180 cm Snežni pokrivač

Meni

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Praznici Banskog

Grad beskrajnih praznika

Bansko ima toliko mnogo praznika, da grad i njegovi gosti slave tokom cele godine, i to vrlo atraktivno. Kad se počne od 1. januara sa spektakularnim teranjem zlih duhova od strane kukera, nastavljaju da se nižu festivali, konkursi, tematski dani i nedelje, sve do decembra, kada su božićni i novogodišnji praznici.

Tradicionalni praznici u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

U ovom bogatom i raznovrsnom spektru praznika, prepliću se tradicije i savremena umetnost. Na taj način, grad privlači turiste ne samo jedinstvenim lokalnim pevačkim i igračkim folklorom, običajima, ritualima, bogatim narodnim nošnjama, jedinstvenim narodnim umetničkim zanatima, već i sa svetskom džez muzikom, baletom, pop muzikom, operom. Dakle, kad god čovek dođe u Bansko, može da prisustvuje nekom atraktivnom festivalu, konkursu, natpevavanju ili nadigravanju, na ovom neprekidnom prazniku u Banskom.

Treba naglasiti, da su svi kulturni događaji u gradu godinama već postali tradicionalni i međunarodno poznati, i mnogi turisti dolaze u Bansko posebno na neke od tematrskih praznika grada.

Dovoljno je da se spomene čak i samo džez festival, koji se održava uvek od 8. do 13. avgusta. Od osnivanja, tokom 1998. godine, do sada, na njemu su učestvovali mnogi svetski poznati muzičari sa svih kontinenata, i naravno – svi poznati bugarski džez izvođači. Postoji mnogo imena i orkestara koji su učestvovali ali ako počnemo nabrajati, neki će sigurno nepravedno biti izostavljeni. Zbog toga, kao ilustraciju prestiža i nivoa festivala, može se spomenuti da je jedan od orkestara koji je svirao na festivalu, reprezentativni orkestar organizacije NATO!

Takođe veliku međunarodnu popularnost imaju festival planinskog filma, baletski festival, etno performansi, za koje su dolazile grupe čak iz daleke i egzotične Indonezije. Na festivalu autentičnog folklora, koji se održava od 17. do 24. maja, tradicionalno učestvuje oko 700-800 pevačkih i igračkih grupa iz svih krajeva sveta. Na pozorišnim praznicima u Banskom od 1. do 7. jula, gledaoci mogu da pogledaju najveće domaće spektakle, koji su privukli mnogobrojnu publiku i osvojili domaće i međunarodne nagrade.

Festival kukera

Atraktivni praznici Banskog počinju već 1. januara, festivalom kukera. On predstavlja simboličan početak godine, ali i spektakularan nastavak slavlja od prethodne noći, za sve koji su odlučili da proslave Novu godinu u Banskom.

Kukerov praznik u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Među njima uvek ima i Bugara i stranaca, koji ne prestaju da snimaju kamerama, foto aparatima i telefonima, i širom sveta odnose uspomene za ceo život. Štaviše, ovaj maskenbal, najavljen od strane stotina zvona na čudnim kožnim kostimima, prerasta u univerzalan folklorni praznik.

Obučeni u raskošne narodne nošnje, stanovnici Banskog igraju kola, pevaju pesme, poznati narodni pevači održavaju koncerte. Grupe kukera „obezbeđuju” praznik sa posebnim ritualima za teranje zlih sila i plodnu godinu. Podignuto raspoloženje, spontano uvlači u igre i pesme čak i neiskusne strance.

Kukerski zanat” je stara tradicija narodnih praznika u Banskom. U mnogim kućama postoji po nekoliko generacija kukera – od najstarijih do najmlađih. Kostimi su izrađeni od kozje kože, sa kapom visine više od jednog metra, i konjskim repom. Na kožni kajiš postavljaju se najmanje po četiri zvona. Što su kostimi čudniji i strašniji, to je bolje. Koliko ozbiljno se lokalno stanovništvo odnosi prema kukerskim kostimima, govori jedan primer, objavljen od strane medija tokom početka 2017. godine. Jedan stanovnik Banskog se pripremao 10 godina da izradi poseban kukerski kostim – toliko vremena je odgledao koze, od čije kože je napravio kostim sa kapom visine jedan metar i pet santimetara, čime je nadmašio dotadašnji rekord iz Ginisove knjige rekorda od 90 cm. Iako su mu ponudili cenu od 50 000 BGN da ga otkupe – nije ga prodao.

