160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Пењање стијена за тражитеље узбуђења

Пењање на стене је изузетно атрактиван спорт, испуњен снажним емоцијама и адреналином, који је намењен људима који воле екстремна искуства и не плаше се испробати нешто ново и другачије.

Ако сте међу тражиоцима узбуђења, ништа вас не спречава да испробате укус овог екстремног спорта док уживате у свом летњем одмору у једном од хотела у Банском.

Planinarstvo u Banskom

Када и где можете вежбати пењање по стени?

Пењање на стене има много сорти и може се вежбати током свих годишњих доба, али ако сте почетник, најбоља опција за „ напад“ на стене је током лета. Тако да можете сигурно савладати специфичности пењања и сазнати да ли је ово ваш екстремни спорт или не.

Где се можеш попети?

Тренутно се у близини Банског налази неколико пењачких објеката, а сада ћемо вам представити неке од најпопуларнијих.

Подручје „Пећине“

Ово подручје се налази само 3 км од града Банског и до њега се може доћи аутомобилом. Потребно је само да се возите цестом од Банског до жичара Цхалин валог“ и након што дођете до дрвеног моста, свој аутомобил можете оставити на паркингу који се тамо налази. Стијена на коју се можете попети налази се на неколико минута хода од паркиралишта.

Стијена на којој се одржавају пењачке стене хибрид је конгломерата и кречњака. Просечна дужина му је 15 метара и тренутно има 13 пењачких стаза са различитим нивоима тежине.

Је „Пећине“ подручје је најпопуларнији пењање сајт, тако да је наш савет је да пробате прво тамо. Сви путеви за пењање у овом подручју добро су опремљени и потпуно сигурни, а чињеница да су удаљени само неколико километара од града и лако доступни им даје предност у односу на остала подручја за пењање.

Колиба Вихрен

У близини колибе Вихрен можете се попети на две опремљене стазе. Да бисте их достигли, прво морате доћи до колибе Вихрен , а затим стазом која води до бунгалова. Када дођете до бунгалова бр. 8, морате скренути према реци и за неколико минута угледаћете први сектор пењања. Камен је гранит, а руте за пењање су две и погодне су за пењаче са различитим нивоима припреме.

Други део се зове “ Тодорка “ и да бисте поново стигли до тамо, морате да идете до бунгалова бр. 8, а затим у смеру реке и морате да је пређете. Једном када пређете реку, морате мало даље, а затим маркираном стазом која вас води до стијене.

У овом сектору постоје 4 опремљене руте , које укључују руте које су погодне за почетнике као и за напредније алпинисте.

Коме је намењен овај спорт?

На самом почетку овог чланка споменули смо да је пењање стена за тражитеље снажних сензација и не одустајемо од својих речи. Али не можемо порећи да је то спорт који није само испуњен адреналином, већ и спорт који јача мишиће, чисти негативне мисли, даје пуно енергије и позитивизма и помаже да се уравнотежи физичка и духовна суштина човека.

Пењање по стени погодно је за све старосне доби и пола, а оно што га чини јединственим спортом је могућност да га баве људи са различитим степеном физичке спреме и нивоом пењања .

Како се можеш попети?

Ако имате довољно искуства и имате сопствену опрему, можете вежбати пењање по стени без инструктора. Да бисте то учинили, морате унапред да кажете где планирате да се попнете и да можете да идете на део који желите да освојите.

Међутим, ако немате довољно искуства или сте тек почетник, наша препорука је да не идете сами (чак и ако сте претходно испробали зид за пењање у неком од клубова у вашем граду).

Најразумније решење је да једноставно одете у један од многих клубова пењачких спортова и алпинизма у Банском и придружите се некој од пењачких тура које организују. Да бисте се придружили таквој турнеји, једноставно питајте на рецепцији хотела у којем одседате, а они ће се побринути за остало.

Шта укључује једна тура за пењање?

Ако се придружите сличној турнеји, организатори ће вас покупити из хотела и превести до места за пењање. На сајту постоје квалификовани инструктори који ће вас упознати са екстремним спортом, јер ће вам детаљно рећи која опрема се користи, показати вам како се можете обући и како пењање функционише. Тада ће почети са вашом обуком (ако немате искуства) или ће вам помоћи ако имате искуства и не требате никаква додатна упутства.

