160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Pećine u okolini Banskog

Kao jedno od najpopularnijih odmarališta u Bugarskoj, Bansko je omiljeno mesto za odmor tokom svih godišnjih doba. Pretpostavljamo da ste i Vi već posetili grad, bilo to zbog skijanja, ili da biste jedan savršen odmor u Banskom.

Sigurni smo da ste se tokom Vašeg boravka upoznali sa većim delom znamenitosti grada, ali uvek postoji još nešto, što ponovo možete pogledati ili što ste prilikom prethodne posete propustili, zar ne?

Šta možete videti u okolini Banskog tokom sledeće posete?

Ako ste već obišli sve znamenitosti u Banskom, ako ste posetili i kuću-muzej Nikole Vapcarova, crkvu „Sveta Trojica”, Veljanovu kuću, kuću-muzej Neofita Rilskog, znači da ste putnici koji ne traže samo dobar hotel u Banskom, u kojem da se smestite i da ne izađete iz njega, već ljudi koji žele da se upoznaju sa istorijom i znamenitostima, koje se nalaze u blizini Banskog.

Ako imate avanturistički duh i ne plašite se izazova, želimo da Vas upoznamo sa pećinama u okolini Banskog.

Pećina „Hana”

Pećina Hana u planini Pirin | Lucky Bansko SPA & Relax

Hana” je mala pećina, veličine niše, i ako očekujete da vidite različite pećinske dvorane, ispunjene stalaktitima, stalagmitima i drugim pećinskim formacijama, razočaraćete se. Pećina „Hana” zaista ne može da Vam ponudi slična iskustva, ali će ih nadoknaditi jedinstvenim pogledima koji se otvaraju prema planini.

Pećina se nalazi iznad kolibe Banderica, u jaruzi koja se spušta od Damdžievih stena prema kolibi.

Kako da dođete do pećine „Hana”?

Ako tražite mesto za izlet, upravo tamo, ispred pećine, je savršeno mesto.

Banski suhodol 72

Pećina „Banski suhodol” je nedostupna za turiste, jer je opasna i nije osigurana Ako ste poznavalac pećina i znate kakve mere bezbednosti treba da preduzmete prilikom ulaska u jednu pećinu, i imate potrebnu opremu, evo kako možete doći do pećine.

Ulaz u pećinu Banski suhodol 72 se nalazi u podnožju grebena „Koteški čal”. Da biste došli do nje, prvo treba da dođete do kampa u cirku „Banski suhodol”, zatim da krenete u pravcu zapada i da dođete do osnove venca stene.

Videćete pukotinu u kleki, u pravcu koje treba da krenete. Staza će Vas odvesti do velikog broja odlomaka stena. Zatim, nastavljajući napred, očekuje Vas kratak uspon, nakon kojeg će se pred Vama pokazati ulaz u pećinu.

Lokalitet „Pećine”

Ako ste izabrali da se opustite u nekom od hotela u Banskom tokom leta, i želite da iskoristite vreme za jednu laganu šetnju, onda će Vam se šetnja do lokaliteta „Pećine” sigurno svideti.

Kako da dođete do lokaliteta „Pećine”?

Jezero na planini Pirin | Lucky Bansko SPA & Relax

Polazna tačka, iz koje možete početi ovaj obilazak je ulaz u nacionalni park „Pirin”, gde možete dobiti i dodatne informacije.

Na ulazu u park kretaćete se prelepim četinarskim šumama i prateći stazu, doći ćete do restorana „Motikata”. Ovde se možete odmoriti, a ako ste još uvek odmorni, možete nastaviti do prve oštre krivine.

Kada dođete do krivine, treba da pređete reku Demjanicu (preko mosta) i da nastavite prema zgradi, koja je među stanovnicima Banskog popularna kao zgrada „Ribarnika”. Prateći stazu doći ćete do lokaliteta „Mrtva poljana”.

Nakon što dođete do poljane, na prvoj levoj oštroj krivini treba da pređete reku Bandericu i pred Vama će se pokazati dobro održavano mesto za odmor, na kojem se možete odmoriti, jer ste već stigli do svog krajnjeg cilja… lokalitet „Pećine” je pred Vama. Pretpostavljamo da ste se dosetili, da je ovaj lokalitet tako nazvan, iz razloga što se na njemu nalaze male pećine, koje možete pogledati.

(Ovom maršrutom se možete kretati peške, biciklom, ili na konju.)

Pećina „Nišata”

Ako se popnete do kolibe Banderica, ne samo da ćete uživati u prelepom pejzažu koji će se pokazati pred Vašim očima, već ćete i lako moći doći do pećine „Nišata”, koja se nalazi na oko 15 minuta hodanja od kolibe.

Ako ste avanturistični raspoloženi, možete ostati da prenoćite u kolibi Banderica ili da podignete šator u kampu, i sledećeg jutra pogledati pećinu.

Pećina „Nišata” je mala, i u njoj nećete pronaći pećinske formacije, ali je šetnja do pećine zaista prijatna.

Ispod kolibe Banderica se nalazi jedna od najdužih pećina u Bugarskoj koja je, međutim, vrlo teško pristupačna i ne preporučujemo Vam da pokušavate da dođete do nje, čak i tokom leta.

