160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Planina Rila – veličanstvena lepota

Veličanstveni lider na Balkanu

Nesumnjivo je da je planina Rila jedna od najslikovitijih bugarskih planina sa prekrasnim pogledom na planine u bilo koje doba godine. Priroda je donirala Rilu božansku ljepotu i nevjerojatnu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Postoji veliki broj reka, izvora, potoka i kristalno čistih jezera.

 

Planina Rila u Bugarskoj | Lucky Bansko

Rila Oblivion je izazvao brojne pesnike da napišu svoja memorijalna dela, kao i umetnike da zapečate očaravajuću lepotu planine na svojim platnima. Sigurno nema Bugara koji nije čuo za planine Rila. Sa svojim vrhom Musala, diže se na 2925m. visina, Rila je nesporni lider među svim planinskim masivima.

Svake godine, ovo predivno mesto svojim nebeskim planinskim lepotama privlači na hiljade bugarskih i stranih turista iz celog sveta, strastvene planinare i ljubitelje avantura prirode i planinske tišine.

2629 km. je ukupna površina Rile, a 1487 m je prosječna nadmorska visina planine. Većina planinskih vrhova su na nadmorskoj visini od 2.500-2.700 metara i imaju alpski pogled kao što je planina Malivitsa.

Planina Rila je prva na Balkanskom poluostrvu i peta među planinama u Evropi. Pre njega, vulkan Etna je visok 3340 metara.

Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Rila-Rodopskog masiva. Njegovi najviši delovi su napravljeni od granita i mermera, a jezgro je takođe napravljeno od granita. Planina Rila je uglavnom izgrađena od intruzivnih i metamorfnih stena.

Geografske koordinate Nacionalnog parka Rila leže između 41 ° 53 ‘i 42 ° 19’ severne geografske širine i između 23 ° 07 ‘i 23 ° 55’ istočne geografske dužine.

Planina Rila je okružena planinskim dolinama: sjeveroistočno od Kostenetsko-Dolnobanske, sjeverno od Samokova, južno od Razloga, jugozapadno od Blagoevgrada, sjeverozapadno od Dupnice.

Rila je podijeljena na nekoliko dijelova: Istočna Rila, Središnja Rila, Sjeverozapadna Rila, Lakatiška Rila, jugozapadna Rila. Teritorij istočnih dijelova Rile zauzimaju visoke planinske livade.

Kroz nju je staza glavnog bugarskog vodopada, čija se putanja poklapa sa glavnim balkanskim vodenim područjem, što je granica između Crnog mora i Egejskog mora.

Planina Rila je centralna hidrološka tačka sa ogromnim resursima hidroenergije. Rila je pokrenula i najdublje rijeke u Bugarskoj: Iskar, Mesta i Maritsa.

Na teritoriji Rile nalaze se i izvori njihovih pritoka (ai reke Strume). To su Blagoevgradska Bistrica, Beliška, Rilska, Gradevska, Černi Iskar, Pravo, Levi i Beli Iskar, Černa i Bjala.

U Rili se u njihovom staništu nalazi oko 2000 vrsta biljaka i raznovrsnih planinskih vrsta. U Rili postoje šume bijelog bora, bijele jele, smreke. Životinje imaju različite vrste ptica, vodozemaca, beskičmenjaka, gmizavaca i riba, od kojih su neke vrste endemične.

Na području planine nalazi se prirodni rezervat Rila – najveći na skali svih nacionalnih parkova u zemlji. Nalazi se između 800 i 2925 m nadmorske visine u nekim od najviših i centralnih dijelova Rile. U parku se nalazi i Musala – vođa Balkanskog poluostrva.

 

Najviši vrh na Balkanu | Lucky Bansko

Ima oko 120 prirodnih jezera, od kojih većina dolazi iz ledenog doba.

Rezervat prirode Rila proglašen je nacionalnim parkom 24. februara. Područje parka pokriva više od 81 000 hektara. Njegova svrha je da sačuva nekoliko različitih ekosistema, kao i određene nacionalne objekte od kulturnog i nacionalnog značaja.

Na teritoriji parka nalaze se četiri bugarske rezerve – Parangalica, Rezervat Centralnog Rila, Ibar i Skakavica. Nacionalni park Rila je jedno od najvećih zaštićenih područja u Evropi. Dva rezervata u njemu, Parangalitsa i Marichini jezera, uključena su u globalnu mrežu rezervata biosfere koju je stvorio UNESCO-ov Program za čovjeka i biosferu.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o najvišem mjestu na Balkanu

Rila se nalazi na šestom mestu iza nekih od najviših planina u Evropi, kao što je Kavkaz sa vrhom Elbrus – 5642 m, Alpe sa vrhom Mont Blanc – 4807 m, Sierra Nevada sa svojim vrhom Moulasen – 3482 m, Pireneji sa vrhom Ane – 3404m. i Etna 3340m.

 

Zanimljivosti o Rili | Lucky Bansko

Tračani su prvi ljudi koji su u 5. vijeku dali ime planini. – Donuncas (i Donuka i Dunak), koji u prijevodu sa Trakijskog znači „planina sa obiljem vode“. U kasnijem periodu, Sloveni ga nazivaju Vesla, što se prevodi kao „vodena planina“.

Ledena jezera u najvišim delovima planine Rila nastala su tokom glacijalnih perioda, a naročito tokom kvartara. Zatim postoje i procesi eksakcije u glečerima, zahvaljujući kojima se pojavljuju kružna jezera. Iz tog razloga, oni najčešće zauzimaju dno cirkusa i terasa koje uzrokuju glečeri.

