Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Radonova kuća – rodno mesto saradnika Levskog i Benkovskog

Bansko nas ne prestaje iznenaditi. Sa svojom raznolikošću prirodnih i istorijskih lokaliteta od nacionalnog značaja, ovaj planinski grad ima mnogo da ponudi svima i neće vas gnjaviti dok ste tamo.

Kuća Radonova u Banskom | Lucky Bansko

 

Pored odličnih skijaških staza i raznih konoba i noćnih klubova, u blizini Banskog nalaze se brojna arheološka nalazišta, kuće istaknutih renesansnih umjetnika i prirodnih fenomena koji su od velikog značaja za region. Oni su sastavni deo istorijskog nasleđa Banskog područja i zahvaljujući njima sada možemo naučiti o načinima i tradicijama Bugara tog vremena.

Iako je Bansko mali grad, on je odigrao važnu ulogu kao edukativni centar tokom perioda preporoda, zahvaljujući čemu su se sačuvala bugarska memorija, kultura i duhovnost. U gradu se nalaze domovi nekih od najvećih ličnosti bugarske istorije, što je zauvek obeležilo svojim velikim probuđenjem i prosvetljenjem.

Čini se da nam Bansko nudi putovanje kroz vrijeme koje nas vodi u prošlost i daje nam priliku da saznamo zanimljive činjenice o tome kako je Bansko živio tada.

Jedno od mesta koje dokazuje ovu činjenicu je Radonova kuća. To je prvi muzejski kompleks u Banskom. Ekspozicije i dokumentarni materijali u njemu direktno svedoče o svim događajima i promjenama koje je lokacija prolazila tokom preporoda. Svako ko je zainteresovan za istoriju Bugarske ne bi trebalo da propusti da poseti ovo nezaboravno mesto u Banskom.

Radonova kuća je istorijski i etnografski kompleks iz 1971. godine. 18. oktobra 2007, slavi otkriće kuće, što je prilika za slavlje

55-godišnji muzejski rad grada Banskog

Fotodokumentarna izložba pod naslovom „Herojsko Bansko“, koja se obnavlja i širi 1988. godine, može se vidjeti u Radonovoj kući. Kuća Radon proglašena je spomenikom kulture i od velikog lokalnog značaja za područje Banskog.

Ovaj muzejski kompleks značajno doprinosi dugogodišnjoj tradiciji muzejskog rada na području Banskog kroz raznovrsnost muzejskih eksponata, autentičnu fotografsku, dokumentarnu i materijalnu građu koja otkriva stvarni život ljudi i događaje koji su obilježili razdoblje preporoda.

Malo bogate istorije Banskog

Kuća Radon datira iz ranog 19. veka. Velika zasluga za uspostavljanje istorijskog istorijskog muzejskog kompleksa u Banskom ima gen. Krum Radonov, koji je donirao svoj udeo u kući koju je ostavio njegov otac 2007. godine. Određeno vreme u ovom delu kuće nema šta da napravi izložbeni plan i koncepciju buduće muzejske zbirke.

Kuća Krum Radonova u Banskom | Lucky Bansko

 

Trenutno je Radonova kuća u istorijskom i etnografskom muzeju grada Banskog. Zbog svoje bogate istorije i zbirki proglašen je spomenikom kulture od lokalnog značaja. Zbog svog postojanja sačuvan je mali dio bogate prošlosti i života stanovnika Banskog.

Hadji Kandid Dagaraddin, koji ima slavu istaknute ličnosti u nacionalno-oslobodilačkim borbama, živio je u Radonovoj kući. Poznato je da je bio saradnik Vasila Levskog i Georgija Benkovskog.

Za Radonovu kuću se zna da pripada bogatoj porodici Hadjivulčevi, a posebno Mihailu Dimitrovu Hadjivalčevu, koji je rođen 1854. i umro 1920. godine. Bio je učesnik odreda Bonjiu Marinova. Napustio je kuću i otišao da živi u Sofiji. Mihail Hadjivalčev je imao svog tasta Hadji Kandita Dagardina.

Kasnije je Hadži Dagaradin ubio ovu kuću. Nakon njegove okrutne smrti u kući, Mihail Hadji Valchev je smestio rođaka Hadjija Kandida, koji je bio Georgi Hadžiradonov, otac Kruma Radonova. Godinama kasnije on otkupljuje kuću i od sada dobija ime Radonova kuća.

