Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Pejzažni istorijski park – Gradište

Pejzažni istorijski park – Gradište

Istorijski park Pejzaž Gradište još uvek nije veoma poznata turistička destinacija u Bugarskoj , ali Ministarstvo turizma aktivno pokušava da ga promoviše kroz kampanju pod nazivom „Skriveno pred našim očima“. 

Park se nalazi nedaleko od arhitektonskog rezervata sela Dolen , oko 8 kilometara od njega. Lokalne legende kažu da su pre izvesnog vremena tu oblast naseljavali džinovski vladari koji su izgradili sve bizarne stene od ogromnog kamenja u okolini.

Otuda i naziv „Gradište“. Ima eko stazu, odvojena mesta za odmor i panoramske poglede. Izgrađena je takozvana „alpska staza“. , koja je jedna od atrakcija za decu izgrađena među drvećem.

Istorijski park Pejzaž Gradište je odlična destinacija pogodna za odrasle i decu . Tu možete obogatiti svoje znanje i preneti u daleku prošlost, kada su se obavljali rituali. Mala deca mogu uživati u šetnji prirodom koja će pokrenuti svaku maštu.

Najbolje vreme za posetu je tokom prelaznih sezona proleće ili jesen, jer će sneg napraviti park više – teško prolazno, a leti se stenske formacije zagrevaju i stvaraju dodatnu toplotu. Naknada za posetu je simbolična , a lokalni vodič će vam ispričati neverovatne i zadivljujuće priče.

Šta je Gradište?

Pejzažni istorijski park „Gradište“ je arheološko nalazište, u kome po mišljenju stručnjaka nalazi se jedno od najstarijih megalitskih svetilišta u jugoistočnoj Evropi.

Megalitska svetilišta su strukture izgrađene od ogromnog kamena ili ploča pričvršćenih jedna za drugu. Neki od megalita su neobrađeni iu svom prirodnom obliku, dok su drugi grubo obrađeni klesanjem tvrđim alatima , npr. kao one od druge vrste kamena ili bronze.

Park je prirodno bogat i dom je 500 hektara stenskih masiva, antropomorfnih i zoomorfnih megalitskih figura. Tamo su pronađeni ostaci drevnog tračkog svetilišta i razne formacije stena.

Zbog kombinacije prirodnih znamenitosti i istorijskih nalaza, park je proglašen pejzažnim i istorijskim.

Gde je Gradište?

Lokalitet Gradište se nalazi u Blagoevgradskom okrugu, u blizini glavnog puta od Goce Delčeva do Dospata, oko 5 km istočno od sela Dolno Drjanovo.

Ulaz u park je dobro obeležen znakovima i lako uočljiv u pravcu Dospata ili sela Satovča . Nalazi se u Rodopima i šetnja kroz njega pruža panoramski pogled na planine Slavjanku i Bozdag, koji se nalazi u Grčkoj.

Šta ćete tamo naučiti?

Istorijski park Pejzaž Gradište nudi mnogo zanimljivih istorijskih i geoloških informacija za svoje posetioce.

Na samom početku parka primetićete kompleks stena „Čečki skali“. Ovo je posebno mesto gde se nalazi izlaganje uobičajenih tipova stena u ovoj oblasti. Pored tipova stena, ćete saznati zanimljive činjenice o njihovom sastavu i svojstvima sa opisnih ploča.

U slučaju da vas prati lokalni vodič, očekuje vas mnogo zanimljivih činjenica o istoriji Gradišta

Lokalna istorija

Do 2006. za praistorijske Oblast je bila poznata uglavnom meštanima, ali je tada profesor Todor Bojadžijev pao u park tokom neobavezne šetnje. Primetio je bizarne stenske formacije i privukao pažnju svojih kolega istoričara i arheologa. Iskopavanja slede 2008.

Arheološka istraživanja pokazuju da istorija praistorijskog parka datira iz kameno-gvozdenog doba, oko 7000. godine pre nove ere . Pronađeni su nalazi kao što su rezbarije u stenama, temelji kultnih objekata, oblikovani krugovi, stepenice, tragovi verskih obreda i ostaci obrednih darova.

Oni svedoče o tračkom svetilištu, ustanovljenom oko 1000 godina pre Hrista, koji je korišćen i naseljen sve do IV-VI veka.

Istorijske, geografske i prirodne znamenitosti

Pejzažni istorijski park – Gradište

Izvor slike: unsplash.com

Utočište

Najvažniji istorijski nalaz je Tračko svetilište, koje se nalazi na megalitu Glave , na panoramskom mestu sa pogledom na brda Rodopa. Samo svetilište ima površinu od oko 20 ari, a njegove strme, mestimično vertikalne, padine dostižu 88 metara visine .

Stene su granitne sa kristalnim česticama i njihov sastav je veoma energičan. Prilikom iskopavanja u svetilištu pronađen je oltar koji se smatra mestom sa najvećom koncentracijom energije i to tu su se vršili obredi i žrtve.

Promushvalkata

U blizini svetilišta naći ćete takozvanu „Promušvalku“, koja je megalitski luk sa prolazom , kroz koji ljudi praktikuju ritualno bušenje sa isceliteljskim karakterom. Veruje se da su ga koristili Tračani uglavnom u medicinske svrhe kao i za pročišćavanje uma i tela pre nego što pristupe svetilištu .

Luk je okrenut prema severoistoku, prema izlazećem suncu. Trenutno turisti prolaze između džinovskog kamenja u nadi za bolje zdravlje i ostavljaju novčiće ili srebro.

Kamene formacije

Ostale znamenitosti su razne formacije stena , od kojih se neke smatraju za obrađene i veštački sečene, zbog njihove prostorne orijentacije i složenosti.

Na primer oblik stene „Glava“ je oblast na kojoj sagrađena je i svetinja. Jasno razlikuje ljudske oči, nos i usta, za koje se veruje da su ih posekli Tračani.

Osim njega, naći ćete još dva oblika ljudskih glava u parku , koji se na nekim mestima nazivaju „Vladari 1, 2 i 3“, otuda i naziv Megalitski kompleks „Džinovski vladari“.

Ostalo

Druge formacije stena su izvajane u obliku životinjskih vrsta kao što su ribe, zmije, kornjače i druge podsećaju na pečurke, brod, pa čak i na krokodila.

Tokom šetnje rekom Bistricom u istorijskom parku Pejzaž Gradište naći ćete još Rimski most most izgrađen od kamena u oblasti Rajkovca, kao i formacija od nekoliko stenskih stepenica koje formiraju mali vodopad bistre vode.

Kako doći od hotela Lucki Bansko?

Istorijski park Pejzaž Gradište se nalazi oko 67 kilometara jugoistočno od grada Banskog i 140 km od Plovdiva. Napuštajući Bansko, morate da uđete u put za Goce Delčev, a zatim na republički put III-197, pravac Dospat. Gradište se nalazi posle sela Dolno Drjanovo. Lako ćete ga pronaći, pošto postoji znak, parking i fontana.

Vožnja od hotela Lucki Bansko je oko sat vremena i nudi prelep pogled na planine.