Na kukerskom festivalu u Banskom takmiče se grupe iz tri naselja – „Ulevinica”, „Vionovo blato” i „Kostej blato”. Svaka grupa priprema svoj program sa pozorišnim elementima, koji se čuva u tajnosti do same predstave. Ujutro, kukeri se okupljaju na prvoj stanici lifta sa kabinama, odakle kreće defile kroz grad u ritmu tapana i zvona. U podne, mesto okupljanja je glavni gradski trg, gde počinje spektakl.

Praznici tradicije i umetnosti

Među mnogobrojnim praznicima Banskog, koji privlače veliko interesovanje turista su i Dani banske tradicije. Praznik se održava već desetinama godina, od 17. do 24. maja. Ovim praznikom zvanično počinje i letnja sezona u odmaralištu. Ovi dani uključuju različite izložbe – etnografske, kulinarske, izložbe slikarstva i primenjene umetnosti. Nižu se tematske večeri, posvećene lokalnim starim običajima, pevačkom i igračkom folkloru, banskom humoru. Ova nedelja je ispunjena koncertima različitih amaterskih grupa u regionu.

Folklorni praznik u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Krajem maja održava se velika kulinarska izložba banske kuhinje. Održava se poslednje subote u mesecu i na njoj se predstavljaju tradicionalna jela ovog dela Bugarske, koja se pripremaju po autentičnim receptima. Predstavljaju se sva karakteristična za Bansko jelačomlek, kapama, čeverme, banski pasulj, kukurini, šupla sač, banski ražnjići, jagnjeći specijaliteti, i dr. Među svim ovim jelima, upotpunjenim domaćim vinom i rakijom, čovek vrlo brzo shvata zbog čega je ovde, osim svih drugih vrsta turizma, razvijen i kulinarski turizam.

Krajem juna, počinju sledeći praznici u Banskom, posvećeni kulturi i umetnosti u rejonu. Posebno interesantne su demonstracije narodnih umetničkih zanata: duborez, ikonopisanje, vez, tkanje, pletenje, itd.

Demonstracije, prilikom kojih gosti odmarališta mogu da se uključe u različite faze izrade, su svakog petka i subote do 3. septembra, u Centru za posetioce. Demonstracije su upotpunjene folklornim pesmama i igrama, što ih čini još atraktivnijim. Posetioci mogu da vide dosta iznenađujuće, ali i vrlo originalne i lepe tvorevine – suveniri sa vezenim elementima, lutke od ljuske kukuruza, flaše sa dekoracijom od eko ili otpadnih materijala.

Demonstracije su praćene i interesantnim izložbama – na primer izložba autentičnih kostima za žetvu, za svadbu, za Uskrs, nedeljni kostimi; izložba energijskih slika, drvoplastike, slikarstva i dr. U foajeu informacionog centra mogu se videti ikone od perli, peska i kamenčića. Uporedo sa time, u domu kulture se održavaju časovi sviranja gajdi, tambure, časovi narodnih igara i pevanja.

Praznik Banskog

Postoje posebni praznici Banskog, posvećeni oslobođenju grada od turskog ropstva. Kako je poznato, Bansko je oslobođeno od turskog ropstva 5. oktobra 1912. godine. Tako, 5. oktobra se tradicionalno proslavlja Praznik grada.Praznik grada Bansko | Lucky Bansko SPA & Relax

Proslava počinje još krajem septembra i uključuje razne događaje. Početak postavlja veliki koncert amaterskih ansambala iz opštine i Doma kulture „Vapcarov”. Na njemu se predstavlja bogat spektar običaja, narodnih nošnji, narodnih igara i pesama, kao i različitih savremenih oblika scenske umetnosti. Uključuje se takođe i bioskopski program i foto priče o gradu Bansko, kao i različite vrste izložbi.

