Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Proljeće u Banskom

Jedna je činjenica za Bansko – ovdje se ne može dosađivati turistima jer ovo zimsko odmaralište nudi veliki izbor zabave i usluga i ljeti i zimi. Činjenice govore same za sebe, svake godine Bansko posećuju hiljade bugarskih i stranih turista, dokazujući ne samo njegovu popularnost već i raznovrsnost ponuda.

Mountain viev | Lucky Bansko

 

Aktivnosti i atrakcije tokom sezone, tradicije i običaji Banskog

Stanovnici i gosti grada uživaju u svečanom proljetnom ugođaju ispunjenom ugodnim emocijama. Ne propustite priliku da otkrijete svečani duh Banskog i zapamtite jedinstvene bugarske tradicije.

U tipičnom banskom stilu, šareni stil svih gostiju i stanovnika predstavlja jedinstvenu predstavu svoje vrste, prepunu maski i mumbo odela. Tokom manifestacija posvećenih proslavi opštine Bansko vidimo isprepletanje načina života i tradicije, prošlosti i modernosti.

Festival folklora u Banskom | Lucky Bansko

 

Festival folklora

U maju, osim praznika tradicija kupanje u Bansko festival se održava između tri planine. To uključuje više od 800 međunarodnih plesne i pevačke grupe za autentičnim folkloru. Festival „Između tri planine“ u Banskom vidimo pravi folklor.

Uskrs u Bansko

Bansko je održan bogat bogat događajima program za slavlje Uskrsa. Program počinje u slučaju najpametnije hrišćanskih praznika početi cc emisiju „Boja Prvi april“, koji kombinuje dva praznik – Cveti i dan humora i satire na 1. aprila.

Na ovaj datum amatera „Nikola Vapcarov“ pripremi radostan program koji prikazuje uskršnje praznike očima tipičnog Bansko humora i dijalektu. Sala biblioteke prikuplja posetilaca iz različitih uglova 30. marta.

Zgrada opštine Bansko | Lucky Bansko

 

Uskršnji ritual

Praznik počinje strastvenom sedmicom i prethodi velikom hrišćanskom prazniku – Hristovom vaskrsenju. Blagdan se posvećuje svečanom prijemu Isusa Hrista u Jerusalimu sa granama masline i lovora.

Povodom Cvjetne nedjelje na centralnom trgu u Banskom, amaterska pjesma čitaonice „Nikola Vaptsarov“ svečanim pozdravom svim stanovnicima i gostima grada tokom koncerta „Cvijet cvjetnice“ povodom velikog kršćanskog praznika.

U nedelju ujutru, stotine stanovnika Banskog stada u crkvu „Sv. Trojstvo“ da se tradicionalno tradicionalno odveze svojim vrbovim granama, a zatim na centralnom trgu zajedno sa amaterskim grupama na Chitalishte“ Nikola Vaptsarov „u Banskom. Oni nude bogat program odmora i sve goste i građane grada Banskog pozdravljaju svečanim koncertom „Šareni cvet“.

Povodom Uskrsa, zaposleni u opštinskoj administraciji u Banskom stvaraju prekrasan kutak sa uskršnjim ukrasom. To je plitka grana kamenja na kojoj su ukrašena kamenja, ukrašena cvijećem i obojenim jajima. U zelenim zonama Banskog u proleće cveta oko 10.000 cvetova prolećnih cveća, stvarajući opušteno raspoloženje.

Easter decoration | Lucky Bansko

 

Zelene površine ukrašene su različitim vrstama narcisa, ljubičicama, tulipanima, tulipanima. Sadnice za ljubičice proizvodi opština. Uzgaja se u stakleniku koji je kupila opština Bansko, što značajno štedi novac iz opštinskog budžeta.

U ovom istom stakleniku pripremaju se sadnice za letnje bojenje. Koristiće se za oblikovanje živopisnih kompozita na teritoriji Banskog.

