160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Planinski biciklizam u Banskom

Planinski biciklizam u Banskom – sve popularnija atrakcija

Planinski biciklizam u Banskom je među atrakcijama, koje odmaralište nudi turistima. Pritom – naravno, nije potrebno da gosti grada nose svoje bicikle sa sobom – oni se iznajmljuju, a obezbeđuje se i vodič.

Osim toga, ova atraktivna zabava nudi i 3-4 sata besplatan obilazak terena, radi upoznavanja. Maršruta se bira na mestu, a turiste predvodi iskusan planinski biciklista, koji vrlo dobro poznaje terene.

Planinski biciklizam | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Sve ovo nije slučajno. Kada je pre nekoliko godina počelo organizovanje planinskog biciklizma u Banskom, primećeno je da ovaj adrenalinski sport osvaja sve veći broj ljubitelja na našim prostorima.

Indikativno je, da Bugarski biciklistički savez gleda na planinski biciklizam sasvim ozbiljno; u Savezu ima specijalan ogranak za planinski biciklizam, koji organizuje nacionalna takmičenja za mladiće, devojke, žene, muškarce, za žene i muškarce Elit i Master.

Ova takmičenja su uključena u zvanični sportski kalendar Saveza, postoje i formulisani kriterijumi za ulazak u reprezentaciju za ovu disciplinu.

Prošle godine bugarski nacionalni tim, sastavljen od 7 takmičara, poslat je od strane Saveza da učestvuje u Svetskom prvenstvu u planinskom biciklizmu u disciplinama daunhil i for kros u Italiji. Na takmičenju po teškim terenima, koji zahtevaju vrlo dobru tehniku, takmičilo se 250 istaknutih majstora, a više od pola njih su bili prestignuti od strane Bugara.

Naravno, planinski biciklizam u Banskom nije samo za napredne, već i za amatere, za koje su odabrane posebne maršrute u Banskom.

U rejonu se održavaju čak i amaterske trke – na primer u disciplinama daunhil ili kros kantri. Ovde treba istaći, da postoji velika zainteresovanost, uključujući i od strane žena. Ovo je još jedan razlog za razvoj planinskog biciklizma u Banskom.

U organizaciju se uključuju rukovodstva opština – uglavnom u vidu sponzorstva za nagradni fond takmičenja, Bugarski crveni krst, Spasilačke službe – zbog planinskih staza u maršrutama, šumska gazdinstva – jer maršrute prolaze i kroz šumske površine, itd.

Englezi podstiču početak organizovanog planinskog biciklizma u Banskom

Već postoji tradicija u organizovanju planinskog biciklizma u gradu. Ovo je atrakcija za turiste, pošto su odabrane različite maršrute za planinski biciklizam u Banskom i to omogućava da se uključe kako dugogodišnji aktivni biciklisti, tako i osobe sa malim iskustvom u ovom sportu. Osim toga, redovno se održavaju i međunarodna takmičenja sa većim stepenom težine.

Biciklista u planini slika | Lucky Bansko SPA & Relax

Međutim, interesantno je to što ova tradicija potiče od stranaca – ovde su osnove planinskog biciklizma kao sporta postavili Englezi, tokom 2009. godine, na čelu sa Džejmsom Hjuzom.

Entuzijasti osnivaju Organizaciju za planinski biciklizam Bansko i počinju saradnju sa rukovodstvom nacionalnog parka „Pirin, koji je od 1983. godine, pod zaštitom organizacije UNESCO. Cilj je da maršrute prolaze i kroz park, zbog prelepih lokaliteta i prirodnih planinskih terena, a u isto vreme da se ne nanosti šteta prirodi.

Markiraju se maršrute po kojima bi se praktikovao planinski biciklizam. Oznaka je u obliku točka bicikla, u čiju sredinu se postavlja tačka u boji. Od 2009. godine do sada, organizatori su obeležili više od 200 km maršruta za planinski biciklizam u Banskom do različitih mesta u Razloškoj kotlini. Neke od njih prelaze i na planine Rila i Rodopi.

