 1 до 2 до 3 сата (у зависности од физичког тренинга учесника и њиховог броја).

Коме је намењен кањонинг?

Као и кајакаштво и рафтинг, за овај екстремни спорт не постоје посебни захтеви. Препоручује се идеја о пењању на стене, али чак и ако сте почетник, можете се придружити кањонинг турнеји.

Пре него што започнете прелаз кроз кањоне, реке, водопаде и чисте стијене, инструктори ће вам пружити потребну опрему за пењање, обавити детаљна упутства и бити вам увек при руци.

Обучени сте у одећу дугих рукава и дуге панталоне и додатни пар одеће у руксаку . Препоручљиво је у руксак ставити купаћи костим и пешкир .

Цене обиласка кањона варирају од 50 до 90 лева по особи, а у зависности од клуба из кањона, можете искористити додатне услуге као што су комбинација кањона са рафтингом или вожњом у кајаку, пикник, разгледање поред реке, планинарење, паинтбалл, стреличарство или ваздушни пиштољ и још много тога.

Кањонинг се може вежбати током свих сезона, осим зиме, али најпријатније је да се бавите екстремним спортом током лета тако да се бар на неко време ослободите великих летњих врућина.

Ко одабере да се опроба у овим екстремним спортовима?

Рафтинг, вожња кајаком и кањоном намењени су људима који желе да осете узбуђење различитих екстремних искустава и не плаше се упустити се у нешто ново, непознато и узбудљиво. Ови спортови намењени су људима који требају бити блиски природи и који желе да боље упознају себе и своје способности истовремено.

Ако волите и разумне ризике, ако вас досада и монотонија депресију, онда су оне активности које подижу адреналин само за вас. А где најбоље осећате узбуђење рафтинга, кањона или кајака, ако не, док сте на одмору у Банском ?

Зато не размишљајте превише о томе, већ одаберите екстремну летњу авантуру и направите то одмах! Ако сте са тимом, с пријатељима или с породицом, онда ће рафтинг вожња низбрдицом низ бујне воде ријека Струма или Места бити савршен избор за вас. Али ако желите бити сами са својим мислима или желите сазнати можете ли се сами носити низводно, тада одаберите кајакаштво.

Кањонинг ће вам одговарати ако желите да достигнете тешко доступна места у планини или желите да осетите адреналински пулс у жилама када се спуштате низ слапове, кањоне, чисте стијене или на дну корита реке.

Сва три спорта су изузетно фасцинантна, екстремна и оставиће вам незаборавне успомене на невероватну летњу авантуру. И није ни чудо ако од човека који је само желео да проба барем једном у животу испробате узбуђење рафтинга, кајакаштва и кањона и да се бавите овим спортовима не само широм Бугарске, већ у различитим егзотична места широм света.