160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Popovo jezero u Pirinu

Čak i ako niste veliki ljubitelj planinskih prevoja, ako ste u blizini Bansko ili Dobrinishte, slobodno vreme iskoristite da biste se prošetali do jednog od najvećih i prelepih jezera u Pirinu – Popovo jezero .

Popovo jezero u Pirinu

Lokacija

Papazgiol ili Popovo jezero smešteno je u zapadnom delu Nacionalnog parka Pirin, povoljno smješten u dnu najvećeg cirkusa u Pirinu – Popovoezerna.

Do sredine prošlog veka (1942) jezero je dobilo ime Papazgol ili Papaz Gol, po čemu je preimenovano u Popovsko jezero.

Sa površinom od 123,6 hektara, dubinom od 29,5 m, širinom od 336 m i dužinom od 480 m, Popovo jezero je drugo najveće ne samo u Bugarskoj, već i na Balkanu (posle smrdljivog jezera u Rila).

Obim vode u jezeru je oko 1 270 000, a ogromnu količinu vode sakuplja uglavnom iz oborina, snega, tališta snega i iz dva potoka koji se ulivaju u njegov južni deo.

Papazgiolov oblik podsjeća na nepravilni trokut, u sredini je malo ostrvo prekriveno čučnjem. Meštani ostrvo zovu „Kalimavkata“ jer podseća na papsku kalimavku.

Pored toga što je jedno od najvećih i najdubljih jezera u Bugarskoj, ono se uliva i iz malog potoka koji se uliva u obližnje Ribo Popovska jezera iz koga protiče reka Retiže, koja je jedna od glavnih pritoka reke Meste. .

Zanimljiva je činjenica da na Papazgiolu nema životinjskih vrsta. Ovde ne žive ribe, zmije i druga jezera. Tokom godina bilo je pokušaja ribolova na jezeru, ali svi su bili neuspešni. Svako živo biće koje je pušteno za uzgoj umrlo je samo nekoliko dana nakon što je premješteno i pušteno u vode jezera.

Smešteno na nadmorskoj visini od 2233,5 metara i okruženo sa 5 Pirinskih vrhova – Kraljevo Dvor, Jengal, Momini Dvori, Sivria i Gianno, Popovo jezero je jedna od najpopularnijih i najpopularnijih letnjih ruta kako za meštane, tako i za turiste.

Rute

Jezero vole mnogi meštani koji ga redovno posećuju kako bi uživali u spokoju, spokoju i lepoti planine koja se ogleda u njenim vodama. Ljeti ljudi iz Banskog, Dobrinishtea i okolnih naselja često biraju Popovo jezero u Pirinu kako bi organizovali izlet ili izlet u prirodi.

Turisti posećuju jezero jer se, pored toga što su veoma lepa i veličanstvena, na njega donose razne legende, koje pobuduju njihovu veliku radoznalost i interesovanje.

Ruta do Papazgola jedna je od najlakših i najugodnijih letnjih ruta koja vas neće opterećivati, čak i ako se nikada ranije niste uputili na planinarenje.

Popovo jezero u Pirinu

k. Bezbog – Popovo jezero

Ruta koja polazi od kolibe Bezbog najpopularnija je i lagana za šetnju. Iako je polazište brvnara Bezbog, vaša avantura može krenuti od Dobrinishte i tačnije sa oko 11 km. iz kolibe Gotse Delchev.

Do kolibe možete doći automobilom, a zatim je ostavite na parkingu i dižete se liftom koji će vas odvesti ravno do kolibe Bezbog, koja je početna tačka staze do jezera.

Ako ne želite da koristite lift, možete doći od kolibe Gotse Delchev do kolibe Bezbog i uz markiranu planinarsku stazu. Ako dođete do kolibe Bezbog, možete se osvežiti šoljom vrućeg čaja i odvesti do krajnjeg odredišta.

Prelaz iz kolibe u Popovo jezero u Pirinu počinje od same kolibe, od samog početka morate prošetati po jezeru Bezboževo, a zatim krenuti markiranom stazom.

