Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Prekrasni i jedinstveni vrh Vihren – biser u krunu prelijepog turističkog mjesta Bansko

Geografska lokacija

Sa svojim 2914m. nadmorske visine Vihren se slučajno ne naziva bisernom Banskom. Nalazi se u severnom delu Pirina i, tačnije, na glavnom grebenu između vrha Hvoiati i vrha Kutelo, između reka Vlahinska i Banderice. To je jedno od najupečatljivijih mesta za turizam na planinama Pirin.

Prelep Vihren Peak Lucki Bansko

Svako ko je ljubitelj planinskih avantura, izazova staza i panoramskim pogledom na otvorenom na to da susedne delove Pirin i Rila planina sa veličanstvenim Musala severu. Ona se takođe nalazi prelep pogled na mermernom sjaju Kutelo (2908 m). Plivajte Suhodol (2884 m). Gardijske, duboke cirkovi rekao nalazi u severnom delu Vihren i živopisnom Sinanitsa vrha (2516 m.) Bashliiski ( 2683 m.) and Banderishki Chukar (2732 m.) Polejan (2851 m.) and Small Polejan (2822 m.) Kamenica (2882 m.) Zhang (2730 m.) and Todorka (2746 m.) sa svojim padinama i četinari.

Geografske karakteristike

Padine Vihrenskog vrha su napravljene od mermernih stena, kamenaste su bez vegetacije i ne zadržavaju vodu. Iz tog razloga u regiji nema reka i jezera. Iz daleka izgledaju bele, čak i kada se sneg topi.

Geografski vrh Vihren Lucki Bansko

Vihrenov čitav greben zajedno sa Banskim Suhodolom i Kutelom, čija visina dostiže 2800m. izrađen je od ovog mermera. Sedlo Kabata podeljena Vihren peak Hvoinati koji nudi prekrasan pogled na Vlahina jezera.

Neki kažu da se iz vrhova Vihrena u čistom vremenu mogu videti čak i Egejsko more. U leto, Vihren nudi dobru vidljivost posmatranja rijetkih astroloških pojava.

Vihren vrhovi povezani sa Kutelo i Muratov, što Kutelo je treći najviši vrh u Bugarskoj. Najbliži jezera se nalaze u blizini Vihren su Banderishki i jugozapadni Vlahini jezera na koji otkrivaju prekrasan pogled. Snežni pokrivač na vrhu dostiže 3m. Prosečna minimalna temperatura je između -25 ° i -21 ° C, a najviša između 15 ° i 23 ° C.

Zanimljiva činjenica je da je razlika u nadmorskoj visini Banskog i Pirinskog mora 2000 metara, a postoji velika raseljavanja. Sa impresivnom visinom i impresivnim vrhovima, Vihren stvara jak kontrast sa znatno nižim padinama reke Južne Rile nasuprot.

Biljni i životinjski svet

Na prvi pogled, sam vrh izgleda siromašan u vegetaciji i to je baš kao golo stablo. Zapravo, biljka Vihren nije bogata – uglavnom likeri i trava. Ali tamo nalaze živote i cvijeće poput žutih bisera, proljeća gentijana, neba plave zaborave, a poznatog edelveisa. Ovaj prelepi i retki cvet se može videti na rastojanju na stenovitoj ivici Jamdžijevih stena u blizini dva cirkusa Veliki i Mali Cisterni na sjeveroistočnom podnožju na vrhu, kao iu Končetu.

Vegetacijski vrh Vihren Lucki Bansko

Za razliku od faune, flore može se smatrati sve raznovrsnija. U Vihren se nalaze divlje koze (uglavnom nastanjuju cirkus veliki Kazan u podnožju), mali glodari, razne vrste ptica, kao što su planinski vrana, gavrani i lešinara.

Veliki i mali Kasan su tako nazvani od strane lokalnog stanovništva i njihov oblik podseća duboku posudu, jer oni često parenje kao da kazanu. Mali Kazan je 2200 metara. visina i njegovo dno je obraslo zelenilom i veliki Kazan je 2400 metara. visina i ima rocki dno sadrži staro Kutelo i Vihren.

Jedan od radoznalih činjenica o Vihren je da je u prošlosti do 1942. godine. To se zove Eltepe, što znači „vrhunac od oluje.“ Ovo ime potiče od legende na vrhu Vihren bio presto boga Peruna – slovenskom Thunderer.

Meštani u strahopoštovanje prema njemu i zove vrh Eltepe. I Pirin Mountain nosi slovensko ime vrhovnog boga. Koren ovog imena potiče iz tračkim reči „perintos“ i Hetita reči „perunash.“

Ime Eltepe čak dao malu utočište u podnožju Vihren. Izgrađen je u cilju proučavanja trajni glečer koji se nalazi u blizini Vihren.

Noc?ni pogled Vihren Peak Lucki Bansko

Vihren je drugi po visini nakon Musale na teritoriji Bugarske i treći na Balkanskom poluostrvu nakon Mitikasa u Olimpusu u Grčkoj, čija je visina 2917 metara.

Kada pogledate Bansko vrh podseća na zarubljene piramide, a kada gledamo na to sa juga, kao četverostrane piramide, koja je nekarakteristično vlasništvo. Ima drugačiji izgled iz različitih pravaca.

Uspon Vihren je teško, jer je vrh karakteriše klizavom stenama i strmim litica, ali izvodljivo izazov za većinu ljudi. Po prvi put Vihrenu su držali dva Bavarca – dr. Heinrich Auer i Bernard Mosel 1934. godine. Oni uspevaju da se popnu na Vihrenov severni zid od 450 stopa.

