160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Pešački turizam u Banskom i jednodnevne ture

„Ulazna vrata” planine Pirin

Grad Bansko, koji se nalazi u severnom podnožju planine Pirin, predstavlja „ulazna vrata” pešačkog turizma na celoj planini. Ovde postoji više od 10 polaznih tačaka za šetnje kroz Bansko, iz kojih se kreće u različitim pravcima. Postoji ukupno 12 osnovnih, markiranih maršruta ukupne dužine oko 200 kilometara.

Pešački turizam u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

U Banskom se nalazi veza sa kolibama Banderica – pešačenje u trajanju tri i po sata, Vihren i Demjanica, na 4 sata udaljenosti. Iz njih se može krenuti u različitim pravcima kroz planinu.

Iz Dobriništa i Razloga, koji su na po 6 km od Banskog, takođe polaze mnoge popularne maršrute. Od Dobriništa, na 3 sata udaljenosti se nalazi koliba Goce Delčev, odakle se za dva sata, peške ili liftom, dolazi do kolibe Bezbog. Odavde se može nastaviti različitim markiranim trasama. Iz Razloga polazi maršruta prema kolibi Javorov – pešačenje traje 4-5 sati.

U praksi, mogu se praviti različite kombinacije sa prelaskom sa jedne maršrute na drugu. Tako, organizovanim pešačenjem u Banskom ne samo da se može preći cela planina Pirin, već može da se pređe i na planine Rila i Rodopi.

U Banskom postoje letnje i zimske maršrute. Mogu se izabrati pešačenja različite težine i trajanja. Postoje maršrute za ljubitelje i za iskusne planinare, kao i trase koje su samo za alpiniste.

Alpinizam i planinsko penjanje mogu se praktikovati na 21 mesto, pri čemu postoji 45 maršruta u dve zone – visokoplaninska i alpska.

Posebno, na raspolaganju su i uređene obrazovne eko-staze, na kojima turisti mogu saznati interesantne činjenice o geologiji planine, kao i o biljnom i životinjskom svetu na planini Pirin.

Pomišljeno je i za osobe sa invaliditetom. Na 4 kilometra udaljenosti od Banskog, nalazi se eko-staza „Dragostinov čark. Ona je usklađena sa svim zahtevima za pristup turista sa specifičnim potrebama – pešačenje prema mestima za odmor na stazama, posebna vrsta podloge, adaptirani toaleti, itd.

Pešačenje u Banskom – izbor težine

Mnogobrojna pešačenja u Banskom imaju različit nivo težine, koji turisti sami mogu da izaberu. Naravno, govorimo o organizovanom turizmu – na primer, hotel Lucky Bansko SPA & Relaks obezbeđuje transport do polazne tačke i kvalifikovanog planinskog vodiča. Osim toga, u pešačenje je uključen i piknik u sred slikovite prirode.

Kamp Pirin | Lucky Bansko SPA & Relax

Sva pešačenja u Banskom su organizovana kroz neverovatno lepe lokalitete, na kojima čovek može da uživa u lepoj panorami i da se opusti. Povećanjem nivoa težine jednog pešačenja, uključuje se i psihološki trenutak – „samoprocena” za izdržljivost, ali i neustrašivost, jer po visokim delovima ima i opasnih provalija i uzanih staza po planinskim ivicama.

Od maršruta male težine popularna je maršruta za pešačenje do jezera Okoto, koje se nalazi na najnižoj nadmorskoj visini od svih jezera iz grupe 16 Banderiških jezera. Pešačenje uključuje i obilazak drveta Bajkuševa munika, starog više od 1300 godina. Trajanje pešačenja je od 1,5 do 2 sata.

Pešačenje srednje težine su, na primer do jezera Okoto, Ribno i Muratovo (iz grupe Banderiških jezera, i do kolibe Bezbog i Popovog jezera. Ova pešačenja su u trajanju oko 3-4 sata.

