160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Prvi koraci turizma u Banskom

Pre nego što počnemo o turizmu u Banskom

O turizmu u Banskom počinje da se govori tek tokom 80-tih godina prošlog veka, uprkos savršenim prirodnim uslovima u gradu.

Slika Banskog tokom 80ih godina | Lucky Bansko SPA & Relax

Ideja o razvoju Bansko ski sportova je starija.
Međutim, ona nekako sama po sebi nije povezana toliko sa turističkim delatnostima u Banskom, koliko sa razvojem sporta. To, što su ove dve stvari povezane, kristališe se u kasnijim rešenjima partijske i državne uprave o razvoju masovnog turizma u gradu.

Tokom 1966. godine, izvršeno je proučavanje i doneto je rešenje za izgradnju prve ski staze u Banskom. Dužina staze je 3500 metara i naziva se „Todorka – Ikrište”. Predviđeno je da se koristi od decembra do maja. Počinje od podnožja vrha Todorka i proteže se do Šiligarnika.

Vrh Todorka je vrlo pogodan za spuštanja – on je visok 2746 metara, jedanaesti je po visini vrh na planini Pirin, i ima vrlo strme padine. Kasnije, zajedno sa razvojem ski sportova i zimskog turizma u Banskom, ovde se pravi nekoliko ski staza.

Prototip – dosta skroman – današnjeg ski kompleksa za zimski turizam formiran je dugo vremena. Tokom 1972. godine, donosi se odluka da se napravi odstupanje od staze u dužini od 500 metara i da se formira trasa za veleslalom.

Sledeće godine, došlo se do ideje da se izgradi školska baza, u kojoj da se izvršava obuka skijaša i kvalifikacija.

Ideja je dozvoljena pet godina kasnije – tokom 1978. godine. Sagradiće se baza „Vihren i žičara na površini od 20 ari na lokalitetu Upleto. Tokom 1979. godine, dozvoljeno je da se sagradi i put do baze.

Ovo su praktično prvi koraci turizma u Banskom. Međutim, u partijskim i državnim dokumentima još uvek nije bilo reči o biznis turizmu u Banskom.

Početak biznis turizma

Tokom 1980. godine, počeo je rad na prihvatanju programa Oblasnog komiteta Bugarske komunističke partije u Blagoevgradu o intenzivnom razvoju sporta u rejonu tokom 1981-1985. godine. Predviđa se da se u Banskom napravi Skijaški dom, koji da ima kapacitet od 120 ležajeva, a takođe i lift sa sedištima, i da se projektuju tri ski staze sa žičarama.

Početak turizma u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Ovo otvara vrata za razvoj turizma, ali se još uvek misli o sportu, a ne o turizmu kao biznisu, pa makar i državnom.

O biznis turizmu Banskom se počelo govoriti na visokom nivou tokom 1982. godine. Tada se direktno govori o cilju razvoja turizma i ideji da grad postane turistički centar, privlačan za odmor i zimske sportove.

Tokom 1982. godine u Blagoevgradu, u septembru i oktobru su održana dva sastanka sa partijskim i državnim rukovodstvom. Na prvom sastanku prisustvovao je Andrej Lukanov, a na drugom Penčo Kubadinski.

Određeni su konkretni zadaci za početak razvoja turističkog biznisa u Banskom:

  • da se sagradi turističko naselje na lokalitetu Pončina mogila
  • da se sagradi stacionarna žičara i linija za lift za vezu između vrha Todorka i Šiligarnika
  • da se projektuje i žičara i linija, koja da povezuje Pončinu mogilu i lokalitet Šiligarnika
  • kompleks da bude završen 1985. godine, da se napravi žičara za Čalin valog i da se sagradi Skijaški dom.

Sve ovo je vrlo važno za zimski turizam.

Počinje rad sa ciljem razvoja turizma u Banskom. Dozvoljava se da se napravi lift i ski staze na lokalitetu Čalin valog, i put do njih. Tokom 1983. godine usaglašeno je projektovanje žičare sa sedištima između Banderiške poljane i lokaliteta Černomogilski čal.

