160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Rafting u Banskom – za ljubitelje ekstremnih senzacija

Ako ste ljubitelj ekstremnih senzacija i tražite novi izazov dok odmarate u jednom od hotela Bansko, onda je rafting vaša ekstremna avantura.

Rafting u Banskom - za ljubitelje ekstremnih senzacija

Šta je ovaj sport?

Rafting je sport koji pumpa adrenalin gde se učesnici spuštaju na brzake rekama u splavovima (na brodovima). U zavisnosti od jačine rečnih brzaka, stepeni težine mere se na skali od 1 do 6. (Rafting na skali od 1 znači da je spuštanje u mirnim vodama, dok skala 6 znači da je spuštanje gotovo nemoguće).

Rafting je izazovan, ekstremni, ali izuzetno zabavan sport. Prakticira se kao tim, što ga čini još zanimljivijim i uzbudljivijim za sve koji traže nestandardnu porodičnu ili team building zabavu.

Ko može da vežba rafting?

Iako je prilično ekstremni sport, sa odgovarajućom opremom i unapred upućenim instrukcijama licenciranih instruktora, rafting je potpuno siguran sport koji može trenirati bilo ko. Ne postoje starosna ograničenja kako biste ga vežbali, nije nužno da možete dobro plivati.

Oprema i oprema za rafting

Kao sport na vodenoj bazi, oprema uključuje čamac na naduvavanje (splav) i vesla. Obično su brodovi napravljeni od hipanola ili vinila i dugački su od 3,5 do 6 metara i širine od 1,8 do 2,5 metra. Pokreću ih vesla, čiji broj zavisi od učesnika u spuštanju.

Obavezna oprema za rafting sastoji se od neoprena odela i cipela, kacige i kabineta za spašavanje.

Rafting u Banskom - za ljubitelje ekstremnih senzacija

Gde se u Banskom praktikuje rafting?

Bansko je idealno polazište za vežbanje raftinga jer se nalazi u blizini reka Struma i Mesta, koje su praktično dve od tri bugarske reke koje su najprikladnije za spuštanje brzaka.

Pravo vreme za bavljenje ovim sportom u našoj zemlji je od početka marta do novembra, tako da ako ste u hotelu Lucki Bansko tokom ovog perioda, možete se sigurno spustiti na bilo koju od dve reke.

Rafting na Strumi

Ako se odlučite za spust, imate mogućnost izbora jedne od dve rute. Gornja ruta kreće od Simitlija, prolazi kroz Kresnu klisuru i završava se u Sandanskom. Ova staza je ekstremnija, duža i zahteva da budete spremniji i sposobniji da plivate. Rafting na gornjoj stazi Struma trenira se od aprila do jula i od oktobra do novembra.

Donja ruta počinje željeznicom i završava se u Simitli. Ova staza ima niži stepen i vrlo je pogodna za početnike u sportu. Pravo vreme za rafting belom vodom je od marta do juna i od avgusta do novembra.

Rafting belom vodom

Ako vam je ovo prvo ekstremno putovanje riječnim brodom, Mjesta će možda biti prikladnija za vas. Spuštanje s mesta je mirnije,  vrlo prijatno i pruža vam priliku da uživate u ekstremnim sportovima i u prelepim mestima kroz koja prolazite. Pogodni meseci za rafting u Mestima su od aprila do jula i od oktobra do novembra.

Koje su cene za vežbanje raftinga u Banskom?

U zavisnosti od obima i dužine rute, kao i od toga da li rafting klub u koji se prijavljujete nudi prevoz, ručak ili dodatnu ekskurziju, cene kreću se od 40 do 50 leva i mogu ići i do preko 100 leva.

Kako se prijaviti za silazak u Strumu ili Mesta dok ste u Banskom?

Da biste se vežbali na raftingu u Banskom,  ne treba vam ništa drugo nego da odete na Lucki Bansko hotel i zatražite. Osoblje recepcije će uzeti vaše podatke i rezervisati za vas lansiranje.