Turisti koji žele jak adrenalinski doživljaj, mogu izabrati recimo maršrute prema vrhu Vihren i Končeto, ili do Vasilaških jezera – koliba Demjanica, tako što prema jezerima krenu od kolibe Vihren ili kolibe Bezbog.

Dovoljno je spomenuti Končeto – strmo udubljenje sa dužinom ivice 400 metara, koja na određenim mestima dostiže širinu od 50 cm i ima gotovo vertikalne padine visine 400-500 metara.

Tokom 1963. godine, postavljeno je pomoćno metalno uže, a tokom 1969., po jugozapadnim padinama je uređena i staza. Govori se da su turisti pre 1963. godine prelazili uzana mesta premeštanjem u sedećem položaju.

Alpinisti za svoje treninge preferiraju severnu stranu vrha Vihren. Između ostalog, u ovom delu planine se nalaze jedni od najtežih terena za savladavanje u Bugarskoj.

Posebna jezera planine Pirin

Kada se govori o pešačenju u Banskom, jezerima treba da se obrati posebna pažnja. Osim što pružaju vrlo lepe poglede na planinu, njihova „posebnost” znači i još nešto. Sva jezera planine se nalaze u parku Pirin. Ovo su glacijalna jezera, ima ih ukupno 180, sa ukupnom površinom od 18 000 dekara!

Divan pejzaž na Pirinu | Lucky Bansko SPA & Relax

Ova mnogobrojna jezera su grupisana u manje i veće grupe – Banderiška – 16, Vasilaška – 12, Popova – 11, itd. Takođe, postoje i samostalna jezera – na primer Salzica, Manenko, Disiliško. Mnoga jezera nemaju imena.

Gornje Poležansko jezero nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini – 2710 m. Suho jezero iz grupe Banderiških jezera je na najnižoj nadmorskoj visini – 1963 m. Najveće i najdublje je Popovo jezero – površina mu je 123,6 dekara, a dubina – 29.5 metara.

Maršrute organizovanih pešačenja u Banskom uključuju i različita jezera – Tevno, Popovo jezero, Veliko Valjaviško. Interesantne su i „Todorkine oči” – Todorkina jezera, koja se nalaze na maršruti između koliba Vihren i Demjanica.

Gornje Todorkino jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 2536 m. Ono je okruglog oblika, dužine 151m i širine 124m. Dubine je oko 8 metara. Donje Todorkino jezero je manjih dimenzija.

Turistička zainteresovanost za jezera je toliko velika, da postoji i posebna „jezerska” maršruta. Ona uključuje 5 Banderiških jezera: Muratovo, Ribno, Žabeško, Dalgoto i Okoto.

Maršruta je lagana, trajanja oko 4 sata, uz savladavanje denivelacije od 350-400 metara. Polazi se od kolibe Vihren, do koje se stiže za 40 minuta, autobusom iz Banskog. Maršruta prolazi duž padina, kroz potoke, po travnatim terenima pošumljenim borovima. Staze su dobro označene.

U vezi sa lepotom pejzaža, može se spomenuti Ribno jezero. Odavde se vidi vrh Vihren, u svoj svojoj veličanstvenoj visini, a u vodama jezera se odražavaju siluete vrhova Dončovite karauli, Banderiški čukar, kao i vrha Muratov vrh.

Šetnje u Banskom

Ako čovek krene u šetnju u Banskom, celog dana se neće zaustaviti, a jedan dan mu neće biti dovoljan da vidi sve interesantne stvari. Ovde postoje različiti muzeji, izložbe, jedinstveni arhitektonski spomenici, arheološke iskopine koje „govore” o životu pre 3500 godina, narodni zanati, izleti i piknici u prirodi u okolini grada, itd.

Tradicije i narodna nošnja u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Ako se nađe na nekom od mnogobrojnih međunarodnih festivala koji se održavaju u Banskom – opera, džez, folklor, pop – može celog dana da se premešta sa scene na scenu.