Sredinom 1985. godine, počinje izgradnja 5 ski staza i ukupno 5 žičara i linija liftova. Grade se i montažne kuće, u skladu sa potrebama zimskog turizma u Banskom.

1985. i 1986. godina – presudne godine za Bansko

Leto 1985. godine. Bansko je određeno za domaćina zimske Balkanijade u alpskim disciplinama tokom februara 1986. godine. Počinje grozničava priprema. Prave se staze – „Balkanijada”, „Todorka”, „Černa mogila”, „Čalin valog”,  „Platoto”; postavljaju se liftovi, asfaltiraju putevi.

Uspomene sa Balkanijade 1986 godine | Lucky Bansko SPA & Relax

Radi se do poslednjeg trenutka, mobilisano je više od 2000 osoba – civilnih i vojnih, i u krajnjem slučaju Balkanijada prolazi uspešno i sakuplja oko 10000 ljudi u publici. Veza između zimskih sportova i mogućnosti za turizam u Banskom postaje očigledna.

Nakon Balkanijade, ovde se tri godine za redom održava Evropski kup u skijanju – za muškarce i za žene, a Bansko postaje uspešna konkurencija ranije izgrađenim ski centrima – Pamporovo, Vitoša, Borovec. Da bi došlo do današnjeg liderskog mesta – tokom zime, na skijanje u Banskom dolazi više od 500 000 turista.

Zimski turizam u Banskom

Ski kompleks u Banskom raspolaže sa 230 mašina za veštački sneg. One su postavljene na svim trasama. U kombinaciji sa atmosferskim uslovima, ovo omogućava zimski turizam u Banskom od sredine decembra do sredine, ili čak i do kraja aprila.

Slika srećnih skijaša | Lucky Bansko SPA & Relax

  Ski trase u Banskom su ukupne dužine 75 kilometara. Od njih, 25% su staze za profesionalne ski i snoubord takmičare. Za napredne skijaše – 40%. Preostalih 35 % su staze za početnike. Takođe postoji i niz škola skijanja.

Grad je povezan sa visokim delovima putem dužine 16 km, koji je osvetljen i udoban. Ski staze i liftovi u Banskom se održavaju u odličnom stanju i osigurani su u skladu sa svim međunarodnim zahtevima. Žičare i liftovi rade od 08:30 do 16:30 časova. Najpovoljnije vreme dana za skijanje i snoubording je ujutru, ali postoji mogućnost i za noćnu vožnju. Ski centar ima uslove i za slobodan stil skijanja i snoubordinga.

Žičare i liftovi su različiti, ukupne dužine od 26 kilometara. Postoji lift sa kabinama, u kojima ima mesta za 8 osoba, i sa sedištima – sa po 3, 4 i 6 mesta. Osim udobnosti za turiste, oni nude i prelepe poglede na planinsku prirodu i znamenitosti u okolini Banskog. Upravo iz tog razloga, liftovi rade i tokom leta. Žičare su jednosede i dvosede, a postoje i dečije dvosede.

Liftovi su novi, pravljeni ili obnavljani tokom poslednjih godina. Na primer, lift „Todorka” je od zime 2015. godine. Njegova brzina kretanja je 6 m/s, i može da prevozi do 2000 osoba na sat. Zamenio je lift, koji je bio sagrađen za Balkanijadu, tokom februara 1986. godine.

Bansko je danas vodeća turistička destinacija tokom zime, ne samo za Bugarsku, već i za zemlje Balkanskog poluostrva.

Celogodišnji turizam u Banskom

Nakon političkih promena u Bugarskoj tokom 1989. godine, privatna inicijativa je brzo počela da razvija turizam u Banskom. Prvi hoteli su počeli sa radom već tokom 90-tih godina prošlog veka. Otvaraju se kafane, vinarije, prodavnice.

Koriste se uslovi za zimski turizam, sa tendencijom za razvoj celogodišnjeg turizma. Tokom godina, počinju da se nude ekskurzije tokom leta do prirodnih i kulturnih atrakcija u ovoj oblasti, masovni ekstremni sportovi, kulinarski i vinski turizam i dr.