Skoro svi hoteli u Banskom (uključujući hotel Lucki Bansko) rade u partnerstvu sa najpopularnijim klubovima za rafting sa belom vodom i mogu vam pružiti razne ponude koje možete izabrati.

Šta treba da znate pre nego što se ukrcate na čamac i krenete brzacima reke?

  • Rafting je timski sport  i morate biti u grupi od 6 ili 8 ljudi da biste ga vežbali.
  • Pre lansiranja, instruktori vam moraju dati 30-minutni obaveštaj da biste se pripremili za predstojeći ekstremni silazak.
  • Da biste prakticirali rafting, morate biti opremljeni neoprenskim odelom, pojasom za spašavanje i kacigom. Neoprenske cipele se preporučuju, ali nisu potrebne. Potrebnu opremu pružaju klubovi za rafting.
  • Za vreme spuštanja, ne skidajte kaput, ne stanite u čamac i sledite uputstva koja vam je dao instruktor.
  • Držite veslo sa dve ruke i pokušajte da ga uskladite sa ostalim učesnicima u čamcu.
  • Ako ste početnik u raftingu, odaberite rutu koja ima malo poteškoća.

Rafting je izuzetno zarazni i adrenalinski sport koji možete vežbati ne samo kao zabavan, već i kao sport sa trkama.

Zvanična takmičenja u raftingu održavaju se u našoj zemlji, a učestvuju ekipe od 2 do 8 ljudi. Rafting trkački stilovi su sprint, slalom, dovnriver i head-to-head. Svaka trka u određenoj kategoriji dobija se bodovima koji određuju konačni poredak.

Sprint

Svaka rafting trka počinje sa sprintom. To je izuzetno snažna disciplina u kojoj se kurs mora završiti u najkraćem mogućem roku.

Head to head

To je ono što se naziva druga trkačka disciplina. U startu, dva broda kreću u startu. Posada broda koja je prešla ciljnu liniju prvo dobija najviše bodova.

Slalom

Slalom je najtehničnija disciplina u kojoj takmičari moraju da savladaju ravno i na otvorenom tokom određenog vremena. Ova disciplina rafting belom vodom zahteva i veliku fizičku snagu i brz odziv, i vrlo dobro poznavanje terena.

Dovnriver

Ovo je poslednja disciplina u splav trci. To je najviše trajanje i zahteva vrlo dobru fizičku kondiciju i jaku želju za uspehom. S nizvodnim vozačem čamci počinju prema privremenom rangu, a brodovi počinju u određenom vremenskom intervalu.

Rafting u Banskom - za ljubitelje ekstremnih senzacija

Međunarodna federacija za rafting najviši je organ upravljanja u sportu, koji je odgovoran za trkačka takmičenja i promociju raftinga kao sporta.

U Bugarskoj takmičenja u raftingu provodi Bugarska rafting federacija od 1971. godine, jer se prvo takvo takmičenje održalo na Kresničkoj klisuri.

Danas skoro svi rafting klubovi imaju trkačke timove i učestvuju u regionalnim, međunarodnim i svetskim prvenstvima.

  1. godine ženski tim u Adventure Net Rafting Club zauzeo je šesto mesto u prvom učešću na Međunarodnom takmičenju za rafting u Limu.

Sledeće godine je isti tim osvojio nekoliko trofeja Euro Cupa 2008 – prvo mesto u disciplini Sprint, drugo mesto u spustu i treće mesto u slalomu.

  1. godine ekipa Adventures Net ponovo je zauzela drugo mesto na Svetskom prvenstvu u raftingu koje se održava u Bosni i Hercegovini.

Bugarski rafting tim je takođe osvojio prvo mesto na takmičenju Svetskog kupa, koje se održalo prošle godine u Mitrovici Kosovskoj na reci Ibar.

Kao što vidite, rafting nije samo izuzetno popularan sport za zabavu sa čitavom porodicom, već je i sport u kome trkačka tišina nije strana.

Takmičenja za rafting stekla su veliku popularnost poslednjih godina, zbog čega je Svetska rafting federacija (VRF) predložila da se rafting prepozna kao olimpijski sport.Rafting u Banskom - za ljubitelje ekstremnih senzacija