Više o ličnosti Kruma Radonova

Krum Radonov igra važnu ulogu u istoriji Bugarske. Njegovo puno ime je Krum Georgiev Radonov, zvani Bai Georgi, a izvorno potiče iz porodice malih zemljoposjednika. Rođen 8. marta 1912. godine u porodici Georgi Hadžidadonov i Raina Hadjiradonova u Banskom. Umro je 2002. godine. Ima brata Hrista Radonova.

Bio je nastavnik Bugarske komunističke partije (PC). Učestvovao je u komunističkom gerilskom pokretu u Bugarskoj tokom Drugog svetskog rata. Krum Radonov je bio i vojni oficir, oficir, general-pukovnik i komandant Četvrtog ustanka Gornje srednje dinastije. Njegov brat je i general-potpukovnik. Krum Radonov je diplomirao pedagošku školu Nevrokop 1931. godine.

11. jula sarađivao je sa Ivanom Kozarevom i tako postao jedan od osnivača Razlog partizanskog četa. U aprilu 1943. leti sa partizanskim odredom „Nikola Parapunov“.

Godine 1943. Nevrokopski artiljerijski sud ga je osudio na smrt u odsustvu. Od marta 1944. komanduje četvrtim ustankom Gornjeg Đumova, a od avgusta je zamjenik komandanta partizanske komande Rila-Pirin.

Godine 1944. – 1945. bio je član Gornjeg Županijskog odbora DPR-a BRP-a. Piše memorijalnu knjigu „Sećanja“ i aktivni je učesnik u diskusiji o Nikoli Vaptsarovu.

Šta se može videti u Radon kući?

Radonova kuća ima mnogo toga da ponudi svakom posetiocu. Kuća se nalazi na dva sprata, au svojim stambenim prostorijama se nalaze izložbe koje prikazuju razvoj Banskog u istoriji (od osnivanja planinskog grada do oslobođenja od turske vladavine 1912. godine). Istorijsko nasleđe Banskog. Predstavlja autentične tradicionalne predmete iz svakodnevnog života u Banskom.

 

Radonova kuća - izložba | Lucky Bansko SPA & Relax

 

 

Kuća ima bogatu arhivu dokumentarnih, slikovnih i brojnih materijalnih materijala iz renesansnog historijskog perioda.

Posjetitelji muzejskog kompleksa mogu vidjeti kako su stanovnici Banskog namjestili i uredili svoje domove. U muzeju se mogu videti i raznovrsni autentični dokumenti, kao i bogata arhiva fotografija iz vremena nastanka kuće do današnjih dana.

Na prvom spratu kuće, gdje se nalaze restaurirani gospodarski objekti, nalazi se zanimljiva izložba koja prikazuje brojne autentične nalaze koji su otkriveni prilikom arheoloških iskopavanja u regiji u posljednjoj deceniji.

Muzejske izložbe obuhvataju potpuno očuvane originalne posude i razne keramičke fragmente, kućne predmete, raznovrsne zbirke novčića, fragmente stakla, eksponate ranokršćanskih bazilika, fragmente tvrđava. Oni su istinito svjedočanstvo da je ovaj kraj bio naseljen još od trakijske civilizacije i za vrijeme antike i srednjeg vijeka.

Na drugom spratu možete pogledati izložbu bogatog etnografskog materijala. To uključuje bogatstvo predmeta za domaćinstvo koji svjedoče o materijalnom i duhovnom prosperitetu. Takođe se mogu videti šareni kostimi, prelepi ornamenti, tepisi i druge stvari.

Etnografsko izlaganje nam pomaže da bolje razumemo osobenosti načina života i tradicionalne običaje naših predaka. Objekte kuće odlikuju jednostavnost izrade, ali i izuzetan stil i lijepe dekoracije. Trebaju biti i pristupačni običnim ljudima, praktični za upotrebu u svakodnevnom životu, ali istovremeno i zadovoljiti estetske zahtjeve tog perioda.

Kako pronaći kuću Radon?

Radonova kuća Istorijsko-etnografski muzej nalazi se u centru Banskog na ulici „Athon“. Nalazi se u neposrednoj blizini Kulturno-istorijskog centra Otec Paisii. Muzejski kompleks Radonove kuće ima radno vreme svakog dana od 9:00 do 12:00 i od 14:00 do 17:00.