Dužina trase je oko 7 km. (povratak i povratak), a vreme koje će vam trebati je oko 3 sata (povratak i povratak).

Put koji trebate slediti označen je zelenom bojom. Skoro ceo put videćete osim zelene i žute markacije, ali zelenu bi trebalo da sledite samo dok žuto nastavlja prema kolibi Demianitza.

Staza je uglavnom ravna, raštrkana ovde – tamo sa kratkim kamenim odsecima (ukupni pomak duž čitave rute je 181 m) i veoma je prijatna za prolazak čak i maloj deci.

Jedini strmiji potez je takozvana „mlakarica“, koja je malo više kamenita i strma. Međutim, ako ga prođete, staza je uglavnom ravna i trud koji morate uložiti je minimalan.

Malo pre nego što stignete do vašeg krajnjeg odredišta, stići ćete do prelepe livade i malog izvora, a ako stignete do nje, skoro ste došli do jezera. Ostalo je svega nekoliko minuta i otkrićete u svom punom sjaju jedno od najlepših, čarobnih i romantičnih jezera u Pirinu.

Legende o Popovom jezeru

Malo je verovatno da ćete pronaći mnoga druga mesta sa kojima je povezano toliko legendi nego sa Popovskim jezerom u Pirinu. Koliko je narodnih predaja i legendi prenosilo kroz generacije, bila je misterija, ali istina je da je to mesto bilo štovani od davnina.

Naši preci su dolazili duž obale jezera i obavljali važne paganske rituale. Za piramidalnu stijenu koja je pronađena u blizini jezera sa oltarom žrtve, koji su bili deo drevnog trakijskog svetilišta, takođe se kaže da je sveta.

Ali natrag na legende o jezeru …

Prema jednoj od najčešće ispričanih legendi, pre mnogo, mnogo godina, u jezeru je živeo bog Bess, koji se zaljubio u prelepu ćerku boga Peruna. Bes je znao da mu Perun neće dati svoju žerku kao ženu, pa ju je oteo palača oca.

Njegovi postupci su jako naljutili divnu braću devu koja su se osvetila zlom bogu Bessu. Progonili su ga i pretekli na obližnjem samitu, gde su ga kamenovali da bi ga kaznio. Danas se ovaj vrh zove bezbožanstvo.

Druga legenda kaže da je za vreme otomanske vladavine u jednom od obližnjih sela živela prelepa Kalina, ćerka lokalnog popa. Najbogatiji Turčin u selu zaljubio se u svešteničku ćerku i oteo je zbog njegovog harema. S svojim dragocenim teretom, Turk se zaputio prema planini, ali vreme je bilo da prenoći, a on i njegova pratnja proširili su svoj bivak na vrhu kraj jezera. Međutim, Turci nisu znali da ih slijedi sveštenik koji je, bez ičega na svijetu, želio da ostavi svoju kćer u rukama bega.

Dugo je hodao dok konačno nije stigao do zaleđenog jezera i čuo tužnu pesmu koju je njegova ćerka pevala. U žurbi da stigne do svoje bebe, sveštenik je prošao kroz led, ali iznenada je puknuo pod nogama i čovek Božji potonuo i na površinu mu je izašao samo vata. Kalina ugleda vosak svog oca, shvati šta se dogodilo i od čega tuga je utonula u jezero.

Zbog tragedije oca i ćerke progutanih vodom jezera, meštani su ga počeli zvati Popovo jezero, a ostrvo koje se nalazi u njemu – „Kalimavka“. U čast lepe devojke, obližnji vrh, na kojem su Turci razapeli svoj logor, nazvan je *“Devojčevo dvorište.“

Popovo jezero u Pirinu

Prema drugoj popularnoj legendi, nakon što su Bugari prihvatili hrišćanstvo, pop iz obližnjeg sela popeo se na planinu kako bi pokušao i protjerao Peruna. pravo u jezero. Zadnjica je potonula u njene duboke vode  i pojavila se samo kalimovka.