U Domu umetnosti se održava posebno umetničko veče, posvećeno herojima koji su doprineli slobodi Banskog. Poseban naglasak se obraća na celodnevni dečiji sportski praznik, organizovan na stadionu od strane sportskih klubova. Tamo se za najmlađe organizuju različite zabave – trase, trambolina, interaktivne igre, slatkiši.

  1. oktobra počinje služenjem jutarnje svečane liturgije. Ona je u crkvi „Sveta Trojica“, gde Pejo Javorov, kao vojvoda, proglašava sve mesne ljude u Banskom slobodnim. U svim školama je svečanom ceremonijom uzdignuta nacionalna zastava, postavljaju se venci i cveće ispred spomenika i memorijalnih ploča, održana je i obeležavajuća proslava.
  2. oktobra, celog dana je Dan otvorenih vrata u muzejskom kompleksu, gde mogu da se pogledaju različiti arheološki pronalasci, etnografski materijali, umetničke tvorevine. Ovde se nalaze i muzeji Pajsija Hilandarskog, Neofita Rilskog i Nikole Vapcarova, u kojima mogu da se vide jedinstveni biseri bugarske renesansne arhitekture.

Ribolovni turnir za decu, koji počinje oko podne, takođe je pun emocija. Za sve stanovnike i goste Banskog, uveče se organizuje veliki koncert poznatih domaćih izvođača, koji se završava raskošnim vatrometom.

Otvaranje zimske sezone

Zvanično otvaranje zimske sezone je jedan od najatraktivnijih praznika u Banskom. U skladu sa vremenskim uslovima, proslava se održava na različite datume. Ove godine je održana 16. decembra.Praznično otvaranje zimske sezone | Lucky Bansko

Tradicionalno, ceremonija je vrlo spektakularna, a za publiku se pripremaju i brojne nagrade.

U igri „Lovci na blago” prijavljeni imaju mogućnost da osvoje potpuno nov automobil Audi A3, kao i druge atraktivne nagrade. Igra se održava na Banderiškoj poljani od 13:00 časova. U sneg se zatrpavaju sanduci sa nagradama, i počinje potraga, a sneg se kopa bez pomoćnih sredstava. Velika nagrada je luksuzan automobil, a druge nagrade su: odmor za dvoje, pribor i oprema za skijanje, karte za ski objekte i dr.

Novost u igrama sa nagradama je, da svi koji koriste lift, imaju mogućnost da na dan otvaranja sezone osvoje zlatne novčiće i razne druge poklone. Ove godine u igre je bio uključen i Barman show sa poklon-koktelima.

Sa ovim se interesantne igre ne završavaju. Tradicionalno, otvaranju zimske sezone prisustvuju i svetski poznati sportisti, koji se u igrama takmiče jedni protiv drugih, a gledaoci mogu da uđu u tim šampiona. Ova igra na otvaranju sezone 2017/2018 biće zapamćena po vozaču trkačkih automobila Kristijanu Gedinu i po Marku Đirardeliju, petostrukom svetskom šampionu u skijanju. Osim fantastičnih emocija zbog igre u timu živih legendi, učesnici dobijaju i ski karte. Prijavljivanje se vrši onlajn, na stranici game.banskoski.com, ili na mestu.

Proslava je uvek propraćena sa mnogo muzike, plesa, vatrometom i lepim raspoloženjem. Za program otvaranja sezone 2017/2018, za voditelja je bio izabran Deo, a učestvovali su Mihaela Fileva i balet „Nova”, i DJ Sprite.

Nakon Banderiške poljane, proslava se tradicionalno nastavlja u centru grada. Tamo se takođe organizuju razne atrakcije, kao što je na primer Uti Bačvarov sa svojom ukusnom i zabavnom kulinarskom emisijom.