Jedna od prvih šetnji u Banskom, koju turisti biraju je vožnja liftom sa kabinama, sa 8 mesta u kabini, iz koje mogu da se posmatraju prekrasni predeli koji se pamte celog života. Lift radi i tokom leta i tokom zime. Sa svojih 6233 m dužine, nalazi se na drugom mestu po dužini u Bugarskoj.

Denivelacija, koja se savladava je 597 metara: početna stanica se nalazi u Banskom, na nadmorskoj visini od 998 m, a gornja stanica je na Banderiškoj poljani, na nadmorskoj visini od 1595 metara. Putovanje liftom traje 25 minuta.

Na samoj Banderiškoj poljani, turiste tokom leta očekuje atraktivni zabavni kompleks: sa najdužim vodenim toboganom u Evropi – 400 m, strelištem, terenom za mini golf, mali fudbal, živi stoni fudbal, mesta za decu i mesta za odmor.

Među atraktivnim šetnjama u Banskom je i planinski piknik. Na prelepim poljanama u blizini grada, sa potocima i hladovinom drveća, turisti mogu da probaju jedinstvena lokalna jela, kao i vina i rakiju iz banskih podruma, da urone u lokalni folklor uz živu muziku i pesme, i prezentaciju običaja. Vrhunac svega je vožnja kočijama po hajduškim stazama planine Pirin.

Šetnja u Banskom se može obaviti i biciklom – i to ne samo gradom, već i biciklističkom stazom do kompleksa „Sveti Nikola”, koja je dugačka 2250 metara. Ove šetnje u Banskom, mogu se kombinovati sa odmorom uz roštilj.

Šta pre posetiti?

U Banskom postoje mnoga mesta i stvari, koje se ne mogu videti na drugim mestima. Čovek može da se zbuni među 140 spomenika kulture u gradu i okolini.

Muzeji i znamenitosti u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Ta mesta su interesantni svedoci života poznatih ličnosti, ostalih u letopisima Bugarske, sudbonosnih događaja, kulture, umetnosti i svedoci celih epoha. Sve ovo vredi videti – ali, šta pre posetiti?

U organizovane turističke posete Banskog, obavezno su uključeni muzeji, sa obezbeđenim vodičima.

Veliko je interesovanje za Pajsija Hilandarskog, Neofita Rilskog, Nikolu Vapcarova. Vrlo je uzbudljivo da „proviriš” u živote ovih poznatih Bugara.

Muzeji Neofita Rilskog i Nikole Vapcarova se nalaze u njihovim rodnim kućama. Za Pajsija Hilandarskog je napravljen memorijal – novosagrađena zgrada, otvorena tokom 2008. godine, koja je podignuta na mestu njegove rodne kuće.

U Memorijalu može „da se vidi” ćelija, u kojoj je napisana „Istorija slavenobugarska i iz koje kreće Bugarski narodni preporod – napravljena je tačna replika situacije u manastiru Hilandar.

Ovde se nalazi i kopija molitvene kapele, u kojoj je Pajsije pronašao poverenje i podršku za pisanje ove, za Bugare sudbonosne knjige.

U rodnoj kući Neofita Rilskog se nalazi dokumentarna izložba o njegovoj aktivnoj prosvetiteljskoj delatnosti – „Bugarska gramatika”, delovi grčko-bugarskog rečnika, interaktivne tablice, njegove lične knjige.

Kuća genijalnog pesnika Nikole Vapcarova „govori” o njemu na moderan način – video filmovi, posebna rasveta, ozvučenje – tako, kako može da izmisli samo režiser Vulo Radev, koji je i autor projekta.

Tokom šetnje kroz Bansko, turisti takođe ostaju vrlo impresionirani Veljanovom kućom – koja govori o vremenu, načinu gradnje i vrednostima tokom perioda bugarske renesanse. Isti utisak ostavlja i Radonova kuća, u kojoj su sakupljeni lokalni arheološki pronalasci iz drevnog vremena Tračana i Srednjeg veka, kao i bogata etnografska ekspozicija.