Vrlo su brojni i mnogi su sačuvani do danas. Od toga je ukupno 35 privremenih (formiranih u određenim periodima), dok su ostali trajni. Najpoznatija lednička jezera u Rili su sedam Rila jezera.

Rila jezera poznata su kao sedam Rila jezera i jezerska grupa koja je jedno od najposjećenijih mjesta u zemlji. Oni su uključeni u listu stotina nacionalnih turističkih lokacija. Nalaze se u centralnom dijelu planine Rila. Grupa od sedam Rila jezera uključuje jezero gornje ribe, suzu, oko, bubreg, bliznaku, donji, trojke.

Većina planinskih jezera u Rili odlikuje se svojom malom veličinom, ali njihova ljepota je jednostavno neusporediva i voda je kristalno čista. Većina jezera nalazi se na visini između 2000 i 2600 metara, a njihov oblik je ili eliptičan ili okrugli. Rila jezera teče zajedno sa ribom, Mussalesom, Urdinijem, Jakorudskim, Lončarem, Vlaškom, Kazanskim, Đendemskim, Maričinitima, Manastirom, Skališkom, Ropališkom i Crnim Poljem.

Ledeno jezero, koje se nalazi u severnom delu planine Musala, jedno je od najviših ledničkih jezera na Balkanu. Po visini zauzima drugo mjesto, a prvo mjesto zauzima Gornje Polezje u Pirinu.

Jezero Paničište na severozapadu Rile nastalo je kao rezultat tektonske aktivnosti. Dno se formira potapanjem dijelova zemljine površine uzrokovanih savijanjem i dislokacijama.

Četiri bugarske rezerve nalaze se na teritoriji Parka. Rijeka Maritza, koja je jedna od najdužih i najvećih rijeka na Balkanskom poluostrvu, potiče iz prirodnog rezervata.

Reke se susreću na 1100 m nadmorske visine i preko 2100 m. Na najnižoj nadmorskoj visini nalaze se ribnjaci uz rijeku Rilsku, Maricu i Beli Iskar. More na najvećoj nadmorskoj visini nalazi se u glečerskim jezerima većim od 2100 m, dok se na ušću Maliovice, Beliške, Urdine i drugih mogu vidjeti najveće bare.

U istočnom dijelu Lakatiške Rile nalazi se bogat izvor drevnih bukovih šuma.

Rila ima i bogatstvo mineralnih izvora, koji se uglavnom nalaze u zonama ruševina, kao što su Bania, Kostenets, Dolna Bania, Sapareva Banja i drugi.

 

Izvori i jezera u Rili | Lucky Bansko

Od brana u Rili najveća površina je brana „Beli Iskar“, čije vode snabdijevaju dio Sofije pitkom vodom. Voda se koristi i za proizvodnju električne energije. Ostale brane u Rili su Kalin, Karagol i Belmeken, smješteni uz rijeku Sestre.

Jedno od mesta koje niko ne bi smio propustiti posjetiti u Rili je svakako Rilaški manastir. Manastir je objekat velikog istorijskog, arhitektonskog i nacionalnog značaja i ima izuzetno bogatu istoriju. Najveća je u zemlji i sagrađena je u 10. stoljeću. Njen osnivač je Ivan Rilski, poznati bugarski svetitelj i pustinjak. Manastir ima ogroman nacionalni, arhitektonski i istorijski značaj za Bugarsku.

„Tvrđava izgrađena na oblacima, sa namernih izkroeni granitnim bastiona … zamrznuti u vazduhu posle nedavnih potresa i grčevi u svemiru.“ – ovo je poznato da svi pesnik Ivan Vazov poetskog pevanja lepotu planine Rila.

Legenda o sedam Rila jezera

Prema legendi o Rilskim jezerima, kada zemlja još nije bila naseljena ljudima već milenijumima, u planini Rila nalazila su se dva džina koji su bili muški i ženski. Postojala je snažna ljubav između njih, i oni su jako voleli svoju lijepu i udobnu planinsku kuću. Njihov dom je uvek bio sunce, ili toplo, zelenilo svuda, i gde god da su se okrenuli bili su okruženi lepotom.

 

Legenda o Rilskim jezerima | Lucky Bansko

Nažalost, njihova sreća nije bila beskrajna. Jednog dana, zle sile su oslobodile svoje mesto. Kada su ugledali njegovu nezemaljsku lepotu, zle sile su počele da zavide ogromnoj porodici zbog njihovog divnog doma. Odlučili su uništiti svoj dom i svoju snažnu ljubav.

Snage zla poslale su tamne oluje i jake vetrove, kao i razorne zemljotrese. Međutim, džinovski čovek je žestoko branio svoj dom i svoju ženu. Tvrdoglavo se borio da sačuva svaki izvor vode, svaku zelenu oštricu i cvet. Suprotno njegovim naporima, zle sile nisu odustale i još više nasilne napade.

Tokom velike bitke sa silama zla, džin je ubijen. Uživajući u svojoj pobjedi, zle sile su napustile to mjesto, iza njih sve što su ostale samo prazne doline, razbijene stijene.

Tuga dženetove žene bila je toliko velika da nije prestala da plače dane i noći. Njegove su suze tekle niz planinske padine i okupljale se u dolinama. Tako su formirana planinska jezera sa biserno čistom vodom. Sada kada se ide prema jezeru Kidnei and Tear, postoji ogromna stijena u obliku dvije velike ljudske figure. Prema legendi, ovo su tela dva divljaka voljena koja su zauvek ostala da čuvaju svoj planinski dom.