Poznavaoci pećina govore, da je ova pećina ne samo najduža pećina svoje vrste u Bugarskoj, već i najlepša pećina na prostoru na kojem prolazi podzemna reka, koja formira nekoliko prelepih vodopada.

Pećina „Sveti Ivan Rilski”

Pećina Sv. Ivan Rilski | Lucky Bansko SPA & Relax

Ako niste ljubitelj teških pešačenja, a niste ni aktivan posetilac pećina, onda možete odvojiti jedan dan da pogledate Rilski manastir i pećinu Sveti Ivan Rilski.

Udaljenost od Vašeg hotela u Banskom do Rilskog manastira je oko 100 km, koju ćete preći za oko sat i po vremena, ali svaka minuta provedena u Rilskom manastiru i okolini je vredna.

Mirno pogledajte manastir, probajte čuvene tople mekike koje se tamo prodaju, i posle, bez mnogo žurbe možete otići do pećine u kojoj je živeo Ivan Rilski, kada se naselio u ovim predelima, kako bi šiveo kao otšelnik.

Pećina se nalazi na oko pola sata puta od manastira. Postoje putokazi i tabele, zahvaljujući kojima nećete pogrešiti put.

Pećina „Lepenica”

Ako ste obišli znamenitosti u Banskom i želite malo da proširite prostor šetnje, možete uključiti u svoj spisak i posetu pećini „Lepenica”.

Pećina se nalazi u Zapadnim Rodopima, na oko 11 km od Velingrada, ali Vam neće oduzeti više od dva sata da da dođete do nje.

„Lepenica” je pećina dužine 1525 metara i prostire se na tri nivoa (sprata). Kroz prvi sprat prolazi podzemna reka, na drugom spratu se može videti nekoliko jezera, a treći sprat nije dostupan za posetioce.

Ako se odlučite za posetu ovoj pećini, treba da znate da je možete pogledati samo u pratnji vodiča i uz posedovanje odgovarajuće opreme.

Pećina „Bojčova rupa”

Pećina se nalazi na oko 19 km od grada Simitli i na oko 70 km od Banskog. Pronaći ćete je na lokalitetu „Bojčova stena” u oblasti sela Logodaž. Nažalost, još uvek nije dostupna za turiste, iako je istražena i kartografisana, ali ne smeta da odvojite jedan dan da obiđete ovaj lokalitet i njegovu okolinu.

Pećina je objavljena za prirodnu znamenitost i trenutno se gradi infrastruktura, koja će je učiniti dostupnom za posetioce.

Pećina „Snežana”

Pećina Snežana u Rodopima | Lucky Bansko SPA & Relax

Ako dođete do pećine „Lepenica”, ne propuštajte priliku da posetite jednu od najlepših pećina u Bugarskoj – pećinu „Snežana”.

Pećina se nalazi u blizini grada Peštera i biće Vam potrebno oko 2 sata da dođete od Banskog do pećine „Snežana” ali, poverujte nam, nikada nećete zaboraviti svoju posetu ovoj pećini.

Dakle, ako odlučite da vidite pećinu „Snežana”, evo šta sve treba da znate još pre nego što izađete iz svog hotela u Banskom i upustite se u avanturu.

Put do pećine nije problem. Mestimično ima dosta krivina, ali ako vozite pažljivo, čak ćete moći uživati u prelepim pogledima koji će se pokazati pred Vama. Približavanjem krajnjem cilju, videćete dovoljan broj tabela i putokaza, koji će Vas odvesti do parkinga u podnožju pećine. Do ovde je bilo lako…

Da biste došli do pećine, treba da prepešačite put, u trajanju od 30 – 40 minuta, ali – pažnja – staza je dosta strma. Čak i ako ste pripremljeni i u dobroj fizičkoj kondiciji, biće potrebno da se zaustavite, da se odmorite i udahnete dah.

Duž celog puta do pećine postoje uređena mesta na kojima možete sesti da se odmorite, dok srce ne prestane snažno da lupa, tako da nije toliko strašno. Dok se uz muku penjete na gore, videćete mnogo šaljivih tabela, na kojima piše: „Ostalo je još malo”, „Skoro ste stigli” i druge, koje će Vas naterati da sa osmehom nastavite ka gore.

Pećina „Snežana” je jedna od najlepših pećina u Bugarskoj, koja u sebi ima skoro sve vrste kamenih pećinskih formacija, kojih se možete setiti.

Pećina se sastoji od nekoliko dvorana, u kojima možete videti jedinstvene pećinske formacije, koje su nazvane različitim imenima, kao: Patuljci, Papagaj, Delfin, Kip slobode i naravno, Snežana. Ovde žive i kolonije bar četiri vrste slepih miševa, koje ćete teško primetiti, ali ponekad se desi da neki od njih proleti blizu posetilaca.

U pećinu „Snežana” se ulazi na svakih 15 minuta, u pratnji vodiča. Iako je temperatura u pećini stalna, oko 10°C, dobro je da umate uz sebe i neki odevni predmet dužih rukava.