У зависности од нивоа ваше припреме и ваше жеље, трајање пењања може бити између 1-2 сата и три до четири сата, а цена варира од 50 до 80 БГН. У цијену обиласка стене укључује превоз од и до пењачког подручја, професионални инструктор, опрему за пењање по стијенама , а одређене понуде укључују и излетишта.

Penjanje na planinu Pirin

Шта укључује опрема за пењање по стенама?

Сигурни смо да ће инструктори детаљно објаснити шта је то опрема за пењање и за шта се користи опрема за пењање , али да бисте се барем мало унапред припремили, добро је знати да када се суочите са стијенама дато:

Пар еспадрила

Еспадриле нису оне популарне летње ципеле какве познајете, већ посебне ципеле за пењање које ће вам омогућити да се „повежете“ са стеном. Овакве чизме за пењање имају много сорти, али за почетак ћете бити опремљени универзалним еспадрилама на којима можете провести читав дан, а да их не скинете.

Седиште за спортско пењање

Ово такозвано „седиште“ је обично појас у струку са подесивим копчама, прстен за причвршћивање, појасеви за ноге, „ухо“, инвентар и тачке за везање .

У зависности од врсте пењања седишта такође су различите врсте, али како сада говоримо о спортском пењању, седиште које ћете бити опремљено биће седиште за спортско пењање и пењање у дворани. Ова врста седишта се разликује од осталих, како по њиховој тежини (која је минимална), тако и по недостатку додатних додатака (који нису обавезни приликом вежбања пењањем по стени).

Ако се пењете заједно са својом децом, добиће им седишта посебно за децу која су прилагођена дечјем физичком положају.

Како вежбати пењање на стенама на опремљеним рутама?

Пењање које смо вам до сада представљали називано је и „спортским пењањем“ и само је једна од врста пењања. Усредсредили смо вашу пажњу на ову врсту пењања, јер је најобичнија и најлакша за савладавање, и због тога је сасвим логично да буде најпожељније пењање стијена за тражитеље узбуђења са различитим нивоима припреме.

Спортско пењање је генерално пењање на стени која није превисока. Камен је опремљен унапред фиксираним сигурносним вијцима. Ова врста пењања на стене изводи се једним ужетом и након што пењач дође до врха, партнер који га учвршћује, држећи конопац, глатко га спушта на земљу. Ово пењање по стени потпуно је безбедно и веома погодно за почетнике и децу.

Остале популарне врсте пењања на стене

Осим спортског пењања , које се може вјежбати и у дворани, тражитељи јаких сензација могу испробати и неке друге врсте овог екстремног спорта.

Традиционално пењање

Ова врста пењања захтева веома добру припрему и не препоручује се почетницима јер се практикује на несигурним стијенама. Код ове врсте пењања нема затезних вијака и пењач их ставља у процес пењања . Традиционално пењање захтева посебну опрему и опрез током пењања.

Слободно пењање

За вежбање ове врсте пењања такође је потребна врло чврста претходна обука. Ово је један од стилова пењања који појачава адреналин, јер не укључује вештачке потпоре, већ само потпору коју пењач открива на веома каменитом терену на који се пење.

Алпско пењање

Сасвим одговорно можемо рећи да је ова врста пењања најтежа и најопаснија врста пењања на стене и то могу тренирати само врло добро припремљени пењачи. Алпско пењање се практикује на надморској висини од 2000 до 6000 метара и представља комбинацију пењања по леду и стијенама.

Алпска опрема за пењање је много више од опреме за друге врсте пењања, јер су и безбедносне мере много сложеније, а ризик од несрећа није занемарити .

Пењање на велике зидове (ВЕЛИКИ ЗИД)

Као што име ове врсте пењања по стенама сугерира, ово је пењање на високе (више од 200 метара) стене. ВЕЛИКИ ЗИД такође захтева веома добру обуку и специјалну опрему.

Penjanje i odmor u Banskom

Боулдеринг

Булирање још увек није добро познато у Бугарској, али брзо добија на популарности. Ово је можда једна од најекстремнијих и најинтересантнијих врста пењања по стенама. Практицира се на стијенама високим само неколико метара и није потребна посебна опрема, осим еспадрила и талка за руке. Међутим, добро је знати да таква врста пењања на стене уопште није безбедна, а за вежбање је такође потребна припрема.

Изградња

Изградња пењања (градња) је спорт који није само небезбедан, већ је и нелегалан у неким деловима света. Грађевинарство у нашој земљи можете да практикујете само ако добијете дозволу власника локације, општине и полиције. .