U ovom predivnom planinskom gradu učenici imaju omiljenu Uskršnju tradiciju, koja se održava 5. aprila u Muzeju Velianove kuće. Učenici zajedno sa istoričarima muzejskog kompleksa – Bansko i kolegama sa čitaonice Nikole Vaptsara nose ritualne hlebove i kozunace i slikaju jaja po bugarskoj tradiciji prirodnim bojama.

Cilj je upoznati se sa bugarskom uskrsnom tradicijom i posebno zabaviti se. Uskršnji praznici u Banskom, naravno, ne prolaze bez tradicionalnog uskrsnog krštenja jajima. Pobednik tada lično sila gradonačelnika opštine Georgi Ikonomova. Za pobednika sa najzdravijim jajima svake godine dodeljuje se posebna nagrada – korpa uskršnjih iskušenja.

Uskršnji praznik u Banskom | Lucki Bansko

 

Povodom hrišćanskih praznika gosti Banskog su različiti folklorni izvođači, kao što je mlada folk pevačica Angelina Mileva, koja je imala koncert na centralnom trgu. Student je trakijske folk pevačice Diane Ivanove i na svojim uskršnjim koncertima predstavlja razne svečane folklorne predstave.

 

„Forgiveness“ (Sirnitsa or OKVIR)

U zavisnosti od crkvenom kalendaru u prvoj nedelji marta u regionu Razlog je proslavila praznik „oproštaj.“ Ovaj običaj je povezana sa početkom posta. Tokom dana Shrove dečaka i devojčica iz Razlog idu u šumu i prikupljaju kleka grančice. prikupljeni grančice akumuliraju velike činije nazivaju Garet u sedam naselja Razlog. glavni cilj je kup je najveći i najznačajniji visoka.

Nakon jutra Masa stanovnici otišli ​​do stana rođaka da tražim oproštaj. Veče garetata biti uključen i oko njih počnu plesati ljudi. Tabela svakog doma služi tradicionalnu pitu sa sirom i jajima. Plafon je visio crvenu nit koja vezan halva ili jaje i jedu.

Đurđevdan

Proslava Đurđevdana je povezan sa bugarskim Custom „topljenja zglobova“, održanim 5. maja. U večernjim satima dana devojke oblače u tradicionalnim bugarskim kostimima i okupljaju u tajnosti od strane momaka. Oni to rade da bi svoje vene u keramičku posudu koja treba da odstoji preko noći pod ruža grm.

Svaki cvet je istaknut na drugačiji način, tako da je svaka devojka da je sutradan prepoznaju.

Na ručku na Svetog Đorđa na ručku posle mise u crkvi, devojke zaraditi pot od ruža grm. Onda su počeli da igraju oko ples i pjevaju tradicionalne praznične pesme. Onda je devojčica povlači jedan flovers po jedan, dok je mladi nevesta ne zovu za svaku zgloba.

Todorovden

Todor se slavi u drugoj nedelji marta, prema crkvenom kalendaru. Možemo da vidimo najupečatljiviji deo odmora u Katarino. Tu su održana je tradicionalna trke konja.

Povodom praznika je takođe organizovana trka, za vuču opterećenja, a zatim organizovala takmičenje za utvrđivanje najbrži i najmoćniji konja. Konji su uređenje sa trakama i znakom kako bi se bolje svečani duh i raspoloženje.

Dani banske tradicije

Festivali banske tradicije | Lucky Bansko

 

Banska tradicija slavi najveći interes stranih posjetilaca grada. Tokom ovih praznika imamo priliku da posetimo razne etnografske i kulinarske izložbe, uključujući izložbe likovne i primenjene umetnosti. Možemo čuti narodne pjesme, vidjeti poznate ljude i upoznati autentične bugarske običaje.