U razvijanje već popularnog planinskog biciklizma u Banskom, uključila se i Opština. Tokom 2011. godine, otvara biciklistički kompleks, u kojem su trase sa različitim preprekama i objektima, u cilju masovnog pristupa, obuke, treninga takmičenja.

Kasnije, tokom 2012. godine – Opština zahvaljujući osvojenom projektu pravi biciklističku stazu do kompleksa „Sveti Nikola”, koja je dužine 2250 metara i koja se uključuje u mnogobrojne maršrute u Banskom.

U međuvremenu, postaje jasno da planinski biciklizam kao sport privlači i mnogu decu – to pokazuje praksa kampa LuckyKids – međunarodni dečiji kamp u Banskom za obuku na engleskom jeziku.

Dobro prihvatanje planinskog biciklizma kao atrakcije, od strane turista, otvara pred ovim sportom široke perspektive za razvoj, jer u Banskom već postoje svi uslovi, a sve ostalo je pitanje organizacije – nečega, čega u Banskom takođe ima.

Zbog čega se turistima dopada planinski biciklizam u Banskom

Za planinski biciklizam postoje različite maršrute u Banskom, koje prolaze i kroz vrlo lepe lokalitete. Naravno, ova direktna uzbudljiva komunikacija sa prirodom se dopada ljudima, koji su danas masovno izloženi stresu, životom u gradu. Oni uživaju u neverovatnim pogledima na prirodu dok voze bicikl.

Vožnja bicikla u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Ovaj dodir sa prirodom – vekovne šume, veličanstvena planina, mirisne živopisne poljane, prelepa jezera – napaja nas energijom.

Čovek se opušta, oslobađa se napetosti i svakodnevnih briga, podiže raspoloženje i odmara se. Ovaj čudesan „lek” protiv depresije i različitih sezonskih poremećaja ne samo da odvlači negativne misli, već i potstiče lučenje hormona sreće – endofina.

Pozitivan psihološki efekat ima i osećaj lične pobede, ličnog uspeha, nakon što su izdržljivost, kvaliteti i umeća bili podloženi testiranju, i maršruta je završena.

Iz svega rečenog do ovde, postaje jasno da je biciklizam fascinantan način za održavanje fizičke forme na dobrom nivou i za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Mnogi ljudi ga već prihvataju i kao deo zdravog načina života. U praksi, ovo je sport sa relativno malim rizikom za traume – manjim nego, na primer, kod trčanja.

Planinski biciklizam je sport koji trenira srce, smanjuje holesterol i rizik od infarkta. Što se više trenira, toliko srce bolje radi, poboljšava se cirkulacija krvi, disanje i snabdevanje kiseonikom. Stručnjaci kažu, da se poboljšava i gustina kostiju.

Osim toga, ovo je kompleksan sport, opterećuje celo telo, ojačava ne samo mišiće nogu, već i mišiće stomaka, grudi i ruku. Ovako se sigurno izbegavaju prekomerna telesna težina i gojaznost.

Interesantno istraživanje u ovom pravcu su napravili engleski naučnici. Ispostavilo se, da biciklisti uzrasta od 55 do 79 godina, fizički su mnogo mlađi, u odnosu na ostale ljude njihovih godina. Zahvaljujući biciklizmu, njihovi mišići, srce i sposobnosti mozga bili su isti kao kod mnogo mlađih učesnika u istraživanju.

Maršrute za planinski biciklizam u Banskom

Planinski biciklizam ima maršrute u Banskom, koje u praksi obuhvataju sve nivoe teškoće. Tako je, zbog toga što su odabrane trase za sve prilike – i za turiste koji su odlučili „da probaju”, i za učesnike u nizu međunarodnih takmičenja, koja se organizuju u Banskom.

Planinska šetnja biciklom | Lucky Bansko SPA & Relax

Biciklistička staza do kompleksa „Sveti Nikola”, na primer, je odlična za vožnju bicikla. Pored nje su napravljena i mesta za odmor i rekreaciju, roštilj i biciklarnici.