Vihren je takođe povezan sa lokalnim verovanjima. Na primer, postoje dve interesantne legende o vrhu Todorke. Prema prvom legendi, smela bugarska Todorka, koja je bila branitelj tvrđave Sitan, borila se sa turskim osvajačima u poslednje sile. Prejela je umreti umjesto prihvatanja vjere vanzemaljaca.

U ovoj legendi se zove Muratski zaliv, koji se takođe zove Muratov. Dok su ga progonili Turci, Todorka se popela na vrh, iznad tvrđave i skočila iz nje. A u drugoj legendi, obična djevojka Todorka želela je da se oženi njenom voljenom Vasilisom (Vasiliki), ali joj je otac dozvolio. Tako je pobegla iz rodne kuće, popela se na vrh i počela da plače. Njene suze su se slivale niz padinu i formirale jezerce Todorinijeve oči (još se zovu Todorini suze). Njen voljen Vasil je svuda tražio svuda. Došao je do Vassilaskik Čukarskog vrha i, u očaju, bacio se u jezero ispod, što je deo Vasilaških jezera.

Jezera do vrha Vihren Lucki Bansko

U regionu Vihren postoji još jedan vrh, čije ime je povezana legenda -. Dzhangal ili Djengal (2730 m) Nalazi se između Maunt Momini dvorišta i osedlaš Dzhangalska kapiju. Reč „Dzhangal“ znači krave ovce da su izgubili jagnje.

Djengal je i naziv božanstva povezan sa kultom boga Peruna, i ime pobunjenički vođa pljačkaša ili grupu koja je sprovela borbu u regionu.

Put do Vihren počinje dva kolibe „Banderitsa“ i „Vihren“ koje se nalaze u dolini Bunderitsa četiri sata udaljen od Banskog, koja je 18 km. Trasa iz Banskog ima žuti znak.

Staza prolazi kroz prvi kolibe „Banderitsa“ i posle oko 30 min. Hodanje dovodi do „Vihren“. Dve kabine može se doći liftom „Bansko“ koja se 30 min. Za 1 sat.

Hut „Bunderitsa“ da Vihren može da se postigne u 2-3 sata i put prolazi kroz četinarskog drveta i obeležavanje je zelena. Udaljenost je 18km. iz Banskog. Staza se postepeno postaje strmija i prolazi kroz cirkusima velikih i malih Kazan i dostiže sedlo sedlo između vrhova Kutelo i Vihren.

Kolibe do vrha Vihren Lucki Bansko

Ako izađemo iz Vihrenove kolibe, trebaće nam još 2 ili 3 sata. Postoje dve staze označene crvenim oznakama. Prvi trag prolazi sedla Kabata Vlahina jezera u jugozapadnoj gde dugo Vihren.

Pravac je drugi put se kaže i priključuje na put kolibe „Bunderitsa.“ Od koče Javorov možemo doći i do Pirinovog vladara. Nalazi se 4 sata iz Razlog i nudi zanimljiv tranziciju, ali je potrebno više vremena – 7:00. Prolazi kroz severni Marmara bio gori Pirin, climb peaks Razlozhki Suhodol (2728 m.) Dupki (2820 m.) Kutelo, Kamenica, Svim Suhodol (2884 m.).

Order of rock avanturu ne bi trebalo da propustite da posetite sedlo ždrebe, koji se nalazi u blizini planine Vihren između Kutelo i Svim Suhodol. Njegov prolaz pruža veliko iskustvo za one koji traže jake senzacije. Sedlo je opremljen sa metalnim užetom, što olakšava prolaz ivici toga.

Ime dolazi od načina na koji prolazi, jer podseća na jahanje konja. U blizini se nalazi sklonište izgrađeno u slučaju pogoršanja vremena.

Brvnare se može doći putem, čime se štedi vreme za penjanje. Najkraći put do Vihren hut „Vihren“ penjući početnike planinare traje u proseku tri sata, a ako potrošite više vremena za odmor.

Strme kosine do vrha Vihren Lucki Bansko

Obuća za obuću su obavezna pošto je staza strma i jako kamnita. Poželjno mjesto za planinske koze. Blizu Vihrenskog staza nalazi se oblast Kazanita gde raste edelveiss. Sneg je gotovo tokom cele godine.

Put od sedla do vrha Kabata je najteže da se penje i stavlja nagib je 45 stepeni. S obzirom da su mermerne stene Vihren su klizava, bolje je da se opremiti odgovarajuće cipele za penjanje.

Najviše preporučuje sezona za penjanje Vihren leto (od juna do septembra), od tada je dan duži, a vremenski uslovi su povoljniji. Najlakši način za penjanje na Vihren je vikend iz Vihren (1950m). Drugi put, možemo doći do Vihren počinje u Kraljevskom putu, kao i na vrhu se može doći do drugog sam rekao, ovo ruta zahteva bolju opremu.

Treći put do vrha je na ivici Djamdjiev rocks pogodan za stvarno napredne planinare sa iskustvom solidan, profesionalne opreme i u dobrom stanju.

Preporučuje se da prođe u jasnom vremenu i bez mnogo vetra, jer teren je kamenita, postoje strme padine i strmine. Kamene Đamdži igraju ulogu granice između doline Banderice i Kazanita. Od njih se spušta Cabana.

Od Banskog do Vihrenskog vrha Lucki Bansko

Biser Banskog Bansta je uključen u 100 nacionalnih turističkih mesta Bugarske turističke unije i takođe je deo inicijative „osvajača Top 10 planinskih turista„.