Ovaj praznik se odvija već tri decenije u istom periodu od 17. do 24. januara. Ovaj praznik slavi početak ljetnje turističke sezone u Banskom. Tokom ovih svečanih dana održavaju se izložbe sa različitim temama – kulinarskom, etnografskom, primenjenom i likovnom.

Jedinstvena ikona i freska u Banskom Lucki Bansko SPA & Relak

 

Организират се също тематични вечери, които се посвещават на  старинните обичаи от региона на Банско. Богатата празнична програма включва също танцов и песенен фолклор, вечери, посветени на банския хумор, и също така  се провеждат различни концерти на самодейните състави в региона на Банско.

Organizuju se i tematske večere posvećene drevnim običajima Banskog kraja. Bogati svečani program uključuje i plesni i pjesnički folklor, večeri posvećene banketskom humoru, kao i razne koncerte amaterskih grupa u regionu Banskog.

Tradicionalna kuhinja u Banskom

Tradicionalna kuhinja u Banskom | Lucky Bansko

 

Krajem maja održava se godišnja kulinarska izložba tradicionalne kuhinje u Banskom. Izložba se održava posljednje subote u mjesecu. Priprema se niz tradicionalnih jela, pripremljenih po autentičnim domaćim receptima, koji se prenose iz generacije u generaciju.

Svi posetioci izložbe mogu videti neke od najvažnijih ikona jela Bansko – chomlek, kapama, roštilj, kupanje kustureta, Kukurin, pore, SACHE, kupaćih kostima ražnju, jagnjetine specijaliteta, KATINO predjelo i mnogi drugi. Videvši sve one sudove koji idu uz kombinaciju domaće vino i rakiju, shvatamo da Bansko je poznat ne samo po svojim ski staza, ali i za njihove kulinarske turizma.

Muzički, pjesnički i plesni nastupi folklora | Lucky Bansko

 

Banske specijalitete, servirane u svim konobama i restoranima Banskog, jedinstvene su. Svake poslednje subote maja postoji kulinarska izložba autentičnih banskih jela, gde svaki učesnik pokazuje pravu majstorstvo.

Izložba uključuje niz zanimljivih jela:

 • Bansko grill meso / šiš /
 • kapama
 • chomlek
 • jagnjeće specijalitete
 • Domaći hleb i okrugli hleb
 • cheverme / roštilj /
 • kvote i ciljevi
 • catino saach predjelo
 • dropka
 • Banski starec
 • Crni puding i ravna kobasica
 • narukvica
 • Bansko kustureta sa kazhelu i chakane
 • shupla
 • katuk / sir /
 • tsrekuluchi
 • tseluvarchi, sulovra
 • kukurini koji impresioniraju svojim jedinstvenim ukusom i donose pravi kulinarski užitak i bugarskim i stranim turistima.

Uzbudljivi praznici u opštini Bansko | Lucky Bansko

 

Krajem juna počinju drugi uzbudljivi praznici u opštini Bansko. Oni se posvećuju kulturi i umetnosti regiona. Demonstracije narodnih zanata kao što su slikanje ikona, rezbarenje, tkanje, vezenje, pletenje i drugi su impresionirani.

Gosti resorta mogu učestvovati u različitim fazama rada u Centru za posetioce Bansko. U kombinaciji sa njima održavaju se muzičke, pesničke i plesne folklorne predstave. Tu se vide brojna originalna predivna dela kao što su lutke napravljene od buke kukuruza, eko-dekorativne boce ili otpadni materijali, suvenirne kuglice izvezene crtežima.

Narodni zanati | Lucky Bansko

 

Takođe možete videti zanimljive izložbe autentične žetve, venčanja, uskrsa, nedeljnih slika, drvenih plastika, energetskih slika.

U informativnom centru Banskog možemo pogledati ikone sa kamenjem, perlicama i peskom. Pored toga, u Chitalishte-u organizuju predavanja o sviranju gajde, tambure, kao i narodne plesove i narodno pevanje.