U Banskom postoje i druge maršrute sa olakšicama za turiste. Tako, na primer, manje iskusni biciklisti mogu da se prevoze do lokaliteta Todorova ornica iznad Banskog, odakle da krenu ka kompleksu „Sveti Nikola”, do Dobriništa i nazad do Banskog.

Kod ove maršrute, za povratak do Banskog može da se izabere železnica uzanog koloseka ili zemljani put, koji se nalazi nisko u podnožju planine.

Pomenuta maršruta se naziva „Mrtvo kuče. Ovo nije jedini atraktivan naziv biciklističkih maršruta u Banskom. U stvari, većina maršruta ima atraktivne nazive: „Leteći Škot”, „Lukava Dama”, „Blatna banjai dr. Očigledno, Organizacija za planinski biciklizam /britanska MTB grupa na čelu sa Džejmsom Hjuzom/ je pokazala engleski smisao za humor.

Između ostalog, njihov doprinos je zaista veliki. Tako, na primer, još tokom 2009. godine, kada je Organizacija obeležavala prve maršrute, Džejms Hjuz je organizovao trku „Put za nigde. Danas, ova trka ima međunarodni karakter, održava se svake godine i uključena je u zvanični sportski kalendar.

Isto se odnosi i na trku „Tri planine ultra 120”, koju je započela grupa britanaca tokom 2012. godine.

„Put za nigde” je maršruta koja polazi od kolibe „Bezbog prema Dobriništu, i posle prema Banskom, kretanje je samo nizbrdo.

Druga maršruta sa atraktivnim imenom – „Leteći Škot”, takođe je samo silaženje nizbrdo. Polazi se od kolibe „Bezbog”, silazi se starim šumskim putem do lokaliteta Močarata, i nakon toga do Dobriništa. Može da se nastavi do Trionske poljane i da se siđe do Banskog.

Biciklizam u Banskom i projekti velikih razmera

Koncept centra za rekreaciju i obuku u planinskom biciklizmu u Banskom je opet zamisao britanske MTB grupe. Ovo su u stvari Britanci, koji su se doselili u Bugarsku pre izvesnog vremena.

Ideja je bila dosta velikih razmera. Na otvaranju centra – tada najvećeg u Bugarskoj – tokom 2011. godine, Džejms Hjuz je komentarisao, da se nada da je ovaj mali park korak napred ka velikom projektu za atraktivne sportove, koji se nude u Banskom – penjanje, biciklizam, planinarenje.

Ekstremni biciklizam u bajk parku | Lucky Bansko SPA & Relax

Hjuz je takođe izjavio, da planinski biciklizam u Banskom uči decu vrednim osobinama. U tom kontekstu postoji velika zainteresovanost među mladima za ovaj park. Ideja je da biciklistički park da popularnost planinskom biciklizmu, i da se razvije u najveći park ovakve vrste ne samo u Bugarskoj, već i na Balkanu, i da se privuku i učesnici iz inostranstva.

Ideja o centru izazvala je široku zainteresovanost javnosti za izgradnju biciklističkog parka, i sa svih strana se javljaju dobrovoljci. Oni po više od mesec dana rade na uređenju trasa. Napravljeni su različiti objekti i prepreke, koji da približe stazu realnim planinskim uslovima.

Direktan konsultant je bio Didi Šnajder, koji je poznat po izgradnji ovakvih parkova ne samo u Evropi, već i na drugim kontinentima. Za njega u branši govore, da su više od 90% dobrih biciklističkih parkova – njegovo delo.

Park je počeo sa radom uz besplatan pristup za ljubitelje planinskog biciklizma u Banskom, i odmah se počelo razmišljati o organizovanju takmičenja i različitih obuka. Entuzijasti sebi žele, da Bansko postane mesto za najbolje bicikliste, isto kao što je i mesto za najbolje skijaše.

Planovi za razvoj Banskog i regiona su, da se delatnosti u odmaralištu usklade sa potražnjom i očekivanjima turista, da se dopune i prošire letnje aktivnosti u cilju celogodišnje posećenosti.