Putovanje kroz vreme

Putovanje kroz vreme

jedno uzbudljivo putovanje kroz bugarsku istoriju

Bansko nije samo zimsko odmaralište, već i grad-muzej, u kojem novo i staro žive zajedno. U gradu i njegovoj okolini ima više od 140 spomenika kulture, koji će Vas povesti na jedno uzbudljivo putovanje kroz bogatu bugarsku istoriju:

 

Muzejski kompleks Bansko – obilazak u pratnji vodiča: kuća-muzej Nikole Vapcarova, kuća-muzej Neofita Rilskog, Veljanova kuća, crkva „Sveta Trojica“, stalna izložba ikona „Banska škola umetnosti“, memorijal Pajsija Hilandarskog – jedino mesto na kojem može da se vidi kopija ćelije, u kojoj je napisana „Istorija Slavenobugarska“.

Dobarsko – crkva „Sveti Sveti Teodor Tiron i Teodor Stratilat“, koja je osvojila veliku nagradu Državne turističke agencije za 2008. godinu, koja se dodeljuje u oblasti kulturno-istorijskog nasleđa. Pretvorena u turističku atrakciju, crkva datira iz 1614. godine, i pod zaštitom je UNESCO-a. Ima jedinstvene, dobro očuvane freske, koje se ne mogu videti na drugom mestu u svetu.

Belica – Osim readaptacije i spašavanja igrajućih medveda, park „Četiri šape“ se nameće i kao atrakcija za hiljade turista iz zemlje i inostranstva.

Bajkuševa munika – jedno od najstarijih drveća u Bugarskoj i na Balkanskom poluostrvu. Njena starost se proračunava na više od 1300 godina, i impresionira svojim veličanstvenim dimenzijama – obim stabla 8 m i visina 22 m.

Ognjanovo – Lešten – Kovačevica – jedinstvena kombinacija prekrasne prirode i izuzetne renesansne arhitekture – bele kuće sa velikim čardacima, prostrana seoska dvorišta i kameni krovovi, ulice sa kaldrmom, koje se izvijaju između ograda sličnih bedemima tvrđava.

Rilski manastir – nalazi se na 1147 m nadmorske visine, u hladu mirisnih četinarskih šuma planine Rila. Ovo je najveći manastirski kompleks u Bugarskoj, i objavljen je za državni istorijski spomenik, i upisan u spisak svetskog nasleđa UNESCO-a.

Melnik i manastir Rožen – Melnik je najmanji i jedan od najimpresivnijih gradova-muzeja u Bugarskoj. Ove stare kuće impresioniraju svojom prirodnom arhitekturom, dimenzijama, bogatstvom, vinskim podrumima i osećajem praktičnosti i lepote. Manastir Rožen je udaljen 5 km od smeštenog na najnižim, jugozapadnim padinama Pirin planine, grada Melnik, i jedan je od najvećih manastira u Bugarskoj. On nudi izuzetan pogled na vrhove planina Pirin i Belasica, i na popularne Melniške piramide.