Planinski pejzaž iz Banskog | Lucky Bansko SPA & Relax

Cilj je da se različitim vrstama turizma, u Bansko privuku sve kategorije turista, sa različitim ukusima i mogućnostima. Uslovi za smeštaj postaju sve raznovrsniji – otvaraju se hoteli u Banskom sa dve zvezdice, 3, 4, kao i hoteli sa 5 zvezdica, a kasnije se pojavljuju i kuće za goste.

Kada su se već jednom pojavili, hoteli slede trendove u ovoj sferi i stalno se obnavljaju. Za primer može da se da apart-hotel sa pet zvezdica Lucky Bansko SPA & Relaks.

Sagrađen tokom 2007. godine, apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relaks ne prestaje da uvodi inovacije, kako bi pratio svetske trendove u hotelijerstvu. Tokom 2014. godine je potpuno renoviran, u decembru 2016. godine je otvoren novi SPA centar sa jedinstvenim terapijama i procedurama, koje se mogu pronaći na samo 10 mesta širom sveta. Tokom 2017. godine obnovljen je lobi bar, pokrenut je i projekat renoviranja dečijeg kutka u hotelu, a uz dva restorana pokrenuto je otvaranje još jednog, švajcarskog.

Za razvoj turizma u Banskom, aktivnu ulogu ima Opština Bansko. Tokom cele godine se organizuju različiti nacionalni i međunarodni festivali, konkursi, koncerti, dani baleta, opere, pozorišta i mnoge druge manifestacije.

Osim toga, Opština Bansko je među deset opština koje su usvojile najviše sredstava iz EU fondova, po glavi stanovnika. Ovaj novac je uložen u javne radove, što olakšava razvoj raznovrsnog turizma u gradu.

Planiranje turizma u Banskom

Uspon u oblasti turizma u Banskom i njegov suštinski značaj za rejon, nameću i planiranje. Turizam treba da se uključi u zajedničku strategiju za razvoj regiona, koja da bude stabilna, predviđena godinama unapred.

Park sa cvećem u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Bansko ima 5 zona. Prva zona je staro naselje, koje je svojevrsno arhitektonsko remek-delo iz doba bugarske Renesanse i privlači mnogo turista. Druga zona je prelazna, a za njom dolazi hotelska. Četvrta i peta zona su vikendice i poljoprivredno zemljište.

Za svaku od ovih zona se primenjuju različiti zahtevi. Za hotele na lokalitetu Pončina mogila zahteva se do 10 m visina i minimalna površina 10 ari. Dozvoljena je gradnja za zgrade sa apartmanima, uključujući i hotele sa pet zvezdica i sportske zone. Oko hotela treba da ima dovoljno slobodnog prostora – gustina gradnje da bude do 30%. Za arhitekturu je data sloboda privatne inicijative, a vlasnici koriste usluge vodećih arhitekata i dizajnera. Tako, na primer, lokalna arhitektura iz doba Renesanse u starom gradu, koegzistira sa klasičnim oblicima i sa atraktivno osmišljenim građevinskim rešenjima.

Naravno, opštinska strategija za razvoj uključuje i izradu i održavanje infrastrukture pored hotela.

Razvijeni turizam u Banskom – 60% privrede

Svetska ekonomska kriza – naravno, pogodila je i turizam u Banskom, ali je odavno prevaziđena. Prihodi u turističkom sektoru u gradu već su uveliko ispred prihode pre krize, iz 2008/2009. godine. Ovo pokazuje analiza Instituta za tržišnu ekonomiju.

Akva kompleks u hotelu | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Tokom 2008/2009. godine, broj turističkih ležajeva je iznosio oko 7000, a sada je taj broj blizu 20000. Prihodi od realizovanih noćenja u Banskom od 2008. godine do danas, značajno su porasli – od oko 16 miliona leva, do 30 miliona.

Razvoj turizma u Banskom postaje osnovna privredna delatnost u rejonu. Turizam čini više od 60% ekonomije opštine Bansko i nezaposlenost je daleko ispod srednjeg nivona u zemlji. Razvijaju se i delatnosti koje su povezane sa turizmom – zemljoradnja i mala prerađivačka preduzeća u prehrambenom sektoru.